Μετάβαση στο περιεχόμενο

PEETERS FREDERIK [ (1974) ]


GeoTrou

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις

Δημιουργός:
PEETERS FREDERIK
Επίσημη Ιστοσελίδα:
Ημερ. γέννησης:
14/08/1974
Τόπος γέννησης:
Γενεύη, Ελβετία
Εργογραφία:

  • Member ID:  30061
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  464
  • Content Count:  6111
  • Reputation:   53908
  • Achievement Points:  6111
  • Days Won:  49
  • With Us For:  3651 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  29

FrederikPeeters.jpg

 

Ο Frederik Peeters είναι Ελβετός δημιουργός κόμικς και εικονογράφος. Με μια αρκετά μεγάλη και πολυποίκιλη βιβλιογραφία, ο Peeters ξέφυγε γρήγορα από τα όρια της χώρας του και έκανε εντύπωση σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Ο Peeters γεννήθηκε στη Γενεύη το 1974. Σχεδίαζε από μικρή ηλικία και στα επτά του σκάρωσε το πρώτο του κόμικ. Η πραγματική του είσοδος στον χώρο έγινε το 1992, με τη συμμετοχή του στο περιοδικό Sauve qui peut. Το 1995 πήρε το πτυχίο του στην Οπτική Επικοινωνία από το École Supérieure d'Arts Appliqués. Στη συνέχεια, εργάστηκε επί τρία χρόνια ως αχθοφόρος στην SwissAir και, όταν τα παράτησε, αφοσιώθηκε ολόψυχα στην ένατη τέχνη.

 

pilules_2.jpg Constellation.jpg

 

Οι πρώιμες δουλειές του εντοπίζονται αρχικά σε τοπικές εφημερίδες και περιοδικά και λίγο αργότερα σε σύντομα άλμπουμ. Το 2001 εκδίδεται το πρώτο προσωπικό του graphic novel, το Pilules Bleues. Πρόκειται για ένα αυτοβιογραφικό κόμικ, το οποίο βραβεύτηκε με το ελβετικό Prix Roland Töpffer, αλλά και με το Alph-Art polonaise στο Φεστιβάλ της Ανγκουλέμ. Το 2002, ο Peeters μεταπηδά στη γαλλική L’Association, για την οποία δημιουργεί το άλμπουμ Constellation.

 

Koma.jpg Lupus.jpg RG.jpg

 

Έκτοτε, η πορεία του είναι μάλλον ταχύτατη και εντυπωσιακή. Το 2003 ξεκινά με τον επίσης Ελβετό Pierre Wazem τη σειρά Koma (2003-2008) και παράλληλα κυκλοφορεί το προσωπικό του Lupus (2003-2006). Το δεύτερο, ένα διαφορετικό sci-fi κόμικ αποτελούμενο από τέσσερα μέρη, προτείνεται κάθε χρονιά για βραβείο στο Φεστιβάλ της Ανγκουλέμ, χωρίς όμως τελικά να κερδίσει. Το νουάρ RG (2007-2008), σε σενάριο δικό του και του Pierre Dagon, επίσης ήταν υποψήφιο στην Ανγκουλέμ, αλλά… :P 

 

Pachyderme.jpg Chateau.jpg

 

Έπονται δύο αλλόκοτα, «ακατηγοριοποίητα» κόμικς. Το ένα είναι το Pachyderme (2009), που ενσωματώνει πολλές από τις πλέον προσωπικές αναφορές του Peeters. Το άλλο είναι το Château de Sable (2010), σε σενάριο του Γάλλου κινηματογραφιστή Pierre-Oscar Lévy.

 

Aama.jpg AamaPlanche.jpg

 

Στη συνέχεια, ο Peeters, καταπιάνεται ξανά με την επιστημονική φαντασία, γράφοντας και σχεδιάζοντας την τετραλογία Aâma (2011-2014). Και αυτή τη φορά, μαντέψτε, κερδίζει το βραβείο καλύτερης σειράς στην Ανγκουλέμ. :D Οι κριτικές είναι διθυραμβικές και γίνονται συγκρίσεις ακόμα και με τον μεγάλο Moebius. Ο οποίος, α προπό, έχει γράψει τον πρόλογο στο Pachyderme.

 

Odeur.jpg Couv_316007.jpg

 

Το 2015 συμμετείχε στην ανθολογία Le Jour où ça Bascule, ενώ πιο πρόσφατα σχεδίασε το παράξενο western L’Odeur des Garçons Affamés (2016), σε σενάριο της Loo Hui Phang, και επίσης μυστηριακό L'Homme Gribouillé (2018), σε συνεργασία με τον Serge Lehman.

 

Illustre.jpg Periode-d-essai.jpg

 

Ο Peeters, λάτρης του sci-fi, έχει φιλοτεχνήσει, χρησιμοποιώντας τελείως διαφορετικό στυλ, εξώφυλλα για γαλλικές εκδόσεις βιβλίων των Ray Bradbury και Isaac Asimov.

 

Οι επιρροές του Peeters παρουσιάζουν μεγάλη γκάμα. Σύμφωνα με συνέντευξή του, οι τέσσερις «σταθερές» του είναι ο Moebius, ο Hergè, το αμερικανικό underground (Robert Crumb, Joe Matt κ.ά.) και οι mangaka των 80’s και 90’s. Παράλληλα, μέσα στα έργα του «υπάρχουν» κλασικοί συγγραφείς κάθε είδους, από τον Alexandre Dumas μέχρι τον Stanisław Lem, αλλά και ταινίες όπως τα Star Wars, το Blade Runner και τα σουρεαλιστικά φιλμ του Μεσοπολέμου.

 

Και για να κλείσουμε, μερικά ενδιαφέροντα σχέδιά του, που ψάρεψα από τον λογαριασμό του στο tumblr. :)

 

 

 

 

1.jpg

 

tumblr_peeters.jpg

 

3.jpg

The Force is strong with this one :P

 

4.jpg

 

5.jpg

Character design για κάποιο ανώνυμο, προς το παρόν, project

 

 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.