Jump to content

Ανατροπή στο τελευταίο καρέ [Κουκουλάς Γιάννης, efsyn.gr, 02/07/2017]


Recommended Posts

Ανατροπή στο τελευταίο καρέ

komiotis_0.jpg

 

Συντάκτης: Γιάννης Κουκουλάς
 
 

Ο περιορισμένος χώρος των χιουμοριστικών comic strips και των μονοσέλιδων κόμικς είναι ευχή και κατάρα για τους δημιουργούς τους. Σε λίγα μόνο καρέ πρέπει να αφηγηθούν μια ολοκληρωμένη ιστορία. Κι αν ο στόχος τους είναι το γέλιο, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα. Το κριτήριο της επιτυχίας τους είναι συνήθως ένα εύστοχο punch line, μια ανατρεπτική κατάληξη. Ο Γιώργος Κομιώτης στη συλλογή «Moufa» τα καταφέρνει περίφημα

 

Ο Χριστός, ο Βούδας και ο Ανουβις διασκεδάζουν παίζοντας «Πάρτα Ολα» στα σύννεφα. Από ένα απρόσεκτο γύρισμα, η γιγάντια σβούρα πέφτει απ’ τον ουρανό και στο πέμπτο καρέ καρφώνεται με δύναμη σε μια έρημο… Και ο μικρός μαθητής με τη μόνιμη μύξα στο ρουθούνι του ερμηνεύει έτσι με απόλυτα φυσικό τρόπο –μοιράζεται, μάλιστα, με ειλικρίνεια τη «γνώση» του με τους συμμαθητές του– την ύπαρξη των πυραμίδων της Αιγύπτου μπροστά σε μια αποσβολωμένη τάξη.

 

komiotis_1_0.jpg

 

Αν αυτή η ιστορία ξεκινούσε ανάποδα και ο μικρός μαθητής εμφανιζόταν στο πρώτο καρέ να εξηγεί ότι θα περιγράψει «πώς δημιουργήθηκαν οι πυραμίδες», η ίδια ιστορία θα στερούνταν πλήρως το χιούμορ της. Αυτό που την κάνει ενδιαφέρουσα και αστεία είναι η χρονολογική σειρά όχι των «γεγονότων», αλλά του τρόπου με τον οποίο αυτά δίδονται στον αναγνώστη. Το punch line, η ανατρεπτική κατακλείδα, το εσκεμμένα «αταίριαστο» τελευταίο καρέ και το απρόβλεπτο περιεχόμενό του αποτελούν το στοίχημα του δημιουργού που θεωρείται κερδισμένο μόνο όταν ο αναγνώστης εκπλαγεί και αισθανθεί μια στιγμιαία «ανοικείωση» σε σχέση με ό,τι προηγήθηκε.

 

komiotis_2.jpg

 

Στη σειρά μονοσέλιδων κόμικς υπό τον γενικό τίτλο «Moufa» (εκδόσεις Web Comics), που πρωτοδημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «9» της «Ελευθεροτυπίας» (το άλμπουμ είναι αφιερωμένο στον Αγγελο Μαστοράκη, διευθυντή του «9», που έφυγε πέρυσι από τη ζωή), ο Γιώργος Κομιώτης επιτυγχάνει, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, να προκαλέσει αυτή την αίσθηση της ανατροπής. Εκτός από τα καλοδουλεμένα σχέδιά του, συχνά γκροτέσκα και με ιδιαιτέρως εκφραστικά πρόσωπα των πρωταγωνιστών του και τα έντονα χρώματα (σε πολλά από τα οποία έχει συνεργαστεί ο εικονογράφος και κολορίστας Harry Saxon), σε αυτό τον βοηθά η χρήση αμέτρητων γνωστών χαρακτήρων και ιστοριών από τον κινηματογράφο, τα παραμύθια, τη λογοτεχνία, τα κόμικς.

 

komiotis_3.jpg

 

Ο Τζόκερ στον καναπέ του ψυχαναλυτή, ο Χριστόφορος Κολόμβος σε αναζήτηση της Αμερικής, ο Ντόριαν Γκρέι σε καβγά με το πορτρέτο του, ο Σέρλοκ Χολμς, ο Βαν Γκογκ, ο Κθούλου, ο Μάρλον Μπράντο ως Νονός, η Ραπουνζέλ, το τέρας του Φρανκενστάιν, ο Αϊνστάιν, ο Πινόκιο, ο Αβραάμ Λίνκολν, ο Σούπερμαν, ο Πακ-Μαν και πολλά ακόμη υπαρκτά και φανταστικά πρόσωπα συμμετέχουν σε σύντομες παρωδίες γεμάτες αναφορές και παραπομπές που προσφέρουν χιούμορ με την ανατροπή του τελευταίου καρέ. Σε μια σειρά που θα άξιζε να συνεχιστεί με ακόμη μεγαλύτερες ανατροπές και ακόμη πιο παράξενα πρόσωπα σε ακόμη πιο απρόβλεπτες καταστάσεις.

 

Πηγή

 

 

  • Like 11
Link to post
Share on other sites

O "εικονογράφος και κολορίστας Harry Saxon" εν τω μεταξύ είναι η Έλλη Μόκα, γνωστή και ως Asaph, αν και πλεόν είναι άρρεν (τρανς) και έχει γενέθλια σήμερα ( μπέρδεμα ε; )... :collapse:

  • Like 5
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.