Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η Ιστορία Του ΝΤΥΛΑΝ ΝΤΟΓΚ (Tiziano Sclavi - Roberto Diso) [Αγγελής Ίωνας , comicstrends.blogspot.com, 27/10/2018]


Ionas Aggelis

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  32483
  • Group:  Members
  • Topic Count:  35
  • Content Count:  373
  • Reputation:   3726
  • Achievement Points:  373
  • Days Won:  3
  • With Us For:  2292 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  21

Εγώ διέσχισα τα όρια! Τα όρια ανάμεσα στο καλό και στο κακό! Ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο... ο θάνατος νικάει! - Ντύλαν /Ξάμπαρας

PicsArt_10-27-09_27_16.thumb.jpg.097dfcf7cba2ec62ffa501f3b5e06a00.jpg
Εάν έπρεπε να διαλέξω ανάμεσα σε όλα τα κόμικς του κόσμου, σίγουρα μία από τις επιλογές μου θα ήταν οΝτύλαν Ντογκ. Νομίζω πως κανένας δεν μπορεί να ξεπεράσει την ατμόσφαιρα τρόμου και μυστηρίου που σου δίνει αυτό το κόμικς, σε κάθε του ανάγνωση. Ένας χαρακτήρας πάντα σύγχρονος, με τον χρόνο να μην τον έχει επηρεάσει καθόλου, παρ' όλη την 32 χρόνων εκδοτική του πορεία!

Δημιούργημα του Tiziano Sclavi, το κόμικς Dylan Dog, λέει την ιστορία ενός ασυνήθιστου 33 ετών Βρετανού, ο οποίος, έχοντας παρελθόν ως πρώην ντετέκτιβ στην Σκότλαντ Γιαρντ, πρώην αλκοολικός, ένας χαρακτήρας με πολλές φοβίες, και ένας μονότονος τύπος, όπου φοράει τα ίδια ομοιόμορφα ρούχα καθημερινά, έχει αυτοανακηρυχθεί ως ο "ερευνητής του ανεξήγητου". Το πρώτο του τεύχος, με τίτλο "L' Alba Dei Morti Viventi" (στα ελληνικά "Η Αυγή Των Ζωντανών Νεκρών"), κυκλοφόρησε την 1η Οκτωβρίου 1985, σε σενάριο Tiziano Sclavi και σε σχέδιο Angelo Stano, το οποίο και έφερε μεγάλη απήχηση για την εποχή του, καθώς τότε πολύ λίγα κόμικς με θεματολογία τρόμου μπορούσαν έστω να "σταθούν στα πόδια τους". Η επιτυχία του κόμικς ήταν τεράστια, και μέχρι σήμερα συνεχίζει να πουλάει δεκάδες χιλιάδες αντίτυπα! Μέχρι τον Οκτώβριο του 2018, αριθμεί (σε μηνιαία βάση) 386 τεύχη.
 

PicsArt_10-03-05_57_55.thumb.jpg.ca8832b740154574c1ca316ca7e04714.jpg

Που στηρίζεται όμως η επιτυχία του περιοδικού; Όπως είπα παραπάνω, τα κόμικς εκείνης της εποχής με θεματολογία τρόμου δεν είχαν μεγάλο αναγνωστικό κοινό. Ο Ντύλαν Ντογκ, όμως, τα κατάφερε για μερικούς λόγους. Αρχικά, η εκδοτική Sergio Bonelli Editore, είχε φτιάξει ένα ηχηρό όνομα στην Ιταλία, με τις εκδόσεις της, όπως οι Tex, Zagor, Mister NO, Ken Parker, να κοσμούν τα ιταλικά περίπτερα της εποχής και να πουλάνε δεκάδες (έως και εκατοντάδες) χιλιάδες αντίτυπα μηνιαίως! Η εκδοτική όμως δεν είχε ποτέ πλασάρει στο κοινό της ενήλικα κόμικς, με ίσως εξαίρεση των Μίστερ Νο, ο οποίος όμως ποτέ δεν διαφημίζονταν ως σκληρό, βίαιο κόμικς. Η εκδοτική το απέφευγε, προσελκύοντας μονάχα παιδικό κοινό αναγνωστών. Η απόφαση όμως για την πραγματοποίηση μίας τέτοιας έκδοσης δεν θα γινόταν μετά από πολλές παρακλήσεις του Tiziano Sclavi στον εκδότη Sergio Bonelli (ψευδώνυμο: Guido Nollita), με τον οποίο ο οίκος είχε παρελθόν (έγραψε σενάριο για διάφορες ιστορίες άλλων τίτλων: Zagor, Mister NO, Martin Mystere, Ken Parker), και οι οποίοι τελικά τον εμπιστεύθηκαν δικαίως! Με την επιτυχία του ήρωα, ο Sclavi έγινε γνωστό όνομα στον χώρο και ο οίκος Bonelli πλέον άλλαξε πλεύση σε πιο ενήλικα κόμικς, με διάφορες θεματολογίες (Nathan Never, Julia, Dampyr κα). Σήμερα πουλάει γύρω στα 100.000 αντίτυπα, φέρνοντάς τον 2ο σε θέση στου τίτλους του Bonelli (μετά το Tex), και 3ο σε όλη την Ιταλία (μετά το Tex και το Topolino).

Η τετραλογία "Ξακάμπρας"

Η πρώτη ιστορία λοιπόν που τα ξεκίνησε όλα, έρχεται στο τέλος της, με το τεύχος 100, δηλαδή με το "Η Ιστορία Του Ντύλαν Ντογκ"! Δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο Dylan Dog #100 (το πρώτο έγχρωμο τεύχος όλης της σειράς), τον Ιανουάριο του 1995, και στην Ελλάδα στο άλμπουμ Ντύλαν Ντογκ #1 από τις εκδόσεις Μικρός Ήρως, τον Οκτώβριο του 2018. Το σενάριο το υπογράφει ο Tiziano Sclavi και το σχέδιο ο Angelo Stano.

 

PicsArt_10-27-09_19_10.thumb.jpg.36e97e0201a11e069211f4799f34678a.jpg

Η ιστοράι έχει ως εξής: η μινιατούρα/μοντέλο της γαλέρας που ο Ντύλαν Ντογκ προσπαθούσε να φτιάξει από την πρώτη του περιπέτεια, έχει πια συναρμολογηθεί και τελειώσει. Έτσι, ήρθε πια η στιγμή να διαλυθεί η ομίχλη και να αποκαλυφθεί το μυστηριώδες παρελθόν του Ντύλαν Ντογκ που ξεκινά τον 17ο αιώνα σε μία αγγλική γαλέρα, περνά από κάποια μακρινά άστρα και αστεροειδείς ή και από το υπερπέραν και το άπειρο και φτάνει στο σήμερα μέσα σε μία απολύτως ονειρική σουρεαλιστική διάσταση... Έτσι ώστε η οικογένειά του - που έχει ανακαλύψει το ελιξήριο της αιώνιας ζωής - να ενωθεί ξανά, για μία στιγμή... Που όμως θα είναι αρκετή.

Το συγγραφικό δίδυμο Sclavi - Stano επιστρέφει για μία ακόμη φορά, για να αναλάβουν την "τελευταία" ιστορία του Ντύλαν Ντογκ. Η Ιστορία Του Ντύλαν Ντογκ ενεργεί παράλληλα ως sequel και prequel στην σειρά. Συνδέεται άμεσα με τις ιστορίες Η Αυγή των Ζωντανών Νεκρών,Μοργκάνα, και Κανενός Ιστορία ολοκληρώνει την "τετραλογία" του Ξάμπαρας, του αρχικακού του Ντύλαν Ντογκ. 

Η Μοργκάνα είναι ζωντανή!


Η νέα περιπέτεια βάζει τον Ντύλαν Ντογκ σε ένα νέο μονοπάτι που τον βάζει αντιμέτωπο με ένα παρελθόν που δεν θυμάται και με τους γονείς του. Η ιστορία ανοίγει πολλά νέα κεφάλαια στον μύθο του ήρωα. Το μεγαλύτερο είναι η ιδέα του υπερπέραν! Μυθικά τέρατα, φαντάσματα, όντα που στην πιο τρελή μας φαντασία συναντάμε, ανοίγονται σε αυτό το τεύχος. Στις προηγούμενες ιστορίες είχαμε να κάνουμε με φανταστικές περιπτώσεις. Σε αυτό εισάγεται πως υπάρχουν ακόμα άλλες, επικίνδυνες διαστάσεις.
 

Δεν έχω αισθανθεί ποτέ τόσο ζωντανή... αιώνια ζωντανή! - Μοργκάνα

 

Μέσα από την ιστορία, ο Ντύλαν έρχεται αντιμέτωπος με τους εσώτερους δαίμονές του, ανακαλύπτοντας το παρελθόν του και κάνοντας ειρήνη με αυτό. Όλες οι ιστορίες του Ντύλαν είναι μία συνεδρία ψυχολογίας, όπου όπως ο ψυχολόγος κάθεται και ακούει - και προσπαθεί να βρει μία λύση - στα προβλήματα που βασανίζουν τον πελάτη του, έτσι και ο Ντύλαν, ακούει τους πελάτες του και τους βοηθά να λυθούν. Η ιστορία αυτή όμως αντιστρέφει τους ρόλους, καθώς το αποτέλεσμα της ιστορίας είναι να βρεθεί μία λύση στο εσωτερικό ψυχολογικό πρόβλημα του Ντύλαν Ντογκ. Το είδος της ιστορίας αποτελεί ψυχολογικό θρίλερ. Η γαλέρα παρομοιάζει το ταξίδι του Ντύλαν στον χρόνο, την μεταπήδηση από το ένα όνειρο στο άλλο, τις αμέτρητες περιπέτειες του, και επομένως το απροσδιόριστο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.
PicsArt_10-27-09_22_32.thumb.jpg.d38a88c8213a0522ff164126fb7e89f8.jpg
Το σχέδιο είναι στα καλύτερά του, με τον Stano να δημιουργεί την ατμόσφαιρα τρόμου με πραγματικά τρομερό τρόπο. Η σκηνοθεσία είναι εξαίρετη και ειδικά τα διάφορα τέρατα που συναντάμε στην ιστορία αλλά και τα θεότρελα οπτικά εφέ. Η εναλλαγή από το παρελθόν στο μέλλον και αντίστροφα αλλά και η εναλλαγή χώρων από το σπίτι του Ντύλαν και του Γκράουτσο στη γαλέρα αλλά και στην αρχή η εναλλαγή σκηνών μεταξύ του πατέρα του Ντύλαν και του ίδιου του Ντύλαν είναι υπέροχα. Μοναδικό πρόβλημα της ιστορίας είναι ο χρωματισμός που θα ήθελα να ήταν πιο εκφραστικός σε φάσεις.

Συνολικά, είναι μία αρκετά καλή ιστορία, με ενδιαφέρουσα πλοκή, ενδιαφέρον χαρακτήρες, πανέμορφα εφέ και πολύ καλό σχέδιο. Σε σχέση με τις προηγούμενες ιστορίες του Ντύλαν είναι σίγουρα απογοητευτική, καθώς είναι αρκετά αργή σε φάσεις και αγγίζει περισσότερο τα όρια του ανεξήγητου και ξεφεύγει από το πραγματικό. 
PicsArt_10-27-09_20_32.thumb.jpg.934571d264d4d33ab73618795db2deab.jpg
Για όσους δεν έχουν ξαναδιαβάσει Ντύλαν Ντογκ (που ζείτε τόσο καιρό;) θα σας πρότεινα να ξεκινούσατε σίγουρα από τα "Μοργκάνα" και "Η Αυγή των Ζωντανών Νεκρών" από τις εκδόσεις της Μαμούθ #1 και #7, καθώς η ιστορία αποτελεί συνέχεια αυτών των 2. Τέλος, να δώσω συγχαρητήρια στις εκδόσεις Μικρός Ήρως για την εξαιρετική τους έκδοση και να τους ευχηθώ τα καλύτερα! Εύχομαι σύντομα να έχουμε και συνέχεια... Το κόμικς - άλμπουμ Ντύλαν Ντογκ #1 - Η Ιστορία Του Ντύλαν Ντογκκυκλοφορεί σε επιλεγμένα σημεία και βιβλιοπωλεία!

...Σταμάτα να ονειρεύεσαι Γκράουτσο, φεύγουμε! - Ντύλαν Ντογκ

 

ΠΗΓΗ

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.