Μετάβαση στο περιεχόμενο

AZZARELLO BRIAN [ (1962) ]


GeoTrou

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις

Δημιουργός:
AZZARELLO BRIAN
Ημερ. γέννησης:
11/08/1962
Τόπος γέννησης:
Κλίβελαντ, ΗΠΑ
Εργογραφία:

  • Member ID:  30061
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  464
  • Content Count:  6111
  • Reputation:   53885
  • Achievement Points:  6111
  • Days Won:  49
  • With Us For:  3630 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  29

ct-ent-0809-brian-azzarello-20120808-001.jpg

 

Ο Brian Azzarello είναι ένας από τους σημαντικότερους σεναριογράφους των σύγχρονων κόμικς, με μια μακροσκελή, πολυποίκιλη βιβλιογραφία και πιστούς αναγνώστες όχι μόνο στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, αλλά και στην Ευρώπη.

 

Γεννημένος στο Κλίβελαντ, είχε από μικρός επαφή με τα κόμικς, προτιμώντας ωστόσο underground τίτλους, όπως αυτούς που εξέδιδε η Fantagraphics. Είχε επίσης ιδιαίτερη σχέση με τον κινηματογράφο, βλέποντας από κλασικά αμερικανικά δράματα μέχρι ταινίες τρόμου, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο έχει περάσει στη δουλειά του. Επιπλέον, η νουάρ λογοτεχνία ήταν και αποτελεί μέχρι σήμερα μια από τις μεγάλες του αγάπες: το έργο των Jim Thompson, Lionel White, James M. Cain και πάνω απ' όλα του David Goodis τον έχει επηρεάσει βαθιά.

 

Weird_War_Tales_1997_1.jpg Double.jpg

 

Τελειώνοντας τις σπουδές του στο Cleveland Institute of Art, ο Azzarello έκανε διάφορες δουλειές άσχετες με τα κόμικς και το 1989 μετακόμισε στο Σικάγο, όπου και ζει ακόμη. Εκεί άρχισε και η καριέρα του το 1996, με κόμικς (πολύ) μικρών εκδοτικών. Ερωτηθείς πότε αποφάσισε ότι ήθελε να ασχοληθεί με τα κόμικς, ο Azzarello απάντησε: «όταν κάποιος με πλήρωσε για να το κάνω». Την ίδια περίοδο γνώρισε τη μέλλουσα σύζυγό του, Jill Thompson, η οποία είχε ήδη χτίσει ένα όνομα, σχεδιάζοντας τεύχη για σειρές όπως οι The Sandman και The Invisibles. Αυτή τον σύστησε στον Lou Stathis, συντάκτη της Vertigo, ο οποίος και τον προσέλαβε. Η πρώτη δουλειά του Azzarello για την Vertigo ήρθε το 1997, όταν έγραψε μια ιστορία για το Weird War Tale vol. 2 #1. Καθόλου αμελητέο, αν αναλογιστεί κανείς ότι στο τεύχος αυτό εμφανίζονταν επίσης οι Glenn Fabry, Richard Corben και Eric Shanower. Ακολούθησαν μερικές ακόμη δουλειές για την Vertigo, από τις οποίες ξεχωρίζει το Jonny Double (1998), μια μάλλον straightforward νουάρ ιστορία. Σε αυτό το mini-series, ο Azzarello συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τον Αργεντινό Eduardo Risso, και η σχετική του επιτυχία, άνοιξε το πορτάκι για μια σειρά που αρχικά είχε απορρηφθεί από τους ιθύνοντες.

 

01.jpg 02.jpg 03.jpg

 

Το καλοκαίρι του 1999, κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος της σειράς 100 Bullets, που δημιούργησε ο Azzarello με τον Risso. Εκατό τεύχη μετά, τον Απρίλιο του 2009, η σειρά αυτή είχε αποσπάσει ένα Premio Micheluzzi και μπόλικα Eisner και Harvey Awards, ενώ είχε εκτοξεύσει το όνομα του Azzarello στην στρατόσφαιρα. Μέχρι σήμερα, παραμένει το γνωστότερο κόμικ του και δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι αποτέλεσε ένα γεγονός κομιξοϊστορικής σημασίας. Θεωρήθηκε ο «διάδοχος» του Sin City (στο οποίο περιοριζόταν λίγο πολύ το crime genre στην αμερικανική σκηνή) και, μαζί με άλλες σειρές καθιέρωσε την Vertigo ως την πιο αναζωογονητική εκδοτική δύναμη των ΗΠΑ, τουλάχιστον στα early 00's.

 

broken city.jpg Luthor.jpg

 

Παράλληλα με το 100 Bullets, ο Azzarello ασχολήθηκε με πληθώρα άλλων κόμικς, κάνοντας μάλιστα τις πρώτες του απόπειρες στο υπερηρωικό είδος, παρότι δεν ήταν ποτέ φαν. Έτσι, μεταξύ άλλων, ανέλαβε ένα μικρό run στο Batman (Broken City, 2003 - 2004), ξανά με τον Risso, και έγραψε τα Luthor (2005) και Joker (2008), τα οποία σχεδίασε ο Lee Bermejo. Παράλληλα, «έπαιξε» με τον John Constantine σε διάφορες περιπτώσεις, συνεργαζόμενος με τους Richard Corben, Guy Davis, Marcelo Frusin και άλλους. Από το 2005 ως το 2006, κυκλοφόρησε άλλη μία creator-owned σειρά του, το γουέστερν Loveless, που ακυρώθηκε λόγω χαμηλών πωλήσεων.

 

Spaceman.jpg WW.jpg

 

Το 2011, ξεκίνησε η sci-fi (ή speculative fiction όπως προτιμάει ο ίδιος) σειρά εννιά τευχών Spaceman, σε σχέδιο του Risso. Η δυστοπική αυτή ιστορία, που γεννήθηκε μετά από μια συζήτηση του Azzarello με έναν φίλο του καθηγητή πανεπιστημίου, απαίτησε πολλή μελέτη και επιχειρεί μια πρόβλεψη στο μέλλον της ανθρωπότητας. Το κόμικ δίχασε τους φαν του, αλλά γενικά έλαβε καλές κριτικές. Το ίδιο έτος, ο Azzarello ανέλαβε το reboot της Wonder Woman μαζί με τον Cliff Chiang. Χρησιμοποιώντας στοιχεία των πρώτων ετών της Αμαζόνας και αλλάζοντας ταυτόχρονα σε σημαντικό βαθμό την ιστορία της, το δίδυμο δημιούργησε (κατά πολλούς) ένα από τα καλύτερα run της ηρωίδας. Οι «περιπέτειες» του Azzarello με χαρακτήρες τρίτων συνεχίστηκε με τα αμφιλεγόμενα Comedian και Rorschach στο πλαίσιο του Before Watchmen.

 

master race.jpg moonshine.jpg

 

Το 2015, ο Azzarello έγινε μέλος της ομάδας πίσω από το Dark Knight III: The Master Race (2015 - 2017), τον πολυδιαφημισμένο επίλογο του διάσημου έργου του Frank Miller, στην οποία συμμετείχαν ο ίδιος ο Miller, ο Andy Kubert και ο Klaus Janson. Στο ενδιάμεσο, επέστρεψε μετά από καιρό σε προσωπικές δημιουργίες και για πρώτη φορά έσφιξε τα χέρια ανθρώπους της Image. Το Moonshine, που σχεδιάζει ο Risso και συνδυάζει το νουάρ με τον υπερφυσικό τρόμο, έκανε την εμφάνισή του το 2016 και βρίσκεται εν εξελίξει...

 

Άλλα κόμικς του Brian Azzarello:

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.