Jump to content
Το Σάββατο 25/1 στις 8μμ @ΛΕΦΙΚ (Ιερά Οδός 14) κόβουμε τη πίτα μας! Σας περιμένουμε όλους και όλες!
Μενίγ Πουαγώ

ΚΟΜΙΞ 45 [Βίος επεισόδιο Η'β - Καρδιές στο Γιούκον. - Don Rosa]

Πως σας φάνηκε το τεύχος;  

2 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

Νέο ΚΟΜΙΞ στα περίπτερα.

Goldie..thumb.jpg.ce6cbd13977ef0a85d1312f359c9429a.jpg

8 συναρπαστικές ιστορίες διάσημων σχεδιαστών.

1. Ο Βίoς και η Πολιτεία του Σκρουτζ Μακ Ντακ Η'β επεισόδιο: Καρδιές στο Γιούκον. Μία ιστορία που έγραψε και σχεδίασε ο Ντον Ρόσα.
2. Η φροντίδα των γυναικών. Μία ιστορία σε σενάριο του Περ Χέντμαν και σχέδιο του Χοσέ Μασσαρόλι.
3. Αυτόματη γραφή. Ο Βικάρ εικονογραφεί ένα σενάριο του Μάικλ Γκίλμπερτ.
4. Ο προστάτης του δάσους. Μία ιστορία του Γκαούτο Μόε σε σχέδιο του Μάρκο Ρότα.
5. Με εντολή γιατρού. Μία ιστορία σε σενάριο του Κάρι Κορχόνεν και σχέδιο του Σεζάρ Φεριόλι.
6. Η ωραία και το τέρας. Μία ιστορία που έγραψε και σχεδίασε ο Νόελ Βαν Χορν.
7. Καλλιτεχνική κηπουρική. Ο Ντάαν Γίππες εικονογραφεί μία ιστορία σε δικό του σενάριο.
8. Ξέχνα το! Μία ιστορία που έγραψε και σχεδίασε ο Ντον Ρόσα.

Το αγαπημένο περιοδικό μικρών και μεγάλων από  την Παρασκευή 30/3 στα περίπτερα.

:hop::hop::hop: 

Edited by Μενίγ Πουαγώ
  • Like 5
  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Επισημαίνω στο πολυπλυθέστατο αναγνωστικό κοινό μου ότι η σημερινή παρουσίαση είναι πέρα για πέρα αληθινή... Αφορά τις οκτώ (8) ιστορίες του Απριλιάτικου ΚΟΜΙΞ που κυκλοφόρησε 2 μέρες πριν (και όχι μόνο όπως λέει το άσμα). Όσοι έχετε το τεύχος και θέλετε πραγματικά να απολαύσετε το εξώφυλλο σε όλη του την μεγαλοπρέπεια ανοίξτε το και πηγαίνετε στην σελίδα πέντε. Οι υπόλοιποι αρκεστείτε στο στο σκανάρισμα του φίλτατου @albertus magnus (που και πάλι υπέροχο είναι γιατί για τον Rosa μιλάμε...).

tn_KOMIXB_0045.jpg

Μάλλον οι 7 (που δεν ήταν όλες υπέροχες) στο προηγούμενο τεύχος τους φάνηκαν λίγες οπότε σε αυτό το εκατοστάφυλλο είπαν να χωρέσουν και άλλη μία. Οπότε ξεκινάμε...

Ο Βίος και η Πολιτεία του Σκρουτζ Μακ Ντακ.

Η'β επεισόδιο: "Καρδιές στο Γιούκον."

Ο Σκρουτζ κατεβαίνει στο χιονισμένο Ντώσον αναγκαστικά για αγορά ανταλλακτικών. Οι κάτοικοι που δε τον έχουν σε υπόληψη θα τον κατηγορήσουν στα μάτια του ,ατσαλάκωτου και πάντα πεντακάθαρου, Σάμιουελ Στηλ της έφιππης αστυνομίας που έρχεται για να επι-βάλει την τάξη. Η Γκόλντυ καταλαβαίνει ότι ο μόνος τρόπος για να κρατήσει τον Σκρουτζ κοντά της είναι να τον καταγγείλει η ίδια. Εκείνος αναγκάζεται να ξανακατέβει στο Ντώσον όπου μία πυρκαγιά έχει άλλα σχέδια. Οι ζημιές θα αποκατασταθούν και το Σόου στο "Σάλουν της Ντάμας" ξαναρχίζει. Πριν βγει στην σκηνή η Γκόλντι έστειλε ένα γράμμα στον Σκρουτζ. 

Εντυπώσεις.

Δε ξέρω πόσες ερωτικές σχέσεις υπάρχουν στα κόμικς γενικότερα. Αν είναι καλύτερες ή όχι. Προσωπικά δε με ενδιαφέρει κιόλας. Ο Rosa περιγράφει τόσο μοναδικα την σχέση τους. Πιο πολύ μιλάνε οι εικόνες παρά τα μπαλονάκια. Αυτό δείχνει το μεγάλο του ταλέντο στο σχέδιο. Πραγματικά θα μπορούσε να πει μία ολόκληρη ιστορία μόνο με εικόνες. Το μεγάλο καρέ της σελίδας 26 ,και τα μικρότερα που ακολουθούν, είναι ότι πιο δυνατό έχει σχεδιάσει... Τα λέει όλα σε λίγα καρέ. Δε θα μάθουμε ποτέ τι θα γινόταν αν επισημοποιούσαν την σχέση τους και ίσως είναι καλύτερα έτσι. Σκληραγωγημένοι χαρακτήρες και οι δύο και πολύ εκρηκτικοί σίγουρα θα είχαν πολύ περιπετειώδη κοινό βίο. Οπότε ίσως (;) είναι καλύτερα που έμεινε παράλληλος.  Σταματάω εδώ γιατί θα μπορούσα να γράφω για ώρες...

"Η φροντίδα των γυναικών."

Ελβίρα, Ευταξία και Νταίζυ βάζουν σκοπό της ζώης τους να φροντίσουν τον Σκρουτζ που σκέφτεται μόνο το χρήμα και καθόλου την υγεία του. Μέσα σε όλα αυτά μία Ιταλίδα από τον Βεζούβιο έχει βάλει στο μάτι αυτό που γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά... 

Εντυπώσεις.

Συμπαθητική ιστορία που προσπαθεί να διδάξει τα οφέλη και της άσκησης και τηε υγιεινής ζωής. Θα συμφωνήσω με τα λόγια της Ελβίρας στο τελευταίο καρέ. Απλά θα ήθελα τον Σκρουτζ λιγότερο εκνευριστικό.

"Αυτόματη γραφή."

Η συγγραφική μανία χτυπάει τον Ντόναλντ και ζητάει την βοήθεια του Κύρου λόγω απώλειας έμπνευσης. Μετά αποφασίζει να την ρίξει στο εμπόριο την εφεύρεση που του εμπιστεύτηκε. Ο Κύρος λεει ότι δεν είναι καλή ιδέα. Τα προβλήματα δεν αργούν να φανούν.

Εντυπώσεις.

Ιστορία που διδάσκει ότι η υπερβολική προσφορά σκοτώνει την ζήτηση. Σαν ιστορία ψιλοκαλούτσικη.

"Ο πραστάτης του δάσους."

Μία βόλτα στο δάσος και ένα χτύπημα κάνει τον Ντόναλντ προστάτη της χλωρίδας και της πανίδας. Τα ανηψάκια ανησύχα επιστρέφουν στο δάσος τον βράδυ για να τον δουν να επικοινωνεί με τα ζώα και να τρέπει σε φυγή τους "Άγγελους της βαβούρας." 

Εντυπώσεις.

Κεντρική ιδέα του σεναρίου το ταρακούνημα του μυαλού μετά από ένα χτύπημα. Συμπαθητική ιστορία με οικολογικές ανησυχίες.

"Με εντολή γιατρού."

Ο γιατρός που κουράρει τον Σκρουτζ ξέρει πολύ καλά τι του χρειάζεται για να γίνει πάλι ο εαυτός του.

Εντυπώσεις.

Ένα χιουμοριστικό δισέλιδο.

"Η ωραία και το τέρας."

Στο Λιμνουπολίτικο δάσος έχει εμφάνιστει ένα τερατόμορφο ζώο που παίρνει διάφορες μορφές σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων. Ο δήμαρχος οργανώνει κινηματογραφικό-φωτογραφικό σαφάρι για την αποκάλυψη της αλήθειας. Αυτό που θα βριε ο Ντόναλντ όμως δε θα το πιστέψει κανείς. 

Εντυπώσεις.

Περιπέτεια με προεκτάσεις στο χώρο του φανταστικού με πρωταγωνιστή το δάσος της Λιμνούπολης. Η αποκάλυψη της αλήθειας διακρίνεται από μία πρωτοτυπία που δίνει στην ιστορία έξτρα πόντους.  

"Καλλιτεχνική κηπουρική."

Η θαμνογλυπτική είναι η νέα μόδα στην Λιμνούπολη και ο Ντόναλντ περνάει από μερικούς πολύ εντυπωσιακούς κήπους. Αποφασίζει να ασχοληθεί και εκείνος αλλά το τυχερό του άστρο ,που έχει σβήσει, δε τον αφήνει... 

Εντυπώσεις.

Οποιαδήποτε σύγκριση με τον "Καλλιτέχνη κηπουρό" του Ρόσα, είναι τελείως ανεδαφική και παντελώς μη χρήσιμη... Απλά επειδή δε μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τον ίδιο τίτλο τον παραποίησαν!!!  

"Ξέχνα το!

Η αδελφή του Πόε επιστρέφει με έναν νέο άσσο στο μανίκι της. Η μάλλον ραβδί στο χέρι της. Που προκαλεί επιλεκτική αμνησία. Επίσης και μία καταδίωξη με πάρα πολλά ευτράπελα!!! 

Εντυπώσεις.

Ιστορία που δε την ξεχνάς με τίποτις παρά τον τίτλος της!!! Ο μαθητής του Θείου Καρλ στα καλύτερά του!!!

Κλείνοντας...

Το τεύχος άρχισε ωραία και έκελισε πολύ ωραία. Τώρα για άλλη μία φοράτο υπόλοιπο περιεχόμενο κρύβει ανάμεικτα συναισθήματα και αντικροούμενες απόψεις. Δε κακακλογώ καθόλου όσους σταμάτησαν να το παίρνουν το περιοδικό... Οι πολύ "καμμένοι" είμαστε ειδική κατηγορία 7/10!!! από εμένα...

:hop::hop::hop:
  

Edited by Μενίγ Πουαγώ
  • Like 5
  • Respect 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Την ιστορία "Καρδιές στο Γιούκον" έχω να την διαβάσω από τότε που βγήκαν τα Χαμένα Επεισόδια, το 2006. Είναι από τις απειροελάχιστες ιστορίες που θυμάμαι αρχή-μέση-τέλος. Ειδικά το τέλος το οποίο ήταν στο σχολείο με τους συμμαθητές κομιξάκιδες ένα hot θέμα συζήτησης αλλά και πυροδότημα για κάποιες προσπάθειες για δημιουργία κόμικ "what if?". Το ανεκπλήρωτο που δημιουργείται στο τέλος είναι το κάτι άλλο ειδικά για τα παιδικά μάτια. Το εξώφυλλο δε, είναι από τα αγαπημένα μου εξώφυλλα του Ντον Ρόσα. 

Edited by Christaras
  • Like 5
  • Respect 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ένα ακόμα χαμένο επεισόδιο του Βίου & Πολιτείας του Σκρουτζ Μακ Ντακ φιλοξενείται στο περιοδικό. Έχει τίτλο "Καρδιές στο Γιούκον". Παρακολουθούμε τον θείο Σκρουτζ,αφού έχει αποκτήσει τον σβώλο χρυσού που θα του ανοίξει τις πόρτες για την αρχή της αμύθητης περιουσίας του,να έχει αποκτήσει πολλούς εχθρούς που εποφθαλμιούν το κομπόδεμα και το ορυχείο του. Εκείνη την εποχή,ορίζεται Διοικητής της Καναδικής Έφιππης Αστυνομίας,ένας αγέρωχος και γενναίος Συνταγματάρχης,ονόματι Σάμιουελ Μπένφιλντ Στηλ. Διάφοροι καλοθελητές τον ενημερώνουν για τον Σκρουτζ και διαστρεβλώνουν την αλήθεια. Έτσι,ύστερα από μηνυτήρια αναφορά της Γκόλντυ,αρχίζει μία καταδίωξη του ήρωά μας και η διάσημη φλέβα χρυσού που έχει αποκτήσει βρίσκεται ξαφνικά χωρίς ιδιοκτήτη. Αριστουργηματικό σενάριο που εξυμνεί την ανεκπλήρωτη αγάπη του ήρωά μας με την ξανθιά καμπαρετζού. Περιέχει μερικές δυνατές σκηνές σε όλους τους τομείς. Της δράσης,των ανατροπών,των ερωτικών συναισθημάτων,αλλά και του ανεξάντλητου χιούμορ. Δεν θα περιμέναμε κάτι λιγότερο από τον Don Rosa. :) Το σχέδιο στα καλύτερά του,μας δίνει μερικά καρέ πραγματικά αριστουργήματα.

 

Στην "Φροντίδα των γυναικών" έχουμε μία πλειάδα από θηλυκές υπάρξεις που υπάρχουν στο σύμπαν των Ντακ να προσπαθούν να φέρουν τον θείο Σκρουτζ στον δρόμο της υγιεινής διατροφής και της άσκησης. Εκείνος όμως είναι τρομερά απασχολημένος με τις επιχειρήσεις του και δεν δίνει μεγάλη σημασία. Οι φίλες μας (η Γιαγιά Ντακ,η Νταίζυ και η δεσποινίς Ευταξία) θα έχουν πολλή δουλειά να κάνουν για να του αλλάξουν μυαλά,αλλά και να αποτρέψουν μία από τις επιθέσεις της Μάτζικα. Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό,το συγκεκριμένο σενάριο έχει έντονο το γυναικείο στοιχείο,μιας και ο μόνος αρσενικός είναι ο Λιμνουπολίτης μεγιστάνας. Σαν υπόθεση ήταν σχετικά απλή,ενώ είχε και κάποιες στιγμές δράσης όταν κάνει την είσοδό της η Ιταλίδα μάγισσα. Όσο η ιστορία έφτανε στο τέλος της,μου κίνησε την περιέργεια για το φινάλε,το οποίο όμως με απογοήτευσε. Το σχέδιο το βρήκα μέτριο προς καλό.

 

Ακολουθεί η ιστορία "Αυτόματη γραφή". Ο Ντόναλντ παρακολουθεί σήριαλ στην τηλεόραση κι απογοητεύεται για την κατάντια των σεναρίων που παρουσιάζουν. Σε μία κρίση υπεροψίας διατείνεται ότι θα μπορούσε να γράψει καλύτερα σενάρια,αλλά όπως φαίνεται άλλο η θεωρία κι άλλο η πράξη. Έτσι θα καταφύγει στον μεγάλο εφευρέτη Κύρο για να τον βοηθήσει. Με την νέα του εφεύρεση θα μπορούσε να γίνει εν δυνάμει,επιτυχημένος συγγραφέας χωρίς να κοπιάσει στο ελάχιστο. Όπως όμως θα αποδειχτεί,η εφεύρεση αυτή μόνο προβλήματα μπορεί να φέρει. Έξυπνο σενάριο που μας διδάσκει ότι η κατάχρηση της τεχνολογίας μπορεί να δημιουργήσει άσχημες καταστάσεις. Εντύπωση μου έκανε η διακριτική παρουσία του θείου Σκρουτζ. Συνήθως όταν μυριστεί επικερδή εφεύρεση,όποιος κι αν την εκμεταλλεύεται,σπεύδει να πάρει την αποκλειστικότητα για ένα κομμάτι ψωμί και να βγάλει κέρδος. Εδώ όμως δεν βλέπουμε κάτι τέτοιο. Γενικά την βρήκα μία μέτρια αλλά ευχάριστη ιστορία. Ο Vicar γι'ακόμα μία φορά ήταν εξαιρετικός.

 

Στον "Προστάτη του δάσους" ο Ντόναλντ πηγαίνει μία εκδρομή στο βουνό μαζί με τα τρία ανιψάκια του. Δεν δείχνει όμως να συγκινείται από την εξωτική ομορφιά που προσφέρει η φύση κι αρέσκεται μόνο στο να ασχολείται με το κινητό του. Πατώντας μία μπανανόφλουδα,το σκηνικό θα αλλάξει και η αδιαφορία του θα δώσει την θέση της στο μεγάλο ενδιαφέρον για το δάσος και για τα ζώα του,τα οποία θα τον υπακούσουν πιστά και μαζί θα αποτρέψουν κάθε επίδοξο εισβολέα. Τουλάχιστον για όσο αυτό διαρκέσει. Απλή ιστορία οικολογικού ενδιαφέροντος,που δεν προσφέρει πολλά πράγματα. Μέσα από τις σελίδες της παρελαύνει ένα σημαντικό μέρος της δασικής πανίδας και μάλιστα έχει ενεργή συμμετοχή. Γενικά όμως όλα κύλησαν πολύ βιαστικά. Το φινάλε ουσιαστικά κλείνει τον κύκλο κι επιστρέφει στην αρχή. Το σχέδιο του Marco Rota ήταν πολύ καλό.

 

Ακολουθεί μία δισέλιδη ιστορία με τον θείο Σκρουτζ,που φέρει τον τίτλο "Με εντολή γιατρού". Ο πρωταγωνιστής μας επισκέπτεται έναν γιατρό,επειδή αντιμετωπίζει προβλήματα με την κούραση. Τότε εκείνος του συστήνει,προς έκπληξη όλων,να δουλέψει όσο πιο σκληρά γίνεται. :wow: Πρόκειται άραγε για αλμπάνη ή τελικά η επιστημονική του μέθοδος θα αποδειχτεί σωστή? Πρόκειται για γελοιογραφικού περιεχομένου ιστορία,που κατά την γνώμη μου δεν θα έπρεπε να φιγουράρει στις σελίδες του Κόμιξ. Είναι πολύ απλή,βγάζει σε κωμικό συμπέρασμα,αλλά τίποτα περισσότερο. Θα ξεχαστεί σύντομα. Το σχέδιο,από την άλλη,μου άρεσε.

 

Στην "Ωραία και το τέρας",μαθαίνουμε ότι ένα μυστηριώδες πλάσμα έχει κάνει την εμφάνισή του στο δάσος της Λιμνούπολης και τρομοκρατεί τους περιηγητές. Όπως είναι φυσικό,τα ΜΜΕ κάνουν την τρίχα τριχιά,με αποτέλεσμα ο Δήμαρχος να διοργανώσει έναν άτυπο διαγωνισμό για την απόκτηση μία φωτογραφίας αυτού του πλάσματος. Ο Ντόναλντ λαμβάνει μέρος και ξεχύνεται στο δάσος προς αναζήτησή του. Η αναζήτηση αυτή θα είναι δύσκολη και θα κρύβει πολλές εκπλήξεις. Το σενάριο το βρήκα πέραν του δέοντος υπερβολικό. Ξεκινάει προσδίδοντας μυστήριο,αλλά όσο προχωράει και μπαίνει το μεταφυσικό,χάνει έδαφος. Η κόντρα του πρωταγωνιστή μας με την ξανθομαλλούσα κοπελίτσα,δίνει έναν κωμικό τόνο που με ικανοποίησε. Γενικά όμως θα προσπεράσω. Το σχέδιο το βρήκα πολύ καλό.

 

Ο φίλος μας ο Ντόναλντ αποφασίζει να ασχοληθεί με την "Καλλιτεχνική κηπουρική". Αυτό το συναίσθημα του γεννήθηκε βλέποντας διάφορους κήπους σπιτιών της γειτονιάς του,οι οποίοι είναι περιποιημένοι κι έχουν θάμνους,σωστά κομψοτεχνήματα. Αρχίζει λοιπόν να παίρνει ιδέες,να διαβάζει στο διαδίκτυο και να παραγγέλνει την πρώτη ύλη και τα εργαλεία που θα χρειαστεί. Άραγε θα έχουμε ακόμα μία "εύθραυστη δεξιοτεχνία" ή τελικά η ατέρμονη ατυχία του θα επικρατήσει? :thinking: Καλό σενάριο,βγαλμένο από τα παλιά,αλλά με πολλές ελλείψεις. Μου έφερε στο μυαλό τα κλασικά σενάρια του μεγάλου Carl Barks όσον αφορά την κεντρική ιδέα,εννοείται όμως ότι δεν είχε την αρμόζουσα σπιρτάδα. Αυτό που επικρατεί περισσότερο είναι το χιούμορ και το έξυπνο φινάλε. Σχεδιαστικά,αν και δουλειά του Daan Jippes,με ικανοποίησε.

 

Η δεύτερη ιστορία του Rosa που επιλέχτηκε από το επιτελείο του Κόμιξ γι'αυτό το τεύχος έχει τίτλο "Ξέχνα το!". Η σατανική Μάτζικα παρεισφρέει στο θησαυροφυλάκιο του θείου Σκρουτζ και προκειμένου να αποκτήσει την πρώτη του δεκάρα,κάνει ένα νέο ξόρκι σ'εκείνον και στον ανιψιό του τον Ντόναλντ. Με αυτό το ξόρκι το θύμα,ακούγοντας την λέξη "μπινκ",ξεχνάει τα πάντα για το αμέσως επόμενο πράγμα που ακούει. Έτσι θα ακολουθήσουν σκηνές απείρου κάλλους,καθώς κι ένα κυνηγητό μέσα στους δρόμους της Λιμνούπολης. Το σενάριο έχει πάρα πολλά κοινά με άλλα δύο του μεγάλου δημιουργού. Μιλάμε για τον "Ασημένιο δίσκο" και το "Ζήτημα βαρύτητας". Προσωπικά θεωρώ αυτό το σενάριο υποδεέστερο των άλλων δύο,όσο μπορεί να είναι υποδεέστερο ένα σενάριο του Rosa. :P Κι εδώ το χιούμορ κάνει αισθητή την παρουσία του και φυσικά το άφθονο τρεχαλητό και η δράση κρατούν σε εγρήγορση τον αναγνώστη. Κι όλα αυτά μέσα στα όρια του Δήμου Λιμνούπολης. Το φινάλε,όπως δεν θα περίμενα κάτι λιγότερο,είναι ξεκαρδιστικό. Το σχέδιο απλά ποιητικό. 

 


:beer: 

  • Like 3
  • Respect 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.