Jump to content

MOON KNIGHT [ JEFF LEMIRE - GREG SMALLWOOD ]


DaDiRa
 Share

Recommended Posts

5147219-01.jpg

 

 

Ο Marc Spector ξυπνά σε μια ψυχιατρική κλινική μετά από εφιάλτη που βλέπει με τον Khonsu, τον Αιγύπτιο Θεό που του έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή και τον αντιπροσωπεύει στη Γη ως Moon Knight. Οι γιατροί της κλινικής επιμένουν πως ο Marc Spector έχει απλώς παραισθήσεις και φαντάζεται τα γεγονότα που θεωρεί ως παρελθόν του, ενώ τον αναγκάζουν σε επιθετική θεραπεία με ηλεκτροσόκ. Ένας ασθενής από το Άσυλο που του συστήνεται ως Bertrand Crawley του εξηγεί πως αυτά που πιστεύει είναι αληθινά και πως ήρθε η ώρα να κάνουν την κίνησή τους. Ο ίδιος δεν τον θυμάται, αλλά ο Crawley τον διαβεβαιώνει πως είναι παλιοί γνωστοί.

 

5628644-10.jpg5677458-11.jpg5873580-14.jpg

 

Σεναριακά η ιστορία είναι σε πάρα πολύ καλά επίπεδα για τα γούστα μου. Στα 14 αυτά τεύχη ο Lemire μας περιγράφει μια σημαντική περιπέτεια του Marc Spector κατά τη διάρκεια της οποίας προσπαθεί βρει τον εαυτό του (μεταφορικά και κάποιες φορές κυριολεκτικά), να διαχωρίσει τη φαντασία από την πραγματικότητα, να παλέψει με τη διαταραχή πολλαπλών προσωπικοτήτων από την οποία πάσχει, να δαμάσει το παρελθόν του και τελικά να έρθει σε αντιπαράθεση με τον "πατέρα" του, τον Khonsu.

Τα συμβάντα είναι ως ένα επίπεδο αφηρημένα. Ο χρόνος και κυρίως ο χώρος δεν υπακούν στους συνήθεις κανόνες, αφού με τις παραισθήσεις, τα όνειρα, τα flashbacks και άλλα γεγονότα (που δεν σας αποκαλύπτω) μπορεί να αλλάξει τελείως το setting από το ένα panel στο άλλο. Σχεδόν τίποτα δεν λαμβάνει χώρα στον πραγματικό κόσμο, όπου ο χρόνος κυλά γραμμικά και ο χώρος έχει υλική υπόσταση.

 

Asylum1.pngAsylum 2.jpgAsylum3.png

 

Το κόμικ, λοιπόν, δεν έχει πολύ ξύλο και δράση - χωρίς αυτά να λείπουν - το κέντρο του ενδιαφέροντος είναι το ψυχολογικό ταξίδι του Marc μέχρι την τελική του λύτρωση. Παράλληλα με τη βασική ιστορία, έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον Marc στην παιδική του ηλικία, και τον τρόπο που ξεκίνησε να εκδηλώνεται η διαταραχή του, τη ζωή του πριν γίνει Moon Knight, τη γνωριμία και το δέσιμό του με τον Frenchie καθώς επίσης και τις ζωές των διαφορετικών του προσωπικοτήτων, Jake Lockley και Steven Grant. Μέσα από τον Steven Grant, μάλιστα, ο Lemire κάνει έναν ήπιο σχολιασμό για το υπερηρωικό genre (που παραθέτω παρακάτω).

 

Meta.pngDinner.pngSplash.png

 

Τα εξώφυλλα είναι από τα καλύτερα που έχω δει να διατηρεί σειρά για τόσα συνεχόμενα τεύχη. Το σχέδιο στο εσωτερικό εξίσου καλό. Σε σημεία αλλάζει μαζί με το σκηνικό της υπόθεσης, αλλά διατηρεί πάντα το υψηλό επίπεδο που θεωρώ πως έχουν τα δείγματα που παραθέτω. Χρώματα από τη μια μουντά και σκούρα ενώ έρχονται σε αντίθεση με το λευκό του ήρωα, αλλά κάποιες φορές έντονα και με ποικιλία, αν το επιβάλει το σκηνικό. Γραμμές με αρκετές γωνίες και πολύ εκφραστικά πρόσωπα. Ένα παράπονο είναι τα πολλά λευκά και ασύμμετρα κενά στα panels, το οποίο αν και δικαιολογείται σαν εικαστική επιλογή προσωπικά με χάλασε αρκετά αισθητικά.

 

Asylum4.pngJack.pngKnight of the Moon.png

 

Η σειρά ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2016 και στις 31 Μαΐου, πριν 4 μέρες, ολοκληρώθηκε η πρώτη μεγάλη ιστορία την οποία είχε αναλάβει ο Lemire. Υπάρχει ανακοίνωση πως η σειρά θα συνεχίσει στα πλαίσια του Marvel Legacy event. Τελικά η συγκεκριμένη σειρά θα κλείσει και αν συνεχίσει θα είναι σε νέα αρίθμηση. 

 

Splash2.pngSplash3.png

 

Το προτείνω σε όλους, αρκεί να μην το επιλέξετε ως πρώτη σας επαφή με τα κόμικς, καθώς όπως περιέγραψα μπορεί να μπερδέψει το πόσο αφηρημένα λαμβάνουν χώρα τα γεγονότα αν δεν έχετε κάποια εμπειρία στην ανάγνωση κόμικ. Νομίζω ότι δεν πρόκειται να απογοητεύσει οποιονδήποτε φαν του συγγραφέα. Ευχαριστώ τον zade για την πρόταση, θα είχα χάσει πολλά αν δεν το διάβαζα.

Οποιεσδήποτε διορθώσεις/παρατηρήσεις είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτες. Το κόμικ αυτό ήταν η πρώτη μου επαφή με τον Moon Knight και η παρουσίαση πιθανόν να στερείται σημαντικών λεπτομερειών.

 

Περισσότερος Lemire:
DESCENDER

UNDERWATER WELDER

TRILLIUM

Edited by ΔαΔηΡάθυμος
  • Like 18
Link to comment
Share on other sites

Πραγματικά πολύ ενδιαφέρον, τόσο σεναριακά όσο και εικαστικά. :efxaristo: ΔαΔη για την ωραιότατη παρουσίαση :)

  • Like 9
Link to comment
Share on other sites

Α, ξέχασα κάτι. Υπάρχουν δύο σελίδες που μάλλον είναι tribute στο Fight Club (μικρά έως και ανύπαρκτα spoilers).

l6d9PS3.jpgs9XMZNt.jpg

  • Like 9
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Πολύ καλή παρουσίαση της σειράς ευχαριστούμε!:awesome:

Ερώτηση: μπορεί κάποιος να μου προτείνει από που θα μπορούσα να προμηθευτώ τα issues (εκτός από ebay)?

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.