Μετάβαση στο περιεχόμενο

Στέλλα Στεργίου. Μια ταλαντούχα εικονογράφος συναντά τον Μικρό Πρίγκιπα [Πολίτου-Βερβέρη Σοφία, nakasbookhouse.gr, 26/06/2017]


GeoTrou

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  30061
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  464
  • Content Count:  6111
  • Reputation:   53885
  • Achievement Points:  6111
  • Days Won:  49
  • With Us For:  3629 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  29

Στέλλα Στεργίου. Μια ταλαντούχα εικονογράφος συναντά τον Μικρό Πρίγκιπα

 

photo_1.jpg

 

Η Στέλλα Στεργίου γεννήθηκε το 1992 στην Αθήνα. Ζει και εργάζεται ως εικονογράφος και δημιουργός κόμικ. Παράλληλα ολκληρώνει τις σπουδές της στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. Ταξιδεύει με το γαλάζειο της ποδήλατο και όπου ξαποσταίνει ξεκινά να σχεδιάζει. Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις και έχει διακριθεί σε διαγωνισμούς εικονογράφησης και αρχιτεκτονικής. Δουλειά της έχει εκδοθεί στο συλλογικό κόμικ Pizza Pepperoni (εκδόσεις 9η Διάσταση) και στο περιοδικό ΤΣΟΦΛΙ (εκδόσεις Ρενιέρη/Comicon-Shop) ενώ αναμένεται η έκδοση της ποιητικής συλλογής του Νίκου Κιχεμ (εκδόσεις Κουκούτσι) όπου φιλοξενούνται εικονογραφήσεις της. Το πρώτο της graphic novel, Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Polaris το 2017.

 

Μια νέα καλλιτέχνης μέσα στον χώρο του βιβλίου, σε καιρούς δύσκολους και για τις εκδόσεις. Περιγράψτε μας τις εμπειρίες σας, τα συναισθήματα που γεννιούνται μέσα από αυτού του είδους τη δημιουργία.

Η δημιουργία ενός βιβλίου είναι για εμένα πρωτίστως έκφραση. Όλα ξεκίνησαν σε μικρή ηλικία, καθώς ξεχώριζα από τα βιβλία των αδερφών μου εκείνα με τις πιο ενδιαφέρουσες εικονογραφήσεις και στη συνέχεια τις αντέγραφα με μολύβια, ξυλομπογιές και μαρκαδόρους. Έτσι σιγά σιγά άρχισα να αποκτώ την ικανότητα να ζωντανεύω τις εικόνες της φαντασίας μου. Αντίστοιχα φαντάζομαι και εύχομαι κάποιο παιδί να εμπνευστεί βλέποντας κάποιο βιβλίο με σχέδια μου και μέσα από αυτό να δημιουργήσει τις δικές του εικόνες. Αναμφισβήτητα οι καιροί είναι δύσκολοι και βρίσκομαι ακόμα στο ξεκίνημα μου. Αυτό όμως δεν με αποθαρρύνει διότι, όπως έμαθα από τη σχολή αρχιτεκτονικής, τα περιορισμένα μέσα είναι ο δρόμος για την εύρεση δημιουργικών λύσεων. Νιώθω τυχερή και είμαι ευγνώμων που τα πρώτα μου βήματα βρίσκονται μέσα σε έναν εκδοτικό οίκο ο οποίος αγαπά το βιβλίο και σέβεται τους δημιουργούς του. Επίσης έχω τη χαρά να συνεργάζομαι με ανθρώπους που συμβουλεύουν, το οποίο βοηθά στη δική μου εξέλιξη.

 

Τολμηρό το εγχείρημα να αποδώσετε τον Μικρό Πρίγκιπα, ένα έργο που είναι αποτυπωμένο μέσα μας με τα σχέδια του συγγραφέα, ενώ αποσπάσματα του κειμένου έχουν χρησιμοποιηθεί κατά κόρον από ρομαντικά μηνύματα των ηλεκτρικών social media μέχρι και διαφημιστικές εταιρείες. Πείτε μας λίγα λόγια γι’ αυτήν την απόφαση.

Η ιδέα της μεταφοράς του Μικρού Πρίγκιπα σε κόμικ ανήκει στους ανθρώπους των εκδόσεων Polaris. Η πρόθεση τους ήταν να αποδοθεί η κλασική ιστορία του Exupery με έναν καινούριο, ξεχωριστό τρόπο. Αυτό επετεύχθη με το μέσο των κόμικ διότι προσφέρει ποικιλομορφία και καινούριες οπτικές ακόμα και σε ένα τόσο κλασικό δημιούργημα όπως ο Μικρός Πρίγκιπας διότι ο κάθε δημιουργός μπορεί και προσφέρει νέες ιδέες μέσα από τα βιώματά του. Ειδικότερα για μένα ως νέα δημιουργό, ο Μικρός Πρίγκιπας κατέχει ξεχωριστή θέση στη κάρδια μου και προσπάθησα να αποδώσω το αίσθημα αυτό με εικόνες. Έχω διαβάσει το βιβλίο αρκετές φορές και σε διαφορετικές ηλικίες και κάθε φορά ανακάλυπτα μέσα στις λέξεις του καινούριες πτυχές, νέες ιδέες και φρέσκα νοήματα. Σκοπός μου λοιπόν ήταν να αποδώσω μέσα από εικόνες την προσωπική μου πτυχή και οπτική για το Μικρό Πρίγκιπα. Η αλήθεια είναι πως καθ’όλη τη διάρκεια της δημιουργίας του κόμικ προσπαθούσα να μη σκέφτομαι το πόσο εμβληματική είναι η συγκεκριμένη ιστορία. Αναλογιζόμουν τα συναισθήματα που ο Μικρός Πρίγκιπας μου προσέφερε κατά την ανάγνωσή του. Αυτό προσπάθησα να αποδώσω. Γιατί όπως λέει και η φίλη μας η αλεπού, «μονάχα με την καρδιά βλέπεις καθαρά, το ουσιώδες είναι αόρατο στα μάτια».

 

Θα θέλαμε να μας παρουσιάσετε μερικά από τα έργα σας και να μας μιλήσετε γι’ αυτά.

Τα σκίτσα μου αποτυπώνουν στιγμιότυπα καθημερινών ανθρώπων. Από ένα ρούχο που μου έκανε εντύπωση, κάποιο πρόσωπο ή κάποιο συμβάν που μου έμεινε χαραγμένο στη μνήμη, τα κρατάω σαν ένα δικό μου προσωπικό ημερολόγιο. Είναι η αίσθηση της στιγμής που θέλω να αποτυπώσω σε όλες τις εικονογραφήσεις μου. Άνθρωποι τυλιγμένοι σε σκέψεις και συναισθήματα που κατακλύζονται από λουλούδια και όνειρα, ή απλώς μία κοπέλα που αιωρείται πάνω από το έδαφος ή μία ιππότης που στέκει δυνατά πάνω σε αυτό έτοιμη για μάχη.

 

Ετοιμάζετε κάποιο νέο έργο τώρα; Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τα μελλοντικά σας σχέδια;

Αυτόν τον καιρό συνεχίζω τη δημιουργική συνεργασία μου με τις εκδόσεις Polaris. Το τελικό αποτέλεσμα θα το δείτε σύντομα. Όσο για το μέλλον θα ήθελα να ασχοληθώ με την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων και παράλληλα να συνδυάσω αρχιτεκτονικά στοιχεία (που είναι και ο κύριος τομέας σπουδών μου) μέσα στα κόμικ μου. Το βέβαιο είναι η αγάπη και η ανάγκη μου να συνεχίσω να λέω ιστορίες μέσω των σχεδίων μου.

 

Πού μπορούμε να σας συναντήσουμε;

Θα με συναντήσετε πιθανότατα σε κάποιο παγκάκι ή σε κάποιο σταθμό μετρό να σκιτσάρω τα πάντα γύρω μου. Στον ψηφιακό χώρο μπορείτε να με βρείτε στις εξής διευθύνσεις

http://starchaserstella.daportfolio.com/

https://www.facebook.com/StarChaserStella/

 

 

Πηγή

 

:beer:

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.