Μετάβαση στο περιεχόμενο

L'ARTISTE DE LA FAMILLE (THE ARTIST IN THE FAMILY) [ MANU LARCENET ]


Θρηνωδός

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  30604
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  536
  • Content Count:  6810
  • Reputation:   55497
  • Achievement Points:  6810
  • Days Won:  161
  • With Us For:  3397 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  32

1.jpg

 

Λοιπόν, αργά το βράδυ χθες χάζευα σε γνωστό ψηφιακό στέκι και έπεσα τυχαία σε ένα μικρό κόμικ (58 σελ) με τίτλο "L'artiste de la famille" ή αλλιώς "Ο καλλιτέχνης της οικογένειας". Είδα στο εξώφυλλο ένα σφαχτό κορμό ανθρώπου με κομμένα άκρα και πήγα να το προσπεράσω, έτσι γιατί μου έχει βγει η βρώμα του κουλτουριάρη. Έλα όμως που είδα το όνομα που υπέγραφε και διάβασα Manu Larcenet. Ε δεν το προσπερνάς αψήφιστα τέτοιο κόμικ, ό,τι και να είναι. 

 

4.jpg3.jpg

 

Αν θυμάστε την παρουσίαση του Inside Moebius (άραγε την διάβασε κανείς; :P ) τότε θα καταλάβετε αμέσως την φύση και αυτού εδώ μιας και θα μπορούσε κάλιστα να ονομάζεται Inside Manu. Εδώ ο Λαρσνέ βγάζει ένα κόμικ εσωτερικό, introspective, βαθιά προσωπικό και τελείως ασυμβίβαστο. Ασυμβίβαστο με το τι θεωρεί ο ίδιος κόμικς, τι περιμένουν οι άλλοι από αυτόν. Όπως γράφει στο εισαγωγικό σημείωμα δεν προσπαθεί να αρέσει, δεν βάζει όρια και κανόνες στα πάνελ του αλλά σχεδιάζει στην κυριολεξία όλη την σαπίλα που κρύβει μέσα του, όλη την καταπίεση της ζωής του και την "κατάρα" να δηλώνεις καλλιτέχνης σε μια οικογένεια που δεν έχει καμία σχέση με το αντικείμενο. Χαρακτηριστικά γράφει πως μέχρι να γίνει αρκετά γνωστός ώστε να βγάζει από τα κόμικ τα προς το ζην, θεωρούνταν από την οικογένεια και τον κοντινό κοινωνικό του κύκλο στην καλύτερη ο "λοξός", στην χειρότερη το "μαύρο πρόβατο" και ο "τρελός" χωρίς σκοπό (αναπαράγω επακριβώς τα λόγια του). Εδώ εξιστορεί την σχέση του με την ζωγραφική, τα όρια του, τις προσδοκίες των άλλων και την αμφισβήτηση που δέχεται, κυρίως από τον ίδιο του τον εαυτό. 

 

2.jpg

 

Όπως με το inside moebius, εκτιμώ πολύ αυτή την τόλμη του δημιουργού. Ανεξάρτητα αν αρέσει ή όχι -που πιθανότατα δεν θα αρέσει γιατί είναι πραγματικά ασύνδετο και σκοτεινό, θα έλεγε κανείς βρώμικο- θέλει πολύ θάρρος να εκθέσεις τόσο βαθιά και απόλυτα τον εαυτό σου μπροστά σε εκατοντάδες ξένους, να μοιραστείς τους μεγαλύτερους σου φόβους και ανασφάλειες από το μικρότερο πετραδάκι της καθημερινότητας μέχρι την πορεία όλης σου της ζωής. Θυμηθείτε ένα Ordinary Victories χωρίς να είναι στρογγυλεμένο και family friendly. Δοκιμάστε το, διαβάζεται γρήγορα και περιέχει πολλά δείγματα γραφής που επηρεάζουν και τα υπόλοιπα έργα του. @Kurdy Malloy πιθανά το έχεις διαβάσει ήδη, αν όχι ρίξε μια ματιά, θα με ενδιέφερε η γνώμη σου επειδή ξέρω ότι τον εκτιμάς. 

 

bedetheque

comixology

 

:alex: 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

  • GeoTrou changed the title to L'ARTISTE DE LA FAMILLE (THE ARTIST IN THE FAMILY) [ MANU LARCENET ]

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.