Μετάβαση στο περιεχόμενο

TAMBURINI STEFANO [ (1955 - 1986) ]


GeoTrou

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις

Δημιουργός:
TAMBURINI STEFANO
Ημερ. γέννησης:
18-08-1955
Τόπος γέννησης:
Ρώμη, Ιταλία
Ημερ. θανάτου:
04-1986
Εργογραφία:

  • Member ID:  30061
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  464
  • Content Count:  6111
  • Reputation:   53885
  • Achievement Points:  6111
  • Days Won:  49
  • With Us For:  3629 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  29

Αντί να παρουσιάζω απλώς το μίσος ή την αγάπη ή τη συμπόνοια όπως τα ξέρουμε σήμερα, προσπαθώ να παρουσιάζω τα συναισθήματα έτσι όπως θα είναι σε λίγα χρόνια, φιλτραρισμένα από τα γεγονότα που συμβαίνουν τώρα. Προφανώς, όσον αφορά όλα τα πράγματα, θα υπάρχει περισσότερος κυνισμός...

 

tamburini.jpg

 

Ο Stefano Tamburini, γνωστός και ως Steve Tamburo, ήταν κυρίως, αλλ’ όχι αποκλειστικά, σχεδιαστής και σεναριογράφος κόμικς. Παρά τον πρόωρο θάνατό του, αποτελεί μέλος της γενιάς που άλλαξε την ιταλική σκηνή τη δεκαετία του 1980.

 

Γεννημένος τo 1955, ο Tamburini μεγάλωσε σε φτωχογειτονιές της Ρώμης. Τα κόμικς που διάβαζε και που εν τέλει τον επηρέασαν, προέρχονταν από ονόματα του αμερικανικού και καναδέζικου underground, όπως οι Robert Crumb, Gilbert Shelton και Rand Holmes. Σπούδασε φιλοσοφία και λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Σαπιέντσα και πήρε μέρος στις φοιτητικές κινητοποιήσεις που τάραξαν τη χώρα κατά τη δεκαετία του 1970.

 

rat.png

 

Η πρώτη απόπειρα του Tamburini στον χώρο των κόμικς έγινε to 1974, με το Fuzzy Rat που εμφανιζόταν στο underground περιοδικό Combinazioni. Ακολούθησε η συνεργασία με την εκδοτική Stampa Alternativa, για την οποία έκανε εικονογραφήσεις, εξώφυλλα, ακόμα και φυλλάδια, και η συμμετοχή σε άλλο ένα «υπόγειο» έντυπο της εποχής, το Zombie International.

 

rank.jpg ranxerox_1.jpg

 

Ο Tamburini ανήκε στο ιδρυτικό τρίο του περιοδικού Cannibale, που πρωτοκυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 1977 και αντλούσε την αισθητική του από το Zap Comix του Crumb. Γύρω από τον Tamburini μαζεύτηκαν πολλά νέα ταλέντα της εποχής, συμπεριλαμβανομένων των Andrea Pazienza, Tanino Liberatore και Filippo Scòzzari. Ο Tamburini θα δημιουργούσε (με αξιοσημείωτη βοήθεια στα μολύβια από τους Pazienza, Scòzzari και Massimo Mattioli) το σημαντικότερο κόμικ του, που δεν είναι άλλο από το Ranxerox. Το υπερ-βίαιο αυτό ρομπότ, που αρχικά ονομαζόταν Rank Xerox αλλά ξαναβαφτίστηκε ύστερα από ένα τηλεφώνημα της γνωστής εταιρείας, συστήθηκε στο τρίτο τεύχος του Cannibale.

 

Τα οικονομικά του περιοδικού δεν πήγαν και πολύ καλά, οπότε αυτό σταμάτησε την κυκλοφορία τον Ιούλιο του 1979, μετά από μόλις 9 τεύχη. Στο μεταξύ ο Tamburini, μαζί με το τερατώδες δημιούργημά του, είχε περάσει μια βόλτα από το Il Male, ένα από τα σημαντικότερα σατιρικά έντυπα της εποχής.

 

ranfrig.jpg snakeagent1.jpg snakeagent2.jpg

 

Η ομάδα του Cannibale, απτόητη, ξαναβρήκε τη φωνή της μέσα από μια νέα έκδοση, το Frigidaire, που ιδρύθηκε το 1980. Ο Tamburini ανέλαβε τον συντονισμό και τη γραφική επιμέλεια, έγραφε κριτική δίσκων με το ψευδώνυμο Red Vinyle, σχεδίασε αρκετά νέα κόμικς και συνέχιζε την «εποποιία» του Ranxerox, που πλέον σχεδιαζόταν από τον Liberatore και άρχιζε να αναγνωρίζεται στο εξωτερικό. Ειδική αναφορά αξίζει το πιο παράξενο έργο του, το Snake Agent. Επρόκειτο για το παλιό αμερικανικό στριπ Secret Agent X-9, το οποίο παραμόρφωνε με ένα φωτοτυπικό ή κολλούσε πάνω σε πίνακες μοντέρνας ζωγραφικής, πάντα αλλάζοντας τα λόγια στα μπαλονάκια.

 

frigidaire.png

Η συντακτική ομάδα του Frigidaire: T. Liberatore, V. Sparagna, F. Scòzzari και M. Mattioli πίσω, S. Tamburini και A. Pazienza μπροστά

 

Από το 1985, ο Tamburini άρχισε ν’ απομακρύνεται από τα κόμικς. Ασχολήθηκε με άλλους τομείς, όπως η μουσική, φτιάχνοντας μια κασέτα-κολλάζ από τραγούδια ξένων συγκροτημάτων, και η μόδα, σχεδιάζοντας μια κολεξιόν ονόματι Vudù.

 

Τον Απρίλιο του 1986, το σώμα του νεκρού Tamburini βρέθηκε δύο βδομάδες μετά το θάνατό του, στο διαμέρισμά του. Αιτία θανάτου η υπερβολική δόση ηρωίνης.

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.