Μετάβαση στο περιεχόμενο

Pulp Fiction - Δοκίμιο του Τζίμμυ Κορίνη για την νουάρ λογοτεχνία


Indian

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  20685
  • Group:  Administrator
  • Topic Count:  758
  • Content Count:  12966
  • Reputation:   94911
  • Achievement Points:  9268
  • Days Won:  428
  • With Us For:  4646 Days
  • Status:  Online
  • Last Seen:  
  • Age:  42

pulp-fiction-9786180209990-1000-1322211.thumb.jpg.7677e0ae1d76934af08999824b05ca29.jpg

 

Τα Public εγκαινιάζουν μία νέα σειρά βιβλίων που θα εκδίδονται υπό τον τίτλο "Public Βιβλιοθήκη"

 

Ένα από τα πρώτα βιβλία της σειράς θα λέγεται "Pulp Fiction" και θα είναι ένα δοκίμιο για την νουάρ λογοτεχνία,γραμμένο από τον μεγάλο συγγραφέα του είδους,Τζίμμυ Κορίνη.

 

Αντιγραφή από το site,της σύνοψης του βιβλίου

Παράθεση

 

Hardboiled, noir, whodunit, locked room mysteries, police procedural, detective story, crime fiction… Όροι που συχνά αναφέρονται και συνήθως παρερμηνεύονται τόσο από το ευρύ κοινό όσο και από τους κριτικούς: όλοι περιγράφουν υποκατηγορίες αυτού που, λανθασμένα, όπως καταγράφει το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας, ονομάζεται «αστυνομική λογοτεχνία». Το αστυνομικό μυθιστόρημα, για δεκαετίες παρεξηγημένο ως λογοτεχνική κατηγορία, έχει γίνει και πάλι ιδιαιτέρως δημοφιλές, εν μέρει και λόγω της επιτυχίας της λεγόμενης σκανδιναβικής σχολής. 

 

Στο βιβλίο αυτό, εντούτοις, ο Τζίμμυ Κορίνης, με εμπειρία άνω των 60 ετών σε όλα τα παρακλάδια που μνημονεύονται στις δώδεκα πρώτες λέξεις που διαβάσατε, ως ο πλέον αρμόδιος για να ξεναγήσει κάθε ενδιαφερόμενο στον ακραία συναρπαστικό κόσμο των αστυνομικών αναγνωσμάτων, εστιάζει στη χρυσή εποχή του είδους.

 

Ποια θεωρείται η πρώτη αστυνομική ιστορία; Τι σημαίνει hardboiled; Ποια η σχέση αυτών των κειμένων με τη γαλλική λέξη «noir»; Γιατί το Χόλιγουντ αγκάλιασε με τόσο πάθος τις περιπέτειες σκληρών αντρών, μοιραίων γυναικών, ηθικών ντετέκτιβ, διεφθαρμένων αστυνομικών και αδίστακτων εγκληματιών; Πόσο σημαντικά ήταν στη διάρκεια του Μεσοπολέμου τα περίφημα «pulp» περιοδικά; Ποιοι ήταν οι συγγραφείς που αναβάθμισαν το είδος σε μια από τις σημαντικότερες λογοτεχνικές τάσεις του 20ού αιώνα; Ποια είναι τα βιβλία που πρέπει οπωσδήποτε να αναζητήσει κανείς; Ποια η σχέση των western με όλα αυτά; Τι συνδέει τον Edgar Allan Poe του 1841 με τον James Ellroy ενάμιση αιώνα αργότερα;

 

Όλα αυτά καλύπτονται και αναλύονται, με ευθύτητα και αμεσότητα, από τον πατριάρχη του είδους στη χώρα μας, Τζίμμυ Κορίνη, ο οποίος μελέτησε εξαντλητικά ως μεταφραστής, συγγραφέας, σεναριογράφος, σκηνοθέτης αλλά και αδιάλειπτα αναγνώστης το είδος από τη δεκαετία του ’50 μέχρι σήμερα και διατηρεί αναλλοίωτο το πάθος του για έναν συναρπαστικό κόσμο που δεν θα σταματήσει ποτέ να γοητεύει τους ανήσυχους αναγνώστες.

 

Βάλτε ένα τζαζ βινύλιο στο πικάπ, φτιάξτε ένα old fashioned σε χαμηλό ποτήρι και βυθιστείτε στις σελίδες του Pulp fiction.
Σας προειδοποιούμε: μόλις το τελειώσετε, τότε πρακτικά… ξεκινούν όλα, καθώς θα σπεύσετε σε ένα βιβλιοπωλείο για να προσθέσετε πολλά κρυμμένα διαμάντια στη συλλογή σας…

 

 

 

 

ΕΔΩ θα βρείτε τον σύνδεσμο για να ξεφυλλίσετε το βιβλίο ή ακόμα και να το παραγγείλετε. :) 

 

Spoiler

Το βιβλίο λογικά δεν έχει σχέση με κόμικς,αλλά θεώρησα καλό να το αναφέρω. Αν νομίζετε ότι δεν ταιριάζει στο τμήμα αυτό (που μάλλον δεν ταιριάζει),μπορείτε να το μεταφέρετε αλλού. :) 

 

 

:beer: 

Επεξεργασία από Indian
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.