Jump to content

Εναν Αρκά στα μέτρα μας [Πετρουλάκης Ανδρέας, protagon.gr, 04/07/2017]


Recommended Posts

Εναν Αρκά στα μέτρα μας

 

Στους επικριτές του Αρκά επειδή σατιρίζει την κυβέρνηση προστέθηκε εσχάτως και η Ελενα Ακρίτα, η οποία με άρθρο της στα «Νέα» τοποθέτησε αυθαίρετα τον εαυτό της σε μία, κατά τη γνώμη της, μεγάλη ομάδα που υποθέτει ότι έχει μαζικά προδοθεί. Αλλά ο Αρκάς κανέναν δεν πρόδωσε, γιατί σε κανέναν δεν ανήκει

Οσο μοναχική είναι η δημιουργία ενός σκίτσου, άλλο τόσο μοναχική είναι και η ανάγνωσή του. Αλλους μπορεί να ερεθίσει άλλους όχι, το σίγουρο όμως είναι ότι αυτό δεν είναι μια συλλογική διαδικασία, μια ομαδική ομοιόμορφη αντίδραση και ένα σταθερό μικρό σύμπαν που υποδέχεται το πόνημα σαν να μπορούσε να το προδιαγράψει. Η ποικιλία της αποδοχής διαχέεται μέσα στην ποικιλία της έμπνευσης και αυτός είναι ο μόνος τρόπος να παραμένει ελεύθερος ο σκιτσογράφος από τον καταναγκασμό της προσμονής κάποιου κοινού. Το ακόμα πιο σίγουρο είναι ότι ο σκιτσογράφος δεν οφείλει καμιά εξήγηση για την έμπνευσή του, γιατί ο ίδιος δεν ανήκει σε κανέναν.

Ο θαυμασμός στη δουλειά ενός δημιουργού δεν στοιχειοθετεί για λογαριασμό σου δικαιώματα για το μέλλον –είναι το ίδιο ελεύθερος με σένα να αλλάξει απόψεις, τεχνοτροπία, εποχή, στυλ. Είναι τελείως ελεύθερος να φτιάξει κάτι που είσαι το ίδιο ελεύθερος να μη σου αρέσει. Ο αναγνώστης είναι παντοδύναμος, δεν σου φτάνει;

 

Η κυρία Ακρίτα αυθαιρέτως τοποθετεί τον εαυτό της σε μία, κατά τη γνώμη της, μεγάλη ομάδα που υποθέτει ότι έχει μαζικά προδοθεί από τα πράγματα που φτιάχνει ο Αρκάς αυτήν την εποχή. Αυτό ως υπόθεση πάσχει γιατί φαντάζομαι το ερέθισμά της είναι το προσωπικό της γούστο και ίσως κάποιων φίλων της που το συζήτησε. Και μάλλον όχι μόνο γούστο αλλά και πολιτική οπτική. Σαν να ήταν υποχρεωμένος ο δημιουργός να αποτελεί μονίμως την αναφορά κάποιου συλλογικού υποκειμένου και να βρίσκεται διαρκώς σε εγρήγορση να μην το διαψεύσει. Οι σημαντικοί σκιτσογράφοι όμως δεν συνομιλούν με κανένα κοινό, απλώς υπάρχουν και εργάζονται –αν συμβεί το αντίθετο εγκλωβίζονται στην εικόνα που έχουν άλλοι για αυτούς και αυτοαναιρούνται. Για αυτό αδίκως παραθέτει η αρθρογράφος όλην τη βιβλιογραφία του Αρκά που κατέχει, δίκην αποδείξεως εννόμου συμφέροντός της να διαμαρτυρηθεί. Τη δική της εποχή περιγράφει όχι τη δική του.

 

Το σκίτσο δεν είναι μαζική σάτιρα σαν την επιθεώρηση, τις σατιρικές εκπομπές της τηλεόρασης ή τα stand up comedies, όπου οι άνθρωποι γελούν ή παγώνουν όλοι μαζί και ο καλλιτέχνης καταρχήν θέλει να αποσπάσει τη συλλογική αποδοχή. Το σκίτσο είναι χάρτινο καραβάκι που ταξιδεύει μόνο του, ερήμην του δημιουργού του, με τη δύσκολη αποστολή να αποσπάσει βλέμματα που αντιλαμβάνονται το κλείσιμο του ματιού και χείλη που ίσως γελάσουν – ο αναγνώστης το βλέπει μόνος του, γελά, δυσαρεστείται, αδιαφορεί αλλά σίγουρα δεν το μοιράζεται, απλώς γιατί δεν μοιράζεται η στιγμή. Και το σκίτσο είναι το στοίχημα της μαγικής στιγμής, την επόμενη στιγμή που θα το δει κάποιος άλλος ο δικός σου αιφνιδιασμός έχει φύγει. Δεν αιφνιδιάζεστε όλοι μαζί, για αυτό δεν γελάτε ή θυμώνετε ή παραμένετε απαθείς όλοι μαζί, για αυτό δεν ανήκετε σε καμία ομάδα που δοξάζει ή απαξιώνει ένα δημιουργό συλλογικά. Επομένως κανείς δεν σας προδίδει και ασφαλώς δεν σας ανήκει –όπως εσείς δεν δίνετε λογαριασμό γιατί αλλάζετε ιδέες έτσι και ο σκιτσογράφος δεν έχει να απολογηθεί για τη μάχη της καθημερινής του ιδέας.

Ασφαλώς κάποια στιγμή ενώνεις τις τελίτσες, τα εκατοντάδες, χιλιάδες σκίτσα ενός δημιουργού, και φτιάχνεις νοερά το διάγραμμά του. Καλός ή κακός, συμφωνώ ή διαφωνώ. Και αυτό δική σου απόφασή είναι όμως, όχι δική του. Εκείνος θα παραμείνει ένας μοναχικός καβαλάρης της επικαιρότητας που θα στέλνει τα αινιγματικά, υπαινικτικά του σινιάλα σε αγνώστους, σαν σήματα μορς μέσα στη νύχτα, και τα μισά θα του επιστρέφουν λάθος. Πάει πολύ να πρέπει να απαντά τι διαβάζει ο ασύρματος του καθενός. Αν τον λαμβάνουν πολλοί ή λίγοι, αυτό είναι το μέτρο της δύναμής του.

 

Πηγή

 

Όπως καταλαβαίνετε, αυτό το άρθρο είναι απάντηση σε αυτό

 

  • Like 20
Link to post
Share on other sites

Ας το έβαζες στο θέμα αυτό βρε Λεονίδιο.

 

Τελικά όποιος θέλει να κερδίσει λίγα λεπτά διασημότητας ,θα πρέπει να γράψει ένα άρθρο για τον αρκά.

Προτείνω όποιος έχει ας πούμε ένα μαγαζί και θέλει να αυξηθεί η επισκεψιμότητα στο site του ,να γράψει ένα άρθρο για τον αρκά.

Link to post
Share on other sites

Τα άρθρα που καταλογογραφούνται στο φόρουμ, καταλογογραφούνται με 2 τρόπους. Σε ένα ποσοστό 90% μπαίνει το κάθε ένα χωριστά και σε ένα ποσοστό 10% μπαίνουν μέσα στα τόπικ που αφορούνε (λχ κάποια κριτική για μια έκδοση, ενίοτε μπαίνει μέσα στην παρουσίαση της έκδοσης). 

 

Το τι ακριβώς πραγματεύεται το κάθε άρθρο προσπαθούμε να το "αποδελτιώσουμε" με τα tags. Κάτι που δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση αφού ένα άρθρο μπορεί να συσχετίζεται με σωρεία διαφορετικών αντικειμένων. 

 

Έχουν καταλογογραφηθεί αυτόνομα 2416 άρθρα. Μπορεί κάποιος να τα δει ανά συγγραφέα, ανά έντυπο που δημοσιεύτηκαν ή ανά ημερομηνία

 

Η συγκέντρωση των ομοειδών θεμάτων κάτω από μια ομπρέλα, έχει μεν τη χρησιμότητά της, αλλά ο βαθμός δουλειάς, παρακολούθησης και γνώσεων1 που χρειάζονται προκειμένου να τα τοποθετεί κάποιος σε μια ομπρέλα, δεν αντιστοιχεί επ'ουδενί στα οφέλη της συγκέντρωσης. Kudos2 σε όποιον θυμάται να λινκάρει στα διάφορα σχετικά τόπικ όποτε ποστάρει :)

 

Στο συγκεκριμένο θέμα, εάν είναι να μπει σε μια "ομπρέλα", το πρώτο άρθρο αυτής της ομπρέλας θα ήταν το "Ο Αρκάς στην αρένα των social media" που δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή στις 9/8/2015. Μπορεί να υπάρχει και κάποιο προγενέστερο βέβαια το οποίο να μη φέρει τη λέξη "Αρκά" στον τίτλο. 

 

:cheers5:

1 γνώσεων υπό το πρίσμα του να ξέρει/θυμάται ότι με το τάδε θέμα έχει ασχοληθεί αυτό το άρθρο, εκείνο το άρθρο, το παραπέρα άρθρο, οπότε αυτό βάλτο εδώ, αυτό βάλτο εκεί, το άλλο βάλτο παραπέρα. 

2 ελληνικότατη λέξη :) αλλά άμα γράψω κύδος, ανάθεμα και άμα καταλάβει κανείς τι είπα :) ομολογώ πάντως πως την προέλευση της λέξης την έμαθα πριν 1-2 μήνες :)

  • Like 12
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.