Jump to content
Sign in to follow this  
GeoTrou

ΔΙΑΛΥΝΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ [ (1984) ]

Recommended Posts

Δημιουργός:
ΔΙΑΛΥΝΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
Επίσημη Ιστοσελίδα:
Ημερ. γέννησης:
10/10/1984
Τόπος γέννησης:
Άγιος Νικόλαος Λασιθίου
Εργογραφία:

dialynas_avatar.jpg

 

Ο Μιχάλης Διαλυνάς είναι ο πλέον καταξιωμένος Έλληνας δημιουργός στο εξωτερικό, έχοντας διαγράψει μια πορεία από τα «ταπεινά» φανζίν στο ComicdomCon έως των αγαπημένων του Teenage Ninja Mutant Turtles.

 

Γεννήθηκε το 1984 στον Άγιο Νικόλαο τση Κρήτης, μισός Ιρλανδός από τη μεριά της μητέρας του. Μέχρι τα οχτώ του, έζησε στο Λονδίνο. Είχε την τύχη να μεγαλώσει με έναν πατέρα που αγαπούσε και ο ίδιος τα κόμικς. Έτσι, μεγάλωσε διαβάζοντας ιστορίες με τα Χελωνονιντζάκια, τους X-Men και τον Spider-Man. Σύμφωνα με τον ίδιο, η «κατηφόρα» άρχισε στην ηλικία των έξι ή εφτά, όταν φίλες της μητέρας του αγόραζαν τα σκιτσάκια του, κάνοντάς τον να συνειδητοποιήσει ότι μπορεί να σκιτσάρει. Στα δεκάξι του, ο Διαλυνάς πήρε μέρος στον πρώτο διαγωνισμό νέων ταλέντων του 9, συμμετέχοντας κάθε χρονιά μέχρι να τελειώσει το λύκειο. Αν και ποτέ δεν βραβεύτηκε με την υποτροφία της σχολής Ορνεράκη, πάντα βρισκόταν ανάμεσα στους διακριθέντες.

 

trinkets.jpg

 

Ζώντας πλέον στην Αθήνα, ο Διαλυνάς παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου και κόμικς. Το 2005 κέρδισε το Πρώτο Βραβείο Νέων Καλλιτεχνών του 9 και έκτοτε άρχισε να συνεργάζεται με το περιοδικό αυτό, αλλά και με τη Γαλέρα. Σύντομα κυκλοφόρησαν η πρώτες του δουλειές, που ήταν κυρίως ανθολογίες, όπως το φανζίν Free your Line (2005) και οι επαγγελματικές εκδόσεις Blast Comics (2007) και Lynch (2008). Ακολούθησαν μεταξύ άλλων τα Trinkets (2010) και Swan Songs (2010), που τον ανέδειξαν περισσότερο στο εγχώριο στερέωμα. Τη διετία 2008-2010, (συν)εργάστηκε με πολλές διαφημιστικές εταιρείες, αλλά και ως εικονογράφος για τις εκδόσεις Πατάκης και Ψυχογιός.

 

amala'sjpg.jpgWoods1.jpg WOODS_0009.jpg

 

Τα πρώτα βήματα του Διαλυνά στο εξωτερικό είχαν γίνει με ιστοριούλες και τευχάκια για την Image και την IDW. Το πραγματικό του άνοιγμα δεν άργησε ιδιαίτερα. Το 2013 κυκλοφόρησε η μίνι σειρά Amala's Blade, σε σενάριο του Steve Horton, αλλά και το one-shot Superior Spider-Man Team-Up Special #1, γραμμένο από τον Mike Costa. Τον επόμενο χρόνο, ξεκίνησε το The Woods. Πρόκειται για μια σειρά 36 τευχών, που σταμάτησε το 2017 και έστρεψε αρκετούς προβολείς πάνω στο artwork του Διαλυνά.

 

 TMNT.jpg

 

Η σημαντική επιτυχία του The Woods άνοιξε περισσότερες πόρτες στην αμερικανική βιομηχανία. Η DC του εμπιστεύθηκε το σχέδιο μερικών τευχών του Gotham Academy. Κυρίως, όμως, του δόθηκε η δυνατότητα να εκπληρώσει ένα παιδικό όνειρο, να σχεδιάσει περιπέτειες για τον βασικό τίτλο των Χελωνονιντζακίων.

 

lucydreaming_004.jpg LucyDreaming_002.jpg

 

Το πιο πρόσφατο εγχείρημά του είναι η σειρά Lucy Dreaming, που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2018. Νωρίτερα είχε, ύστερα από πολλά χρόνια, συνεργαστεί με ελληνικό περιοδικό και συγκεκριμένα με τον Μπλε Κομήτη.

 

Οι επιρροές του Διαλυνά έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Όπως έχει πει ο ίδιος «Σήμερα στην βιβλιοθήκη μου υπάρχουν από κοριτσίστικα manga, μέχρι υπερφυσικά τρόμου. Καλό να' ναι και θα το διαβάσω». Επομένως γίνεται κατανοητό ότι έχει επηρεαστεί από πολλούς διαφορετικούς δημιουργούς. Ανάμεσά τους είναι πρωτίστως οι Mike Mignola, Guy Davis και Manu Larcenet, αλλά και οι Chris Ware και Moebius. Παράλληλα ωστόσο εμπνέεται από τις ταινίες των Hayao Miyazaki, Guillermo del Toro, Jean-Pierre Jeunet και Tim Burton.

 

VS_COL_WW.jpg

  • Like 14

Share this post


Link to post
Share on other sites

Νοέμβριο 2020 βγαίνει νέο κόμικ από το δίδυμο πίσω από το Woods. Wynd από την Boom. Σύμφωνα με την ανακοίνωση θα είναι Young Adult fantasy :) 

 

 

 

:cheers5: 

  • Like 2
  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.