Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΚΟΜΙΞ 42 [Βίος & Πολιτεία Ζ' - Το μεγάλο ταξίδι στους αντίποδες - Don Rosa]


Indian

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  20685
  • Group:  Administrator
  • Topic Count:  759
  • Content Count:  12982
  • Reputation:   95069
  • Achievement Points:  9268
  • Days Won:  428
  • With Us For:  4652 Days
  • Status:  Online
  • Last Seen:  
  • Age:  42

KOMIXB_0042.thumb.jpg.3e23579da2026e60e8df8edab2c9a642.jpg

 

 

Στο τεύχος # 42 θα βρούμε το Ζ' επεισόδιο του Βίου & Πολιτείας του Σκρουτζ Μακ Ντακ,που έχει τίτλο "Το μεγάλο ταξίδι στους αντίποδες". Σε αυτό το επεισόδιο ο Σκρουτζ αφήνει την Αμερική και η μοίρα του τον στέλνει στην μακρινή Αυστραλία. Εκεί βοηθάει έναν γέρο,ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα με έναν επίδοξο ληστή. Μετά από αυτό το περιστατικό ο ήρωάς μας μαθαίνει το ποιόν του γέροντα και το τι θέλει να κάνει σε εκείνα τα μέρη. Είναι ένας σοφός ιθαγενής,ο οποίος ακολουθώντας την παράδοση των προγόνων του,έφτασε στην περιοχή προκειμένου να πραγματοποιήσει μία ιεροτελεστία. Έτσι αποφασίζει να τον βοηθήσει κι ο Σκρουτζ. Οι δύο άντρες κατεβαίνουν σε ένα είδος σπηλιάς,χωρίς όμως να υπολογίζουν στο come back του ληστή. Εκτός λοιπόν από αυτό,ο επίδοξος εκατομμυριούχος θα μάθει πολλά πράγματα για το μέλλον του,που σε μερικά δεν θα δώσει την πρέπουσα σημασία. Απολαύσαμε ακόμα ένα χαρακτηριστικό σενάριο του Rosa,που μας ξενάγησε στην χώρα των καγκουρό,γεμάτο χιούμορ κι ένα αριστοτεχνικό δέσιμο του παρελθόντος με το μέλλον του Σκρουτζ. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι εμπνεύστηκε όλη αυτή την ιστορία,από ένα καρέ του "Χρυσού σεληνιασμού". :wow:  Το σχέδιο,απλά υπέροχο. 

 

Η επόμενη ιστορία μάς πάει μία εβδομάδα αργότερα από τις ημέρες που διανύουμε κι έχει θέμα την τελευταία ημέρα του χρόνου. Ο τίτλος της είναι "Η κατάρα της Πρωτοχρονιάς". Οι Ντακ απολαμβάνουν το Πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν όταν ένας περίεργος τύπος πλησιάζει τον Ντόναλντ και του λέει ότι ένας πρόγονός του αδίκησε έναν δικό του πρόγονο κι ότι υπάρχει μία κατάρα που πρόκειται να καταδιώξει τον άτυχο πρωταγωνιστή μας. Σύμφωνα με αυτή την κατάρα,με την αλλαγή του χρόνου,πρόκειται να μεταμορφωθεί σε κουνάβι και ταυτόχρονα θα χάσει όλα του τα υπάρχοντα. Τα τρία ανιψάκια ψάχνουν έναν καθηγητή για να πάρουν πληροφορίες γι'αυτή την κατάρα,με τον χρόνο να μην είναι σύμμαχός τους. Ξεκινούν λοιπόν να κάνουν ενέργειες να σταματήσουν την κατάρα,ενώ παράλληλα ο Ντόναλντ περνάει πολύ δύσκολες στιγμές. Το σενάριο με ικανοποίησε και το βρήκα πρωτότυπο. Έχει γιορτινό κλίμα,δράση και αναδρομές στο παρελθόν της Λιμνούπολης. Σε μερικά σημεία η ροή είναι καταιγιστική,ενώ δεν απουσιάζει η αγωνία. Ο Marco Rota υπογράφει ένα αξιόλογο σχέδιο. 

 

Στην συνέχεια μεταφερόμαστε στα χιονισμένα περίχωρα της Λιμνούπολης,όπου τα τρία ανιψάκια του Ντόναλντ θα γίνουν οι "Σωτήρες της πόλης". Ο πρωταγωνιστής αποφασίζει να ασχοληθεί με την καλλιέργεια ελάτων για να βγάλει τα προς το ζην και χρειάζεται την βοήθεια του Χιούη,του Λιούη και του Ντιούη,προκειμένου να τα κόψει για να τα πουλήσει στις γιορτές. Δυστυχώς όμως εκείνοι δεν ενδιαφέρονται κι ενώ προσπαθεί να τους μεταπείσει,αυτοί του κάνουν τον βίο αβίωτο. Η διαμάχη τους τερματίζεται με μία γιγαντιαία χιονοστιβάδα  η οποία παραλίγο να θάψει την Λιμνούπολη κάτω από τόνους χιόνι. Άραγε πώς θα καταφέρουν να αποτρέψουν αυτή την καταστροφή? :thinking: Στο συγκεκριμένο σενάριο περίμενα στην αρχή ότι θα διαβάσω κάτι από την γνωστή "εύθραυστη δεξιοτεχνία" του Ντόναλντ. Στην πορεία όμως αλλάζει κλίμα και μετατρέπεται σε μία καθαρή περίπτωση ξεκαθαρίσματος λογαριασμών ανάμεσα στους Ντακ. Επίσης εδώ βλέπουμε να ανιψάκια να είναι σε χαρακτήρα,όπως όταν πρωτοεμφανίστηκαν. Κακομαθημένα ζιζάνια. Είχα καιρό να τα δω έτσι και αντέδρασα λίγο στην αρχή. :P Το φινάλε είναι ευφυές και κωμικό. Ο αγαπημένος Vicar επιμελήθηκε ακόμα ένα εξαιρετικό σχέδιο. Το άγαλμα στο πρώτο καρέ της σελ. 48 θυμίζει την μάχη της Ίβο Τζίμα. :P 

 

Στον "Απατεώνα με τα χίλια πρόσωπα" ο θείος Σκρουτζ εκμυστηρεύεται στον Ντόναλντ και τα τρία ανιψάκια ότι κάποτε είχε πέσει θύμα ενός απατεώνα,ο οποίος του είχε αποσπάσει μία πεντάρα. Και δεν ήταν ο μόνος,καθώς κι άλλοι κροίσοι έχουν πέσει θύματά του. Αποφασίζει λοιπόν να τον καταδιώξει και να τον κυνηγήσει για να πάρει εκδίκηση. Αυτός και τα ανίψια του καταστρώνουν ένα σχέδιο και τον περιορίζουν σε ένα απομακρυσμένο νησάκι κι εκεί (μαζί με άλλους τρισεκατομμυριούχους) αρχίζουν την καταδίωξη. Αποδεικνύεται όμως περίτρανα ότι έχουν να κάνουν με έναν ιδιαίτερα ευφυή μικροκακοποιό. Το σενάριο είναι ο ορισμός της πρωτοτυπίας,καθώς με έκπληξη μαθαίνουμε ότι ο παμπόνηρος θείος Σκρουτζ έχει πέσει θύμα επιτήδειου και μάλιστα χωρίς να έχει αποκαταστήσει την φήμη του. Επίσης το φινάλε είναι εξυπνότατο κι απολαυστικό. Πραγματικά βγάζω το  καπέλο στον τυπάκο αυτό. :respect:  Σχεδιαστικά είναι άνω του μετρίου.

 

Ακολουθεί η σύντομη ιστορία με τίτλο "Κάνετε 2,πληρώνετε 1". Ο θείος Σκρουτζ συναντάει τυχαία έναν ξάδελφό του Ντάγκλας,ο οποίος είναι το ίδιο τσιγκούνης μ'αυτόν. Και οι δύο θέλουν να κόψουν λίγο τις φαβορίτες τους,αλλά είναι τόσο παραδόπιστοι που δεν θέλουν να ξοδέψουν δεκάρα. Βλέπουν λοιπόν μία προσφορά σε ένα κουρείο ότι στο ένα κούρεμα παρέχεται άλλο ένα δωρεάν κι όπως καταλαβαίνετε η μάχη μεταξύ τους φουντώνει για το ποιος θα είναι ο...δεύτερος. :P Αστείο σενάριο,που όμως δεν ταιριάζει σε ένα περιοδικό του κύρους του Κόμιξ. Η υπόθεση δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας. Σύντομα ξεχνιέται. Το ίδιο μέτριο είναι και το σχέδιο. 

 

Η έτερη ιστορία του Rosa,στις οποίες μας έχει συνηθίσει το περιοδικά,είναι μία από της αγαπημένες μου του δημιουργού. Πρόκειται για την "Αναζήτηση της Καλεβάλα". Το σκηνικό στην αρχή γνώριμο. Οι Ντακ είναι αραχτοί στο θησαυροφυλάκιο του Σκρουτζ,με τον μόνο να δουλεύει να είναι ο Ντόναλντ και τον αναγνώστη να λύνεται στα γέλια βλέποντας τους τσακωμούς του θείου με τον ανιψιό. :D Με αυτά και με αυτά ανακαλύπτεται ένα κειμήλιο,το οποίο στέλνει τους φίλους μας στην παγωμένη Φινλανδία,στον δρόμο για την αναζήτηση ενός μυθικού μύλου που μεταξύ άλλων βγάζει και χρυσά φλουριά. Στην εξίσωση μπαίνουν διάφοροι Θεοί της Φινλανδικής μυθολογίας,καλοί και κακοί,που ξυπνάνε από τον αιώνιο ύπνο τους και συνεχίζουν την αναμέτρηση από εκεί που την είχαν αφήσει. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό σενάριο που αποτίει φόρο τιμής στις παραδόσεις της χώρας. Ακόμα μία φορά η υπόθεση,όσο κι αν ξεφεύγει από την λογική,έχει συνοχή και η δράση δίνεται γενναιόδωρα. Το φινάλε είναι γλυκό και δεν ξεφεύγει από τις αντίστοιχες επιλογές του δημιουργού για τους εφήμερους θησαυρούς που κερδίζει ο Σκρουτζ. Ο Ντόναλντ αντιδρά με σθένος και ηρωισμό. Η ιστορία επίσης εντυπωσιάζει με τον υπέροχο έμμετρο στίχο που χρησιμοποιείται από τους θεούς. Τον βρήκα πετυχημένο και καλογραμμένο. Εννοείται πως και το χιούμορ έκανε αισθητή την παρουσία του,σχεδόν από την αρχή μέχρι και το τέλος. Το σχέδιο είναι χάρμα οφθαλμών. Είναι απίστευτο το ταλέντο αυτού του ανθρώπου. :respect: 

 

 

:beer: 

  • Like 4
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  25448
  • Group:  Members
  • Topic Count:  397
  • Content Count:  4308
  • Reputation:   34148
  • Achievement Points:  4432
  • Days Won:  8
  • With Us For:  4315 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  42

Εμφανίσθη στα περίπτερα το #42 τεύχος του μηνιαίου περιδικού ΚΟΜΙΞ που εμπεριέχει κόμικς δηλαδή ιστορίες με ανθρωπόμορφους ήρωες σε καρέ και διαλόγους σε μπαλονάκια. Μετά από αυτό το παντελώς άχρηστο μάθημα ας περάσουμε και σε πιο σοβαρά πράγματα. Δηλαδή στο ίδιο το τεύχος που εμπεριέχει έξι (6) ιστορίες τίγκα στο πούπουλο (ευτυχώς χωρίς πίσσα.)

Πρώτα ας χαζέψουμε το υπέροχο εξώφυλλο από το πενάκι και την φαντασία του Keno. Το εξώφυλλο το προσφέρει ο φίλτατος @Dr Paingiver. Ένα σοκ για όλους διότι προέρχεται από έναν άνθρωπο που δε δίνει ΠΟΤΕ τίποτις. Το αντίθετο μάλιστα. Ανεπιβεβαίωτες φήμες που έφτασαν στα ολίγον πεταχτά ωτά μου,  λένε ότι κατά την κόπη της Βασιλόπιτας θα πάρει ένα κομμάτι. Δηλαδή ΟΛΗ την βασιλόπιτα. Ξέρετε λόγο φλουριού κ.λπ.... Τέσπα, ας αφήσουμε τον πρώην διευθυντή τραπέζης και ας ασχοληθούμε με σοβαρότερα πράγματα. Και μη ξεχνάμε το εξώφυλλο...

tn_KOMIXB_0042.jpg 

Λίγο πριν πούμε τα Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα ας δούμε τι έχουν να μας πουν οι ιστορίες του τεύχους.

Ο Βίος και η Πολιτεία του Σκρουτζ Μακ Ντακ.

Ζ' επεισόδιο: "Το μεγάλο ταξίδι στους Αντίποδες.


Το έβδομο επεισόδιο βρίσκει τον νεαρό Σκρουτζ στους Αντίποδες. Εκεί διασχίζοντας την έρημο ελευθερώνει έναν Σαμάνο από έναν ληστή. Μαζί βρίσκουν μία σπηλιά στην μέση της ερήμου που διηγείται μία συναρπαστική ιστορία χιλάδων χρόνων. Μέσα από διαφορες περιπέτειες ο Σκρουτζ μαθαίνει το πεπρωμένο του και τι του επιφυλάσσει το μέλλον. Ένα καινούριο ταξίδι μόλις ξεκίνησε. 

Εντυπώσεις.

Το επεισόδιο αυτού του μήνα μας οδηγεί μέσα από την έρημο σε νέους προορισμούς και πρωτόγνωρες συγκινήσεις. Ό,τι και να γράψω για το σχέδιο και το σενάριο του Don είναι λίγο!!!

"Η κατάρα της πρωτοχρονιάς."

Ένας άγνωστος προειδοποιεί τον Ντόναλντ και τα ανψάκια του για μία κατάρα που θα βρει τον πρώτο μόλις το μεγάλο ρολόι της πόλης χτυπήσει μεσάνυχτα. Ο Ντόναλντ δε δίνει σημασία και πάει να εργαστεί ως σερβιτόρος στην πρωτοχρονιάτικη δεξίωση του θέιου Σκρουτζ. Τα τρία ανηψάκια με την βοήθεια ενός καθηγητή αποφασίζουν να ερευνήσουν την υπόθεση της κατάρας.

Εντυπώσεις.

Συμπαθητική ιστορία σε γιορτινό φόντο με λίγο άνευρο σενάριο. Δε χάνεις και εντελώς τον χρόνο σου μαζί της αλλά δε πρόκειται να επιστρέψεις για δεύτερη ανάγνωση.

"Οι σωτήρες της πόλης."

Ο Ντόναλντ αγόρασε ένα οικόπεδο λίγο πιο έξω από την Λιμνούπολη και έφτιαξε ένα φυτώριο ελάτων με σκοπό να τα πουλήσει για την χριστουγεννιάτικη περίοδο. Επειδή όμως δε του περισσεύουν λεφτά για εργατικά χέρια αποφασίζει να αναθέσει αυτή την δουλειά στα ανηψάκια του. Εκείνα όμως έχουν διαφορετική άποψη.

Εντυπώσεις.

Σενάριο με υπόθεση που θυμίζει κλασικές ιστορίες του Θείου Καρλ. Θείος και ανηψάκια σε διαρκή αντιπαράθεση από καρέ σε καρέ που μου έφερε στο μυαλό και τον λόγο που η μητέρα τους Ντέλλα τα άφησε στον αδελφό της.  Χιούμορ και εξυπνάδα φτιάχνουν μία ευχάριστη ιστορία.

"Ο απατεώνας με τα χίλια πρόσωπα."

Σκρουτζ και ανηψάκια στην αναζήτηση ενός ευφυάστατου απατεώνα που έχει ρεζιλέψει αμέτρητους λεφτάδες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης εδώ και δεκαετίες. Η αναζήτηση καταλήγει σε ένα νησί όπου μπόλικοι εκτομμυριούχοι αναζητούν κάποιον που ίσως να είναι εκεί.

Εντυπώσεις.

Συμπαθητικούλα ιστορία σε εξωτικό προορισμό με φόντο καταγάλανα νερά. Το παιχνίδι  της γάτας με το ποντίκι σε ενδιαφέρουσα εκδοχή.

"Κάνετε 2 πληρώνετε 1."

Ντάγκλας και Σκρουτζ τσακώνονται έξω από τον κουρέα που για να τους ξεφορτωθεί προσφέρει και στους δύο ένα κούρεμα. Οι πολίτες της Λιμνούπολης τους δίνουν την χαριστική βολή.

Εντυπώσεις.

Ολιγοσέλιδη, χιουμοριστική και διδακτική ιστορία.

"Η αναζήτηση της Καλεβάλα."

Ένα παλιό χρεός οδηγεί πολυφανταστικομμυριούχο Θείο και ανήψια αυτού στην πιο φαντστική, μυθική και πολυτάραχη περιπέτεια που έχουν ζήσει μέχρι τώρα. Μέσα από ανεμοδρμένα χιονισμένα τοπία, παγωμένες θαλάσσες και μεγαλουπόλεις. Με φινάλε πλούσιο σε στοιχεία αυτογνωσίας και ανγνώρισης των πραγματικών αξιών της ζώης. 

Εντυπώσεις.

O Βίος και η Πολιτεία του Σκρουτζ Μακ Ντακ  είναι για πολλούς το καλύτερο έργο του Don Rosa. Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί τους. Η αναζήτηση της Καλεβάλα όμως... Ότι καλύτερο, επικότερο και δε ξέρω και εγώ τι άλλο έχει γράψει. Πορωτικά πυκνογραμμένο που δείχνει απίστευτη προεργασία και βαθειά μελέτη. Μετά από πραγματικά πολλές αναγνώσεις ήταν σαν να την πρωτοδιάβασα!!! Ιστορικές γνώσεις, ποιητικό μέτρο και σχέδιο που απλά υποκλίνεσαι... Οι χαρακτήρες των ηρώων ξεδιπλώνονται στο μέγιστο!!! Με τα καλά και τα αρνητικά τους. Τα δεύτερα δίνονται με τρόπο που δεν ενοχλούν καθόλου!!! Δεν περιγράφω άλλο!!!  

Κλείνοντας...

Το πρώτο τεύχος του 2018 μας παρουσιάζει άγνωστα κλαριά του γενεαλογικού δέντρου των Ντακ, άγνωστες πτυχές του πολυτάραχου βίου του Λιμνοπουλίτικου κροίσου και την καλύτερη ιστορία με παπιά που έχει γραφτεί ποτέ... Άλλα δύο υπέροχες ιστορίες απέναντι σε τέσσερις μέτριες έχουν δύσκολο αντίπαλο οπότε το τεύχος παίρνει ένα 7/10 επιεικώς λόγω εορτστικής περιόδου.

:hop::hop::hop:   

Επεξεργασία από Μενίγ Πουαγώ
  • Like 7
  • Respect 2
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  20685
  • Group:  Administrator
  • Topic Count:  759
  • Content Count:  12982
  • Reputation:   95069
  • Achievement Points:  9268
  • Days Won:  428
  • With Us For:  4652 Days
  • Status:  Online
  • Last Seen:  
  • Age:  42

@Μενίγ Πουαγώ Άνοιξα το θέμα,έγραψα κριτική και πήρα μόνο το δικό σου το like,ενώ εσύ σάρωσες.Μην μου ξαναπείς ότι γράφω καλύτερες κριτικές από εσένα γιατί θα σκοτωθούμε. :lol: 

 

:beer: 

  • Like 3
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.