Μετάβαση στο περιεχόμενο

ESCALE SUR PHARAGONESCIA (PHARAGONESIA) [ MOEBIUS ]


Θρηνωδός

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  30604
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  536
  • Content Count:  6810
  • Reputation:   55520
  • Achievement Points:  6810
  • Days Won:  161
  • With Us For:  3418 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  32

Clerc et Manoeuvre, Captain Futur (2).jpg

 

Το "Escale sur pharagonescia" είναι μια από τις ελάχιστες ιστορίες που έγραψε ο Μοέμπιους χωρίς να προσπαθεί να προλάβει κάποια προθεσμία εκδότη ή παραγγελία για περιοδικό. Χρειάστηκε πάνω από χρόνο για να γραφτεί και όπως ο ίδιος αναφέρει, δεν είχε γράψει από πριν το σενάριο ή τυχόν σημειώσεις. Η ιστορία γράφτηκε και σχεδιάστηκε ταυτόχρονα σαν storyboard δύο σελίδες την φορά. 

 

M0060007.jpgM0060013.jpg

 

Στα Αγγλικά η ακριβής μετάφραση θα ήταν "Shore Leave on Pharagonesia" όπου άδεια ακτής ονομάζεται η άδεια που παίρνουν οι ναύτες για να περάσουν στην στεριά. Εδώ ο J.D. Foster είναι ναύτης ενός διαστημοπλοίου που έχει αράξει για λίγες μέρες στον πλανήτη Pharagonesia και πηγαίνει σε ένα μπαρ όπου παραγγέλνει ένα Korks, τοπικό ποτό. Αμελεί να το ανακατέψει πρώτα και πίνοντας το αρχίζει να μεταβάλλεται η βιολογική του σύσταση έτσι που το σώμα του μετατρέπεται σε γεωμετρικά σχήματα ενώ δύο απελπισμένοι Φαραγκονιανοί προσπαθούν να τον επαναφέρουν με ανορθόδοξους τρόπους πριν εξαπλωθεί η κατάσταση του και σε άλλους. 

 

M0060023.jpgM0060024.jpgM0060030-031.jpg

 

Η 25-σέλιδη ιστορία γράφτηκε το  1976-77 και συμπεριλήφθηκε αρχικά σε δύο εκδόσεις, την Γαλλική "Escale sur Pharagonescia" της Les Humanoides Associes τον Σεπτέμβριο του 1989 και στον έκτο τόμο της Epic υπό τον τίτλο "Moebius - Pharagonesia and Other Fantasy Stories" το 1987. Η χρήση κλασικής γεωμετρίας με αυτό το μινιμαλιστικό στιλ φέρνει τον Μοέμπιους στα χνάρια μεγάλων ζωγράφων του κυβισμού όπως ο Ντελωναί και ο Λεζέ, κάνοντας όμως μια μείξη με πιο στρογγυλεμένες και αφηρημένες επενδύσεις των περιβαλλόντων, μια τεχνική που εφαρμόζει και στον κύκλο της Edena. Σεναριακά, για ακόμα μία φορά επιστρέφει στο αγαπημένο του μοτίβο "ξένος μεταξύ ξένων" και το εξερευνεί υπό το επίσης αγαπημένο του πλαίσιο επιστημονικής φαντασίας. Παραθέτω τις προσωπικές σκέψεις του δημιουργού για το έργο του όπως τις μοιράστηκε με τους editors της Epic:

 

M0060047.jpg

 

:alex: 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.