Μετάβαση στο περιεχόμενο

SACCO JOE [ (1960) ]


GeoTrou

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις

Δημιουργός:
SACCO JOE
Ημερ. γέννησης:
02/10/1960
Τόπος γέννησης:
Kirkop, Μάλτα
Εργογραφία:

  • Member ID:  30061
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  464
  • Content Count:  6111
  • Reputation:   53885
  • Achievement Points:  6111
  • Days Won:  49
  • With Us For:  3630 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  29

joe_sacco.jpg

 

Ο Joe Sacco είναι ένας δημοσιογράφος που κάνει κόμικς ή ένας κομίστας που κάνει ρεπορτάζ. Αυτοδίδακτος, γεννημένος στη Μάλτα το 1960, μεγαλωμένος στην Αυστραλία και τις ΗΠΑ, ο Sacco έχει γίνει γνωστός μέσω των «ανταποκρίσεων» του από την Παλαιστίνη και τη Βοσνία.

 

Η οικογένεια του Sacco εγκαταστάθηκε στο Λος Άντζελες όταν ήταν 12 ετών και λίγο αργότερα, μετακόμισαν σε ένα προάστιο του Πόρτλαντ. Εμπνευσμένος από συγγραφείς όπως ο Hunter S. Thompson, ο George Orwell και ο Michael Herr, αποφάσισε να στραφεί προς τη δημοσιογραφία. Φοίτησε στο τοπικό πανεπιστήμιο, απ' όπου έλαβε το πτυχίο του το 1981.

 

Οι πρώτες δουλειές που έπιασε δεν τον ικανοποίησαν και αποφάσισε να επιστρέψει στη γενέτειρά του. Εκεί άρχισε να βρίσκεται στο στοιχείο του δουλεύοντας ως δημοσιογράφος σε περιοδικό. Παράλληλα, δοκίμασε την τύχη του στο χόμπι του, τα κόμικς. Μετά από τις πιέσεις ενός εκδότη για τον οποίο έγραφε τουριστικούς οδηγούς, δημιούργησε μια σειρά ρομαντικών κόμικς.

 

CBP.jpg

 

Για να μη χάσει τα δικαιώματα διαμονής στις ΗΠΑ, επέστρεψε στο Πόρτλαντ το 1984. Εκεί ίδρυσε το Portland Permanent Press, ένα σατιρικό περιοδικό που έκλεισε δύο χρόνια μετά. Σύντομα άρχισε και την πολυετή συνεργασία του με την Fantagraphics, ως μέλος της συντακτικής ομάδας του The Comics Journal και επιμελητής της σειράς-ανθολογίας Centrifugal Bumble-Puppy (1987) που φιλοξενούσε κόμικς διαφόρων indie δημιουργών, με κυριότερο τον Gilbert Hernandez.

 

yahoo.jpg pal2.jpg pal3.jpg

 

Το 1988 άρχισε να ταξιδεύει στην Ευρώπη, καταγράφοντας τις εμπειρίες και τις σκέψεις του στο κόμικ Yahoo (1988-1992). Από το Βερολίνο όπου ζούσε τη δεκαετία του 1990, ταξίδεψε στη Λωρίδα της Γάζας, νιώθοντας ότι «η αμερικανική κάλυψη των γεγονότων στη Μέση Ανατολή είναι πολύ ρηχή». Το υλικό που μάζεψε από εκεί, είτε γεγονότα στα οποία ήταν αυτόπτης μάρτυρας, είτε ιστορίες που του διηγήθηκαν, αποτέλεσαν τη βάση για το πρώτο σημαντικό του κόμικ. Το Palestine βγήκε σε συνέχειες από το 1993 έως το 1995 και παρά το αναμενόμενο («Δεν ήμουν σίγουρος αν θα τύπωνε κανείς το κόμικς. Νόμιζα ότι ήταν εμπορική αυτοκτονία»), πούλησε χιλιάδες αντίτυπα σε ΗΠΑ και εξωτερικό.

 

Fixer.jpg gorazde.jpeg

 

Επόμενος σταθμός, το Σαράγιεβο και το Γκόραζντε, όπου μαινόταν ακόμα ο Πόλεμος της Βοσνίας. Σε στυλ παρόμοιο με αυτό του Palestine, ο Sacco εξιστορεί θραύσματα της τραγικής αυτής σύρραξης και της επίδρασης στην καθημερινότητα των Βοσνίων. Το ρεπορτάζ του συγκεντρώθηκε σε τρία ξεχωριστά κόμικς, τα Safe Area Goražde (2000), The Fixer (2003) και War's End (2005), και τον καθιέρωσε ως «τον διάδοχο του Art Spiegelman».

 

deafeatist.jpg NotesFromADefeatist.jpg bum.png

 

Η παραγωγή του Sacco δε σταματά εδώ πάντως. Έχει σχεδιάσει ιστορίες για το American Splendor του Harvey Pekar, ενώ το 2009, δημιούργησε ένα ακόμα κόμικ με θέμα το Παλαιστινιακό, το Footnotes from Gaza. Άξιο αναφοράς είναι και το Notes from a Defeatist (2003), μια συλλογή προσωπικών ιστοριών του Sacco και της οικογένειάς του (όπως οι εμπειρίες της μητέρας του από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο), σατιρικά στριπ και «κόμικς-ντοκιμαντέρ» για τους βομβαρδισμούς των Γερμανών αμάχων από τους Συμμάχους ή τη ρήξη των ατομικών βομβών στην Ιαπωνία. Το πιο πρόσφατο πόνημα, Bumf (2014-...), ξεφεύγει από τα έργα που τον έκαναν γνωστό και μπαίνει στα χωράφια της σάτιρας.

 

Στις διακρίσεις του Sacco περιλαμβάνονται ένα American Book Award για το Palestine (το μοναδικό κόμικ που έχει κερδίσει αυτό το βραβείο) και ένα Eisner για το Safe Area Goražde. Οι δύο σημαντικότερες σχεδιαστικές επιρροές του Sacco είναι ο Robert Crumb, γεγονός που φαίνεται τόσο στη γραμμή του, όσο και στο αυτοβιογραφικό στοιχείο που χαρακτηρίζει τα κόμικς του, και ο Φλαμανδός ζωγράφος Pieter Bruegel ο νεότερος.

 

lighnin' hopkins.jpg

Σχέδιο του Lighnin' Hopkins από τον Sacco

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.