Μετάβαση στο περιεχόμενο

TO GC ΨΗΦΙΖΕΙ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΟΜΙΚΣ ΤΟΥ 2017 Απολογισμός


leonidio

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  12189
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  848
  • Content Count:  3050
  • Reputation:   41670
  • Achievement Points:  3061
  • Days Won:  28
  • With Us For:  5135 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  51

Η δεύτερη ψηφοφορία μεταξύ των μελών μας για την ανάδειξη των καλύτερων κόμικς που κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε και, όπως και πέρυσι, ήρθε η ώρα του απολογισμού. :)

 

Στην πρώτη κατηγορία (Καλύτερο Ελληνικό άλμπουμ αυτοτελές ή όχι), νικητής αναδείχτηκε με σχετική άνεση το Γρα-Γρου, που συγκέντρωσε 23 ψήφους. Για τη δεύτερη θέση έγινε μάχη, με το Hard Rock: School, drugs & Rock N' Roll να επικρατεί του Yesternow με μια μόνο ψήφο διαφορά.

Αυτά τα τρία ψήφισα κι εγώ, αφού τα θεώρησα τα καλύτερα άλμπουμ της περασμένης χρονιάς. :)

 

GRAGROU_0001.jpg

 

HARDROCK2017_0001.jpgYESTERNOW_0001.jpg

 

 

 

 

Στη δεύτερη κατηγορία (Αυτοτελείς Μεταφρασμένες Εκδόσεις) η επικράτηση του Κόρτο Μαλτέζε: Εκουατόρια ήταν αναμενόμενη, αφού ο ήρωας του Hugo Pratt έχει πολλούς φίλους στην Ελλάδα. Αλλά και η δεύτερη θέση ήταν αναμενόμενη για το Dirk Gently Ολιστικό πρακτορείο ντετέκτιβ, που ήταν μια άρτια έκδοση και μια εξαιρετική επιλογή, που σηματοδότησε την έναρξη της εκδοτικής δραστηριότητας της Star Comics. Να σημειωθεί, ότι, όπως έγινε και πέρυσι, έτσι και φέτος, οι πρώτες σε ψήφους εκδόσεις κυκλοφόρησαν αργά μέσα στο 2017, αλλά κατέκτησαν τις καρδιές των αναγνωστών σε σύντομο χρονικό διάστημα. :) . Προσωπικά, μου έκανε μεγάλη και θετική εντύπωση το ότι τελικά η τρίτη θέση πήγε στο Preacher: Η Αρχή, που δείχνει ότι η κλασική αυτή σειρά έχει κοινό στην Ελλάδα. Από την άλλη, μου έκανε εντύπωση το ότι τα υπεηρωικά δεν κατάφεραν να πλασαριστούν στην πρώτη τριάδα, παρά το γεγονός ότι κυκλοφόρησαν εξαιρετικοί τίτλοι σε αυτό το είδος πέρυσι.

Εκουατόρια, Βαλκυρία, Dirk Gently, World War Hulk, τα δύο Daredevil ήταν οι δικές μου επιλογές. :)

 

EKOYATORIA_0001.jpg

 

DIRKGENTLYHOLISTIC_0001.jpgPREACHER_0001.jpg

 

 

 

Στην τρίτη κατηγορία (Σειρές) ο Ερίκ Καστέλ βγήκε πρώτος, όπως αναμενόταν, άλλωστε, αφήνοντας στη δεύτερη θέση το Μίκυ Μάους. Ουσιαστικά, αυτές οι δύο εκδόσεις μονομάχησαν, αφού όλες οι υπόλοιπες έμειναν πάρα πολύ πίσω.

Εγώ ανήκω στους λίγους, οι οποίοι ψήφισαν το Μίστερ Νο, ίσως σε ένδειξη ¨διαμαρτυρίας" για τη διακοπή της έκδοσης του περιοδικού. :)

 

ERIKKASTELANEMODOURAS_0001.jpg

MIKYMAOUSE_0178.jpg

 

Ακόμα πιο ξεκάθαρα ήταν τα πράγματα στην τέταρτη κατηγορία (Limited Series), όπου τα Άπαντα του Ρομάνο Σκάρπα συμπαρέσυραν τα πάντα στο διάβα τους, αφήνοντας πολύ πολύ πίσω το DKIII: Η Άρχουσα Φυλή.

Εγώ ανήκω στους -κυριολεκτικά - μετρημένους στα δάκτυλα του ενός χεριού, που ψήφισαν τον Ταρζάν, παρακινούμενοι ίσως και από μια αίσθηση νοσταλγίας. :)

 

SCARPAAPANTA_0001.jpg

 

 

DKIIIMASTERRACE_0009.jpg

 

Η πέμπτη κατηγορία (Αυτοεκδόσεις) ανέδειξε νικητή το Monsieur Charlatan, αφήνοντας με αρκετή διαφορά στη δεύτερη θέση το Πόναν ο Μάρμαρος και στην τρίτη το Πυρ-Νυξ-Αλώπηξ. Ευτυχώς είχαμε και φέτος πληθώρα καλών αυτοεκδόσεων, κάτι που θα πρέπει να μας γεμίζει αισιοδοξία για την πορεία της ελλνικής σχολής κόμικς.

Εγώ ψήφισα αρκετές αυτοεκδόσεις, τις περισσότερες από όσες διάβασα, επειδή ήταν πολλές αυτές που μου άρεσαν. Αν έπρεπε να είχα ξεχωρίσει μόνο μία, θα επέλεγα το "Εσμέ", που μου άρεσε περισσότερο από όλα. :)

 

MONSIEURCHARLATAN_0001.jpg

 

PONANOMARMAROS_0001.jpgPYRNIXALOPIX_0001.jpg

 

 

Στην έκτη κατηγορία (Γελοιογραφία) είχαμε επανάληψη του περσινού σκηνικού, δηλαδή τον Αρκά να μονομαχεί πρακτικά μόνο με τον εαυτό του και φυσικά να ανακηρύσσεται νικητής με τον Φεβρουάριο και τους Έντεκα Μήνες. Μάλλον θλίψη προκαλεί ο μεγάλος αριθμός λευκών ψήφων σε αυτή την κατηγορία.

Η δική μου ψήφος πήγε στα Κατάμαυρα. :)

 

FEBRUARYELEVENMONTHS_0001.jpg

 

Η έβδομη και τελευταία (για φέτος) κατηγορία ήταν οι Ανθολογίες, με πολύ λίγες υποψηφιότητες και το πρώτο τεύχος του Μπλε Κομήτη να κερδίζει την πρωτιά. Και εδώ, δυστυχώς, οι λευκές ψήφοι ήταν πάρα πολλές.

Και η δική μου ψήφος πήγε στο πρώτο τεύχος του Μπλε Κομήτη. :)

 

OBLEKOMITIS_0001.jpg

 

Και φέτος ψήφισαν γύρω στα 130 διαφορετικά μέλη του φόρουμ σε τουλάχιστον μια από τις κατηγορίες, αριθμός αρκετά ικανοποιητικός. :)

 

Αρχικά, διευκρινίζω ότι οι δημοσκοπήσεις έχουν κλειδωθεί και όποια σχόλια θέλετε να κάνετε, μπορείτε να τα κάνετε σε αυτό εδώ το θέμα. :)

 

Κατά τα άλλα, θα ήθελα να επαναλάβω αυτά που είχα γράψει και πέρυσι: νομίζω ότι είναι εμφανές ότι η εκδοτική σκηνή των κόμικς στην Ελλάδα, αρχίζει και παίρνει σιγά σιγά τα πάνω της. Καλό είναι κι εμείς να διαβάζουμε (όχι απαραίτητα να αγοράζουμε) όσα περισσότερα κόμικς μπορούμε.

 

Ξεκινήστε λοιπόν να διαβάζετε όσα κόμικς έχετε αγοράσει μέσα στο 2018, επειδή η δημοσκόπηση για την τρέχουσα χρονιά έχει ήδη αρχίσει να στήνεται :D

 

Ακόμα, επαναλαμβάνω αυτολεξεί όσα είχα γράψει και πέρυσι με την ελπίδα να γίνουν πραγματικότητα:

 

Θα ήθελα επίσης να υπενθυμίσω ότι δικαίωμα συμμετοχής στην ψηφοφορία είχαν όλες οι εκδόσεις που κυκλοφόρησαν μέσα στο 2017 και είχαν παρουσίαση στο φόρουμ. Δεν είμαστε σε θέση ούτε εμείς να γνωρίζουμε με απόλυτη βεβαιότητα ποιες εκδόσεις κυκλοφόρησαν μέσα σε κάποια χρονιά, εκτός εάν γίνει παρουσίαση εδώ μέσα. αν λοιπόν, δεν είδατε κάποια έκδοση που διαβάσατε και σας άρεσε, θυμηθείτε την επόμενη φορά, που θα διαβάσετε κάτι, να κάνετε μια παρουσίαση, για να ενημερωθούμε και να την έχουμε υπόψη μας και εμείς. :) Ελπίζουμε να έρθει η μέρα που όλοι οι εκδοτικοί οίκοι ή/και οι δημιουργοί, οι οποίοι κυκλοφορούν κάποιο κόμικς να μας στέλνουν κάποιο αντίτυπο για τη βιβλιοθήκη της Λέσχης, έτσι ώστε να έχουμε κι εμείς μια ακόμα πληρέστερη εικόνα της εκδοτικής παραγωγής, αλλά δυστυχώς είμαστε ακόμα πολύ μακρυά από αυτή τη στιγμή.

 

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα μέλη της ΔΟ που με βοήθησαν να στήσω τις δημοσκοπήσεις, κυρίως όμως τους germanicus και Θρηνωδό, χωρίς τη βοήθεια των οποίων δεν θα διαβάζατε τώρα αυτές τις γραμμές. :div:

 

Άντε, και του χρόνου, με ακόμα περισσότερες εκδόσεις :beer:

 

 

 

 

 

 

  • Like 16
  • Respect 9
  • Ευχαριστώ 9
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  30604
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  536
  • Content Count:  6810
  • Reputation:   55497
  • Achievement Points:  6810
  • Days Won:  161
  • With Us For:  3397 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  32

Καταρχήν εμείς ευχαριστούμε που για δεύτερη χρονιά διοργανώνεις μια τέτοια δημοσκόπηση που έχει απείρως περισσότερη δουλειά από πίσω απ'ότι φαίνεται :respect::beer:  Εμείς είμαστε εδώ για να σε βοηθάμε όπου μπορούμε και στις επόμενες που ελπίζω να γίνουν. :) 

 

Λοιπόν σηκώνω μανίκια, ανοίγω tabs με όλες τις ψηφοφορίες και ξεκινώ. 

 

 

 

1. Ελληνικό άλμπουμ αυτοτελές ή όχι

 

Ψήφισα στην πρώτη ομάδα το "Αφού μ'αρέσει να γυρνώ" επειδή είναι το μόνο που έχω διαβάσει από την λίστα. Αν και δεν μ'αρέσει το σχέδιο του Πέτρου έχω βάλει στο στόχαστρο το Γρα-Γρου αλλά και το "το γριμόριο της Γκρέτα". Ίσως μετά την ανάγνωση τους αλλάξει η άποψη μου. :) 

 

Στην δεύτερη ομάδα ψήφισα "κανένα από αυτά", όχι γιατί δεν μ'άρεσε κανένα αλλά γιατί *ακόμα* δεν έχω διαβάσει κανένα :lol: Στα προσεχώς τα "Η μητρόπολη του χρυσού", "Ο μικρός πρίγκιπας" (και ας θεωρώ τις προσαρμογές κλασικών έργων από τα πιο τσάτσικα είδη :D ) "Μυθοναύτες 2" και "Το χρίσμα του σκότους". 

 

Πάντως 32 ελληνικά άλμπουμ από εκδότες δεν είναι κακά. :) Δεν είναι και πολλά αλλά ~3 τον μήνα δεν με χαλάει καθόλου σαν ποσότητα παραγωγής πάνω στην καμπή προς την άνοδο του σπορ στην χώρα μετά από χρόνια :) 

 

 

 

2. Αυτοτελής μεταφρασμένη έκδοση

 

Χαμός στο ίσωμα έγινε εδώ :D πολύ χαίρομαι που στο 2017 είχαμε τέτοια παραγωγή μεταφρασμένων. Και όχι μόνο μεταφρασμένων, αλλά και δοκιμασμένων ποιοτικών τίτλων που πολλοί έκαναν κρα να δουν στην Ελλάδα για χρόνια. :) Οπότε ένα μπράβο στους εκδότες που με baby steps σοβαρεύονται και το αντιμετωπίζουν ανάλογα. Ήθελα να τα ψηφίσω σχεδόν όλα έτσι που τα είδα μπαμπάτσικα αλλά περιορίστηκα στα εξής:

 

Στην πρώτη ομάδα έριξα τα ψηφουλάκια μου σε Dirk Gently και Marvel 1985. Στο πρώτο γιατί πέρα από την προσωπική συμπάθεια που έχω, το κόμικ ήταν σε προδιαγραφές εξωτερικού και με μικρότερη τιμή. :) Συν ότι μου άρεσε το κόμικ σαν κόμικ, ειδικά το σχέδιο του Κυριαζή που είναι του γούστου μου. Στο δεύτερο γιατί σε προσωπική κουβέντα ο Παύλος μου είπε τα καλύτερα και για το κόμικ και για την έκδοση και τον εμπιστεύομαι. 

 

Στην δεύτερη ομάδα πήγα με το "Ηρακλής Πουαρό - Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές" γιατί παρόλο που είναι μια τετριμμένη ιστορία, το ευχαριστήθηκα σαν σχέδιο και πάντα χαίρομαι να βλέπω να βγαίνουν γαλλοβελγικά όπως πρέπει και όχι πετσοκομμένα. Βέβαια γουστάρω πολύ και άλλους τίτλους της ομάδας όπως το "Όπλο X" και το "Βαλκυρία" απλά δεν έτυχε ακόμα να έρθουν στα χέρια μου για να τα αφήσω να με κερδίσουν. :) 

 

Στην τρίτη ομάδα η επιλογή ήταν προφανής. Το "Εκουατόρια" όπως έχω γράψει και στην παρουσίαση του, βγήκε στην Ελλάδα μόλις 2 μήνες μετά την κυκλοφορία του στην Γαλλία, πριν καν βγει στα Αγγλικά! Δεν μπορώ να τονίσω πόσο μετράει για μένα αυτό. Το κόμικ το βρήκα συμπαθητικό (τις ενστάσεις μου τις έχω επίσης στην παρουσίαση που παραθέτεται παραπάνω) αλλά ο εκδότης με την κίνηση του να το βγάλει στα μπαμ και σε αξιοπρεπή έκδοση το έκανε αυτόματο φαβορί. :) 

 

47 μεταφρασμένα για το 2017. 4 τον μήνα. Δεν ειν΄κακό. Καθόλου κακό :D 

 

 

 

3.  Σειρές

 

Δεν έχω διαβάσει κανένα από αυτά εδώ, αλλά έριξα το κουφέτο στο Έρικ Καστέλ γιατί γούσταρα πολύ που βγαίνει ολοκληρωμένο Γαλλοβελγικό από την συγκεκριμένη εκδοτική και σε τόσο προσιτή τιμή, σώζοντας όσους δεν είχαν να τα σκάσουν χοντρά για την παλιά. :) Δεν νομίζω να το διαβάσω ποτέ γιατί ευτυχώς σταμάτησα να ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο, αλλά έτυχε να το πιάσω σε περίπτερο φίλου και ήταν αξιοπρεπέστατο σαν έκδοση.  :) 

 

 

 

4. Limited Series

 

Εύκολη επιλογή εδώ. "Μεγάλες ιστορίες Disney - Τα άπαντα του Ρομάνο Σκάρπα" γιατί αποδότε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. :) Εγχείρημα που το στήριξα παρόλο που δεν παίζει να το διαβάσω στο εγγύς μέλλον γιατί άξιζε πολύ στην συχνότητα και τιμή που κυκλοφόρησε. :) 

 

 

 

5. Αυτοεκδόσεις

 

Απ'όλες τις ομάδες ψήφισα μόνο δύο, "Monsieur Charlatan" και "Πυρ νυξ αλώπηξ". Αν και από συγκυρίες διάβασα διάφορα από τις λίστες, αυτά είναι τα δύο που μένουν. Ανάθεμα και αν θυμάμαι τι ήταν τα υπόλοιπα :) Τόσο πέρασαν και δεν ακούμπησαν, όπως και τα περισσότερα φανζίν γενικότερα :) Το "Monsieur Charlatan" είναι μακράν ότι καλύτερο έβγαλε η φανζινοκατάσταση πέρσι, με ποιότητα έκδοσης στα στάνταρ επαγγελματία εκδότη. Χορταστικό και φαίνεται ότι η δημιουργός το αντιμετώπισε πιο ολοκληρωμένα το όλο εγχείρημα με αποτέλεσμα να παραδώσει και μια ολοκληρωμένη γουστόζικη δουλειά σε αντίθεση με τα περισσότερα ημιτελή και πρόχειρα φανζινάκια. 

 

Το "Πυρ νυξ αλώπηξ" το τσίμπησα γιατί δεν είχε αντίπαλο στην ομάδα του και μου άφησε μια γλυκιά γεύση η ανάγνωση του. Γενικά πάντως επιβεβαίωσα για ακόμα μια χρονιά ότι δεν είναι my cup of tea η φανζινοσκηνή, θέλω παραπάνω πράγματα για να αφήσω λεφτά πλέον. :) 

 

 

 

6. Γελοιογραφία

 

Όπως ένας από τους υποψήφιους, όντως ήταν κατάμαυρα τα πράγματα για την γελοιογραφία το 2017. Ένα είδος που κυριαρχούσε στην Ελλάδα επιτέλους στέρεψε. Πάει, όσο αρμέξαμε αυτή την αγελάδα την αρμέξαμε. Φτάνει με το πολιτικάντικο καφροχιούμορ, ευτυχώς σιγά σιγά ανακαλύπτουμε ως αναγνώστες πως υπάρχουν και άλλα πράγματα στην ομπρέλα των κόμικ από την πολυφορεμένη γελοιογραφία. Κανένα δεν πήρε την ψήφο μου και ελπίζω η λίστα του χρόνου να είναι ακόμα μικρότερη. :) Και ας φανώ πικρόχολος. :) Πάντως το φόρουμ φαίνεται από την ψηφοφορία ότι συμφωνεί μαζί μου. :) Όπως και οι μόνο 4 υποψήφιοι. :) 

 

Όχι άλλο κάρβουνο λέμε :) 

 

 

 

7. Ανθολογία

 

Δεν ψήφισα κανένα. Έχω τους δύο κομήτες πάνω στο γραφείο κάτω από μια στοίβα άλλων εντύπων και δεν μου έχει έρθει η κάψα να τους διαβάσω ακόμα. Τα Ρίγη θα ήθελα να τα ψηφίσω αλλά έχω να συνεχίσω την σειρά από το 4 οπότε θέλω να σιγουρευτώ ότι ακόμα μου αρέσουν. :) 

 

Εύχομαι σε μια μεγαλύτερη συμμετοχή του χρόνου και λεφτά στις τσέπες μας ώστε να παίρνουμε όσα περισσότερα μπορούμε και μας αρέσουν για να κρίνουμε συνολικότερα. :beer: 

  • Like 11
  • Ευχαριστώ 4
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  31052
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  121
  • Content Count:  2070
  • Reputation:   15086
  • Achievement Points:  2070
  • Days Won:  1
  • With Us For:  3153 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  26

Λοιπόν, να αναστήσω λίγο το θέμα γιατί πολύ μυστικοπάθεια έπεσε με τις ψήφους :P. Εγώ ψήφισα μόνο στην Limited Series κατηγορία, καθώς είναι η μόνη που θεωρώ πως έχω αρκετά δεδομένα (αγορασμένες εκδόσεις και αναγνωσμένο περιεχόμενο) για να βγάλω ασφαλή συμπεράσματα

Ψήφισα τα Star Wars για συνδυασμό ποιότητας, τιμής (προσφοράς) και περιεχομένου. Όταν βγήκαν τα πρώτα ήμουν πολύ ενθουσιασμένος με τα Hardcoverάκια, και ας έχουν ψεγάδια (π.χ. πολύ φθηνό χαρτί - αν και εμένα μου άρεσε η υφή του). Και σαν κόμικ ήταν πολύ τίμιες μεταφορές των ταινιών (των πρώτων 2 που έχω δει, τουλάχιστον). Πιστεύω ότι όποιος τα έχασε, έχασε. :D

Τώρα από Σκάρπα που νίκησε, πήρα δύο τόμους και σταμάτησα γιατί ο 2ος είχε διαλυμένο δέσιμο και ξενέρωσα. Ήταν απολαυστικοί βέβαια, αλλά προτίμησα να ψηφίσω Star Wars γι' αυτόν τον λόγο (ίδια τιμή προσφοράς είχαν τα τομάκια, άλλωστε).

 

  • Like 6
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  31159
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  283
  • Content Count:  5004
  • Reputation:   32746
  • Achievement Points:  5005
  • Days Won:  99
  • With Us For:  3088 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  46

Λοιπον, αφου τελειωσε η διαδικασια, να κανω μια σουμα. :)

 

1) Ελληνικό άλμπουμ αυτοτελές ή όχι

Δεν ψηφισα. 

 

2) Αυτοτελής μεταφρασμένη έκδοση

Εδω, αν και ηταν μαζεμενα ολα τα Marvelικα της Οξυ, δυστυχως δεν εχω κανενα απο αυτα :( οποτε η ψηφος μου πηγε στο μοναδικο που εχω,

στην "Βαλκυρια". :)

 

3) Σειρές

Εδω, πηγα "καρφι" με τον νικητη, τον Ερικ Καστελ. :D

 

4) Limited Series

Εδω, η δυναμη ηταν ισχυρη και κατεφερε τελικα να με παρασυρει στο "Star Wars". yoda2.gif

 

5) Αυτοεκδόσεις

Εδω, δεν δυσκολευτηκα καθολου, τα επη Βαγγελας ο Jedi και Ποναν ο Μαρμαρος, πηραν την ψηφο μου μονοκουκι. :D

 

6) Γελοιογραφία

Δεν ψηφισα.

 

7) Ανθολογία

Εδω, η ψηφος μου βαφτηκε μπλε απο τον "Μπλε Κομητη 1" . :D

 

 

Ενα μεγαλο :respect: στον @leonidio που "ετρεξε" ολο το project!!! :) 

Γιωργη, τα σεβη μου :congrats: και σε ευχαριστουμε για αλλη μια φορα!!! :up:

 

 

Τα λεμε ξανα του χρονου! :)

 

:cheers5:

 

 

  • Like 5
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.