Jump to content

Φραντσέσκο Αρτιμπάνι συνέντευξη στη ΚΟΜΙΞ Wiki [?, ΚΟΜΙΞ Wiki, 25/7/2017]


Recommended Posts


 • Member ID:  25,682
 • Group:  Members
 • Topic Count:  146
 • Content Count:  4,205
 • Reputation:   26,711
 • Achievement Points:  4,251
 • Days Won:  10
 • With Us For:  4,127 Days
 • Status:  Online
 • Last Seen:  

artibani-blaster.jpg?fit=600%2C300&quali

 

1) Έχεις φτιάξει σενάρια για πολλές διαφορετικές ιστορίες. Ποιο είναι το αγαπημένο σου και ποιο ήταν το πιο δύσκολο να προσαρμοστεί σε μία ιστορία;
Φραντσέσκο Αρτιμπάνι: Είναι πολλές οι ιστορίες με τις οποίες είμαι δεμένος, καθεμία για διαφορετικό λόγο. Το να επιλέξω μία μόνο είναι δύσκολο. Όσον αφορά την δυσκολία της προσαρμογής, μερικές φορές μπορούν να υπάρχουν προβλήματα χώρου. Μπορεί να έχω εκτιμήσει έναν αριθμό σελίδων για κάποιες σκηνές, όμως στο τέλος γίνεται συνωστισμός και δεν χωράνε. Η «κοπτοραπτική» δουλειά είναι πολύ σημαντική. Όταν τελειώνεις μία ιστορία, πρέπει να παίρνεις μέτρα σελίδα σελίδα και να προσθέτεις και να αφαιρείς όπου χρειάζεται. Όπως ένας ράφτης είναι σημαντικό να παίρνει τα σωστά μέτρα και να μην κάνει υπερβολές με ενθουσιασμό ή με υπολογισμούς στο περίπου, έτσι και το σενάριο έχει συγκεκριμένους μηχανισμούς ακριβείας.

2) Όταν φτιάχνεις ένα σενάριο, γνωρίζεις τον σχεδιαστή που θα το αναλάβει; Αν ναι, βάζεις κάποιο όριο στην φαντασία σου για να το κάνεις πιο προσιτό στον εκάστοτε δημιουργό;
Συνήθως δεν ξέρω ποιος θα αναλάβει τις ιστορίες μου. Αυτό το αποφασίζει ο εκδότης όταν παραλάβει το σενάριο, ο οποίος επιλέγει από όσους σχεδιαστές είναι διαθέσιμοι, ανάλογα και με τις διαφορετικές ικανότητές τους. Σε μερικές περιπτώσεις, όπως στις Νέες Περιπέτειες του Φάντομ Ντακ ή σε κάποια παρωδία, ξέρω με ποιον θα συνεργαστώ και αυτό είναι καλό, επειδή γνωρίζοντας το στυλ του σχεδιαστή, μπορώ να χτίσω την περιπέτεια αξιοποιώντας το ταλέντο του.
 
3) Υπάρχει κάποιος σχεδιαστής που θα ήθελες να σχεδιάζει τα σενάριά σου πιο συχνά;
Όχι, είναι όλοι σπουδαίοι δημιουργοί και ο καθένας έχει κάτι ξεχωριστό που κάνει την δουλειά του υπέροχη. Μέχρι στιγμής έχω σταθεί πολύ τυχερός αφού με πολλούς από τους δημιουργούς είμαστε φίλοι και βλεπόμαστε στον ελεύθερό μας χρόνο, επομένως ο κάθε συνδυασμός είναι και μία ευχάριστη έκπληξη.

 

4) Πόσο δύσκολο είναι να γράψει κάποιος ένα σενάριο μέσα στα πλαίσια της Ντίσνεϋ;
Είναι πολύπλοκο, όμως είναι ένα καλό ερέθισμα επειδή οι κανόνες των Ντίσνεϋ κόμικς είναι υπερβολικά συγκεκριμένοι, κάτι που δεν βλέπω ως εμπόδιο, επειδή την ίδια στιγμή προσφέρουν πολλές λύσεις και πιθανότητες. Αυτοί οι κανόνες που κυβερνούν τους χαρακτήρες και τις ιστορίες τους, είναι κατά κύριο λόγο κανόνες κοινής λογικής. Όταν κάποιος κάνει σλάλομ στο στο σκι, πρέπει να πειθαρχήσει στους κανόνες αποφεύγοντας τα τεχνητά εμπόδια. Όμως αν το κάνει, θα φτάσει σώος και αβλαβής στο τέρμα.

 

5) Μάθαμε από τον Πάολο Μοττούρα στο The Comic Con 2 που έγινε στην Ελλάδα το 2016, πως σου πήρε μόνο δύο ημέρες για να γράψεις το σενάριο για την ιστορία PK Timecrime DD (Το κροσόβερ που συναντιούνται στον χρόνο οι δύο μυστικές ταυτότητες του Ντόναλντ, δηλαδή ο Μυστικός Πράκτορας Ντακ και ο Φάντομ Ντακ). Πολύ εντυπωσιακό. Δεν ήταν δύσκολο να χωρέσεις τόσες πολλές πληροφορίες σε τόσο λίγο χρόνο;

Πρέπει να έγινε κάποια παρεξήγηση! Ποτέ δεν θα μπορούσα να γράψω μία ιστορία μέσα σε δύο ημέρες, πόσο μάλλον μία τόσο πολύπλοκη όσο αυτή. Μου πήρε πολύ περισσότερο καιρό, περίπου έναν μήνα.

 

6) Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη θεματολογία στην οποία προτιμάς να βασίζεις τα σενάριά σου ή να εμπνέεσαι από αυτήν;
Η περιπέτεια και η κωμωδία είναι σημαντικά, όμως αυτό που με ενδιαφέρει κυρίως είναι οι σχέσεις μεταξύ των χαρακτήρων και η διήγηση αυτών των σχέσεων. Με απασχολεί πολύ η θεματολογία της οικογένειας και τα αισθήματα που κρατάνε δεμένους τους πρωταγωνιστές της Ντίσνεϋ. Αυτό είναι που κάνει τα ποντίκια και τις πάπιες ζωντανούς στα μάτια των αναγνωστών.

 

7) Θα μας πεις κάποιο σενάριο για κάποια νέα ιστορία ή για μία που θα ήθελες να κάνεις στο μέλλον;
Υπάρχουν πολλές επερχόμενες ιστορίες όπως οι νέες Νέες Περιπέτειες του Φάντομ Ντακ και μία μεγάλη ιστορία με τον Πάολο Μοττούρα, η Ντίσνεϋ εκδοχή της Μητρόπολις, το αριστούργημα του Φριτς Λανγκ. Το 2017, θα υπάρξει επίσης μία ιστορία για τα 70 χρόνια του Θείου Σκρουτζ, η συνέχεια της Τελευταίας Περιπέτειας (Μίκυ Μάους Β’ περίοδος #1, δείτε δεξιά σας το εξώφυλλο) με την επιστροφή του Σκληρόκαρδου Χρυσοκούκη (Zio Paperone e il segreto di Cuordipietra, Το Μυστικό του Σκληρόκαρδου Χρυσοκούκη στα ελληνικά). Ύστερα, έχω ετοιμάσει έναν κύκλο ιστοριών αφιερωμένο στην επιστήμη. Οι Μίκυκαι Ντόναλντ θα μιλάνε για την φυσική, την χημεία, την εξερεύνηση του διαστήματος και πολλά ακόμα. Η λίστα των ιστοριών είναι μεγάλη, και με νέες ιδέες να προστίθενται συνεχώς, ελπίζω κάποια στιγμή να καταφέρω να τις γράψω όλες.

 

Ευχαριστούμε τον Αρτιμπάνι για τις απαντήσεις και τον PhantomDuck ο οποίος με τη βοήθεια φίλου του έκαναν την μετάφραση της συνέντευξης από τα Ιταλικά στα ελληνικά. :beer:

 

Η συνέντευξη και στη Wiki με εικόνες. 

 

Παρατηρήσεις

 • Ενδιαφέρον ότι θα έχουμε συνέχεια της Τελευταίας Περιπέτειας :)  
Edited by ΚΟΜΙΞ
 • Like 11
Link to comment
Share on other sites

 • Valtasar changed the title to Φραντσέσκο Αρτιμπάνι συνέντευξη στη ΚΟΜΙΞ Wiki [?, ΚΟΜΙΞ Wiki, 25/7/2017]

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.