Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  2414
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  206
  • Content Count:  5711
  • Reputation:   45682
  • Achievement Points:  5808
  • Days Won:  48
  • With Us For:  6147 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  37

Ας πω κι εγώ την αποψάρα μου, επειδή νομίζω πως είμαστε της υπερβολής μερικές φορές :Ρ.

 

@Ionas Aggelis

Κατ' αρχάς, νομίζω πως όοοοολα όσα λέγονται, είναι επειδή έχουμε πάρει το εγχείρημα στα σοβαρά. Διαφημίστηκε ως το βαρύγδουπο «ΠΡΩΤΟ ΔΩΡΕΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΜΕ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΑ ΚΟΜΙΚΣ» και ο κόσμος περιμένει πολλά, εξ ου και οι συγκεκριμένες απόψεις. Αν απλά ξυπνούσαμε ένα πρωί και βλέπαμε πως είχε εμφανιστεί από το πουθενά το τευχάκι, δεν νομίζω να έκανε κανείς κουβέντα. Αν ήταν ένα εγχείρημα του σωρού, στην καλύτερη, απλά θα αδιαφορούσαμε. Αλλά από την στιγμή που παρουσιάζεται ως πρωτοκλασάτο, ο κόσμος θα το κρίνει ως τέτοιο. Κάπου εκεί χάθηκε νομίζω η μπάλα, επειδή περιμέναμε μία επαγγελματική εικόνα, ενώ λάβαμε μία πιο ερασιτεχνική (τίγκα στο μεράκι και την αγάπη μεν, αλλά ερασιτεχνική).

 

Άλλες απόψεις ήταν πιο ευγενικές, άλλες παρεξηγήθηκαν εύκολα, άλλες ήταν ισοπεδωτικές, όλα αυτά είναι αναμενόμενα, πάντα έτσι γίνεται :D. Από εκεί και πέρα, αυτό που έχετε να κάνετε, είναι να λάβετε υπ' όψιν τα πάντα, να συνεχίσετε να ακούτε τον κόσμο και να προχωράτε. Καταλαβαίνω πως έχει πέσει πολύ δουλειά στο υπόβαθρο, και με το που κυκλοφορήσατε θέλατε να ακούσετε εντυπώσεις για το ζουμί (το περιεχόμενο των άρθρων, τις συνεντεύξεις, τα κόμικς κλπ), όμως όλα αυτά χάθηκαν πίσω από την ερασιτεχνική εικόνα (comic sans γραμματοσειρά, διαφορετικό μέγεθος γραμμάτων από άρθρο σε άρθρο, απουσία ενιαίας μορφής σε όλο το περιοδικό, απουσία πηγών, κλπ). Αν δεν υπήρχαν αυτά τα τεχνικά θέματα, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε πολύ πιο εύκολα για το ουσιώδες περιεχόμενο. Αλλά από την στιγμή που υπήρξαν, η αντίδραση αυτή ήταν αναμενόμενη. Τώρα βέβαια μην τρελαίνεστε, όλα στο παιχνίδι είναι. Έγιναν μερικά λάθη, οκ, σιγά το πράμα, για τον χαβαλέ σας πιστεύω το κάνετε. Αν έχετε όρεξη να βελτιώσετε μερικά αντικειμενικά λαθάκια που αναφέρθηκαν στο thread, πιστεύω πως θα κυλήσει καλά το εγχείρημα μελλοντικά

 

Να πω και για τις εικόνες που αναφέρθηκαν παραπάνω, επειδή νομίζω πως πάνω στην διαμάχη ειπώθηκαν μερικές υπερβολές. Το forum δεν μπορεί να κλείσει έτσι απλά, αν ήταν θα το είχαν κλείσει ήδη. Τα εξώφυλλα υπάρχουν ανεβασμένα ως «fair use». Αν κλείσουν εμάς, θα πρέπει να κυνηγήσουν και το κάθε διαδικτυακό μαγαζί (ebay, σελίδες στο facebook, site μαγαζιών, κλπ) που ανεβάζει ένα εξώφυλλο για να καταλάβει ο αγοραστής τι αγοράζει. Δεν γίνεται πουθενά στον κόσμο για κανένα προϊόν, δεν νομίζω να γίνει ποτέ και εδώ.

 

Η υποχρέωση να αναγράφεται πηγή σκαναρίσματος, είναι καθαρά ηθική. Όταν το Public ή ο Τερζόπουλος βάζουν στο site τους εξώφυλλα με το λογότυπο του GreekComics, δεν μπορούμε να τους κάνουμε τίποτα νομικά. Καθόμαστε απλά με ένα χαμόγελο ως τα αυτιά και τους αφήνουμε να εκτίθενται μόνοι τους :D.  Ένα περιοδικό όπως το συγκεκριμένο, αν παίρνει τον εαυτό του στα σοβαρά και αν θέλει να το πάρει στα σοβαρά ο κόσμος, έχει δύο επιλογές. Η μία είναι να αναφέρει από πού πήρε τα σκαναρίσματα, και η άλλη είναι να παρέχει δικά του σκαναρίσματα. Αν είναι για κάνα αρθράκι σε κάνα φόρουμ ή κάνα μπλογκ, δικαιολογούνται τέτοιες ατασθαλείες. Αλλά όταν φτιάχνουμε ένα σοβαρό βιβλίο / περιοδικό, τέτοια θέματα δεν πρέπει να υπάρχουν.

 

Δείτε εδώ ένα παράδειγμα από άρθρο στο Μπάρνυ & Μπένυ. Βάζουν μία μικρογραφία πάνω αριστερά και ένα ολοσέλιδο δεξιά, αλλά αναφέρουν αναλυτικά περί τίνος πρόκειται. Δεν βάζουν απλά μία εικονίτσα για ομορφιά. Ο κόσμος θέλει να μάθει τι είναι αυτή η εικονίτσα. Γενικά, όπου υπάρχει σοβαρό εγχείρημα, αναφέρεται πηγή εικόνας.

IMG_20190113_021747.thumb.jpg.cac459f12151ce4069e815f48552d9d5.jpg

 

Ένα άλλο παράδειγμα για να μην λέω λόγια του αέρα. Στο Περτουίλαμπι που ήμουν ο συντάκτης / επιμελητής, πρόσεξα πολύ να μην έχουμε τέτοια θεματάκια. Ένα παράδειγμα από το αρχικό «editorial» άρθρο. Αν ήταν ένα άρθρο στο διαδίκτυο, θα μπορούσα λόγω βαρεμάρας / αδιαφορίας / whatever, να μην βάλω πηγές. Αλλά από την στιγμή που ήταν πιο σοβαρή υπόθεση (το πουλούσαμε επίσημα με ISBN για να το διαβάσουν όσοι ερχόντουσαν να δουν τον Don Rosa), έβαλα παραπομπές, τόσο στις εικόνες, όσο και στο εισαγωγικό άρθρο. Κάτι που δεν χρειαζόταν, μιας και ο Rosa μου είπε να το χρησιμοιήσω αυτούσιο, όμως ο κάθε αναγνώστης δεν ξέρει τι συνομιλίες έχω εγώ με τον Rosa και δεν ήξερα πώς θα αντιδρούσε ο κόσμος αν έβλεπε πως είχα copy / paste από άλλη έκδοση. Και ας προερχόταν από μία αγγλική έκδοση σε λίγα αντίτυπα. Μπορεί να υπήρχε έστω και ένα άτομο που νόμιζε πως έκανα λογοκλοπή. Δεν θέλαμε κάτι τέτοιο, επομένως πετάς δυο γραμμές στο τέλος και έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Υπερβολή βέβαια, εγώ το πήγα στο άλλο άκρο, όμως κατάλαβες τι λέω.

  IMG_20190113_022043.thumb.jpg.2e7ced5d1568aaf159f2165f2b948e01.jpgScreenshot_3.thumb.png.ea428764a9b46d03f4f9d80e421780b1.pngScreenshot_4.thumb.png.49e3db2b3fe08c8791e1024fdc32e751.png

 

 

Στο web περιοδικό τώρα, αν δεν βάζατε πηγές εξώφυλλων θα ήταν «καταδικαστέο» αν ήταν εσκεμμένο, όμως στην προκειμένη δεν παίζει τέτοιο ενδεχόμενο, αφού όλο το εγχείρημα ξεχειλίζει από αγάπη. Είναι ξεκάθαρα θέμα απειρίας, κάτι που μας φέρνει στο επόμενο κομμάτι. Δεν έχω διαβάσει αναλυτικά όλο το περιοδικό, όμως με ένα ξεφύλλισμα παρατήρησα κι εγώ αρκετά από όσα λέγονται εδώ μέσα. Και όταν με ένα απλό ξεφύλλισμα παρατηρούνται τέτοια λάθη, τότε πρέπει να βελτιώσετε άμεσα στο δεύτερο τεύχος το γενικότερο «συντακτικό μέρος» του περιοδικού. Πρέπει να υπάρχει μία ομοιογένεια στο όλο μέρος. Μερικά παραδείγματα που αντιμετωπίζονται συχνά με λάθος προσέγγιση σε τέτοιες περιπτώσεις.

 

  • Δεν μπορεί στο ένα άρθρο να γράφει Σταν Λι, στο άλλο Σταν Λη, και στο άλλο Stan Lee, επειδή το έγραψαν διαφορετικά άτομα  (τυχαία παραδείγματα). Ούτε Καρλ Μπαρκς στο ένα και Don Rosa στο άλλο. Πρέπει ένα άτομο (ο επιμελητής) να αποφασίσει τι μορφή θα κρατήσει. Θα βάζει τα ονόματα στα ελληνικά; Θα βάζει στα αγγλικά; Ό,τι αποφασίσει, θα πρέπει να το κάνει σε ολόκληρο το περιοδικό.
  • Κάποιος αρθρογράφος μπορεί να βάζει "ξένα εισαγωγικά", άλλος μπορεί να βάζει «ελληνικά εισαγωγικά». Μόνο και μόνο αν δει ο άλλος ελληνικά εισαγωγικά, κερδίζεις σε εκτίμηση από τα αποδυτήρια.
  • Το μέγεθος της γραμματοσειράς κάθε άρθρου δεν μπορεί να είναι διαφορετικό επειδή το έγραψαν διαφορετικά άτομα.
  • Η Comic Sans γραμματοσειρά είναι καλή για το εγχείρημα, μπορείς να την χρησιμοποιήσεις σε συγκεκριμένα σημεία ΑΛΛΑ όχι για όλο το περιοδικό. Με το που ανοίγει κάποιος το περιοδικό και βλέπει τα πάντα γραμμένη σε Comic Sans, έχασες αυτόματα. Φωνάζει προχειρότητα. Πρέπει να βρείτε κάποια άλλη, αδιαπραγμάτευτο κατ' εμέ. Μπορεί να είναι καλή για κάποιες λεζάντες, ή για να γράφεις σε ένα φόρουμ με κόμικς, όμως καλώς ή κακώς, έχει χρησιμοποιηθεί τόσο πολύ που μόνο να χάσεις έχεις αν την χρησιμοποιείς. Εδώ ένα αναλυτικότατο βίντεο που εξηγεί για ποιον λόγο μας αρέσει και ταυτόχρονα για ποιον λόγο δεν πρέπει να την χρησιμοποιείς. Προσωπικά την αγαπάω για διάφορους λόγους, όμως δεν θα την χρησιμοποιούσα σε ένα τέτοιο εγχείρημα.

 

 

Και γενικά ό,τι άλλη μικρολεπτομερειούλα μπορεί να υπάρχει. Δεν ξέρω αν υπάρχουν τέτοια λάθη στο περιοδικό, απλά τα αναφέρω για παράδειγμα. Π.χ.

  • Κάποιος μπορεί να γράφει FaceBook, άλλος facebook, άλλος Facebook.
  • Μπορεί να υπάρχει άρθρο που να αναφέρει κάτι ως «Α'», άλλο ως «Α», και άλλο ως «1». 
  • Όταν αναφέρεις έναν δημιουργό, μπορεί την μία να τον γράφεις με italics, την άλλη με bold, την άλλη με "εισαγωγικά" και την άλλη με τα «σωστά εισαγωγικά».
  • Την μία μπορεί να αναφέρεσαι σε μία σειρά ως «τίτλο, τεύχος, αριθμό σελίδων, εκδοτική» και την άλλη ως «τίτλο, εκδοτική, τεύχος, αριθμό σελίδων».
  • Την μία μπορεί να υπάρχει δευτερεύουσα πρόταση (σε παρένθεση), την άλλη μπορεί να είναι -σε παύλες-
  • Στην μία συνέντευξη υπάρχει κενό ανάμεσα στις ερωταπαντήσεις, στην άλλη δεν υπάρχει (αυτό ισχύει, το συνάντησα).
  • Στο ένα αρκτικόλεξο να έχουμε τελείες (Ε.Λ.Σ.Α.Λ.) και στο άλλο (ΕΠΟ) να μην έχουμε. Και αυτό το συνάντησα μέσα.
  • Να ξεκαθαρίσεις αν θα χρησιμοποιείς απλοποιημένες λέξεις όπως «καταλάθος, εξάλλου, εντωμεταξύ, κατευθείαν» ή «κατά λάθος, εξ άλλου, εν τω μεταξύ, κατ' ευθείαν». Ή και συνδυασμό αυτών. Όμως σε κάθε περίπτωση να υπάρχει μόνο μία γραφή.
  • Η τελευταία πρόταση να τελειώνει χωρίς τελεία, ενώ άλλη τελευταία πρόταση άλλη άρθρου να παίρνει τελεία.
  • Και έεεεενα σωρό άλλα πραγματάκια που θα τα δει αυτός που θα αναλάβει τον έλεγχο του περιοδικού.

 

Η τελική αυτή δουλειά είναι πολύ πολύ πολύ πολύ πολύ σημαντική. Πάντα το λέω όποτε κάποιος καταπιάνεται με ένα πρότζεκτ από το οποίο περνάει αρκετός κόσμος. Οι περισσότεροι παραβλέπουν το τελευταίο αυτό βήμα του Quality Check, πολύ απλά επειδή δεν είχαν φανταστεί ότι μπορεί να χρειάζεται. Είναι και η όλη κούραση στην μέση, και νιώθεις πως έχεις τελειώσει, επομένως λες «άντε τελευταίο άρθρο, τελειώσαμε. Πέτα τα όλα μαζί και είμαστε μπόμπα». Ύστερα από τόση δουλειά θέλεις να το διαολοστείλεις το πρότζεκτ και να ξεμπερδεύεις, όμως είναι παγίδα, πρέπει να έχεις το κουράγιο να κάνεις και το τελευταίο αυτό βήμα.

 

Είναι ζόρικη δουλειά, δεν βγαίνει έτσι απλά. Έλα όμως που αυτή η δουλειά (λίγη συγκριτικά με το όλο εγχείρημα) έχει τεράστιο αντίκτυπο! Πρέπει να υπάρχει ένα άτομο που να έχει βάλει στο μυαλό του αυτές τις λεπτομέρειες και έεεεεεενα σωρό άλλες που δεν έχουμε αναφέρει ακόμα, και πρέπει να φτιάξει ένα τεφτέρι με το τι θα ακολουθεί. Και με το που πάρει την τελική δουλειά, σαρώνει τα πάντα. Και αφού τα σαρώσει, πρέπει να τα ξανασαρώσει, επειδή σίγουρα θα έχουν ξεφύγει λάθη. Την πρώτη φορά θα βρει 400 λάθη. Την δεύτερη 80. Την τρίτη 15. Την τέταρτη θα τα έχει φτιάξει όλα. Και αφότου κυκλοφορήσει, θα βρει κι άλλα λάθη και θα απορεί πώς του ξέφυγαν ενώ ήταν τόσο εξόφθαλμα. Αν είσαι όλη την ώρα πάνω από τα ίδια κείμενα, δεν θα έχεις καλό αποτέλεσμα. Θέλει να έχει ξεφύγει το μυαλό σου για μερικές ημέρες, και μετά να τα ξανακοιτάξεις φρέσκος. Άρα θέλει και χρόνο. Δεν μπορείς να πάρεις τα τελευταία 2-3 άρθρα μερικές ημέρες πριν την κυκλοφορία. Πρέπει να τα πάρεις πολύ νωρίτερα, άρα πρέπει να γίνει και διαφορετικός διαμοιρασμός χρόνου. Εδώ εγώ μόλις τελείωσα αυτό το κατεβατό 4 η ώρα τα χαράματα, και θα κάτσω να το ξαναδιαβάσω με το που το δημοσιεύσω για να σιγουρευτώ πως δεν είπα κάτι λάθος :lol:   

 

Τέσπα, αυτά τα λίγα από εμένα για το παρουσιαστικό του περιοδικού. Νομίζω πως κάλυψα τα σημαντικότερα, ελπίζω να τα λάβετε υπ' όψιν για να γίνει πολύ καλύτεροι. Το περιοδικό έχει τα φόντα να γίνει κορυφαίο. Εντυπώσεις για το ουσιώδες μέρος (που είναι και αυτό για το οποίο διψάτε να μάθετε) θα ακολουθήσουν όταν το ξεκοκαλίσω ενδελεχώς, τις επόμενες ημέρες :D   

 

Επεξεργασία από PhantomDuck
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 110
  • Created
  • Τελευταία Απάντηση

Top Posters In This Topic


  • Member ID:  1
  • Group:  Root Admin
  • Topic Count:  1710
  • Content Count:  9040
  • Reputation:   64277
  • Achievement Points:  8896
  • Days Won:  155
  • With Us For:  6407 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  61

Δεν μιλάω από την αρχή γιατί πάντα μ' αρέσει να διαβάζω πρώτα :)

 

Κατ' αρχήν, καλοτάξιδο και όσο γίνεται πιο επιτυχημένο. :D

 

Κατά δεύτερον, μη χάνετε το κέφι σας, το μεράκι σας και το χαμόγελό σας. Όλα αυτά έχουν νόημα όταν το απολαμβάνετε. Είναι δύσκολο αλλά αν δεν ξεχνάτε το χαμόγελο, όλα θα γίνουν πιο εύκολα.

 

Κατά τρίτον, οι άνθρωποι πολλοί, το ίδιο και οι απόψεις, το ίδιο και οι γωνίες που το βλέπει κάποιος. Μη μπαίνετε στο τρυπάκι να κάνετε όλα τα γούστα. Ακούστε αλλά κάντε το κέφι σας. Είναι δημιούργημα δικό σας και απολαύστε το. Σίγουρα θα βρεθούν υποστηρικτές αλλά και αντιδραστικοί. Αυτό σημαίνει ότι το διαβάζουν (ή τουλάχιστον ασχολούνται).

 

Κατά τέταρτον, όπως ήδη πρέπει να ξέρετε, το φόρουμ είναι ένα τεράστιο χωνευτήρι ανθρώπων, ιδιοσυγκρασιών, χαρακτήρων, απόψεων. Αν προσπαθήσετε να απαντήσετε σε όλους και σε όλα, θα τρελαθείτε. Διαβάστε, σκεφτείτε και οτιδήποτε είναι να κάνετε, κάντε το χωρίς λόγια. Οι πράξεις σας μιλάνε και όχι οι απαντήσεις σας εδώ. Αφήστε τον καθένα να λέει την άποψή του χωρίς αντίλογο, εσείς μιλάτε με αυτό που κάνετε....

 

Και τέλος, αφού αναφέρθηκε το φόρουμ και τα περιεχόμενά του, μια άποψη. Δεν μπαίνω στη κουβέντα των νομικών δικαιωμάτων, αδειών, ηθικών διλημμάτων, δημιουργών κ.λ.π. Δεν αναφέρω πόσες φορές και με ποιό τρόπο έχουν εκμεταλλευτεί αυτό το χώρο διάφοροι. Ούτε ζητάω τα ρέστα φυσικά. Είμαστε ένα ανοιχτό φόρουμ και λογικό είναι να υπάρχει διασπορά με θεμιτούς ή αθέμιτους τρόπους. Απόλυτα λογικό και αναμενόμενο. Η ουσία που έγινε αναφορά έγκειται στο γεγονός ότι πουθενά δεν αναφέρθηκε το φόρουμ έστω και σε ένα ασήμαντο σημείο. Από τη στιγμή που αυτό έγινε, το θέμα θεωρείται λήξαν και όσοι το συνεχίζουν απλά παίζουν με τα λόγια :)

 

Επαναλαμβάνω την ευχή μου για καλή συνέχεια, καλό κουράγιο και την ελπίδα να έχουμε το περιοδικό για μεγάλο διάστημα μαζί μας..

 

:valt:

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  31428
  • Group:  Moderator
  • Topic Count:  54
  • Content Count:  3099
  • Reputation:   23541
  • Achievement Points:  2541
  • Days Won:  10
  • With Us For:  2943 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  53

Το μόνο που θα ήθελα να προσθέσω στο Α-ΠΙ-ΣΤΕΥ-ΤΟ ποστ του @PhantomDuck είναι ότι κατά την ταπεινή μου άποψη και με την όποια εμπειρία έχω ως επί 2 χρόνια μέλος εκδοτικής ομάδας εφημερίδας, είναι ότι θα πρέπει την επιμέλεια έκδοσης να την κάνει κάποιος άλλος. Δηλαδή κάποιος που η μοναδική του σχέση με το περιοδικό θα είναι αυτή και όχι κάποιος από τους συντελεστές. Πιστεύω ότι εύκολα θα βρεις έναν εθελοντή εδώ μέσα (και για να μην παρεξηγούμαι, όχι δεν δηλώνω τέτοιος δυστυχώς δεν ευκαιρώ :) )

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  9146
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  116
  • Content Count:  1734
  • Reputation:   12511
  • Achievement Points:  1734
  • Days Won:  13
  • With Us For:  5491 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  28

Καλησπέρα και από μένα!
Απαντάω σαν μέλος/φίλος του GreekComics, αλλά και συνεργαζόμενος συντάκτης του Comic Cultura.
Κριτική στο περιοδικό δε θα μπω στη διαδικασία να κάνω στο παρόν thread. Θεωρώ πως είναι μία ωραία κίνηση, γνωρίζοντας τα παιδιά που συμμετέχουν και το νεαρό της ηλικίας των περισσοτέρων (που από μόνο του δε λέει κάτι) σε συνδυασμό με την όρεξη και την αφοσίωση των περισσότερων στο Μέσο, πιστεύω και ελπίζω σε κάτι πολύ καλό. Προσωπικά, εύχομαι ακόμα κάποια στιγμή, σε ένα μέλλον μακρινό, να μπορέσει να μεταβεί από τις οθόνες των υπολογιστών και smartphones στα χέρια των φίλων των κόμικς, σε έντυπη μορφή. Περαιτέρω σχόλια και παρατηρήσεις, όπως καταλαβαίνετε, θα επισημανθουν απευθείας στον Ίωνα. Θα συμφωνήσω πάντως με σχόλια που αφορούν την ανάγκη γραφιστικής υποστήριξης στο περιοδικό - χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμα εκεί.

 

Από εκεί και πέρα. Εγώ συμμετέχω στο περιοδικό κατά βάση με την αναδημοσίευση άρθρων από το προσωπικό μου ιστολόγιο, https://docmz.wordpress.com/ . Δυστυχώς ο χρόνος και οι υποχρεώσεις μου δε μου επιτρέπουν να αφιερώσω περισσότερη ενέργεια σε αυτήν την προσπάθεια, τουλάχιστον προς το παρόν. Ωστόσο, όπως έτυχε στο πρώτο τεύχος να γράψω μία σύντομη κριτική για το #6 τεύχος του Μπλε Κομήτη, έτσι ελπίζω να μπορώ να συμμετέχω κατά καιρούς με πρωτότυπα κείμενα για το Comic Cultura. Η σχέση μου όμως με το περιοδικό αυτήν την περίοδο έχει περισσότερο τα χαρακτηριστικά μιας "εξωτερικής συνεργασίας".

 

Διάβασα στο παρόν thread δύο σχόλια (@Kurdy Malloy @Dredd) που αφορούν την "κριτική" προσέγγιση σε παρουσιάσεις, αφιερώματα, συνεντεύξεις κλπ. Δε θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο. Γενικά, έχω παρατηρήσει μία έντονη αδυναμία της ελληνικής "κομικσο-αρθρογραφίας" να αφεθεί σε σοβαρές, ειλικρινείς, εμπεριστατωμένες κριτικές, καταλήγοντας στην παραγωγή ανούσιων ευχολογίων, αν όχι απλά περιγραφικών παρουσιάσεων των κόμικς περί ων ο λόγος. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα όταν το κείμενο αφορά ελληνικά κόμικς, για ευνόητους λόγους. 

Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησα να γράφω, έχω βάλει στόχο να μην πέσω σε αυτό το "παράπτωμα" και να μην επιτρέπω "δημοσιοσχετίστικες" ανάγκες να επηρεάσουν την άποψή μου για κάποιο έργο. Μπορεί να αποφύγω να γράψω για κάτι που δε μου άρεσε, αλλά από την άλλη, ακόμα και για κάτι που μου αρέσει πολύ, θα προσπαθήσω να εντοπίσω τα αδύναμα σημεία του, προκειμένου να υπάρχει ισορροπία στην κριτική. Κατά τη γνώμη μου, αυτός ο τρόπος προσέγγισης, πέρα απ' το ότι διαφυλάσσει την αξιοπιστία του αρθρογράφου, έχει πολλαπλά οφέλη τόσο για την ενημέρωση των αναγνωστών (όποιοι τέλος πάντων δίνουν βαρύτητα στις κριτικές για τις επιλογές τους) όσο και για τη βελτίωση των συντελεστών του σχολιαζόμενου έργου.

Αυτό, από την άλλη, έχει μεγάλη διαφορά από την κακοπροαίρετη κριτική, εν είδει κραξίματος. Πιστεύω είναι ευδιάκριτο όταν κάποιος αντιμετωπίζει με σεβασμό ένα έργο, μία προσπάθεια, και τους συντελεστές της, και επισημαίνει απλά τις (κατά την προσωπική του γνώμη πάντα) αδυναμίες που εντοπίζει, ασκώντας καλοπροαίρετη κριτική.

Πριν γράψω την κριτική μου για τον ένα χρόνο του Μπλε Κομήτη, διάβασα με μεγάλη προσοχή διάφορα κείμενα που κυκλοφορούν στα ίντερνετς. Δε βρήκα ούτε ένα να το αντιμετωπίζει με κριτικό ύφος, όπως τουλάχιστον το έχω εγώ στο μυαλό μου. Γι' αυτό προσπάθησα να είμαι όσο πιο ειλικρινής γίνεται σε αυτό που γράφω. Και η αλήθεια είναι ότι όταν το δημοσίευσα, ανησυχούσα για τυχόν αντιδράσεις. Η κοινότητα των κόμικς στην Ελλάδα είναι αρκετά μικρή, ώστε να γνωριζόμαστε όλοι μεταξύ μας - δεν είναι λίγες οι φορές που έχω εκφράσει γνώμη για κάτι, ακόμα και μέσα στο greekcomics που είναι, μεταξύ άλλων, ένα παρεΐστικο φόρουμ συζήτησης, και κάποιος συντελεστής του ήταν στραβωμένος μαζί μου την επόμενη φορά που συναντηθήκαμε. Ευτυχώς, οι συντελεστές του Μπλε Κομήτη αντέδρασαν παραπάνω από θετικά στα σχόλιά μου και συμφώνησαν σχεδόν σε όλα από τα σημεία που εντοπίζω ως αδύναμα, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να μου προτείνουν ταυτόχρονα μελλοντική συνεργασία.

Σε αυτό το πλαίσιο, η αντίθεση ανάμεσα στην κριτική του Μπλεκ και το σχολιασμό της Άρπης έχει να κάνει με την υπογραφή του κάθε κειμένου από διαφορετικό συντάκτη.

 

Από εκεί και πέρα, βρίσκω εντελώς άστοχη την παρατήρηση του @Dredd πως έπρεπε να περικλείνω σε εισαγωγικά την επίμαχη φράση για εγγόνια και ανίψια, και ακόμα πιο άστοχη την υπόνοια λογοκλοπής. Η φράση αυτή χρησιμοποιείται στον πρόλογο ενός άρθρου-κριτικής για τον ένα χρόνο πορείας ενός περιοδικού, αυτούσια παρμένη από το editorial του περιοδικού, στο πλαίσιο μιας τυπικής και αθώας περίπτωσης δημοσιογραφικού "δάνειου". Θα μπορούσα να το έχω κάνει, πράγματι, αλλά ας μην υπερβάλλουμε κιόλας. Ελπίζω η ανάγνωση της εν λόγω κριτικής να μην περιορίστηκε στην πρώτη πρόταση της, γιατί δεν έτυχε να διαβάσω κάποιο σχόλιο για την ουσία του περιεχομένου της.

 

Φυσικά, κάθε κριτική καλοδεχούμενη, το ίδιο και συμβουλές, παρατηρήσεις, αλλά το να κολλάμε σε περιφερειακές λεπτομέρειες μικρής σημασίας και μάλιστα να απευθυνόμαστε με εριστικό ή επιτακτικό ύφος, είναι κρίμα. Ειδικά όταν απευθυνόμαστε κατά βάση σε ένα παλικάρι 17 χρονών που αποφάσισε και τόλμησε να κάνει το γούστο του, παρά την απειρία του. Δεν μπορεί να περιμένει κανείς απ' όλους το μετριοπαθές ύφος του @Valtasar (θενξ μπος), αλλά μια αυτοσυγκράτηση σίγουρα θα βοηθούσε, ειδικά πριν αρχίσουμε τις υπόνοιες ή/και τις κατηγορίες.

 

Τέλος, αν και δεν έχω καμία σχέση με την επιμέλεια του περιοδικού, αισθάνομαι την ανάγκη να δώσω πραγματικά συγχαρητήρια και ευχαριστίες στον @PhantomDuck για το εξαντλητικό ποστ με συμβουλές και καθοδήγηση.

 

Καλή αρχή και καλή συνέχεια, Comic Cultura :cheers4:

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  12721
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  88
  • Content Count:  1922
  • Reputation:   17533
  • Achievement Points:  1922
  • Days Won:  10
  • With Us For:  5032 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  44

Εχω πει οτι το θεμα το θεωρω ληξαν και δεν θελω να το συνεχισω.

 

Θα πω μονο, και αυτο γιατι εγκληθηκα ονομαστικα, οτι εχω μαθει, οταν χρησιμοποιω λογια αλλου, να αναφερω ποιος τα ειπε. Δεν εχω σπουδασει δημοσιογραφια για να ξερω μετα απο ποσες λεξεις ή προτασεις ληγει το δημοσιογραφικο "δανειο". Αντιθετως, έχω δει παμπολλα αρθρα να ξεκινανε με φρασεις σε εισαγωγικα ή με φρασεις χωρις εισαγωγικα που στο τελος αναφερουν ποιος την ειπε ή την ανεφερε πρωτη φορα. Στα πλαισια της προτεινομενης μετριοπαθειας, ειμαι καθ ολα διατεθειμενος να μου υποδειχθουν αρθρα ή κειμενα που να καθοριζουν επακριβως τα παραπανω.

 

Επειδη συνφορουμιτη JohnnyMZ, δεν πιστευω να υπαρχει αυστηρα  καθορισμενος κανονας για το ποσο "επιτρεπεται" να δανειζομαστε απο δουλειες αλλων, μπορουμε απλα να συμφωνησουμε οτι διαφωνουμε και εγω να χρησιμοποιω παντου εισαγωγικα και εσυ να δανειζεσαι οσο θελεις. Κατα τα αλλα, το αρθρο σου ηταν αξιολογο και φαινεται ξεκαθαρα οτι ξερεις για τι γραφεις.

 

Τελος, θα σου προτεινα να διαβασεις προσεκτικα το νημα απο την αρχη, ετσι ωστε να προσεξεις οτι πριν τις "υπονοιες η/και κατηγοριες" που αναφερεις, ειχαν προηγηθει συμβουλες και προτροπες.

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  32483
  • Group:  Members
  • Topic Count:  35
  • Content Count:  373
  • Reputation:   3726
  • Achievement Points:  373
  • Days Won:  3
  • With Us For:  2292 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  21

Έρχεται...

received_322080528415032.jpeg

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

  • 2 weeks later...

  • Member ID:  32571
  • Group:  Members
  • Topic Count:  1
  • Content Count:  48
  • Reputation:   336
  • Achievement Points:  48
  • Days Won:  0
  • With Us For:  2256 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  22

Καλησπέρα καλησπέρα,

 

Μετά την θερμή υποδοχή του πρώτου τεύχους του 1ου δωρεάν ηλεκτρονικού περιοδικού κόμικς, ξεκίνησε η ομάδα να δουλεύει πάνω στο δεύτερο τεύχος το οποίο αναμένεται για τις αρχές Μαρτίου. Η ομάδα υποδέχθηκε και νέα άτομα που δεν συμμετείχαν άμεσα στο 1ο τεύχος και κάπως έτσι ξέκλεψα λίγο χρόνο από το διάβασμά μου και δούλεψα και γω μαζί τους. Με λένε Γιάννη Παπαδόπουλο και είμαι ενθουσιασμένος όσο δεν πάει για την συμμετοχή μου σε αυτό το εγχείρημα.

 

Σε αυτό το τεύχος που θα δείτε σύντομα στις οθόνες σας, αποφασίσαμε να αποτίσουμε φόρο τιμής σε ένα περιοδικό θρύλο για τα κόμικς {και όχι μόνο}. τη ΒΑΒΕΛ. 

 

Έτσι λοιπόν στο τεύχος αυτό θα διαβάσετε ένα άρθρο μου για το περιοδικό θρύλος καθώς και τρεις συνεντεύξεις που μου παραχώρησαν τρεις εξαίρετοι δημιουργοί που παρέλασαν από τις σελίδες της ΒΑΒΕΛ. 

 

Ο πρώτος από αυτούς που θα ανακοινώσουμε, είναι ο γνωστός σε όλους μας Λέανδρος. Ο Λέανδρος με το γνωστό απαισιόδοξο και αναρχικό ύφος, εκπρόσωπος της underground σκηνής κόμικς, ξεκίνησε να δημοσιεύει στη Βαβέλ το 1996 και σταμάτησε το 1999 μετά και τη δημοσίευση από τις εκδόσεις της Βαβέλ του πρώτου του προσωπικού άλμπουμ "Ο Παρίας" ύστερα μεταπήδησε στο "9" της Ελευθεροτυπίας ενώ σήμερα τον απολαμβάνουμε μέσα από το 'Καρε-καρέ"  της ΕφΣυν. Σε μια αποκλειστική και πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη ο Λέανδρος μας μιλά για τα κόμικς, τη βαβέλ, πάλι τα κόμικς, το σήμερα και πολλά πολλά άλλα. Α! Και ανάμεσα σε όλα αυτά φιλοτέχνησε και το εξαιρετικό εξώφυλλο του δεύτερου τεύχους που θα αποκαλύψουμε σύντομα.  Μην τα λέμε όλα όμως εδώ. "COMIC CULTURA MAG." δεύτερο τεύχος, αρχές Μάρτη κυκλοφορεί και οπλοφορεί στην πλατφόρμα issuu.

 

 

Υ.Γ. μείνετε συντονισμένοι για να δείτε εξώφυλλο και να μάθετε σύντομα ποιοι είναι οι άλλοι δυο δημιουργοί που μας παραχώρησαν συνέντευξη.

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  32483
  • Group:  Members
  • Topic Count:  35
  • Content Count:  373
  • Reputation:   3726
  • Achievement Points:  373
  • Days Won:  3
  • With Us For:  2292 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  21

@JPapados η τιμή είναι όλη δική μας! Η συμμετοχή σου στο περιοδικό ήταν πολύτιμη, και το 2ο τεύχος δεν θα ήταν το ίδιο δίχως την δική σου συμμετοχή.:)

 

Να πω και εγώ με την σειρά μου, ως αρχισυντάκτης του περιοδικού, πως το 2ο θα είναι όλα όσα είπε ο Γιάννης και ακόμα περισσότερα. 

 

Στο 2ο τεύχος αλλάξαμε πλεύση, με πιο επαγγελματικό ύφος, και αλλαγές απαραίτητες στην ύλη. 

 

Αυτό που μπορώ να υποσχεθώ, είναι πως το 2ο τεύχος θα προκαλέσει πολλά ανοιχτά στόματα. 

 

Ανακοινώσεις έρχονται σε 10 ημέρες...

Επεξεργασία από Ionas Aggelis
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  20685
  • Group:  Administrator
  • Topic Count:  754
  • Content Count:  12905
  • Reputation:   94405
  • Achievement Points:  9268
  • Days Won:  427
  • With Us For:  4624 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  42

Πω, πω κι ακόμα δεν έχω προλάβει να διαβάσω το πρώτο τεύχος. Είμαι επιεικώς απαράδεκτος. :blush2:

 

 

:beer:

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

  • 2 weeks later...

  • Member ID:  32483
  • Group:  Members
  • Topic Count:  35
  • Content Count:  373
  • Reputation:   3726
  • Achievement Points:  373
  • Days Won:  3
  • With Us For:  2292 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  21

Παράθεση

COMIC CULTURA #2!
Σας λείψαμε; Έρχεται σιγά-σιγά η ώρα και για το 2ο μας τεύχος, στο οποίο δουλεύουμε ασταμάτητα τους τελευταίους 2 μήνες. Ανανεωμένο τόσο στην ποιότητα όσο και στην ύλη, έρχεται τον Μάρτιο, και πρόκειται να ροκάρει!!! Ανακοινώσεις για τα περιεχόμενα του τεύχους θα μαθαίνετε σιγά-σιγά...?

Ως δωράκι, σας δίνουμε το εξώφυλλο του #2, από τον απίθανο Λέανδρο ["Βαβέλ", "Χωματερή", "Με Μεγάλωσαν Σκυλιά"]! Στο εξώφυλλο κρύβεται ένα μεγάλο easter egg...?

"Support You Local Girl Gang" λοιπόν αυτό το Μάρτιο... ???

#comiccultura #magazine #προσχέδια #comingsoon #comics #number2

52596110_394605478034065_8416510087534739456_n.thumb.jpg.8463125c9d06c8c579a94f9d74de19ca.jpg

 

:)

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  3787
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  488
  • Content Count:  12120
  • Reputation:   82077
  • Achievement Points:  12142
  • Days Won:  79
  • With Us For:  6035 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  49

Στο 2ο τεύχος του Comic Cultura θα βρείτε και το πόνημα του Κυριάκου Σφακιανάκη και εμού ονόματι "1923".

 

53179291_395678904593389_7240317711383789568_n.thumb.jpg.7e9adde00a12b25a486535d1f5db188b.jpg

 

Βρισκόμαστε στην Τραπεζούντα το 1923. Στο τέλος του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας. Μία οικογένεια, φοβισμένη ξεκινάει το δρόμο του ξεριζωμού από την πατρίδα τους. Όμως η Ειρηνούλα, η κόρη της οικογένειας, μένει πίσω, βάζοντας τους γονείς της σε έναν ακόμα δρόμο. Αυτόν του αποχωρισμού από τους αγαπημένους τους...

Σε σενάριο του Θεόδωρου Παπαδόπουλου [Μικρές Ζωές, Δεσμώτης Του Ονείρου], και σκίτσο του Κυριάκου Σφακιανάκη [Tales Of The Cursed], έρχεται μία συγκινητική ιστορία εποχής, όπου κυριαρχεί το ένστικτο της επιβίωσης, σε μία περίοδο που ήταν καταλύτης για την Ελληνική ιστορία.

Έρχεται λοιπόν στο Comic Cultura #02 με συνοπτικές διαδικασίες?...

 

Ας χοροπηδήσω λίγο:valt:

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  32483
  • Group:  Members
  • Topic Count:  35
  • Content Count:  373
  • Reputation:   3726
  • Achievement Points:  373
  • Days Won:  3
  • With Us For:  2292 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  21

Η πολιτική πραγματικότητα είναι σκληρή. Αλλά ο Soloup επιλέγει μία πιο χιουμοριστική απόδοση! Παίρνοντας πένα και μολύβι, σκιτσογραφεί 4 στριπ, πιο πολιτικά επίκαιρα από ποτέ...
Έρχεται στο Comic Cultura #02 και πρόκειται να προκαλέσει τις εντυπώσεις...

#soon #comiccultura #προσχέδια

PicsArt_02-24-08.30.23.jpg

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  32483
  • Group:  Members
  • Topic Count:  35
  • Content Count:  373
  • Reputation:   3726
  • Achievement Points:  373
  • Days Won:  3
  • With Us For:  2292 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  21

«Αν θες να λυτρωθείς μια λέξη αρκεί λίγο θέλει απλώς να εννοήσεις πως ούτε οι Θεοί δεν μπορούν να παρεμβληθούν στο αδράχτι μιας ψυχής με το οποίο υφαίνει το ριζικό της»

Ο πρωταγωνιστής, μετά τον θάνατο της κόρης του, μετά το πέρας τριάντα χρόνων προσωπικού μαρτυρίου, αποζητά τη λύτρωση. Η αναζήτησή του, και ο χρησμός που θα λάβει, θα τον οδηγήσουν στην άκρη του κόσμου, στη Γη των Τεθνεώτων. Θα μπορέσει άραγε να διασχίσει αυτή τη μυθική χώρα; Θα μπορέσει να ξεπεράσει το φράγμα που οι θεοί έχτισαν για να φυλάνε τους νεκρούς και να φέρει το παιδί του πίσω;

Στο πρώτο διήγημα που φιλοξενούμε στο 2ο μας τεύχος, με τίτλο "ΑΝΑΓΚΗ", πρόκειται να σας καταπλήξει... Ο Γρηγόρης Δημακόπουλος, πολιτικός μηχανικός που ζει κι εργάζεται στην Καρδίτσα, είναι συγγραφέας της τριλογίας φαντασίας Εποχή των Θρύλων και αποτελεί ένα από τα βασικά μέλη στη Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας Καρδίτσας. Το διηγήμα του "Το εκρεμμές" έλαβε την τρίτη θέση στον πανελλήνιο διαγωνισμό Φαντασία 2018, στα πλαίσια του φεστιβάλ Fantasmagoria. Συγκαταλέγεται στο συλλογικό του έργο το Έπος της Φαντασίας ΙΙ [εκδόσεις I Write] και ετοιμάζεται η έκδοση του πρώτου από τρία μέρη του αφηγήματος "Εποχή των Θρύλων" [Πρότυπες εκδόσεις].

Την εικονογράφηση την αναλαμβάνει ο Κώστας Φραγκιαδάκης και πραγματικά εντυπωσιάζει! Ένα διήγημα που θα παίξει με τη φαντάσια σας...

Σύντομα στο Comic Cultura #02...
#soon #προσχέδια #comiccultura

PicsArt_02-25-06.44.11.jpg

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  32483
  • Group:  Members
  • Topic Count:  35
  • Content Count:  373
  • Reputation:   3726
  • Achievement Points:  373
  • Days Won:  3
  • With Us For:  2292 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  21

Μόλις χθες έκλεισε η παραγωγή του τεύχους νο. 2, και έχω να πω πώς είμαι κάτι παραπάνω από ενθουσιασμένος για το πως εξελίχθηκε το δεύτερο τεύχος.

Μετά από όλη την δικαίως λογοκρισία που έλαβε το πρώτο τεύχος, στο #2 έχουμε δημιουργήσει ένα εντελώς διαφορετικό περιοδικό. Πλέον, με όμορφο layout, λιγότερα άρθρα, περισσότερα κόμικ, το περιοδικό μας έχει μετατραπεί σε κάτι που κανείς δεν περιμένει... 

Θα πρέπει να αναμένεται ακόμα 2 ημέρες για την δημοσίευση του τεύχους, αλλά θα είναι worth the wait. 

Θέλω να ζητήσω ευχαριστώ από όλη τη κοινότητα για τις απαραίτητες συμβουλές που μας δώσατε. 

20190313_174307.thumb.jpg.f19d2bd568ff70cbce8242324cc0e8af.jpg

Στο #02 συνεργάστηκαν 35 συνολικά άτομα, όλοι του χώρου, από καλλιτέχνες σε συντάκτες κλπ κλπ.

 

Ανυπομονώ να διαβάσω τα σχόλια σας, και την σίγουρη έκπληξή σας για το τεύχος...

 

Το εξώφυλλο δια χειρός Λέανδρου: 01.pdf

20190313_174634.jpg

Επεξεργασία από Ionas Aggelis
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  2393
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  594
  • Content Count:  6421
  • Reputation:   30807
  • Achievement Points:  6434
  • Days Won:  13
  • With Us For:  6149 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  42

Καλή επιτυχία με το 2ο τεύχος. :)

On 13/3/2019 στο 5:43 ΜΜ, Ionas Aggelis είπε:

Μετά από όλη την δικαίως λογοκρισία που έλαβε το πρώτο τεύχος, στο #2 έχουμε δημιουργήσει ένα εντελώς διαφορετικό περιοδικό.

Εδώ μήπως εννοείς κάτι άλλο με το "λογοκρισία"? :thinking:

 

:beer:

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  32483
  • Group:  Members
  • Topic Count:  35
  • Content Count:  373
  • Reputation:   3726
  • Achievement Points:  373
  • Days Won:  3
  • With Us For:  2292 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  21

45 λεπτά πριν, dionik είπε:

Καλή επιτυχία με το 2ο τεύχος. :)

Εδώ μήπως εννοείς κάτι άλλο με το "λογοκρισία"? :thinking:

 

:beer:

 

Με το "λογοκρισία" εννοώ την αρνητική -με καλές πάντα προθέσεις- κριτική, στο περιοδικό. Δεν υπάρχει κάτι άλλο να σχολιάσω:)

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  9879
  • Group:  Members
  • Topic Count:  21
  • Content Count:  929
  • Reputation:   9584
  • Achievement Points:  929
  • Days Won:  0
  • With Us For:  5437 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  35

1 hour ago, Ionas Aggelis said:

 

Με το "λογοκρισία" εννοώ την αρνητική -με καλές πάντα προθέσεις- κριτική, στο περιοδικό. Δεν υπάρχει κάτι άλλο να σχολιάσω:)

Άλλο αρνητική κριτική και άλλο λογοκρισία: http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=λογοκρισία&dq=

 

Επίσης, ο υπότιτλος «η ψηφιακή ένατη τέχνη» δεν μου φαίνεται και πολύ σωστός, σαν να με προϊδεάζει ότι θα διαβάσω μόνο για ψηφιακά κόμικς.

 

Κατά τα άλλα, πολύ ωραίο εξώφυλλο και βελτιωμένο γραφιστικά. Με βάση και τα ονόματα που συμμετέχουν, αναμένω το τεύχος με ενδιαφέρον. :beer:

 

 

 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  32483
  • Group:  Members
  • Topic Count:  35
  • Content Count:  373
  • Reputation:   3726
  • Achievement Points:  373
  • Days Won:  3
  • With Us For:  2292 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  21

Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΝΑΤΗ ΤΕΧΝΗ!

 

10 εβδομάδες πριν, όταν δημοσιεύσαμε το πρώτο μας τεύχος, δειλά-δειλά, δεν φανταζόμασταν την ανταπόκρισή σας προς αυτό το εγχείρημα... Και για αυτό εμείς βελτιωθήκαμε για να σας παρέχουμε το καλύτερο δυνατό περιεχόμενο, κάνοντας μερικές βασικές αλλαγές στην ύλη, στο design, και γενικότερα στην ποιότητα του περιοδικού. Πιστεύουμε πως μέσα από το #02, σας παρουσιάζουμε στο έπακρον το όραμα μας για το περιοδικό, τι πραγματικά μπορούμε να προσφέρουμε στην μικρή κόμικς-κοινότητα της χώρας μας, με βλέψεις για διεύρυνσή της! 

Βρίσκεται ήδη διαθέσιμο online στην διαδικτυακή πλατφόρμα του issuu, και σε pdf από εδώ, για όποιον επιθυμεί. 

Με περίπου 30 άρθρα και 9 απολαυστικά κόμικ, μέσα σε 68 σελίδες, πιστεύουμε πως σας δίνουμε μία "γεμάτη" έκδοση. Το εξώφυλλο είναι του σπουδαίου Λέανδρου, από τον οποίο θα βρείτε συνέντευξη στο τεύχος μας...

 

Αρχισυντάκτης: Ίωνας Αγγελής
Art Director: Sotos Anagnos
Επιμέλεια - Διόρθωση Κειμένου: Ίωνας Αγγελής


Συντακτική Ομάδα: Ίωνας Αγγελής, Σπύρος Ανδριανός, Χρήστος Ασάρβελης, Μάνος Βασιλείου Αρώνης, Νίκος Γιακούμελος, Γιώργος Ζωίτας, Γιάννης Ιατρού, Λάζαρος Κολαξής, Αλέξανδρος Μινωτάκης, Γιάννης Παπαδόπουλος, Διονύσης Τζαβάρας.


Σε Αυτό Το Τεύχος Επίσης Συνεργάστηκαν: Soloup, Θεώδορος Παπαδόπουλος, Κυριάκος Σφακιανάκης, Γιώργος Μπότσος, Αγγελική Σαλαμαλίκη, Περικλής Κουλιφέτης, Κωνσταντίνος Κάτσος, Γρηγόρης Δημακόπουλος, Έλενα Ναβροζίδου, Elodie Kohler, Θανάσης Λάμπρου, Σάββας Αμπατζίδης, Βασίλης Χειλάς, Θάνος Κόλλιας, Παναγιώτης Τσαούσης, Λέανδρος, Άρης Λάμπος.

 

Ελπίζουμε να σας αρέσει η νέα, ανανεωμένη, μορφή του περιοδικού, για μία ακόμα καλύτερη συνέχεια!

 

Issuu https://issuu.com/ionasaggelis/docs/1by1all  

PDF Comic Cultura #02.pdf

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  12721
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  88
  • Content Count:  1922
  • Reputation:   17533
  • Achievement Points:  1922
  • Days Won:  10
  • With Us For:  5032 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  44

Πολύ όμορφη και "επαγγελματικά" στημένη δουλειά. Σε σχέση με το πρώτο, 200% καλύτερο.

Ένα αντίστοιχο εντυπο, θα το αγόραζα.

Τα άρθρα και οι κριτικές ήταν στην πλειοψηφία τους καλογραμμένα.

Τα κόμικς από την άλλη δεν μου πολυάρεσαν, με εξαίρεση αυτό των Χειλά/Τσαούση, οι οποίοι έχοντας την άνεση σελιδών, έδωσαν μια έξυπνη ιστορία με ωραίο twist. Τα υπόλοιπα μου φάνηκαν είτε ότι δεν είχαν να πουν κάτι, είτε ότι ήταν επιπέδου Facebook.

 

Συνολικά, ένα πολύ μεγάλο μπράβο, για μια υψηλού επιπέδου δουλειά. Και εις ανώτερα!!

 

:beersanta:

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  5259
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  207
  • Content Count:  9437
  • Reputation:   76849
  • Achievement Points:  9439
  • Days Won:  100
  • With Us For:  5840 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Θα συμφωνήσω με @Dredd, πολύ μεγάλη εξέλιξη από το πρώτο τεύχος στο δεύτερο. 

Πολύ καλή προσπάθεια, ενδιαφέρουσα ύλη με ποικιλία θεμάτων .  Συνεχίστε δυνατά :up:

 

 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  32941
  • Group:  Members
  • Topic Count:  6
  • Content Count:  374
  • Reputation:   2742
  • Achievement Points:  407
  • Days Won:  1
  • With Us For:  2135 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  46

Ω φίλε Ίωνα! Βρήκα χρόνο και κατέβασα τα δύο τεύχη. Μπράβο! Μπράβο! Μπράβο! :clap2:

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

  • 1 month later...

  • Member ID:  32483
  • Group:  Members
  • Topic Count:  35
  • Content Count:  373
  • Reputation:   3726
  • Achievement Points:  373
  • Days Won:  3
  • With Us For:  2292 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  21

Μία από τις εκπλήξεις που επιφυλάσσει το τρίτο μας τεύχος, δεν είναι άλλη από την συνέντευξη που έδωσε ο Γάλλος κομίστας Achdé στους 2 συντάκτες μας,  Ionas Aggelis και Γιάννης Ιατρού (Giannis Iatrou), με αφορμή το νέο άλμπουμ του Λούκυ Λουκ, "Ένας Καουμπόϋ Στο Παρίσι", – που κυκλοφορεί στα ελληνικά από την  Μαμούθ Comix – και τον ερχομό του στο φετινό  The Comic Con 5 - Thessaloniki Comic Convention στη Θεσσαλονίκη, το τριήμερο 10-11-12 Μαΐου.

Ο Achde μιλά στο  Comic Cultura για το νέο του άλμπουμ, την επαφή του με την Ελλάδα, τη διαχρονικότητα του Λούκυ Λουκ, τη σημασία των κόμικς στη ζωή του, αλλά και το μέλλον της διεθνούς σκηνής κόμικς…

Έρχεται στο #3 πολύ σύντομα...
#comic_cultura_03 #achde #luckyluke

 

Η ανάρτηση στο facebook

PicsArt_04-27-11.01.37.jpg

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

  • 2 weeks later...

  • Member ID:  11226
  • Group:  Members
  • Topic Count:  131
  • Content Count:  2595
  • Reputation:   15848
  • Achievement Points:  2643
  • Days Won:  10
  • With Us For:  5315 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  156

Χθες και σημερα βρηκα λιγο χρονο και διαβασα και το 2ο τευχος. Πολυ καλη προσπαθεια και σιγουρα εχετε βελτιωθει αρκετα απο το 1ο τευχος! Τα συγχαρητηρια μου και παλι και θα εχω το νου μου για το 3ο τευχος που ελπιζω να το διαβασω πιο γρηγορα.

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

  • 1 month later...

  • Member ID:  2298
  • Group:  Members
  • Topic Count:  1596
  • Content Count:  5019
  • Reputation:   34448
  • Achievement Points:  5027
  • Days Won:  14
  • With Us For:  6159 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Μια που κυκλοφόρησε το Comic Cultura νο 3 στο issuu πριν δύο βδομάδες, υπάρχει πουθενά διαθέσιμο για κατέβασμα;

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  5259
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  207
  • Content Count:  9437
  • Reputation:   76849
  • Achievement Points:  9439
  • Days Won:  100
  • With Us For:  5840 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

6 hours ago, ramirez said:

Μια που κυκλοφόρησε το Comic Cultura νο 3 στο issuu πριν δύο βδομάδες, υπάρχει πουθενά διαθέσιμο για κατέβασμα;

Comic Cultura #3

 

σε issuu

σε pdf

 

:beer:

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  32578
  • Group:  Members
  • Topic Count:  21
  • Content Count:  504
  • Reputation:   3288
  • Achievement Points:  533
  • Days Won:  1
  • With Us For:  2253 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  57

Μια παρατήρηση θέλω να κάνω για το 3ο τεύχος

Νομίζω ότι το κείμενο δεν θα πρέπει να συνεχίζει στην επόμενη σελίδα και μετά ξανά στην προηγούμενη γιατί σαν ηλεκτρονικό περιοδικό είναι πολύ κουραστικό (τουλάχιστον εγώ έτσι το βρήκα), πιστεύω να καταλαβαίνετε τι ευνοώ.

Κατά τα άλλα μου άρεσε αρκετά και τα άρθρα και τα κόμικς (όσα πρόλαβα να διαβάσω μέχρι τώρα).

Πολύ καλή δουλειά

Επεξεργασία από fotdim
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  32483
  • Group:  Members
  • Topic Count:  35
  • Content Count:  373
  • Reputation:   3726
  • Achievement Points:  373
  • Days Won:  3
  • With Us For:  2292 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  21

Ο Γιάννης Κουκουλάς γράφει για το cc στο σημερινό φύλλο 22-23 Ιουνίου της εφσύν!

20190622_140541.jpg

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

  • 1 month later...

  • Member ID:  11226
  • Group:  Members
  • Topic Count:  131
  • Content Count:  2595
  • Reputation:   15848
  • Achievement Points:  2643
  • Days Won:  10
  • With Us For:  5315 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  156

Διαβάστηκε και το τρίτο τευχακι τις τελευταίες μέρες με καθυστέρηση ομολογώ. Καταρχάς τα μπράβο μου σε όλους τους συντελεστές ξανά για τον κόπο και την αγάπη που βάζουν. Τα άρθρα ήταν αρκετά καλά και μου άρεσε πολύ η συνέντευξη με τον δημιουργό συνεχιστή του αγαπητού μας καουμπόι. Θα συμφωνήσω με τον fotdim σχετικά με το θέμα που ανέφερε το οποίο στο pdf ήταν πρόβλημα. Στο isuu που κοίταξα δείχνει διπλές τις σελίδες οπότε δεν θα ήταν θέμα φαντάζομαι. Τέλος μια μικρή προσοχή στην επιμέλεια. (Το έχουμε ξαναπεί το ξέρω). Πχ στη σελίδα 61 (αν δεν κάνω λάθος)  στην κριτική για την ταινία hellboy επαναλαμβάνεται όλο το άρθρο. Εκτός αν το βάλατε δύο φορές για έμφαση!!

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

  • 2 months later...

  • Member ID:  1
  • Group:  Root Admin
  • Topic Count:  1710
  • Content Count:  9040
  • Reputation:   64277
  • Achievement Points:  8896
  • Days Won:  155
  • With Us For:  6407 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  61

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  32578
  • Group:  Members
  • Topic Count:  21
  • Content Count:  504
  • Reputation:   3288
  • Achievement Points:  533
  • Days Won:  1
  • With Us For:  2253 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  57

πντφ?

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL


×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.