Jump to content
leonidio

Η μεταφυσική της επιστήμης [Κουκουλάς Γιάννης, efsyn.gr, 16/09/2017]

Recommended Posts

Η μεταφυσική της επιστήμης

 

hubris0.jpg

 

Συντάκτης: Γιάννης Κουκουλάς

 

Τι θα συμβεί στην ανθρωπότητα αν…; Ενα από τα πολλά «αν», μεταφυσικά γοητευτικό και ταυτόχρονα εφιαλτικό, εξετάζει το «Hubris» της Ευγενίας Κουμάκη. Σε ένα κοντινό μέλλον, οι επιστήμονες αποδεικνύουν την ύπαρξη της μετενσάρκωσης. Και η ζωή στη Γη, πριν και μετά τον θάνατο, αλλάζει για πάντα

 

Διατυπώναμε τις ενστάσεις μας από αυτές εδώ τις σελίδες πριν από λίγους μήνες για την (κατά τα άλλα δικαιολογημένη ως προς τους οικονομικούς όρους) επιμονή πολλών Ελλήνων δημιουργών και εκδοτών να κυκλοφορούν τα έργα τους σε ολιγοσέλιδες συνέχειες και μικρά τεύχη, συχνά χωρίς περιοδικότητα. Υπάρχουν, φυσικά, και εξαιρέσεις. Η Ευγενία Κουμάκη, ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα των ελληνικών κόμικς, σε ηλικία μόλις είκοσι επτά ετών, δημιούργησε μια ολοκληρωμένη και αυτοτελή ιστορία που διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη χωρίς να παραπέμπει σε επόμενα τεύχη (αν και θα μπορούσε να είναι ακόμα μεγαλύτερη ώστε ο ψυχισμός των πρωταγωνιστικών χαρακτήρων να αποδοθεί πιο αποτελεσματικά και πολύπλευρα).

 

hubris003.jpg

 

Το «Hubris» (εκδόσεις Web Comics) ισορροπεί ιδανικά ανάμεσα στην επιστημονική φαντασία μελλοντολογικού τύπου και τη μεταφυσική, καθώς το κεντρικό θέμα είναι η επιστημονική απόδειξη, προετοιμασία, παρατήρηση, μέτρηση και καταγραφή ενός κατεξοχήν πνευματικού ζητήματος όπως η μετενσάρκωση. Πόσο έτοιμοι είναι οι άνθρωποι να ανεχτούν και να αποδεχτούν ως πραγματικότητα τέτοιες υποθέσεις; Θα διαρραγεί, άραγε, εντός λίγων ωρών η κοινωνική συνοχή ή, αντίθετα, θα ενδυναμωθεί ως αντίδραση στο φαινομενικά παράλογο και το κοινωνικά επικίνδυνο; Η ανθρωπότητα θα καταστραφεί μπροστά στα νέα δεδομένα ή θα αλλάξει πορεία αγκαλιάζοντάς τα και ενσωματώνοντάς τα σε μια νέα και αρχικώς απρόβλεπτη καθημερινότητα; Η Κουμάκη δίνει τις δικές της απαντήσεις και καλεί τον αναγνώστη να δώσει κι αυτός τις δικές του. Και κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου εύκολο όταν στη διατύπωση της ερώτησης υπεισέρχεται ο παράγοντας του θανάτου και του χρήματος. Τότε ακόμα και μια ιστορία οικογενειακής αγάπης μπορεί να μετατραπεί σε σχόλιο με αρκετούς συμβολισμούς για την οντολογία, την ύπαρξη, τη ζωή και τον θάνατο κάθε ανθρώπου.

 

hubris001.jpg

 

Το σχέδιο της Κουμάκη είναι κατάλληλο για τέτοιες ιστορίες, καθώς με τη χρήση τεχνοτροπικών στοιχείων των ιαπωνικών manga και με έντονα χρώματα αποδίδει έξυπνα την απόγνωση των ανθρώπων και την απόπειρά τους να ξορκίσουν το κακό απλώς αποστρέφοντας το βλέμμα τους. Σε αντίθεση με τα χολιγουντιανά σενάρια ανάλογων θεμάτων, η Κουμάκη δεν στήνει μια «υπερπαραγωγή», αλλά επιλέγει να αναμετρηθεί με το περιεχόμενο του έργου της σε χαμηλούς τόνους. Δεν δίνει απαντήσεις αλλά αφήνει αιχμές για τους ελλιπείς επιστημονικούς ελέγχους και την ασυδοσία ορισμένων επιστημόνων, δεν σχεδιάζει «κραυγαλέα», αλλά προτιμά τα «συντηρητικά» ορθογώνια πλαίσια, παραμένοντας όμως με συνέπεια προσηλωμένη στο σενάριο.

 

Σε ένα σφιχτό και καλοδουλεμένο σενάριο που θα μπορούσε, όμως, να επεκταθεί περισσότερο και σε σχέδια που συνδυάζονται ιδανικά μαζί του. Σε ένα βιβλίο εντέλει που αποδεικνύει για ακόμη μια φορά τη δυναμική που κρύβεται πίσω από μια νέα γενιά δημιουργών κόμικς, για τους οποίους θα συζητούμε όλο και περισσότερο τα επόμενα χρόνια.

 

Πηγή

  • Like 9
  • Funny 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.