Jump to content

Αναβίωση GC Fanzine - ΛΕ.ΦΙ.Κ. Fanzine


 Share

Recommended Posts

Καλησπέρα,

 

Σκέφτομαι να αναβιώσω το πάλαι ποτέ GC Fanzine, αλλά με διαφορετική μορφή, σκεπτικό, οργάνωση και πλέον ως fanzine της Λέσχης και όχι του forum. Οι σκέψεις που έχω είναι ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο, σηκώνουν πάρα πολύ συζήτηση ακόμα, για αυτό και το ανοίγω το θέμα από τώρα. Χρονικός ορίζοντας δεν υπάρχει ακόμα, ίσως να στοχεύσω το επόμενο AthensCon αλλά και αυτό είναι ανοιχτό. Θα σας αναφέρω παρακάτω μερικές από τις σκέψεις μου, θα παρακαλούσα, όσοι ενδιαφέρεστε να συνεισφέρετε με τις ιδέες σας και τις προτάσεις σας.

 

1. Η δουλειά πρέπει να προωθηθεί ως δουλειά της Λέσχης και όχι του forum. Η Λέσχη έχει ανάγκη προβολής και στήριξης περισσότερο από το φόρουμ.

2. Σκέφτομαι για κάτι το οποίο θα είναι 24 ή 36 σελίδες και ασπρόμαυρο, Α5 μεγέθους. 

3. Η λογική δεν θα είναι μαζεύουμε 5-6 δημιουργούς να κάνει ο καθένας 2-3 σελίδες. Συνήθως αυτά παράγουν άνισα αποτελέσματα. Σκέφτομαι το πολύ 2 δημιουργοί. Λογικά οι ιστορίες των δημιουργών θα είναι ξεχωριστές, σκέφτομαι βέβαια και τη λογική του flashback. Δεν μου αρέσει η λογική η ίδια ιστορία (χρονικά, εννοιολογικά) να χωρίζεται σε δύο δημιουργούς, καταλήγεις να διχάζεις το κοινό.

4. Το κόστος για όλο αυτό θα είναι γύρω στα €200 με €300. Η λογική είναι να καλύψει το κόστος εκτύπωσης η Λέσχη, να δωθούν τα αντίτυπα στους δημιουργούς, τα πρώτα έσοδα να επιστρέψουν στην Λέσχη για να καλύψουν το κόστος της, και τα υπόλοιπα έσοδα θα τα κρατάνε οι δημιουργοί. Με λίγα λόγια, αυτή δεν θα είναι μια από τις προσπάθειες που κάνουμε για την Λέσχη οι οποίες συνοδεύονται από άμεσο χρηματικό ώφελος, αλλά θα εμπίπτει στα πλαίσια προώθησης της Λέσχης αλλά και επιτέλεσης του πολιτιστικού της έργου.

5. Θεματολογία δεν έχω ακόμα αποφασίσει. Σίγουρα θέλω να είναι θεματικό, με την έννοια ότι το σκέφτομαι να έχει μια κοινή θεματολογία όλο το φανζίν, αλλά ποια θα είναι αυτή δεν ξέρω ακόμα. 2 πράγματα μου έχουν περάσει από το μυαλό. Το ένα είναι το χιούμορ και το άλλο είναι το crime. Ευρύτατες κατηγορίες και οι δύο και μπορούν να οδηγήσουν όπου θέλουμε.

6. Η ευρύτερη λογική είναι να παράξουμε έργο, κάτι που έχει να κάνει η Λέσχη καιρό. Με αυτόν τον τρόπο ελπίζω να φέρουμε μερικούς δημιουργούς κοντά στη Λέσχη, να φέρουμε λίγο κοινό κοντά στη Λέσχη, να ανοίξουμε τη Λέσχη προς τα έξω, να φέρουμε νεαρό κόσμο στη Λέσχη.

 

Εύχομαι σε πολύ και δημιουργική κουβέντα. :cheers3:

 

 • Like 29
 • Respect 1
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Αν είναι για μόνο 2 δημιουργούς και 36 σελίδες, τότε θα πρέπει να ενημερώνονται τουλάχιστον 6 μήνες νωρίτερα για να έχουν έτοιμο το σενάριο/σχέδιο on-time!

 

Φαντάσου βέβαια αν κάποιος από τους δημιουργούς παρατήσει το project για οποιοδήποτε λόγο στην μέση, ο επόμενος επιλαχών δεν θα έχει αρκετό χρόνο να γράψει σενάριο / δημιουργήσει το σχέδιο...

 

Αυτό θα κοστίσει σε χρόνο και χρήμα.

 

Καλύτερα δεν θα ήταν να είχαμε περισσότερες συμμετοχές; Και μετά από ψηφοφορία στην λέσχη ή το φόρουμ να διαλέξουμε τις δύο-τρεις καλύτερες ιστορίες για εκτύπωση και οι υπόλοιπες μπορούν να δημοσιευτούν ηλεκτρονικά σαν PDF ή CBR όπως παλιά.

 

Απλά κάνω ένα Feasibility Study εκ του προχείρου :D

 • Like 19
Link to comment
Share on other sites

Θετική σαν σκέψη το να βγει gc fanzine, ή κάτι που θα λέγεται κάπως έτσι μιας και θέλεις να διαφοροποιείται σαν κόνσεπτ. Περίπου 30 σελίδες με 2 δημιουργούς, σωστά κατάλαβα? Ερωτήματα, αν είναι τόσο λίγοι οι δημιουργοί γιατί να το βγάλουν μαζί με τη λέσχη? Απάντηση αν κατάλαβα καλά αν υπαρξει ζημιά θα επιβαρύνει τη λέσχη, ενώ αν βγει κέρδος θα το πάρουν οι καλλιτέχνες. Οπότε στην ουσία 2 δημιουργοί θα βγάλουν κάτι χωρίς ρίσκο. Απλά κάτι που θα προωθεί 2 δημιουργούς ( το πολύ κιόλας) γιατί να λέγεται gc fanzine , λόγω του μικρού μεγέθους? 2ον η επιλογή των 1 η δύο εκλεκτών αυτών πως θα προκύψει? Θα είναι brand names ώστε να δώσουν δόξα στη λέσχη ή νέα παιδιά που ακόμη δεν έχουν προβληθεί ώστε να βοηθηθούν από αυτό το κόνσεπτ? Αν θες κάτι με λίγα άτομα να συμμετέχουν εγώ θα το προτεινα κάπως διαφορετικά, δηλαδή μία ομάδα με καταμερισμό εργασίας ,πχ έναν  σεναριογραφο, έναν  penciler, εναν inker ,έναν colorist ,έναν editor κι έναν πχ letterer- γραφίστα με την έννοια ότι σε κάθε τέτοιο τέυχος να προωθείς μια ομάδα με 6 άτομα αντί για 2 και ένα πιο συμπαγές αποτέλεσμα χωρίς άνισα εικαστικά αποτελέσματα. Αυτά τα άτομα θα μπορούσαν να είναι συνδυασμός έμπειρου και άπειρουν ,ανερχόμενου δυναμικού, πχ ο editor θα πρέπει να είναι παντογνώστης στα κόμικς, μεγαλύτερος ηλικιακά και ισως καταξιωμένος γιατί θα είναι ο καθοδηγητής άλλα οι άλλοι να είναι άπειροι, άλλα πολύ ταλαντούχοι και πολλά υποσχόμενοι πιστιρικάδες...

 • Like 20
Link to comment
Share on other sites

Έτσι όπως το περιγράφετε, μου θυμίζει πιο πολύ αυτοέκδοση, παρά fanzine. Δεν λέω να πάμε καρμπόν σε αυτό που γινόταν παλιά, δηλαδή, ό,τι ιστορία στέλναμε να τυπώνεται. Αυτό θα έριχνε πολύ την ποιότητα.

Αντιθέτως, η δική μου πρόταση είναι ότι η Λέσχη πρέπει να βγάζει τα δικά της κομιξάκια, αλλά πρέπει να είναι στο στυλ «περνάμε καλά κι αυτό βγαίνει προς τα έξω». Η πλεοψηφεία, δηλαδή, των ιστοριών, να προέρχεται από τα παιδιά της Λέσχης. Τόσα ταλαντούχα παιδιά έχουμε εδώ μέσα. Με λίγα λόγια, όποιος θέλει και μπορεί, να στέλνει την ιστορία του, να περνάνε από διαλογή οι καλύτερες και να τυπώνονται στο εκάστοτε τεύχος. Θες να βάλεις και γνωστούς καλλιτέχνες μέσα για κράχτες; Μαζί σου.

Αυτά τα ολίγα από μένα.

 • Like 16
Link to comment
Share on other sites

18 hours ago, Dredd said:

 

6. Η ευρύτερη λογική είναι να παράξουμε έργο, κάτι που έχει να κάνει η Λέσχη καιρό.

 

 

Αφού αυτό είναι το ρεζουμέ, τότε απλά μιλάμε για μιά έκδοση της λέσχης. Δεν μιλάμε ούτε για GC fanzine, ούτε για αναβίωση. :)

 

:Paingiver: 

 • Like 15
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Στα δύο φανζιν που συμμετείχα, αυτό που κράτησα ήταν το παρείστικο κλιμα που δημιουργούταν με άτομα που δεν γνωρίζεις ιδιαίτερα, αλλά έχεις την ευκαιρία να δεις τι μεταφέρουν στη σελίδα. Η ευκαιρία οι φανς να έχουν απόλυτη ελευθερία και να δημιουργήσουν κάτι που αντιπροσωπεύει την κοινότητα. Δεν είμαι κατά της ιδέας που προτείνεις, αλλά συμωνώ με τον Παύλο ότι δε φαίνεται ούτε για φανζίν ούτε για αναβίωση. Σίγουρα οποιαδήποτε μελετημένη εκδοτική κίνηση είναι καλό σημάδι, αλλά η άποψή μου είναι ότι η δύναμη της λέσχης κρύβεται στην ποικιλία των ατόμων που συμμετέχουν και δουλεύουν ομαδικά σε αυτή. Κάτι που δεν μπορεί να φανεί σε μια έκδοση με 2 άτομα. 

 • Like 13
 • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν, για αρχή, θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους μπήκαν στην διαδικασία να συνεισφέρουν με τις σκέψεις, τις απόψεις και τις ιδέες τους.

Περίμενα να γράψουν μερικοί και να απαντήσω συνολικά. Πάμε :

 

@Akihabara Αυτό που λες για τους δημιουργούς και τον χρόνο με προβληματίζει και εμένα. Θεωρώ όμως πιο κρίσιμο να μπουν καλές ιστορίες, σεναριακά και σχεδιαστικά, παρά να το ανοίξουμε σε πολλούς. Βέβαια, 3 δημιουργοί από 10 σελίδες ο καθένας δεν είναι κακή αναλογία. Η λογική των 2 δημιουργών προήλθε από την θέληση μου να μπουν πραγματικά αξιόλογες ιστορίες, ιστορίες που να θέλουν παραπάνω από 3-4 σελίδες για να αναπτυχθούν. Όπως προείπα, οι 3 μπορούν να καλύψουν κάτι τέτοιο. Για παραπάνω δεν ξέρω, μου φαίνονται πολλοί.:)

@pit1983 Μην κολλάς στον τίτλο GC Fanzine, τον έγραψα για να δώσω μια σύνδεση με το παρελθόν και να καταλάβουν όλοι περίπου τι εννοώ. Άλλωστε αναφέρω ξεκάθαρα μετά ότι δεν μιλάω για GC αλλά για ΛΕΦΙΚ. Η επιλογή θα γίνει από κάποια επιτροπή μελών της ΛΕΦΙΚ, αφού ο τίτλος της θα μπει στο αποτέλεσμα. Πως θα στελεχωθεί αυτή η επιτροπή, θα το δούμε. Στο μυαλό μου δεν έχω καταξιωμένους και brand names, άλλωστε δεν νομίζω να τους ενδιαφέρει εκείνους κάποια τέτοια προσπάθεια. Η λογική μου είναι να βρούμε νέους δημιουργούς, σαν και αυτούς που ήταν στην εκδήλωση το περασμένο Σαββατοκύριακο. Να τους επιλέξουμε βέβαια, γιατί υπάρχουν και καλά χέρια, υπάρχουν και λιγότερο καλά χέρια. Αυτό που προτείνεις το θεωρώ ανέφικτο. Δύσκολα θα βρεις δημιουργούς οι οποίοι θα δουλέψουν δωρεάν με πιθανή προοπτική κέρδους, πόσο μάλλον να βρεις 6 άτομα, ανάμεσα τους και παλιούς, έμπειρους κλπ. Απλά να σου πω ότι για να έρθει ο Γούσης, έπρεπε να μιλήσω πολύ ώρα και με πάρα πολλούς.:)

@falconara90 Δεν ξέρω πόσους δημιουργούς έχει η Λέσχη. Πρόσεξε, μιλάω για την Λέσχη, όχι το forum. Αν το σκεφτείς, δεν είναι πάρα πολλοί. Και η λογική, στείλτε όσοι θέλετε και εμείς θα διαλέξουμε τα καλύτερα, δεν με βρίσκει σύμφωνο. Αν δηλαδή αυτά που μας στείλουν δεν είναι καλά, θα τα βγάλουμε προς τα έξω και ας μην είναι καλά;:)

@Dr Paingiver Όπως το κάνω ξεκάθαρο στο κείμενο που γράφω, αλλά και όπως αναφέρω στον Pit πιο πάνω, τους όρους GC Fanzine αλλά και αναβίωση, τους χρησιμοποίησα για να καταλάβουν οι παλιότεροι τι θέλω περίπου να κάνω. Ως moderator, μπορείς να αλλάξεις τον τίτλο του νήματος και να βάλεις ότι τίτλο θέλεις. Κατά τα άλλα, περιμένω τις, επί της ουσίας, σκέψεις και προτάσεις σου. :)

@Blackbeard Μιλώντας πάντα για Λέσχη και όχι για φόρουμ, δεν νομίζω να υπάρχουν πολλά άτομα που να είναι δημιουργοί. Δεν ήμουν παρών κατά τη δημιουργία των GC Fanzines, αλλά αυτό που έχω στο μυαλό μου είναι κάτι διαφορετικό. Όχι απλά παρείστικο και χαβαλετζίδικο, αλλά ποιοτικό και αξιόλογο. Κάτι που όσοι το πάρουν να πουν καλά λόγια, να συνδυάσουν την λέσχη με μια καλή δουλειά, να (επαν)έλθει το όνομα της Λέσχης στα μυαλά των νέων δημιουργών αλλά και του κοινού γενικότερα.:)

 

Μου αρέσει πολύ αυτή η κουβέντα που κάνουμε, είναι πολύ δημιουργική. Εύχομαι να λάβουν και πολλοί άλλοι μέρος στην κουβέντα. Η ιδέα βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο, σηκώνει πολύ συζήτηση.  :cheers4:

 • Like 12
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Oκ, ένα το κρατούμενο λοιπόν ,αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι μιλάμε για ένα "προιόν" ας το πούμε που δεν θα είναι όυτε σαν τα gc fanzines, άλλα ούτε σαν τις εκδόσεις που οραματιζόταν ο Valt, δηλαδή έκδοση graphic novel , όπως έγινε με το "δεσμώτης του ονείρου". Η διαφορά από τα φανζινάκια είναι ότι θέλεις καλύτερη ποιότητα και η διαφορά με το νόβελ είναι ότι θα έχουμε λίγες σελίδες ,καμιά 30αριά αντί για 150. Απλά ένα τευχάκι που θα συμμετέχουν 2 άτομα δεν μου ακούγεται ωραίο, εκτός αν θα είναι σειρά τευχών ώστε πχ κάθε φορά να περνάνε 2 καλλιτέχνες και στο επόμενο 2 άλλοι και πάει λέγοντας. Παλιότερα είχα ακούσει ότι υπήρξε το εφημεριδάκι της λέσχης, θα μπορούσε ίσως να έβγαινε κάτι πχ που να έχει κάποια άρθρα ,παρουσιάσεις καινούριων κόμικς και να έχει μέσα και κόμικς δικών μας δημιουργών. Στα πλαίσια αυτής της ιδέας θα μπορούσε να έχει νέα για τα αμερικάνικα κόμικς , τα Γαλλοβελγικά και τα Ντίσνευ,δηλαδή γι αυτά που ενδιαφέρουν τη μάζα των κομικσόφιλων και όχι περιοδικό με σκέτο κόμικ εναλλακτικό κιόλας, σαν τον μπλε κομμήτη.  Διαφωνώ με αυτό που λες ότι είαι δύσκολο να βρεις δημιουργούς να δουλέψουν με πιθανή προοπτική κέρδους, αυτό δεν σημαίνει ότι θα το έκαναν όλοι, άλλα θεωρω ότι μπορούν να βρεθούν, οι περισσότεροι το κάνουν άλλωστε αν αφαιρέσεις τους φτασμένους επαγγελματίες... τώρα για την 6αδα ίσως ναι είναι λίγο τραβηγμένο άλλα αν γινόταν θα είχε πλάκα. Δεν το πρότεινα σαν κάτι πανεύκολο, άλλα σαν πρωτότυπη ιδέα που θα ξεχωρίσει από τα συνηθισμένα και για να έχει μια ιστορία που να πηγαίνει κάπου,έστω όπου μπορεί να πάει σε 30 σελίδες.:Gantzos:

  (Φαντ'αζομαι 'οταν λες Γούσης εννοείς...Κούτσης? (τη φάση με τα portfolio?)).  Το θέμα με τις ανθολογίες είναι ότι όταν μπαίνουν πολλοί το αγοράζουν και αρκετοί που είναι φίλοι κοινό του καθενός από αυτούς που συμμετέχουν, αν μπουν 2 άτομα , αυτοί που δεν θα μπουν από τη μία μπορεί να ξενερώσουν σε φάση,γιατί ο άλλος κι όχι εγώ κτλ και το ότι θα είναι μόνο 30 σελίδες θα αποτρέπει να το πάρουν  επειδή θα είναι πραγματικά καλό:dadira:, επειδή είναι δύσκολο να γραφτούν καλά σενάρια σε τόσο λίγες σελίδες, σίγουρα είναι καλύτερα από τα 4σέλιδα, άλλα και πάλι είναι ένα δείγμα για κάτι μεγαλύτερο. Όπως το βλέπω αν είναι να μπουν 2 καλλιτέχνες τότε καλύτερα ένας, ώστε τουλάχιστον να παρουσιάσει μια ιστοριά με αρχή μέση και τέλος, δύο 15 σέλιδες δεν νομίζω ότι πάνε κάπου... είναι άχαρος αριθμός, ή που θα κάνεις ολιγοσέλιδες γα να βγει ανθολογία ,που δεν θα έχει ανάλυση χαρακτήρων άλλα μόνο ένα σύντομο,έξυπνο plot  ή μια ολοκληρωμένη ιστορία 30,40 σελίδων που να αισθάνεται κάποιος ότι διάβασε μια κανονική ιστορία.;)

Edited by pit1983
 • Like 13
Link to comment
Share on other sites

ιδεες, σκορπιες..

 

μια περιοδικη εκδοση ανα 3μηνο, 6μηνο αλλα σταθερα.. κατω απο κοινο τιτλο του στυλ: "η λεφικ παρουσιαζει.. τον ταδε, ταδε, ταδε.." με 01, 02 κτλ

ωστε να μπαινουν πολλοι καλλιτεχνες..

το μονο σιγουρο ομως ειναι οτι για να διαφημισει την λεφικ ενα τετοιο εντυπο ειναι οτι θα πρεπει να υπαρχει παγκος σε καθε εκδηλωση που γινεται στην ελλαδα,

και σε κομιξαδικα..

 

καποια ακουγονται ιδανικα και ουτοπικα το ξερω απλα ειναι οι σκεψεις μου πως θα μπορουσε να δουλεψει κατι τετοιο..

επισης μιας κ υπαρχει η πλατφορμα του "donations" μια μικρη χρηματοδοτηση θα μπορουσε να υπαρχει κι απο εκει (αλλα οχι να βασιστει μονο απο αυτο)

 

:cheers4:

 • Like 15
Link to comment
Share on other sites

On 11/8/2017 at 9:19 PM, Dredd said:

 

@falconara90 Δεν ξέρω πόσους δημιουργούς έχει η Λέσχη. Πρόσεξε, μιλάω για την Λέσχη, όχι το forum. Αν το σκεφτείς, δεν είναι πάρα πολλοί. Και η λογική, στείλτε όσοι θέλετε και εμείς θα διαλέξουμε τα καλύτερα, δεν με βρίσκει σύμφωνο. Αν δηλαδή αυτά που μας στείλουν δεν είναι καλά, θα τα βγάλουμε προς τα έξω και ας μην είναι καλά;:)

 

Προφανώς και άμα δεν είναι κάτι καλό, δεν βγαίνει προς τα έξω.

 • Like 5
Link to comment
Share on other sites

@falconara90 Ποια μελη της Λεσχης που ειναι και δημιουργοι πιστευεις οτι θα μπορουσαν να συμμετασχουν σε μια τετοια προσπαθεια;

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Δεν θεωρώ ότι είμαι ο κατάλληλος για να το κρίνω αυτό :P

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

@falconara90 Και ποιος κρίνεις ότι είναι; Κανείς δεν είναι και όλοι είμαστε. Επειδή έκανες μια πρόταση, φαντάζομαι ότι έχεις κάτι/κάποιους στο μυαλό σου, δεν θα την είπες απλά έτσι. Αυτό σε ρωτάω.

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.