Μετάβαση στο περιεχόμενο

TOPPI SERGIO [ (1932 - 2012) ]


GeoTrou

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις

Δημιουργός:
TOPPI SERGIO
Ημερ. γέννησης:
11/10/1932
Τόπος γέννησης:
Μιλάνο, Ιταλία
Ημερ. θανάτου:
21/08/2012
Εργογραφία:

  • Member ID:  30061
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  464
  • Content Count:  6111
  • Reputation:   53885
  • Achievement Points:  6111
  • Days Won:  49
  • With Us For:  3629 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  29

ToppiPhoto.jpg

 

Ο Sergio Toppi ανήκει σε αυτή τη σπάνια κάστα καλλιτεχνών που είναι απλά μοναδικοί, σχεδόν αδύνατον να τους αντιγράψουν ή να τους μιμηθούν. Αν μου ζητούσε κάποιος να του πω τον δημιουργό που έσπασε τους κανόνες της αφήγησης των κόμικς, θα του έλεγα ότι ο Toppi όχι απλά τους έσπασε, αλλά τους θρυμμάτισε. Μα, ας το πάρουμε από την αρχή. Avanti ragazzi.

 

Ο Toppi γεννήθηκε στις 11 Οκτωβρίου του 1932 στο Μιλάνο. Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 άρχισε να εργάζεται ως εικονογράφος για μια παιδική εγκυκλοπαίδεια, ενώ λίγο αργότερα μπήκε και στο χώρο της διαφήμισης ως animator.

 

MagoZurli.jpg

 

Το 1960, ήρθε το ντεμπούτο του στα κόμικς. Συνεργαζόμενος με το ιστορικό περιοδικό Il Corriere dei Piccoli, σχεδίασε χάρτινους στρατιώτες που μπορούσες να κόψεις με το ψαλίδι, αλλά και διάφορες ιστορίες σε σενάριο άλλων. Από αυτές, ξεχωρίζουν το Il Mago Zurli (σενάριο του Carlo Triberti), σχετιζόμενο με έναν δημοφιλή παρουσιαστή παιδικών εκπομπών της εποχής, και το βιογραφικό κόμικ για τη ζωή του Ιταλού στρατιώτη Pietro Micca, εθνικού ήρωα του 18ο αιώνα (σενάριο του Milo Milani).

 

Τη δεκαετία του 1970 ο Toppi συνεχίζει να συνεργάζεται με το Il Corriere dei Piccoli (μετονομασθέν σε Il Corriere dei Ragazzi) και την περίοδο αυτή, ξεκινά επίσης η μακρά συνοδοιπορία με το Il Giornalino. Ωστόσο, είναι όταν εντάσσεται στο δυναμικό του περιοδικού Messaggero dei Ragazzi, όπου του δόθηκε περισσότερη ελευθερία, που το σχεδιαστικό του στυλ αποκτά σιγά-σιγά τα ιδιαίτερα γνωρίσματά του. Το μαύρο κυριαρχεί, ενώ το χρώμα εμφανίζεται απευθείας στο χαρτί και όχι ως επιχρωματισμός, τα γκρο πλαν πληθαίνουν, τα καρέ καταργούνται και οι μορφές μπαίνουν η μία μέσα στην άλλη.

 

LUomodelNilo.jpg Sharaz-De.jpg

 

Μεταξύ 1976 και 1978, ο Toppi σχεδιάζει τρία άλμπουμ για τη σειρά Un uomo, unavventura, είτε σε σενάριο του Decio Canzio, είτε σε δικό του (L'uomo del Nilo – 1976, L'uomo del Messico – 1977, L'uomo delle Paludi – 1978). Η σειρά αυτή, που εκδίδεται από τις εκδόσεις Bonelli, συγκέντρωσε τα σπουδαιότερα ταλέντα των ιταλικών κόμικς (Hugo Pratt, Guido Crepax, Milo Manara, Dino Battaglia κ.ά.) και θεωρείται σταθμός στην ιστορία της εγχώριας σκηνής. Το 1979 δημοσιεύονται στο alter alter οι οκτώ πρώτες ιστορίες του Sharaz-De. Εμπνεόμενος από τις Χίλιες και Μία Νύχτες, ο Toppi δημιουργεί ένα από τα γνωστότερα έργα του, στο οποίο πειραματίζεται έντονα με τις αφηγηματικές νόρμες των κόμικς.

 

I grandi nel giallo.jpg isola.jpg m'f.jpg

 

Τα επόμενα χρόνια, δουλειές του Toppi δημοσιεύονται στα σημαντικότερα έντυπα της Ιταλίας: L'Eternauta, Comic Art, Orient Express, Corto Maltese και πολλά άλλα. Το στυλ του αποκρυσταλλώνεται σε τίτλους όπως οι I grandi nelle giallo (1982), Krull (1984), Il Collezionista (1984), MFelewzi (1985), Chapungo (1985) και Isola gentile (1987). Τα μελάνια του ταξιδεύουν σε όλο σχεδόν τον κόσμο και τις εποχές, από την άφιξη των κονκισταδόρες στη Νότια Αμερική μέχρι τις μυστηριώδεις φυλές που ζουν μέχρι και σήμερα στην Παπούα-Νέα Γουινέα, ενώ συχνά εντάσσονται στη σφαίρα του φανταστικού.

 

blues.jpg

 

Στα 90’s συνεχίζει να είναι παραγωγικότατος, συνεισφέροντας μάλιστα στις διάσημες σειρές Martin Mystère και Tex. Από το πλήθος των κόμικς αυτής της περιόδου, θα μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε τις ιστορίες του για το Corto Maltese (Blues – 1990, Il dossier Kokombo – 1991 κ.ά.). Την περίοδο αυτή γίνεται γνωστός και εκτός της πατρίδας του, καθώς η γαλλική εκδοτική μεταφράζει πολλά από τα έργα του. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι παλαιότερα είχε συμμετάσχει στις σειρές Histoire de France en bandes dessinées και La Découverte du Monde για την Larousse.

 

art1.jpg thanka-samourai.jpg art2.jpg

 

Από το 2000 και μετά, ο Toppi άρχισε να απομακρύνεται από τα κόμικς αυτά καθαυτά, δημιουργώντας κυρίως portfolio και πραγματοποιώντας πολυάριθμες εκθέσεις. Σε μία από αυτές, τον Μάιο του 2012 στην πόλη Χανγκτσόου της Κίνας, οι επισκεψιμότητα έφτασε τα δύο εκατομμύρια άτομα μέσα σε πέντε ημέρες! Το 2005 πρόσθεσε τρεις ιστορίες στον κόσμο του Sharaz-De και το 2011 δημιούργησε μικρές ιστορίες με φόντο τη μεσαιωνική Ιαπωνία στο άλμπουμ Luce dell'Est.

 

Ο Sergio Toppi έφυγε στις 21 Αυγούστου του 2012, νικημένος από μακρόχρονη ασθένεια. Ενεργητικός μέχρι και το τέλος, άφησε πίσω του πολλά ημιτελή έργα, όπως η μεταφορά σε κόμικς της Καλέβαλα και τραγουδιών του Gustav Mahler. Άφησε όμως και μια σπουδαία παρακαταθήκη από καινοτόμα κόμικς, που προκαλούν θαυμασμό ακόμα και σήμερα.

 

autoportraitToppi.jpg

Διαβάστε στο GC:

 

Οι ιστορίες του Toppi που κυκλοφόρησαν στη Βαβέλ

Krull

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

  • GeoTrou changed the title to TOPPI SERGIO [ (1932 - 2012) ]
  • 6 months later...

  • Member ID:  30604
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  536
  • Content Count:  6810
  • Reputation:   55497
  • Achievement Points:  6810
  • Days Won:  161
  • With Us For:  3396 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  32

Έχω σκοντάψει σε δύο δημοπρασίες αυθεντικών σχεδίων του Toppi τους τελευταίους μήνες, τις παρακάτω. Εν τέλει έκλεισαν κοντά στο χιλιάρικο έκαστη, για μένα απόλυτα δικαιολογημένη τιμή. :) 

 

1.jpg2.jpg

 

:alex: 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.