Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μια κιβωτός με προορισμό τον Μεσαίωνα [Κουκουλάς Γιάννης, efsyn.gr, 25/05/2018]


ramirez

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  2298
  • Group:  Members
  • Topic Count:  1596
  • Content Count:  5019
  • Reputation:   34448
  • Achievement Points:  5027
  • Days Won:  14
  • With Us For:  6159 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Το δυσκολότερο στις «μεγάλες αφηγήσεις» είναι να είναι κυριολεκτικά μεγάλες. Να έχουν σενάρια μεστά και στέρεα που να διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Ο Βαγγέλης Χερουβείμ εδώ και καιρό στήνει μεθοδικά μια τέτοια μεγάλη αφήγηση με μικρά σπαρταριστά επεισόδια ως παρωδία της σύγχρονης Ελλάδας. Συνοδεύοντάς τη με ευφυέστατες γελοιογραφίες.

 

 

01.thumb.jpg.8d70fa3cbd08fa689c828bea59b67ce4.jpg

 

 

«Υπομονετικός λαός ήταν γενικά οι Γκρεκόνοι. Μα όχι ψυχρός ο ψυχισμός τους. Και αγαναχτούσαν και οργίζονταν, αλλά διοχέτευαν τις αντιδράσεις τους σε δυο ειδών λαγούμια. Το ένα ήταν ευρύτατο και με ανοίγματα πολλά, ποικίλες εξόδους. Σ’ αυτό η οργή από χείμαρρος ορμητικός διακλαδιζόταν σε πολλά ρεύματα καθημερινά, γινόταν εκνευρισμός της κάθε στιγμής και προστριβές, διαπληκτισμοί, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να την πληρώνει ο διπλανός. Ο κατ’ ελάχιστον υπεύθυνος, η τελευταία τρύπα της φλογέρας. Το άλλο λαγούμι πήγαινε μακριά, χωρίς πολλές βαλβίδες εκτόνωσης και λούκια διαφυγής. Ήταν χύτρα βραδύτητας για την οργή. Έβραζε μέσα, έτρεχε υπογείως και πεταγόταν έξω σε ευκαιρίες όχι συχνές. Ξεσπούσε μερικές φορές αναπάντεχα, με κάποια απρόβλεπτη αφορμή. Και κάποιες φορές, όταν στηνόντουσαν οι κάλτσες».

 

 

02.thumb.jpg.d69aed08006e10d78af68996d3eb67bf.jpg

 

 

Οι «κάλτσες» του Βαγγέλη Χερουβείμ είναι οι κάλπες τού, ακουσίως, γλωσσοπλάστη και αλήστου μνήμης Γιώργου Παπανδρέου. Οι «Γκρεκόνοι» είναι φυσικά οι Έλληνες. Και η συμπεριφορά τους είναι η συμπεριφορά που όλοι γνωρίζουμε στη σύγχρονη Ελλάδα. Μεταφερμένη σε μια μακρινή, μεσαιωνική εποχή, ανατριχιαστικά όμοια με τη δική μας. «Η Κιβωτός του Νο» (εκδόσεις Τόπος) ταξιδεύει στην «Εσπερινή Ουνία» δηλαδή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και παρόντα είναι όλα τα πρόσωπα του σύγχρονου δράματος, με ελαφρώς παραλλαγμένα ονόματα, αλλά με αντίστοιχες με τις σημερινές ιδιότητες. Η Μέρκελα Κάγκελ είναι φυσικά η καγκελάριος της Γερμανίας, ο Ιωσήφ-Μανουέλ Βαρόζωος είναι ο Μανουέλ Μπαρόζο, το Νεοφιλιόκβε δόγμα είναι η τυφλή πίστη στον νεοφιλελευθερισμό, ο Μπένυ ο Λαγκαρντόκαρδος και ο Τόνυ ο Σαματάς είναι οι τέως συνεταίροι Βαγγέλης Βενιζέλος και Αντώνης Σαμαράς, ο Πύργος του Μάξιμου είναι το πρωθυπουργικό μέγαρο, ο Σαρλό Παππούλης είναι ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, οι Σίμος Διασκεδίκογλ και Γκρεγκόριο Ψαροσουπιάνο είναι δυο διάσημοι γελωτοποιοί όπως οι Σίμος Κεδίκογλου και Γρηγόρης Ψαριανός σήμερα και η Χάνα Μασέλα Σημακοπούλα είναι ένα υβρίδιο της Αννας Μισέλ Ασημακοπούλου και της Χάνα Σιγκούλα, παλαιότερα «Μούσας του Ιππότη της Αποκαλύψεως Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ».

 

 

03.thumb.jpg.aa35a2c332a0af9e9ae5e74e77b68a6c.jpg

 

 

Η «Κιβωτός του Νο» αποτελεί το δεύτερο μέρος του μεγάλου παραμυθιού των «Σκοτεινών Χρόνων» και ακολουθεί το «Περί Γκρεκόνων Σκιάς» που αναφερόταν στα πρώτα χρόνια των Τροϊκών Μνημονισμένων Σταυροφοριών με πρωταγωνιστές τους Ηγεμόνες της Γκρεκονίας. Υπό μορφή μιας απολαυστικής παρωδίας, περιγράφει τα σημαντικότερα γεγονότα των όψιμων μνημονιακών κυβερνήσεων, την εξέλιξη, καλύτερα καταβαράθρωση, της οικονομίας, το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, τη μετατροπή της Ελλάδας-Γκρεκονίας σε προτεκτοράτο και πολλά από όσα, όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, συνηθίσαμε και, ακόμα χειρότερα, διά της σιωπής και απάθειάς μας συγχωρήσαμε. Συνοδεύεται από δεκάδες γελοιογραφίες του Χερουβείμ που δένουν ιδανικά με τη «φανταστική» αφήγηση, υπενθυμίζοντάς μας την εποχή στην οποία αναφέρονται και σκουντώντας μας ευγενικά για να μην την ξεχάσουμε. Το μόνο «ελάττωμα» του βιβλίου, που είναι αφιερωμένο στη μνήμη του γελοιογράφου Γιάννη Καλαϊτζή και του δημοσιογράφου Γιώργου Ανανδρανιστάκη, είναι πως σταματά με την εγκαθίδρυση του νέου Ηγεμόνα, Αλεξικέραυνου, άρτι μετονομασθέντα σε «Ανεξικέραμο». Ευτυχώς, ο Βαγγέλης Χερουβείμ υπόσχεται ότι θα υπάρξει και ένα ξεχωριστό, τρίτο χρονικό, για αυτόν, ίσως ακόμα πιο ξεκαρδιστικό, λαμβάνοντας υπόψη τα έργα και τις ημέρες της «πρώτη φορά Αριστεράς».

 

 

04.thumb.jpg.ded1f7887abe5296d8cfdfc568d45738.jpg

 

 

Παρουσίαση

 

Η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου του Βαγγέλη Χερουβείμ θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη, 29 Μαΐου, στις 19.00, στο βιβλιοπωλείο «Books Plus», Πανεπιστημίου 37, σταθμός μετρό Πανεπιστήμιο. Για το βιβλίο θα μιλήσουν η ηθοποιός Έφη Παπαθεοδώρου, ο σκιτσογράφος και δημιουργός κόμικς Soloup, ο δημοσιογράφος Γιώργος Τραπεζιώτης και ο Βαγγέλης Χερουβείμ.

 

 

 

 

Και το σχετικό link...

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.