Μετάβαση στο περιεχόμενο

A TREASURY OF VICTORIAN MURDER [ RICK GEARY ]


Θρηνωδός

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  30604
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  536
  • Content Count:  6810
  • Reputation:   55497
  • Achievement Points:  6810
  • Days Won:  161
  • With Us For:  3396 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  32

15806491.jpg22180677.jpg

 

Αν σας θυμίζει κάτι ο τίτλος είναι γιατί η παρουσίαση θα μιλήσει για την αδερφή σειρά του "A Treasury of XXth murder", επίσης από τον Rick Geary. Πατήστε το λινκ για να περαιτέρω διαδικαστικές πληροφορίες σχετικά με εκδοτική κλπ. Ο Rick Geary, σχετικά γνωστός εικονογράφος στην άλλη πλευρά του ατλαντικού, έχει ένα μεγάλο πάθος που ακούει στο όνομα εγκληματολογία και διεθνής ιστορία εγκλημάτων. Αποφάσισε λοιπόν να συνδυάσει και τα δύο δημιουργώντας δύο σειρές από graphic novels όπου εικονογραφεί τις διασημότερες άλυτες υποθέσεις του 19ου και 20ου αιώνα. Όπως είναι προφανές η παρούσα σειρά ασχολείται με την Βικτωριανή εποχή στην Αγγλία και την Σκωτία ενώ η άλλη στις αρχές του 20ου αιώνα στις Η.Π.Α.. Μιλάμε για ασπρόμαυρες προσαρμογές σε μικρό φορμάτ που δεν ξεπερνούν τις 100 σελίδες έκαστη και έχουν βγει σκληρόδετες, μαλακόδετες αλλά και σε συλλογή τύπου omnibus (τα compendiums). Όλα τα βρίσκετε στην ιστοσελίδα της ΝΒΜ.  

 

9781561634682.jpg

 

Από την σειρά Victorian Murder ολοκλήρωσα σήμερα το "The case of Madeneine Smith" που είναι και το πρώτο που έρχεται στα χέρια μου, μιας και τα άλλα τρία που έχω ανήκουν στο XXth Murder. Η υπόθεση της Μάντελιν Σμιθ, ή αλλιώς της γυναίκας σκορπιού, είχε συνταράξει την σκωτσέζικη κοινή γνώμη το μακρινό 1857 όταν η γόνος πλούσιας οικογένειας της ανώτερης τάξης της Γλασκώβης βρίσκεται κατηγορούμενη για τον φόνο μέσω δηλητηρίασης με αρσενικό του Pierre Emile L'Angelier, ενός ευαίσθητου Γάλλου ερημοσπίτη (συνοπτική παρουσίαση της υπόθεσης από την wiki). 

 

bd8447abdea954e8521370f0a963780f._SX1280_QL80_TTD_.jpgrick-geary-c541f3a8-51f6-443d-af20-463f08738e6-resize-750.jpeg

 

Όπως έχω ξαναγράψει στην άλλη παρουσίαση, βρίσκω την ιδέα του Geary πολύ πετυχημένη και αναρωτιέμαι πως δεν έχει μεγαλύτερη δημοσιότητα στους κομιστικούς κύκλους. Κάνει έρευνα συλλέγοντας τα πλήρη στοιχεία κάθε υπόθεσης μέσα από έγκυρες πηγές (τις οποίες παραθέτει στην αρχή ως υπόμνημα), προσπαθεί να μεταφέρει το κλίμα της εποχής που διαδραματίζεται η υπόθεση με ο,τι αυτό συνεπάγεται (συμπάθειες/αντιπάθειες των διάφορων κοινωνικών στρωμάτων προς κατηγορουμένους και θύματα) ενώ δεν πειραματίζεται προσθέτοντας σάλτσες που θα χαλούσαν την αυθεντικότητα της αφήγησης. Δεν κάνει τα στραβά μάτια στην πάρα πολλή βία που αναμενόμενο να υπάρχει άπαξ και μιλάμε για την "ελίτ" των διασημότερων και ανά περίπτωση σκληρότερων εγκλημάτων της σύγχρονης ιστορίας, αλλά την παρουσιάζει διακριτικά χωρίς να προσπαθεί να σοκάρει. Βέβαια δεν ξέρω αν και το στιλ σχεδίασης θα τον βοηθούσε σε αυτό γιατί είναι πολύ στατικό και δεν τσουλάει όταν πρόκειται για γρήγορες σκηνές δράσης. Όπως πάντα, απουσιάζει σχεδόν ολοκληρωτικά ο διάλογος και υπάρχει μόνο μια αφήγηση σε τρίτο πρόσωπο. Σε πρώτη εντύπωση αυτό το Α/Μ σχέδιο φαντάζει διαδικαστικό αλλά σε κερδίζει σελίδα την σελίδα, ενώ το σενάριο είναι βασισμένο στην πραγματικότητα και καταλήγει πιο ακραίο από την πιο έξαλλη φαντασία, μαρτυρώντας πως δεν υπάρχουν όρια στο πόσο μακριά φτάνει ο άνθρωπος. Είτε για καλό, είτε για κακό.

 

 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.