Μετάβαση στο περιεχόμενο

A SMALL KILLING [ ALAN MOORE, OSCAR ZARATE ]


Θρηνωδός

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  30604
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  536
  • Content Count:  6810
  • Reputation:   55520
  • Achievement Points:  6810
  • Days Won:  161
  • With Us For:  3423 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  32

1.jpg

 

Το "A small killing" είναι ένα graphic novel σε σενάριο του πιο γνωστού μουσιού της 9ης τέχνης και σχέδιο ενός άγνωστου λατίνου εραστή, του Oscar Zarate ο οποίος έκανε κάτι περάσματα από διάφορες δουλειές αλλά το συγκεκριμένο τον έβαλε στο χάρτη των δημιουργών. Πρωταγωνιστής ένας διαφημιστής, παιδί των '80s, που βρίσκεται εν μέσω μιας μεγάλης διαφημιστικής συμφωνίας εκ μέρους ενός κολοσσού αναψυκτικών που θέλει να εξαπλωθεί στην Ρωσία και ταυτόχρονα διώκεται από ένα μυστηριώδες δαιμονικό παιδί. Το παιδί δεν είναι άλλο από τον μικρό εαυτό του που έρχεται να τον "δολοφονήσει", ήτοι να πάρει εκδίκηση για την καταστροφή των παιδικών ονείρων και να τον τιμωρήσει για το πως κατάντησε ως ενήλικος. Το κόμικ εκδόθηκε αρχικά από την VG Comics το 1991, αργότερα από την Dark Horse και η έκδοση που κρατώ στα χέρια μου είναι του 2003 από την avatar press (η συγκεκριμένη στις 104 σελίδες με μια εκτενή συνέντευξη των δημιουργών στο τέλος). 

 

2.jpg3.jpg

 

Μην κοροϊδευόμαστε, διαβάζοντας το παραπάνω σενάριο ελάχιστοι θα το αγόραζαν αν δεν έβλεπαν το όνομα "Alan Moore" να αναβοσβήνει σαν neon sign πάνω από τον τίτλο. Η αλήθεια είναι αυτή και ισχύει για μένα που το πήρα από impulse buy και όχι επειδή το έψαξα πριν, πέφτοντας στην παγίδα του ονόματος. Απέχει πολύ από την νόρμα του Moore, αν υπάρχει μια τέτοια φυσικά, και υιοθετεί πειραματισμούς που εύκολα ξενίζουν. Οι διάλογοι είναι ελάχιστοι και τα περισσότερα μπαλονάκια είναι σκέψεις του πρωταγωνιστή ο οποίος ανατρέχει στα σημαντικά γεγονότα της ζωής του και θυμάται τα λάθη που έκανε. Είναι ένα έργο γεμάτο αλληγορία και μεταφορά, ελάχιστα πράγματα αντιπροσωπεύουν αυτό που δείχνουν. Το κόμικ ξεκινάει από τα τέλη της δεκαετίας του '80 και πάει προς τα πίσω ενώ ταυτόχρονα ο διαφημιστής με την χρήση διάφορων μέσων μεταφοράς (αεροπλάνο-->τραίνο-->αυτοκίνητο-->ποδήλατο-->πόδια, και αυτό αποτελεί συμβολισμό της επιστροφής στην παιδική ηλικία) ξεκινά να ταξιδέψει προς την Ρωσία και καταλήγει να ταξιδεύει προς τα μέρη που έζησε νεώτερος. Το σπίτι της ερωμένης του, το σπίτι της πρώην συζύγου του την οποία συναντά κιόλας, το σπίτι των γονιών του και οι αλάνες που έπαιζε μικρός. Σε όλη την διάρκεια του ταξιδιού τον στοιχειώνει ένα μυστηριώδες παιδί που αποτελεί τον νεανικό εαυτό του  και επιστρέφει για να του θυμίσει τι ήταν και τι απέγινε. Όλο το κόμικ δουλεύει in retrospect διαμέσου των αναμνήσεων και των αναπολήσεων. 

 

4.jpg

 

Δεν είναι για όλους. Είναι για πολύ πολύ πολύ συγκεκριμένο και περιορισμένο κοινό. Ξαναλέω, αν ήταν οποιουδήποτε άλλου δεν θα έμπαινα στον κόπο να το παρουσιάσω. Επειδή είναι Moore όμως α) κάνω τα στραβά μάτια και β) όσον αφορά τα εσωστρεφή και αυτοαναφορικά κόμικ (που δεν έχω διαβάσει και τα τόοοσα πολλά) είναι άκρως ενδιαφέρουσα η προσέγγιση του υπό την σκοπιά του Moore. Το σχέδιο αδιάφορο, οι συνεντεύξεις στο τέλος που έβαλε η avatar press σχετικά με τα στάδια δημιουργίας και την σημειολογία πίσω από κάθε σκηνή είναι άκρως κατατοπιστικές και ενδιαφέρουσες. 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.