Jump to content

Ο Ντερκ Τζέντλι και οι αλλόκοτες μέθοδοί του [Κουκουλάς Γιάννης, efsyn.gr, 23/06/2018]


Recommended Posts

Ο Ντερκ Τζέντλι και οι αλλόκοτες μέθοδοί του

 

dirk1.jpg

 

Συντάκτης: Γιάννης Κουκουλάς

 

Η «συνέχεια» ενός λογοτεχνικού έργου σε άλλο μέσο και από άλλους δημιουργούς δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ιδιαίτερα αν το πρώτο βασίζεται στο λεπτό και το ειρωνικό χιούμορ. Τέτοιο ήταν το έργο του Douglas Adams. Αλλά η συνέχειά του σε κόμικς από τους Arvind Ethan David και Ηλία Κυριαζή τα καταφέρνει περίφημα

 

Με τη σειρά βιβλίων που έμειναν γνωστά ως «Γυρίστε το Γαλαξία με Ωτοστόπ», τη μοναδική παγκοσμίως τριλογία που αποτελείται από πέντε βιβλία, ο Douglas Adams (1952-2001) έγινε ένας θρύλος της χιουμοριστικής λογοτεχνίας του φανταστικού. Οταν την ολοκλήρωσε όμως δεν αρκέστηκε σε αυτήν εξαργυρώνοντας την επιτυχία. Συνέχισε να γράφει.

 

Και με το ίδιο απαράμιλλο χιούμορ αλλά σε εντελώς διαφορετικά συμφραζόμενα δημιούργησε ένα νέο, αστυνομικό αυτή τη φορά, σύμπαν με πρωταγωνιστή έναν παράξενο και ιδιόρρυθμο ντετέκτιβ σε δύο μέρη, τα «Ο Ντερκ Τζέντλι ακολουθεί τη γάτα» (1987) και «ΑΡΡΓΚ: Αδιάφοροι Ρυθμοί για Γρήγορα Κέρδη» (1988).

 

dirk2_0.jpg

 

Ο «Ντερκ Τζέντλι» μπορεί να μη γνώρισε την επιτυχία του «Γαλαξία», αλλά κινείται στα ίδια επίπεδα ως προς το ανατρεπτικό χιούμορ και το πολυδαίδαλο σενάριο, έξω από τις καθιερωμένες συμβάσεις. Τον αλλόκοτο αυτό χαρακτήρα ως προς τις ανορθόδοξες

μεθόδους που εφαρμόζει κατά την ολιστική προσέγγιση της λύσης κάθε μυστηρίου που επιχειρεί να εξιχνιάσει, ανέλαβε ο Arvind Ethan David και με τη συνεργασία του Ηλία Κυριάζη στα σχέδια, έδωσαν μια εξαιρετική σειρά κόμικς που συνεχίζει την ιστορία από εκεί που είχε σταματήσει ο Douglas Adams.

 

Μια σειρά που συνέπεσε μάλιστα και με την τηλεοπτική προσαρμογή του έργου με πρωταγωνιστές τους Σάμουελ Μπάρνετ και Ελάιζα Γουντ. Το σύνολο των περιπετειών του Ντερκ Τζέντλι σε κόμικς κυκλοφορεί τώρα και στα ελληνικά σε μια συνολική έκδοση υπό τον τίτλο «Dirk Gently – Ολιστικό Πρακτορείο Ντετέκτιβ» (εκδόσεις Star Comics), εμπλουτισμένη με πρόσθετο υλικό, όπως όλα τα εξώφυλλα της σειράς στην αμερικανική έκδοση, φωτογραφίες από τα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς κ.λπ. Αναμφίβολα αυτό που ξεχωρίζει στη σειρά κόμικς είναι η επιτυχής προσπάθεια των δημιουργών της να «αναμετρηθούν» με έναν ογκόλιθο της

χιουμοριστικής λογοτεχνίας και να διατηρήσουν στο ίδιο επίπεδο το χιούμορ του, με σεβασμό στο ύφος του και το πνεύμα του.

 

Σε αυτό συμβάλλουν καθοριστικά τα σχέδια του Κυριαζή, όπως πάντα άψογα και απολύτως επαγγελματικά, με τόλμη ως προς τις πολυπρόσωπες συνθέσεις και με αρκετούς επιτυχημένους πειραματισμούς στο στήσιμο των σελίδων, τα ανισομεγέθη καρέ κ.ά. Η θαρραλέα αυτή εκδοτική κίνηση στην ελληνική αγορά, με έναν έγχρωμο, πλούσιο τόμο 250 σελίδων, αν αποδειχθεί και εμπορικά επιτυχημένη, ίσως προτρέψει και άλλους εκδότες στην κυκλοφορία πολυσέλιδων κόμικς «μεγάλου μήκους» και μεγαλύτερων αφηγήσεων.

 

dirk3.jpg

 

Πηγή

  • Like 9
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.