Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τι είναι μπλε κι επιστρέφει; [Λυκούργου Πόλυ, flix.gr, 27/10/2017]


Retroplaymo

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  31159
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  283
  • Content Count:  5004
  • Reputation:   32746
  • Achievement Points:  5005
  • Days Won:  99
  • With Us For:  3089 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  46

 

image.thumb.png.299d785b500e378678ffddc6b2139343.png

 

Εχετε μείνει κι εσείς σπίτια σας τα τελευταία 7 χρόνια; Δεν είχατε λόγο να πάτε ούτε μέχρι το περίπτερο; Περιμένατε με αγωνία να εμφανιστεί κάτι;

Δε χρειάζεται να περιμένετε άλλο. Η Πηνελόπη Τσιλίκα έχει το stuff, το καλό. Κι ο Αντώνης Τσιοτσιόπουλος το θέλει.

Πατήστε το play:

 

 

«Βαβέλ», «Παρά Πέντε», το «9» της Ελευθεροτυπίας - μία ολόκληρη κουλτούρα, γενιές ανθρώπων που από τα 80ς μεγάλωσαν και εκπαιδεύτηκαν στον κόσμο των κόμικς. Κι όμως. Εχουν περάσει 7 χρόνια από τότε που το «mov.», το τελευταίο ελληνικό περιοδικό του είδους, κυκλοφορούσε στα περίπτερα.

Σήμερα, οι Εκδόσεις Polaris έρχονται να καλύψουν αυτό το μεγάλο κενό με μία νέα έκδοση. Θα το κάνουν όμως με τρόπο που ο φαν θα περιμένει με λαχτάρα - για κάτι σπάνιο, όμορφο, με περιοδικότητα στις εμφανίσεις του.

 

image.thumb.png.05fa5ca012959758a55bf0f59d6eefe4.png

 

Ο «Μπλε Κομήτης» θα εμφανίζεται κάθε τρεις μήνες σε περίπτερα και βιβλιοπωλεία σε όλη την Ελλάδα και θα είναι γεμάτος πρωτότυπες ιστορίες κόμικς, κυρίως απο Ελληνες δημιουργούς, συν ένα εικονογραφημένο διήγημα απο γνωστούς πεζογράφους. Η ύλη θα εμπλουτίζεται από συνεντεύξεις σε καλλιτέχνες που ασχολούνται με την αφήγηση σε οποιαδήποτε μορφή τέχνης και παρουσιάσεις νέων κυκλοφοριών, όμως το 80% θα αποτελούν οι ιστορίες κόμικ.

«Το να βγάλουμε ένα περιοδικό με κόμικς ήταν η μόνιμη απάντηση που έδινε λύση στις συζητήσεις που κάναμε στον εκδοτικό οίκο POLARIS για το πως μπορούμε να ασχοληθούμε εκδοτικά με την πληθώρα των Ελλήνων δημιουργών χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα βγάζουμε μόνο graphic novels...» λέει ο Γιώργος Γούσης, ένας από τους πιο γνωστούς Ελληνες δημιουργούς κόμικς σήμερα («Ερωτόκριτος»), ο οποίος θα είναι κι ο αρχισυντάκτης της νέας έκδοσης. «Βλέπουμε μια άνθηση στον χώρο των κόμικ και επισης το μεγάλο κενό που ειχε το είδος στην mainstream αγορα του περίπτερου. Νέα ταλέντα και καταξιωμένοι δημιουργοί θα βρουν στον "Μπλε Κομήτη" χώρο για να δημοσιεύσουν μικρές, μεσαίες ή και μεγάλες, σε συνέχειες ιστορίες οι οποίες θα προσπαθήσουμε να φτάσουν σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό, πέρα απο τα στενά όρια των οπαδών του είδους...»

 

image.thumb.png.365cd93e2e70032b9e40367cab38d7cc.png

 

image.thumb.png.cf884b074b23e2be07d72a9c5698b12c.png

 

«Τι έγινε Αντωνάκη; Εμαθες ότι έσκασε το καινούργιο κι εμφανίστηκες;» Η πρωτοτυπία και η φρέσκια ματιά της ομάδας του «Mπλε Κομήτη» φάνηκε κι από την ιδέα που είχαν για το λανσάρισμα του νέου περιδικού: όχι μία τυπική διαφήμιση, αλλά μία μικρού μήκους με κόνσεπτ, ρόλους, ανατροπές. Με πρωταγωνιστές τους (εξαιρετικούς) Αντώνη Τσιοτσιόπουλο και Πηνελόπη Τσιλίκα (πόσο της ταιριάζει ο ρόλος της ντίλερ) ο «Μπλε Κομήτης» είναι το stuff που όλοι έψαχναν, εθισμένοι και σε απόγνωση.

Ετσι κι αλλιώς όμως σινεμά και κόμικς είναι κόσμοι συγγενικοί. «Υπάρχουν ομοιότητες στα κόμικ και τις ταινίες, όπως ανάμεσα σε δύο αδέλφια» εξηγεί ο Γιώργος Γούσης». «Δυο αδέρφια έχουν κάποια κοινά ή παρόμοια εξωτερικά χαρακτηριστικά και ίσως και κοινές συμπεριφορές, χούγια, επειδή μεγάλωσαν στο ίδιο σπίτι με τους ίδιους γονείς, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να είναι και δύο εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες με αντίθετες συμπεριφορές και αντιδράσεις. Η αντιστοιχία ειναι ίδια και στα κομικ με τον κινηματογράφο, που σε κάποια σημεία τους χρησιμοποιούν αντίστοιχα εργαλεία για να αφηγηθούν μια ιστορία που φαινομενικά τις κάνει να μοιάζουν, όμως στην πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετικές. Εξού και αυτόνομες τέχνες...»

 

image.thumb.png.40451e5dff0c39d9d5a34d32b08ce1bd.png

 

Ποια ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη που επιφύλασσε ο «Μπλε Κομήτης», ακόμα και για τους δημιουργούς του; «Πόσοι πολλοί και καλοί δημιουργοί υπήρχαν που δεν ήξερα ή δεν είχε τύχει να δω σε κάποιο φεστιβάλ. Δημιουργοί που μένουν στην επαρχία ή στο εξωτερικό. Από εκεί και πέρα ένα από τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά των νέων δημιουργών είναι ο επαγγελματισμός με τον οποίο βλεπουν αυτό που κάνουν, σε κάθε επίπεδο, κάτι που δίνει μεγάλη χαρά, αλλά και διευκολύνει τη δουλειά μου ως αρχισυντάκτη. Οταν γνωρίζω ανθρώπους με μεράκι και πάθος για την δουλειά τους, ξαναθυμάμαι κι εγώ για ποιο λόγο κάνω αυτή τη δουλειά και με πωρώνει στο να θέλω να τους βοηθήσω με κάθε τρόπο. Αυτό εχει αντίκτυπο και στο περιοδικό γιατί οι δουλειές που θα δημοσιεύονται θα είναι απο ένα επίπεδο και πάνω, ως και σπουδαίες...»

 

Και η μεγαλύτερη πρόκληση; «Η πρώτη πρόκληση είναι να κρατηθεί η ποιότητα ψηλά και να ανεβαίνει κιόλας, το οποίο όμως για μενα προσωπικά είναι χαρά. Από εκεί και πέρα, η πρόκληση είναι στην διανομή. Ψάχνουμε συνεχώς τρόπους να φτάνει το περιοδικό σε όσους περισσότερους ανθρώπους γίνεται κι όσο πιο φτηνά γίνεται. Αυτό είναι το δυσκολότερο κομμάτι όταν μιλάμε για διανομή Τύπου. Πηγαίνει καλά, ο κόσμος έχει αγκαλιάσει το εγχείρημα και πιστεύουμε ότι θα είναι βιώσιμο και στην πορεία θα ανθίζει όλο και περισσότερο...»

 

Περισσότερα για τον «Mπλε Κομήτη»

Το τεύχος Σεπτεμβρίου - Νοέμβριου 2017 κυκλοφορεί. Μάθετε σε ποια σημεία μπορείτε να το βρείτε εδώ

 

image.thumb.png.ebf6c60f0a8009dc7ff84e7fafababeb.png

 

flix.gr

 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.