Jump to content

Recommended Posts

Ελληνικά κόμικς στο διαδίκτυο

 

comics_0.jpg

Απόσπασμα από το κόμικ του Malk

 

Συντάκτης: Γιάννης Κουκουλάς

 

Ολο και περισσότεροι δημιουργοί κόμικς δημοσιοποιούν πλέον τα έργα τους μέσω του internet.

 

Πολλές φορές μάλιστα, η ηλεκτρονική έκδοση είναι και η μοναδική.

 

Ο δικτυακός τόπος Comics in Greece αξιοποιεί τις απεριόριστες δυνατότητες του διαδικτύου και επεκτείνει τις δραστηριότητές του δίνοντας την ευκαιρία στους αναγνώστες να αποκτήσουν υψηλής ποιότητας κόμικς σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές

 

Η ηλεκτρονική δημοσίευση κόμικς δεν είναι κάτι καινούργιο.

 

Τα τελευταία χρόνια, δημιουργοί και διαχειριστές σε ψηφιακές πλατφόρμες επιλέγουν να επικοινωνήσουν με το κοινό και να παρουσιάσουν τα έργα τους αποκλειστικά στο internet.

 

Η ανταπόκριση του ελληνικού κοινού, ωστόσο, λόγω και της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης της χώρας, δεν φαίνεται ικανή να στηρίξει αποτελεσματικά τέτοιες πρωτοβουλίες στην περίπτωση που απαιτείται η οικονομική συμμετοχή, έστω και με μικρά ποσά.

 

Ο δικτυακός τόπος Comics in Greece, εγκαινιάζοντας μια νέα πολιτική και στρατηγική στη δημοσίευση κόμικς σε ψηφιακή μορφή, επιδιώκει να ανατρέψει την κατάσταση αυτή και να προσελκύσει νέους αναγνώστες που μπορούν να «προμηθευτούν» πρωτότυπα κόμικς Ελλήνων καλλιτεχνών σε προνομιακές τιμές.

 

Από το 2013 μέχρι σήμερα το Comics in Greece με συντάκτες τους Σπύρο Ανδριανό και Γιώργο Στρέμπλη και αρχισυντάκτη τον Στράτο Χουβαρδά είχε έναν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα με επίκεντρο τα κόμικς των τριών μεγάλων διεθνών σχολών (αμερικανική, γαλλοβελγική, ιαπωνική) και την ποπ κουλτούρα γενικότερα.

 

comics_kmgbcomic.jpg

Χιούμορ και σουρεαλισμός στην ιστορία της Ευγενίας Κουμάκη

 

Με τη συνεργασία του με τη σελίδα disneycomicspress.com προσφέρει ενημέρωση γύρω από τις ελληνικές και διεθνείς εκδόσεις της Disney ενώ παρουσιάζει επίσης δουλειές Ελλήνων καλλιτεχνών, ιδιαίτερα της νέας γενιάς. Με υψηλή επισκεψιμότητα (70 χιλιάδες άτομα μηνιαίως) και μέσω της σελίδας του στο facebook προσελκύει φίλους των κόμικς με αυξανόμενους ρυθμούς.

 

Εδώ και μερικούς μήνες, όμως, επιχειρεί να εγκαθιδρύσει μια νέα σχέση με τους επισκέπτες του στη βάση της οικονομικής συμμετοχής τους με αντάλλαγμα την πρόσβαση σε πρωτότυπα κόμικς σπουδαίων Ελλήνων δημιουργών.

 

Πρόκειται ουσιαστικά για την ηλεκτρονική αγορά κόμικς που δεν υπάρχουν σε έντυπη μορφή σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, κάτι που δίνει την ευκαιρία στην πλατφόρμα να εξακολουθεί να λειτουργεί, στους καλλιτέχνες να αμείβονται για τη δουλειά τους και στους αναγνώστες να έρχονται σε επαφή με σημαντικά έργα.

 

Ποια είναι, όμως, τα πρώτα κόμικς που μπορεί να αποκτήσει ο επισκέπτης του Comics in Greece και πώς τα επέλεξαν οι διαχειριστές του;

 

«Τα comics που προσφέρουμε στο κοινό για download έχουν κοινά θεμελιώδη χαρακτηριστικά. Αυτά είναι το ταλέντο του καλλιτέχνη που τα δημιούργησε, η κορυφαία ποιότητα στο έργο του, και η φανερή του αγάπη και το μεράκι για την 9η Τέχνη. Ο Σταύρος Κιουτσιούκης με το “Eleanor”, ο Malk με τα “Παράξενα Ανάλεκτα” και η Ευγενία Κουμάκη με το “KMGB” (Kiss My Glorious Butt), έχουν όλα τα παραπάνω στοιχεία στον υπερθετικό βαθμό. Επίσης είναι καταπληκτικοί άνθρωποι και νιώθω πολύ τυχερός που τους έχω γνωρίσει και είναι φίλοι μου. Δεν θα συνεργαζόμασταν αν δεν ήταν από καλή πάστα», λέει ο Στράτος Χουβαρδάς στην «Εφ.Συν.».

 

Και εξηγεί τα προτερήματα των ψηφιακών κόμικς συμπληρώνοντας:

 

«Το ελληνικό κοινό που ξέρει τι θέλει και πώς να το αποκτήσει πάντα αγκαλιάζει κάθε νέο εγχείρημα.

 

Τα πρώτα δείγματα απ’ τις πωλήσεις δείχνουν ότι υπάρχει σταθερό κοινό για κάθε μορφή κόμικς.

 

Αυτό που μένει να γίνει είναι να γνωρίσει τα ψηφιακά κόμικς και το ευρύτερο κοινό και να στηρίξει όπως μπορεί ο καθένας αυτόν τον “νέο” τρόπο ανάγνωσης και απόλαυσης.

 

Ετσι κι αλλιώς όλοι είμαστε κολλημένοι είκοσι τέσσερις ώρες σε μια οθόνη κινητού, tablet ή υπολογιστή. Γιατί να μην κολλήσουμε τη μούρη μας μέσα σ' ένα ψηφιακό κόμικς;

 

Η έντυπη μορφή έχει βέβαια τη γοητεία της, αλλά η ψηφιακή εποχή που ήδη διανύουμε έχει την ευκολία της.

 

Τα ψηφιακά κόμικς μπορείς να τα έχεις συνέχεια πάνω σου χωρίς να φοβάσαι ότι θα φθαρούν ή θα χαθούν.

 

Και επιτέλους ας αποβάλει ο Ελληνας τον φόβο της ηλεκτρονικής πληρωμής.

 

Ολες οι συναλλαγές για την αγορά ψηφιακών κόμικς από εμάς προστατεύονται από τον κολοσσό που λέγεται Paypal.

 

Τίποτα δεν πρόκειται να πάει στραβά στη συναλλαγή. Δεν υπάρχει ούτε ένας σοβαρός λόγος να μην υποκύψετε στην άνεση και την ευκολία ενός ψηφιακού κόμικς».

 

comics_eleanor.jpg

Το Eleanor του Σταύρου Κιουτσιούκη

 

Εχουν την ίδια άποψη, όμως, και οι δημιουργοί που συνεργάζονται με το Comics in Greece;

 

«Το νέο κοινό των κόμικς είναι πιο εξοικειωμένο με την ηλεκτρονική μορφή πολλών παραδοσιακών μέσων ψυχαγωγίας. Ενώ υπάρχει πολλή πειρατεία στον χώρο, σιγά-σιγά ο αναγνώστης “εκπαιδεύεται” και αναγνωρίζει ότι ο καλλιτέχνης χρειάζεται τα έσοδα που αντιστοιχούν στον κόπο του. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως πολλοί νέοι και μη διεθνείς καλλιτέχνες χρηματοδοτούνται μέσω του patreon.com. Οσον αφορά το αμιγώς ελληνικό κοινό, η κατάσταση είναι λίγο διαφορετική. Η οικονομική αβεβαιότητα που κυριαρχεί δεν βοηθάει στην ηλεκτρονική υποστήριξη όταν δεν παίρνεις κάτι στα χέρια σου. Αντίθετα, η οικονομική υποστήριξη στους δημιουργούς φαίνεται στην παραδοσιακή αγορά, και δη στις εκδηλώσεις και στα φεστιβάλ. Και ενώ ίσως η αγορά λόγω της κρίσης κλυδωνίζεται, ποτέ δεν βυθίζεται», επισημαίνει η Ευγενία Κουμάκη.

 

Και συμπληρώνει: «Οφείλω να πω πως ηλεκτρονικά, η μεγαλύτερη υποστήριξη που λαμβάνω προς το παρόν είναι η ψυχολογική. Οταν κάποιος θα στείλει μήνυμα στη σελίδα μου να μου πει τις εντυπώσεις που του άφησε το έργο μου, μπορεί να μη μου βάζει τίποτα στο πορτοφόλι αλλά κάπως μου γεμίζει την καρδιά».

 

Είναι διαφορετικές, όμως, οι απαιτήσεις ενός έργου που προορίζεται για ψηφιακή χρήση;

 

«Δεν είναι κάτι που το έχω ξανακάνει στο παρελθόν, καθότι επέμενα στην έντυπη μορφή της 9ης Τέχνης. Ομως, σε ό,τι με αφορά τουλάχιστον, αποτελεί ένα ενδιαφέρον πείραμα: να δοκιμάσω τα όρια του μέσου, τις προοπτικές του και να τεστάρω το είδος της ανταπόκρισης με το αναγνωστικό κοινό. Θα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον να το δω αυτό. Ο τρόπος εργασίας, όμως, δεν διαφέρει. Η διαδικασία παραμένει η ίδια: η κεντρική ιδέα, η ανάπτυξή της (σενάριο, στόριμπορντ) και η εικαστική περάτωσή της (πάνελς, λέτερινγκ, λέι άουτ, κ.λπ.). Απλά το τελικό αποτέλεσμα παραμένει αυτό: μια ιστορία σε μορφή κόμικς», ξεκαθαρίζει ο Malk.

 

malk_1.jpg

Ο Malk φιλοτεχνεί μια ιστορία τρόμου στο γνώριμο ύφος του

 

Και ο Σταύρος Κιουτσιούκης φαίνεται να συμφωνεί, παρότι το δικό του έργο είναι αρκετά διαφορετικό από κάθε προηγούμενη δουλειά του στην πολύχρονη διαδρομή του στα έντυπα κόμικς:

 

«Η επιλογή της ψηφιακής έκδοσης ήταν αποτέλεσμα της πρότασης του Στράτου. Για μένα ήταν μια διαφορετική ματιά η οποία εξυπηρετούσε και τη μικρή έκταση του συγκεκριμένου κόμικς. Ο τρόπος εργασίας δεν θα έλεγα ότι άλλαξε. Ετσι κι αλλιώς ήταν ήδη μια πειραματική προσπάθεια με άλλη γραφή απ' ό,τι συνηθίζω».

 

Κι ενώ το δεύτερο μέρος του «Eleanor» ετοιμάζεται, επίσης σε ψηφιακή μορφή, ο Στράτος Χουβαρδάς μάς περιγράφει τις επόμενες κινήσεις του:

 

«Το κοινό περιμένει με ανυπομονησία το δεύτερο μέρος του “Eleanor” που θα κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες. Αμέσως μετά θα κυκλοφορήσει το πρώτο τεύχος του “Among the Gods”, του πολύ ταλαντούχου Παύλου Κιζιρίδη, που μπλέκει την ελληνική μυθολογία με την επιστημονική φαντασία σε μια περιπέτεια για γερά νεύρα. Στα σχέδιά μας είναι και ένα καθαρά fantasy comic, γιατί το χρωστάμε στο εν λόγω κοινό το οποίο είναι πολύ δυνατό στην Ελλάδα, αλλά δεν έχουμε βρει ακόμα τον κατάλληλο δημιουργό να το υλοποιήσει. Τις επόμενες μέρες θα εγκαινιάσουμε, επίσης, μια μόνιμη στήλη για τη λογοτεχνία, ενώ παραμένουν τα υπέροχα video του youtuber συνεργάτη μας Θεόδωρου “N-TG” Παπαδόπουλου, τα στριπάκια της αξεπέραστης ομάδας Comic Book Bubble, κληρώσεις με μοναδικά δώρα κ.λπ.».

 

Πηγή

  • Like 11
Link to post
Share on other sites

Ωραιο το αρθρο και αναλυτικοτατο.Επειδη όμως όλα είναι κυκλος ετσι και το μελλον ανηκει στην εντυπη μορφη των κομικς...αλλωστε τα γεγονότα μιλουν από μονα τους.

  • Like 6
Link to post
Share on other sites

Πολύ ωραίο το άρθρο σας, και σας ευχαριστούμε που μας ενημερώνετε- στο ότι ένα σημαντικότατο κομμάτι της Τέχνης της Χώρας, που είναι τα Ελληνικά Κόμικς γίνεται,γνωστό στο κοινό.Επιτέλους, ήρθε η ώρα για την ανάδειξη και δη, την καταξίωση όλων εκείνων των καλλιτεχνών.Πού άλλωστε, και το αξίζουν.Και πάλι μπράβο.

  • Like 3
Link to post
Share on other sites

Είναι πραγματικά παραπάνω από ευπρόσδεκτη η κίνηση για την ψηφιακή διάθεση κόμικ Ελλήνων και κατά πάσα πιθανότητα θα τη στηρίξω με την πρώτη ευκαιρία. Αν, μάλιστα, τα 70000 άτομα μηνιαίως είναι όντως διαφορετικά άτομα (και όχι επισκέψεις), μιλάμε για έναν πολύ μεγάλο αριθμό γενικά και μάλλον τεράστιο για τα ελληνικά κομικσικά δεδομένα.

Δεν καταλαβαίνω, όμως, γιατί το θεωρούν πείραμα οι δημιουργοί, αφού υποστηρίζουν πως στην διαδικασία της δημιουργίας δεν αλλάζει κάτι. Εκτός αν εννοούν από εμπορική άποψη...

 

Ωραιο το αρθρο και αναλυτικοτατο.Επειδη όμως όλα είναι κυκλος ετσι και το μελλον ανηκει στην εντυπη μορφη των κομικς...αλλωστε τα γεγονότα μιλουν από μονα τους.

Για να είμαι ειλικρινής δεν κατάλαβα σε ποια γεγονότα αναφέρεσαι. Με ενδιαφέρει πολύ το θέμα, γι' αυτό αν δεν σου κάνει κόπο εξήγησε μου. :beer: 

  • Like 5
Link to post
Share on other sites

Προσωπικά αμφιβάλλω αν ο αριθμός 70.000 είναι πραγματικός, είτε αναφέρεται σε διαφορετικούς λογαριασμούς ή απλά κλικς. :) Θα ήθελα να δω μια πηγή γι'αυτό τον τεράστιο αριθμό. 

 

Πέρα από αυτό, μακάρι να ευδοκιμήσει η προσπάθεια.

  • Like 5
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.