Μετάβαση στο περιεχόμενο

ROM Spaceknight από Bill Mantlo, Sal Buscema & Steve Ditko [Ανδριανός Σπύρος, comicmaniacsgr.blogspot.com,14/10/2018]


Retroplaymo

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  31159
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  283
  • Content Count:  5004
  • Reputation:   32746
  • Achievement Points:  5005
  • Days Won:  99
  • With Us For:  3089 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  46

Rom-Space-Knight-Header_1050_591_81_s_c1.jpg

 

Κανείς ίσως δεν φαντάζονταν στη Marvel όταν έπαιρναν τα δικαιώματα ενός παιχνιδιού για παιδιά,ότι στη πορεία θα δημιουργούσαν μία από τις πιο αγαπημένες σειρές των αναγνωστών και έναν από τους αξιομνημόνευτους χαρακτήρες τους. Μιλάμε φυσικά για τον χαρακτήρα του ROM του ιππότη του διαστήματος που μας κρατούσε επίσης συντροφιά μέσα από τις σελίδες του (μικρού τότε σε μέγεθος και μονόχρωμου) Σπάιντερ Μαν των εκδόσεων Καμπανά.

 

Όπως ανέφερα και στην αρχή του άρθρου, ο ROM ξεκίνησε την καριέρα του σαν παιχνίδι και όχι σαν χαρακτήρας των κόμικ. Δημιουργημένος από τους Scott Dankman, Richard C. Levy και Bryan L. McCoy οι οποίοι πούλησαν την ιδέα τους στην εταιρεία Parker Brothers(σήμερα έχουν συγχωνευτεί με τη Hasbro) o ROM (που τα αρχικά του ονόματος του προέρχονται από τη λέξη Read Only Memory) ήταν ένα ρομπότ σαν όλα τα άλλα παιχνιδάκια της εποχής, που θα προσέφερε ώρες ατελείωτης χαράς στα τυχερά παιδάκια που θα το έπαιρναν ως δώρο ειδικά στις γιορτές των Χριστουγέννων.

 

rom-juguete.jpg

Ο ROM σαν παιχνίδι από τη Parker Brothers

 

Επειδή ήταν η πρώτη φορά που η εταιρεία επένδυε στην παραγωγή ηλεκτρονικού παιχνιδιού (μέχρι τότε σχεδίαζε και κυκλοφορούσε επιτραπέζια παιχνίδια για τα οποία ήταν γνωστή) οι υπεύθυνοι της εταιρείας αποφάσισαν να μην ξοδέψουν πολλά χρήματα για την κατασκευή του παιχνιδιού και το κυκλοφόρησαν σαν φτηνή έκδοση, χωρίς "σπασίματα"των αρθρώσεων και τη δυνατότητα να το τοποθετείς σε διάφορες κινήσεις (όπως συνέβη λίγο καιρό αργότερα με τα Transformers) οπότε και οι πωλήσεις του δεν ήταν οι αναμενόμενες. Μολονότι ο ROM θεωρείται ένα από τα πρώτα παιχνίδια/φιγούρες με ηλεκτρονικά μέρη.

 

rom04.jpg

Διαφήμιση για το παιχνίδι ROM 

 

Και κάπου εδώ μπαίνει και ο παράγοντας Marvel Comics. Για να εξάψουν περισσότερο το ενδιαφέρων του κοινού για το παιχνίδι, οι υπεύθυνοι της Parker Bros, έδωσαν τα δικαιώματα του χαρακτήρα στην εταιρεία για να δημιουργήσει ένα κόμικ με τις περιπέτειες του. Ήταν η εποχή που και η Marvel αναζητούσε νέους χαρακτήρες για να μεγαλώσει το σύμπαν της,ακόμα και αν οι χαρακτήρες αυτοί προέρχονταν από σειρά παιχνιδιών (G.I.Joe) ή την τηλεόραση (Doctor Who) ή τη λογοτεχνία (Tarzan), θα τους ενσωμάτωνε στο δικό της. Η αρχή είχε ήδη γίνει από το κόσμο των παιχνιδιών με τους Micronauts της Mecco και τους Shogun Warriors της Mattel οπότε τον Δεκέμβριο του 1979 η Marvel καλωσόρισε στην οικογένεια της το θρυλικό ιππότη του διαστήματος με την κυκλοφορία του Rom Spaceknight #1.

 

3727005-image0.jpg

Το πρώτο τεύχος του ROM Δεκέμβριος 1979

 

Φυσικά έπρεπε ο νέος χαρακτήρας να έχει ένα origin και ένα back up story. Η Μarvel ανέθεσε τη δημιουργία όλων αυτών στον συγγραφέα Βill Mantlo (Amazing Spider Man,Ιncredible Hulk,Deadly Hands of Kung Fu,Fantastic Four) του ανθρώπου που αναλάμβανε να δώσει ζωή σε όποιο χαρακτήρα του έδιναν. Eιδικά εκείνους που προέρχονταν από δικαιώματα παιχνιδιών όπως είχε κάνει και με τους Micronauts άλλωστε λίγο καιρό πριν. Ο Mantlo δημιούργησε όχι μόνο ένα origin για τον χαρακτήρα αλλά και ένα ολόκληρο σύμπαν πίσω του με χαρακτήρες αληθινούς και βαθιά ανθρώπινους, χαρακτήρες που μπορούσες να ταυτιστείς μαζί τους. Με πρώτο και καλύτερο τον ίδιο τον κεντρικό πρωταγωνιστή της σειράς τον ROM.

 

rom01.jpg

 

Σύμφωνα με το origin του o ROM ήταν άνθρωπος, που κατοικούσε στον τεχνολογικά εξελιγμένο πλανήτη Galador μέχρι που ο πλανήτης του δέχτηκε επίθεση από τη μοχθηρή φυλή των Dire Wraiths (Φαντάσματα στην ελληνική μετάφραση) που μπορούσαν να αλλάζουν μορφή, χρησιμοποιούσαν τόσο τη τεχνολογία όσο και τη μαγεία και προέρχονταν από τα βάθη του σκοτεινού νεφελώματος.

 

rom13.jpg

Ο ROM αποφασίζει να θυσιάσει την ανθρώπινη υπόστασή του

 

Όπως ακριβώς είχε κάνει και ο Norrin Radd (Silver Surfer) έτσι και ο ROM θυσίασε την ανθρώπινη υπόστασή του για να σώσει την αγαπημένη του και τον πλανήτη του από την καταστροφή. Ήταν ο πρώτος από τους εθελοντές, που δέχτηκε να μετατραπεί σε cyborg πολεμιστή (με τα ανθρώπινα μέρη του να φυλάσσονται για να ξαναγίνει άνθρωπος όταν θα τελείωνε ο πόλεμος) για να πολεμήσει την απειλή. Tου δόθηκε μία ασημένια αρματωσιά και ένα παντοδύναμο όπλο το Neutralizer (Oυδετεροποιητής)με το οποίο μπορούσε να εξορίζει τους Dire Wraiths στην ανυπαρξία φυλακίζοντας τους για πάντα. Το προσωπικό του παράδειγμα ακολούθησαν και άλλοι Γκαλαντοριανοί που μετατράπηκαν και εκείνοι σε ιππότες του διαστήματος, καθένας τους με τις δικές του δυνάμεις και όπλα.
 

rom05.jpg
Πρώτο ad για το κόμικ του ROM στα περιοδικά της Marvel

 

Ο ROM με τους συντρόφους του μπόρεσε να νικήσει τους Dire Wraiths και να τους διώξει από το πλανήτη του,τρέποντας τους σε φυγή.Αποφάσισε όμως να τους κυνηγήσει μέχρι το δικό τους πλανήτη που βρίσκονταν σε τροχιά γύρω από μαύρο ήλιο.Εκείνοι εγκατέλειψαν και τον πλανήτη τους και σκορπίστηκαν στο διάστημα. Νιώθοντας υπεύθυνος για το διασκορπισμό τους, ο ROM ορκίστηκε να κυνηγήσει και να εξαλείψει όλους τους Darth Wraiths από όποιο σημείο και αν βρίσκονται.

Μόνο τότε θα ξαναγίνει άνθρωπος και πάλι.

 

rom-spaceknight-76-marvel.jpg

 

Μετά από 200 χρόνια αναζήτησης ο δρόμος του τον φέρνει στο δικό μας πλανήτη τη Γη. Όπου θα προσγειωθεί στη φανταστική πόλη του Clairton κάπου στη δυτική Βιρτζίνια των ηνωμένων πολιτειών. Εκεί θα τον υποδεχτούν σαν εξωγήινο ρομπότ-εισβολέα, τη στιγμή που θα εξαφανίσει δύο κατοίκους της περιοχής,αφού ήταν Dire Wraiths που είχαν πάρει ανθρώπινη μορφή και ζούσαν χρόνια ανάμεσα μας...Μονάχα μια κοπέλα η Brandy Clark θα τον πιστέψει αρχικά και θα τον στηρίξει στη δύσκολη αποστολή του,  μάλιστα θα τον ερωτευτεί παράφορα αν και οποιαδήποτε σχέση μαζί τους είναι ανώφελη. Εκείνη είναι αρραβωνιασμένη και εκείνος δεν μπορεί να γίνει άνθρωπος προτού τελειώσει την αποστολή του.

 

rom06.jpg

O ROM φτάνει στη Γη και εξοντώνει τους πρώτους Dire Wraiths (ROM#1)

 

Ο ROM θα ζήσει πολλές περιπέτειες στη Γη,θα συναντήσει και άλλους υπερήρωες από το σύμπαν της Marvel

και θα αγωνιστούν μαζί εναντίων της απειλής, καθώς και θανάσιμους εχθρούς όπως τον Hybrid

που αποτελεί την εφιαλτική ένωση ανθρώπινης γυναίκας με Dire Wraith.

 

Θα αντιμετωπίσει επίσης και ένα νέο είδος Dire Wraith και μάλιστα θηλυκού γένους δυνατότερου από το αρχικό ανδρικό, που χρησιμοποιεί περισσότερο τη σκοτεινή μαγεία έναντι της επιστήμης που είχαν οι προηγούμενοι. Μέσα σε όλες όμως τις αντιξοότητες και τους κινδύνους, μέσα στη φρίκη και την απώλεια,καθώς και μέσα από τις προσωπικές τραγωδίες των ηρώων της σειράς,η πραγματική αγάπη και ο έρωτας ανάμεσα στον ROM και στη Brandy, θα δοκιμαστεί σκληρά αλλά θα βγει ακόμα πιο δυνατός και θα είναι αυτός που θα τους δώσει δύναμη να αντεπεξέλθουν σε όλες τις δοκιμασίες που τους περιμένουν.

 

rom11.jpg
O πιο τρομακτικός αντίπαλος του ROM o Hybrid


Σπουδαίοι σχεδιαστές όπως ο Sal Buscema (που δήλωνε ότι αγάπησε από τη πρώτη στιγμή τον χαρακτήρα) και ο βετεράνος Steve Ditko ανέλαβαν με τα μολύβια τους να δώσουν ζωή στους χαρακτήρες που γέννησε η αστείρευτη φαντασία του Bill Mantlo, που δυστυχώς από το 1992 και μετά και εκείνος περνάει το προσωπικό του Γολγοθά και καθημερινά δίνει τη δική του μάχη, όπως ακριβώς και οι δημιουργίες του που περισσότερο από ήρωες είναι άνθρωποι που αγωνίζονται για κάτι το καλύτερο και όπως και εκείνος δεν το βάζουν κάτω σε οποιαδήποτε δυσκολία.

 

1080695.jpg

 

Δυστυχώς με την ολοκλήρωση της σειράς στο τεύχος #75 (Φεβρουάριος 1986) η Marvel έχασε αργότερα τα δικαιώματα του χαρακτήρα. Με αποτέλεσμα ακόμα και σήμερα για λόγους copyright τα τεύχη του ROM, το έργο ζωής του Bill Mantlo να μην έχει επανεκδοθεί ποτέ μέχρι τώρα,σε συγκεντρωτικές εκδόσεις (Essentials, Epic collections) και trades ενώ δεν υπάρχουν ούτε οι εμφανίσεις του ROM σε τίτλους άλλων ηρώων (crossovers) που και αυτές έχουν αφαιρεθεί από τις εκάστοτε συλλογές.

 

4d25aaa7-c63c-47ab-89cf-aefa20cf5739.jpg

Original τεύχη του ROM που ποτέ δεν έχουν επανεκδοθεί σε trades

 

Ο μόνος τρόπος να διαβάσει και να έχει κανείς αυτά τα τεύχη είναι να βρει τα original. H IDW πριν λίγα χρόνια αγόρασε και τα δικαιώματα του ROM (αφού ήδη έχει και εκδίδει σε κόμικ τα περισσότερα από τα Hasbro toys) και έβγαλε τη δική της σειρά ROM χωρίς φυσικά (όπως και στη περίπτωση των Micronauts) να χρησιμοποιήσει το concept και τους χαρακτήρες που δημιούργησε ο Mantlo στη σειρά της Marvel. Αλλά δεν μπόρεσαν να πιάσουν το παλμό, την ευαισθησία και την ανθρωπιά που χαρακτήριζε το έργο του Mantlo στον ROM ούτε κατά το ήμισυ. Δεν ήταν κακή σειρά, απλά της έλειπε η ψυχή ενός μεγάλου δημιουργού όπως του Bill Mantlo.

 

7-27-2016-1.jpg

O ROM από την IDW

 

H πιο όμορφη και προσωπική δουλειά που έγραψε ο Bill Mantlo. Καθαρό sci-fi με πολλά στοιχεία horror,

dark fantasy και adventure και συνάμα ευαίσθητο, τρυφερό και πολύ ανθρώπινο ακόμα

και αν ο πρωταγωνιστής έκρυβε την ανθρώπινη υπόσταση του πίσω από το κρύο μέταλλο.

Κάτω από αυτό πάντοτε υπήρχε μία ζεστή, ανθρώπινη καρδιά που χτυπούσε στο ρυθμό της αγάπης

για μία γήινη γυναίκα που αγωνίστηκε στο πλευρό του.

Μιας μεγάλης καρδιάς όπως και αυτής του δημιουργού της σειράς,

που αξίζει πραγματικά να βρείτε τα τεύχη και να έχετε στις συλλογές σας.

 

 

comicmaniacsgr.blogspot.com

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  30757
  • Group:  Members
  • Topic Count:  38
  • Content Count:  123
  • Reputation:   918
  • Achievement Points:  125
  • Days Won:  0
  • With Us For:  3326 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  49

Αγαπημένος ήρωας παιδικών χρόνων, μέσα από το Σπαϊντερμαν (όπως προείπες) , μονόχρωμο μεν αλλά η πλοκή των ιστοριών με τα φαντάσματα τους ιππότες του διαστήματος ήταν το κάτι άλλο, λυπάμαι που δεν του έχει δοθεί η ευκαιρία από κάποιο εκδοτικό οίκο να αναγεννηθεί.  

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  31159
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  283
  • Content Count:  5004
  • Reputation:   32746
  • Achievement Points:  5005
  • Days Won:  99
  • With Us For:  3089 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  46

8 ώρες πριν, nick777 είπε:

(όπως προείπες)

 

Προσωπικά, δεν προείπα τίποτα :D τα είπε όλα ο αρθρογράφος! :)

 

Άπλα το "Εκτελούνται Μεταφοραί -Μετακομίσεις" έκανα μόνο. :)

 

:cheers5:

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  20685
  • Group:  Administrator
  • Topic Count:  754
  • Content Count:  12905
  • Reputation:   94408
  • Achievement Points:  9268
  • Days Won:  427
  • With Us For:  4624 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  42

13 ώρες πριν, Retroplaymo είπε:

...που δυστυχώς από το 1992 και μετά και εκείνος περνάει το προσωπικό του Γολγοθά και καθημερινά δίνει τη δική του μάχη...

 

Η αλήθεια είναι ότι δεν γνώριζα τον χαρακτήρα του ROM,ο οποίος (για την εποχή που κυκλοφόρησε) φαίνεται ενδιαφέρων. Άδραξα την ευκαιρία και διάβασα για τον Bill Mantlo,καθώς και τι συνέβη το 1992 και του άλλαξε την ζωή. Ο άνθρωπος πέρασε και περνάει πολύ δύσκολα χρόνια... :( 

 

Αντιγράφω από την ιστοσελίδα της Wikipedia.

 

Παράθεση

On July 17, 1992, Mantlo was struck by a car while rollerblading.[27] The driver of the car fled the scene and was never identified.[28] Mantlo suffered severe head trauma. According to his biographer, cartoonist David Yurkovich, in 2006, "For a while Bill was comatose. Although no longer in a coma, the brain damage he suffered in the accident is irreparable. His activities of daily living are severely curtailed and he resides in a healthcare facility where he receives full-time care."[28] As Mantlo's brother and caregiver Michael described the injury: "Bill is, and has been, trapped in a world of confusion and despair since his accident. The cognitive deficits he suffered have left him unable to reason or understand his situation, and he struggles daily to maintain any control over his own mind. For someone with his intellect and imagination, this was the absolute worst type of injury that could ever have happened to him."[29] In 2007, Yurkovich released the benefit book Mantlo: A Life in Comics, with all proceeds donated to help toward the costs of maintaining Mantlo's care.[30] In addition, on December 6, 2007, the Portland, Oregon, comic-book shop Floating World Comics sponsored "Spacenight: A Tribute to Bill Mantlo", an art show consisting almost entirely of various artists' interpretations of Rom, to help raise funds for Mantlo's care.[31] Throughout December 2010, Floating World Comics sponsored "Spacenite2", also featuring artists' interpretations of Rom, with all proceeds going to Mantlo's care.

 

 

:beer: 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

  • 3 years later...

  • Member ID:  38851
  • Group:  Members
  • Topic Count:  20
  • Content Count:  371
  • Reputation:   2642
  • Achievement Points:  411
  • Days Won:  1
  • With Us For:  706 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Έχει κανείς το τηλέφωνο του Λευκού Οίκου, να  ζητήσω να παρέμβει ο Μπάιντεν ώστε να απελευθερωθεί ο Rom του Mantlo; Ή κάπου να διαμαρτυρηθούμε, να κάνουμε ένα κίνημα βρε αδελφέ; Στο Avaaz έστω!

 

Εκείνα τα δυο τεύχη με τον Μιγάδα(έτσι είχε μεταφραστεί ο Hybrid) με είχαν στοιχειώσει. Λάτρευα τις ιστορίες στις οποίες εμφανίζονταν και οι άλλοι ιππότες του διαστήματος. Αγαπημένος μου ήταν ο "δειλός" Ουνάμ ο Αόρατος, αν τον θυμάται κανείς.

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

  • 1 year later...

  • Member ID:  694
  • Group:  Members
  • Topic Count:  16
  • Content Count:  467
  • Reputation:   2285
  • Achievement Points:  473
  • Days Won:  0
  • With Us For:  6294 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Eρχεται επιτελους !

 

rom.thumb.jpg.13ed0812fbbe3e6f35e7562743d75ed2.jpg

 

Link

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  39455
  • Group:  Members
  • Topic Count:  0
  • Content Count:  38
  • Reputation:   310
  • Achievement Points:  60
  • Days Won:  0
  • With Us For:  546 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

θα ηθελα πολυ να δω κατι τετοιο στα ελληνικα αλλα ειναι πολλα τα τευχη και δυστυχως ουτε καν στην Marvel Graphic Novel Collection υπαρχει τευχος με τον χαρακτηρα εστω το origin του κριμα - και για τον δημιουργο του όπω ς διαβασα

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  694
  • Group:  Members
  • Topic Count:  16
  • Content Count:  467
  • Reputation:   2285
  • Achievement Points:  473
  • Days Won:  0
  • With Us For:  6294 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Έπαιζε θέμα με τα δικαιώματα,δεν τα είχε η Μάρβελ αλλά η Hasbro τα οποία λυθηκανε.

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.