Μετάβαση στο περιεχόμενο

RONIN [ FRANK MILLER ]


Θρηνωδός

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  30604
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  536
  • Content Count:  6810
  • Reputation:   55520
  • Achievement Points:  6810
  • Days Won:  161
  • With Us For:  3424 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  32

1.jpg2.jpg3.jpg

 

Το Ronin πιθανότατα να το ξέρετε ήδη πολλοί εδώ μέσα, δημιουργώντας μου την εύλογη απορία του πως και δεν μπήκε ένας στον κόπο να το παρουσιάσει. :) Δεν δηλώνω die-hard οπαδός του Miller που τόσος ντόρος έχει γίνει τελευταία γύρω από το όνομα του (μελλοντικέ αναγνώστη αναφέρομαι στην έλευση του στο προσεχές The Con), αλλά κοντινό πρόσωπο αγόρασε την deluxe έκδοση του Ronin και έκατσα να το διαβάσω ένα απόγευμα που είχα άδειο. Υπάρχει καλύτερος τρόπος άλλωστε να γεμίσεις τον κενό χρόνο από το να διαβάσεις κομικάκια; :thinking: 

 

Με αρχικό τίτλο Rōnin, η σειρά κυκλοφόρησε από την DC σε έξι τεύχη όπου και ολοκληρώθηκε, από το 1983 έως το 1984. Σενάριο και σχέδιο δια χειρός Miller, χρωματισμός από την Lynn Varley, πλέον πρώην σύζυγο του με την οποία συνεργάστηκε σε πολλά γνωστά κόμικ του (TDKR, 300, TDKSA, Elektra). Πλέον έχουν βγει πολλές και διάφορες εκδόσεις από το κλασικό TPB μέχρι και Absolute το οποίο έχει εξαντληθεί και η τιμή του καίει, αλλά το Deluxe που διάβασα είναι ικανοποιητικότατο, σε προσιτή τιμή και με 10-15 σελίδες extras με προσχέδια, αχρωμάτιστες σελίδες και εξώφυλλα των τευχών. Από βραβεία δεν πάει πίσω αφού έχει τσιμπήσει Eisner & Harvey το 1999 καθώς και κάμποσα Comics Buyer's Guide (1986, 1999, 2000). 

 

5.jpg6.jpg

 

Μια ενδιαφέρουσα διατύπωση που αποτελεί τέλεια εισαγωγή για το Ρόνιν είναι πως "απέδειξε πως τα κόμικς με ασυνήθιστες μορφές αφήγησης και στησίματος στο σχέδιο μπορούν να γίνουν εμπορικές επιτυχίες". Το Ronin εξελίσσεται σε δύο διαφορετικές εποχές, μια στην φεουδαρχική Ιαπωνία με έναν σαμουράι και τον δάσκαλο του και μία στο κοντινό μέλλον (για το 1983 κοντινό, δηλαδή αρχές του 21ου αιώνα) όπου η Νέα Υόρκη έχει ισοπεδωθεί από την οικονομική κρίση και έχει βουτήξει στο χάος. Στο παρελθόν ο σαμουράι χάνει τον δάσκαλο του από το χέρι του δαίμονα Αγκάτ, γίνεται Ρόνιν (περιπλανώμενος σαμουράι χωρίς αφέντη) και υπόσχεται εκδίκηση χρησιμοποιώντας ένα μαγικό ξίφος που είναι το μόνο όπλο ικανό να αφαιρέσει την ζωή του δαίμονα. Στο μέλλον ο Μπίλι, ένα παιδί χωρίς άκρα έχει φοβερές τηλεκινητικές δυνάμεις και συνεργάζεται με το ίδρυμα Aquarius, ένα ινστιτούτο ειδικευμένο στην επιστήμη biocircuitry (πλαστικά μέρη που ελέγχονται από υπολογιστή και αντιγράφουν σε δομή και χρήση το ανθρώπινο σώμα). Στην διάρκεια μιας συνεδρίας του Μπίλι με την Virgo, την τεχνητή νοημοσύνη στην καρδιά του Aquarius Complex, ο πρώτος πέφτει σε κώμα και διακατέχεται από το πνεύμα του Ρόνιν από 8 αιώνες πριν, δημιουργώντας ένα cyborg σάμουραι που έχει μόνο σκοπό την εκδίκηση απέναντι στον δαίμονα. Όταν ο shapeshifter Αγκάτ εμφανίζεται επίσης στο ινστιτούτο, παρόν και μέλλον μπλέκονται σε μια δυστοπική ιστορία επιστημονικής φαντασίας. 

 

7.jpg4.jpg

 

Είναι ο ορισμός του cyberpunk κόμικ. :) Ο ορισμός. :) Για την εποχή που βγήκε και την χώρα, είναι πολύ περίεργο το στήσιμο του. Κάθε 15-20 σελίδες έχει ένα βουβό δισέλιδο που απεικονίζει διάφορα κομμάτια της Νέας Υόρκης (είτε τα περίχωρα, είτε μέρη του Aquarius Complex) θυμίζοντας στον αναγνώστη την σαπίλα και την καταστροφή που πλαισιώνει την ιστορία. Όσο περίεργο και αν ακούγεται το μοτίβο επιστημονική φαντασία - σαμουράι είναι πλεγμένο έξυπνα αν και σε μερικά σημεία στην αρχή-αρχή κάνει κάποια λογικά πηδήματα που θα μπορούσαν να αποφευχθούν με λίγο καλύτερη εξήγηση του ρου της υπόθεσης. Το άλλο χτυπητό αρνητικό είναι η ανισορροπία στην ποσότητα των κειμένων, αφού η μία σελίδα μπορεί να είναι ελαφριά και "γρήγορη" και η επόμενη να είναι παραφορτωμένη με μπόλικο exposition και να σου κόβει την φόρα.

 

Είναι ένα σχετικά πρώιμο Μιλερικό έργο, μπαμπάς του The Dark Knight Returns σχεδιαστικά, όχι τόσο ακραίο όσο το sin city αλλά ένα ενδιαφέρον στάδιο καλλιτεχνικής πορείας του Μίλερ σε ένα μεταβατικό στάδιο της καριέρας του, όταν δηλαδή άρχιζε να δίνει πιο επαγγελματική νότα στις δουλειές του. Σίγουρα η βαρύτητα του σαν έργο είναι αναμφισβήτητη μιας και έχει επηρεάσει κόσμο και κοσμάκη, δύο εκ των οποίων το γνωστό κινούμενο Samurai Jack του Genndy Tartakovsky και το πασίγνωστο κόμικ/σειρά Teenage Mutant Ninja Turtles. Οι επιρροές του Μίλερ από τα BD στο στήσιμο των πάνελ και από τα manga στο αφηγηματικό στιλ και το σκίτσο είναι έκδηλες και ενδιαφέρουσες για όσους θέλουν να παρακολουθήσουν την εξέλιξη του ως κομίστα. 

 

EJnDhsX.jpg

 

Και να φανταστεί κανείς ότι το ξεκίνησα γιατί νόμιζα ότι το φιλμ 47 Ronin με τον Ριβς ήταν βασισμένο εδώ :lol: καμία σχέση. Το οξύμωρο είναι πως αν περιμένεις κάποια κόμικ να έχουν γίνει ταινίες, είναι κόμικ σαν αυτό. Και αυτό ακόμα την γλύτωσε την μεταφορά :lol: Τσεκάρετέ το, έχει τρελό plot twist στο τέλος και δεν σε αφήνει να το αφήσεις. :) 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.