Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ο Ντερκ Τζέντλι και οι αλλόκοτες μέθοδοί του [Κουκουλάς Γιάννης, efsyn.gr, 23/06/2018]


leonidio

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  12189
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  848
  • Content Count:  3050
  • Reputation:   41670
  • Achievement Points:  3061
  • Days Won:  28
  • With Us For:  5136 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  51

Ο Ντερκ Τζέντλι και οι αλλόκοτες μέθοδοί του

 

dirk1.jpg

 

Συντάκτης: Γιάννης Κουκουλάς

 

Η «συνέχεια» ενός λογοτεχνικού έργου σε άλλο μέσο και από άλλους δημιουργούς δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ιδιαίτερα αν το πρώτο βασίζεται στο λεπτό και το ειρωνικό χιούμορ. Τέτοιο ήταν το έργο του Douglas Adams. Αλλά η συνέχειά του σε κόμικς από τους Arvind Ethan David και Ηλία Κυριαζή τα καταφέρνει περίφημα

 

Με τη σειρά βιβλίων που έμειναν γνωστά ως «Γυρίστε το Γαλαξία με Ωτοστόπ», τη μοναδική παγκοσμίως τριλογία που αποτελείται από πέντε βιβλία, ο Douglas Adams (1952-2001) έγινε ένας θρύλος της χιουμοριστικής λογοτεχνίας του φανταστικού. Οταν την ολοκλήρωσε όμως δεν αρκέστηκε σε αυτήν εξαργυρώνοντας την επιτυχία. Συνέχισε να γράφει.

 

Και με το ίδιο απαράμιλλο χιούμορ αλλά σε εντελώς διαφορετικά συμφραζόμενα δημιούργησε ένα νέο, αστυνομικό αυτή τη φορά, σύμπαν με πρωταγωνιστή έναν παράξενο και ιδιόρρυθμο ντετέκτιβ σε δύο μέρη, τα «Ο Ντερκ Τζέντλι ακολουθεί τη γάτα» (1987) και «ΑΡΡΓΚ: Αδιάφοροι Ρυθμοί για Γρήγορα Κέρδη» (1988).

 

dirk2_0.jpg

 

Ο «Ντερκ Τζέντλι» μπορεί να μη γνώρισε την επιτυχία του «Γαλαξία», αλλά κινείται στα ίδια επίπεδα ως προς το ανατρεπτικό χιούμορ και το πολυδαίδαλο σενάριο, έξω από τις καθιερωμένες συμβάσεις. Τον αλλόκοτο αυτό χαρακτήρα ως προς τις ανορθόδοξες

μεθόδους που εφαρμόζει κατά την ολιστική προσέγγιση της λύσης κάθε μυστηρίου που επιχειρεί να εξιχνιάσει, ανέλαβε ο Arvind Ethan David και με τη συνεργασία του Ηλία Κυριάζη στα σχέδια, έδωσαν μια εξαιρετική σειρά κόμικς που συνεχίζει την ιστορία από εκεί που είχε σταματήσει ο Douglas Adams.

 

Μια σειρά που συνέπεσε μάλιστα και με την τηλεοπτική προσαρμογή του έργου με πρωταγωνιστές τους Σάμουελ Μπάρνετ και Ελάιζα Γουντ. Το σύνολο των περιπετειών του Ντερκ Τζέντλι σε κόμικς κυκλοφορεί τώρα και στα ελληνικά σε μια συνολική έκδοση υπό τον τίτλο «Dirk Gently – Ολιστικό Πρακτορείο Ντετέκτιβ» (εκδόσεις Star Comics), εμπλουτισμένη με πρόσθετο υλικό, όπως όλα τα εξώφυλλα της σειράς στην αμερικανική έκδοση, φωτογραφίες από τα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς κ.λπ. Αναμφίβολα αυτό που ξεχωρίζει στη σειρά κόμικς είναι η επιτυχής προσπάθεια των δημιουργών της να «αναμετρηθούν» με έναν ογκόλιθο της

χιουμοριστικής λογοτεχνίας και να διατηρήσουν στο ίδιο επίπεδο το χιούμορ του, με σεβασμό στο ύφος του και το πνεύμα του.

 

Σε αυτό συμβάλλουν καθοριστικά τα σχέδια του Κυριαζή, όπως πάντα άψογα και απολύτως επαγγελματικά, με τόλμη ως προς τις πολυπρόσωπες συνθέσεις και με αρκετούς επιτυχημένους πειραματισμούς στο στήσιμο των σελίδων, τα ανισομεγέθη καρέ κ.ά. Η θαρραλέα αυτή εκδοτική κίνηση στην ελληνική αγορά, με έναν έγχρωμο, πλούσιο τόμο 250 σελίδων, αν αποδειχθεί και εμπορικά επιτυχημένη, ίσως προτρέψει και άλλους εκδότες στην κυκλοφορία πολυσέλιδων κόμικς «μεγάλου μήκους» και μεγαλύτερων αφηγήσεων.

 

dirk3.jpg

 

Πηγή

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.