Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΑ ΚΟΜΙΚΣ: ΗΡΩΪΔΕΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΧΡΗΣΗ


Bonadrug

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις

Τίτλος:
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΑ ΚΟΜΙΚΣ: ΗΡΩΪΔΕΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΧΡΗΣΗ
Σενάριο/Kείμενα:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΚΟΥΛΑΣ
Hμερ. έκδοσης:
2005
Εξώφυλλα:
1 + 1 Οπισθόφυλλα ΕΔΩ ΛΙΣΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
Τεύχη:
1
Κατηγορία:
Αυτοτελές
Είδος εντύπου:
Βιβλίο
Προέλευση:
Ελληνική

  • Member ID:  1271
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  715
  • Content Count:  3477
  • Reputation:   20239
  • Achievement Points:  3534
  • Days Won:  16
  • With Us For:  6259 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

GYNAIKESSTAKOMIKS_0001.jpg  GYNAIKESSTAKOMIKS_0001z.jpg

 

 

 

Το βιβλίο του Γιάννη Κουκουλά (βλέπε επίσης παρουσίαση του βιβλίου του Ένατη Τέχνη - από το παρελθόν στο μέλλον , όπως και το άρθρο του

Ψωμί, τριαντάφυλλα και κόμικ ) ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΑ ΚΟΜΙΚΣ ΗΡΩΙΔΕΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΧΡΗΣΗ εκδόθηκε το 2005 από τις εκδόσεις Futura.

 

Παρουσιάζει 30 ηρωίδες των κόμικς , τις παρακάτω: (οι χαρακτηρισμό που τις συνοδεύουν ανήκουν στον συγγραφέα).

 

ΟΛΙΒ ΟΪΛ - Η αιώνια αρραβωνιαστικιά

ΜΙΚΡΗ ΛΟΥΛΟΥ - Η μικρή και αθώα

ΝΤΑΙΖΥ ΝΤΑΚ - Η κοκέτα

ΛΟΪΣ ΛΕΗΝ - Η σούπερ μνηστή

CATWOMAN - Η καλή, η κακιά και η όμορφη

RED TORNADO - Η σούπερ νοικοκυρά

MISS FURY - Η πρώτη

WONDER WOMAN - Η αμαζόνα

ΛΟΥΣΥ ΒΑΝ ΠΕΛΤ - Η μέγαιρα

MAY PARKER - Η θεία

MODESTY BLAISE - Η θηλυκή James Bond

ΜΑΦΑΛΝΤΑ - Η φιλόσοφος

ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ ΡΟΣΕΛΙ - Η ευάλωτη

ΚΑΘΙΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ - Η ανώνυμη

VAMPRIRELLA - Το βαμπίρ

ΖΑΝΙΝ - Η αντιστάρ

KATINAKI - Η μικροαστή

ΑDΑ - Η αλλαζών τυχοδιώκτρια

ΚΛΑΟΥΝΤΙΑ ΚΡΙΣΤΙΑΝΙ - Η κουμπότρυπα

ΘΕΚΛΑ - Η μυστακιοφόρος

ΝΤΡΟΥΝΑ - Η επιζήσασα

ΤΖΙΛ ΜΠΙΟΣΚΟΠ - Η γυναίκα παγίδα

ΜΑΡΤΖ ΣΙΜΠΣΟΝ - Η μάνα

ΤΑΝΚ ΓΚΕΡΛ - Η μεταπυρηνική

ΜΑΡΘΑ ΟΥΑΣΙΓΚΝΤΟΝ -Η πολεμική μηχανή

BITCHY BITCH - Η φεμινίστρια

ΦΩΤΕΙΝΗ - H Ευτυχισμένη ( ; ) πόρνη

LENORE - Dead Girl Walking

BRANDY CARTER - Η τέλεια

MANA ΡEΪBEΡ - Μια γυναίκα με πάθη

 

 

Μέχρι τώρα η πολιτική που ακολουθούσα στις παρουσιάσεις των βιβλίων ήταν ότι περιοριζόμουν σε απλή περιγραφή της έκδοσης , των περιεχομένων της και των τυποεκδοτικών χαρακτηριστικών της. Συνήθως περιλάμβανα τον πρόλογο του συγγραφέα και καμία φορά καμιά (θετική κατά κανόνα) κριτική για το βιβλίο, κριτική που ψάρευα στο δίκτυο.

Από σήμερα και μετά τα τελευταία γεγονότα αυτό αλλάζει. Θα ακούτε και τη γνώμη μου για το βιβλίο. Και σε όποιον αρέσει.

 

Κατ' αρχήν η έκδοση της Futura είναι μια έξυπνη κίνηση. Υπήρχε βιβλιογραφικό κενό και δεδομένο έντονο ενδιαφέρον για το θέμα από τους φανατικούς των κόμικς στους οποίους το βιβλίο απευθύνεται . Για να καταλάβετε το σημείο στο οποίο βρίσκεται η βιβλιογραφία για τα κόμικς στη χώρα μας σήμερα, θα πω μόνο πως το αντίστοιχο ζήτημα για την τέχνη του Φιλμ, Γυναίκα και Κινηματογράφος, διδάσκεται ως ξεχωριστό μάθημα σε τουλάχιστον πέντε πανεπιστημιακά τμήματα στη χώρα μας, ενώ κυκλοφορούν, εδώ και πάνω από 10-15 χρόνια, ένα καταπληκτικό βιβλίο του Νίκου Κολοβού (Γυναίκα και Κινηματογράφος) και μια ξεχωριστή ειδική έκδοση του περιοδικού Σινεμά . Στη διεθνή βιβλιογραφία σημεία αναφοράς θεωρούνται οι μελέτες των Molly Huskell, Αn. Kuhn και Ann Kaplan πάνω στο θέμα. Συγγνώμη για την παρένθεση. Πάμε παρακάτω.

 

Ένα πράγμα που δεν κατάλαβα επακριβώς στο βιβλίο του Κουκουλά είναι η στοχοθεσία του. Τι επιδιώκει δηλαδή , ποιος είναι ο σκοπός του; Γιατί αν ο σκοπός του είναι "να γνωρίσετε μια πλειάδα υπέροχων γυναικών...άτακτων, παμπόνηρων, μυστηριωδών...μπλαζέ καλλονών....κλπ" όπως αναφέρει ο (εξαιρετικός) Aβραάμ Κάουα στο blurb της έκδοσης,... χαίρω πολύ, τις ξέρουμε. Κι όσοι δεν τις ξέρουνε μπορούν να πάνε στο Wikipedia και να τις μάθουνε. Ευτυχώς το blurb μάλλον αδικεί το βιβλίο, το οποίο προσεγγίζει τις ηρωίδες πολύ περισσότερο από το στάδιο μιας απλής γνωριμίας. Εξετάζει το ρόλο τους στην αφηγηματική εξέλιξη (την πλοκή) των ιστοριών τους , όπως και τον τρόπο που διαμορφώνονται οι σχέσεις τους με το άλλο φύλλο. Αναζητάει την προέλευση, τις επιδράσεις που συνέβαλαν στη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους αλλά και τις όποιες επιρροές τους. Άλλοτε περισσότερο, άλλοτε λιγότερο, όχι πάντα στην ίδια έκταση και όχι πάντα με την ίδια επιτυχία.

 

Στον συναισθηματικό πρόλογο του συγγραφέα περιγράφεται η σχέση του με τις ηρωίδες των κόμικς καθώς αυτός, με την αγορίστικη, εφηβική , αργότερα αντρική ματιά του ερχόταν σταδιακά σε γνωριμία μαζί τους, πρώτα με τη Μικρή Λουλού, την Όλιβ και τη Μίννι ίσως, αργότερα με τη Ντρούνα και τη Βαλεντίνα. Να αντιμετωπίζει το βιβλίο σαν ένα απολογισμό της σχέσης του αυτής; Έτσι μοιάζει...

 

 

Στην εισαγωγή του Άβρααμ Κάουα τα πράγματα μπαίνουν σε μια σειρά και περιγράφονται κάποιοι άξονες πάνω στους οποίους θα γίνει η παρουσίαση των κεφαλαίων. Εντύπωση ωστόσο προκαλεί ότι ο Κάουα χρησιμοποιεί ως σημεία αναφοράς δυο ηρωϊδες που δεν συμπεριλαμβάνονται στις επιλογές του συγγραφέα : τη Susan Storm (F4) και τη Gene Gray (Χ-Μen). Τα σχόλια του ειδικά για την πρώτη είναι πολύ ενδιαφέροντα. Μήπως οι ηρωίδες αυτές θα έπρεπε να περιληφθούν στις παρουσιάσεις σε μια μελλοντική έκδοση;

 

Το κυριότερο ζήτημα στο οποίο μπορεί να διαφωνήσει κανείς με το συγγραφέα είναι η επιλογή των χαρακτήρων προς παρουσίαση . Βέβαια δικό του είναι το βιβλίο και όποιες θέλει παρουσιάζει αλλά ως γνήσιοι έλληνες κι εμείς που φέρουμε το μικρόβιο του προπονητή οφείλουμε να αντιτάξουμε τις δικές μας προτιμήσεις στο τελικό ρόστερ που επιλέχθηκε.

Βασικά το πρόβλημα είναι ότι δεν αναφέρεται το σκεπτικό με το οποίο επιλέχθηκαν αυτές οι ηρωίδες!

Επειδή θεωρούνται αρχέτυπα;

Επειδή είναι οι μακροβιότερες, οι δημοφιλέστερες;

Δεν νομίζω να αντιμετωπίζονται ως αρχέτυπα διότι τότε θα έπρεπε να γινόταν αναφορά σε κάθε κεφάλαιο και σε άλλες ηρωίδες που εξυπηρετούν αντίστοιχους ρόλους (π.χ. της φιλενάδας, της συζύγου) σε διαφορετικές ιστορίες. Δηλαδή στο κεφάλαιο για τη Λόις θα περιμέναμε ένα παραλληλισμό με την MJ Watson. Κάτι τέτοιο δε γίνεται. Και όχι μόνο αυτό αλλά όπως μας ενημερώνει ο Κάοουα στην εισαγωγή οι "τριάντα αυτές περιπτώσεις" που παρουσιάζονται, είναι "οι πιο αντιπροσωπευτικές και σημαντικές γυναικείες φιγούρες των κόμικς" (σ. 18)!!!! Τραβηγμένο!

 

Προσπαθώντας να καταλάβω το σκεπτικό επιλογής, βλέπω ότι απουσιάζουν οι θηλυκές εκδοχές κλασικών αρσενικών ηρώων. Δεν υπάρχει δηλαδή She-Hulk, Supergirl, Batgirl, Spider-woman, Spider-girl κλπ κλπ. Απολύτως κατανοητό.

 

Από την άλλη απουσιάζουν χαρακτήρες όπως η Brenda Starr , η Red Sonja, η Ultra, η Αxa, η Barbara, η Dawn , η Promethea, η Witchblade , η Sheena, η Shanna, η Minnie Mouse, η Lady Death, η Shi , η Painkiller Jane , η Blanche Epiphanie (μα γιατί, αφού η Ελλάδα της μοιάζει; :lol: ), η Paulette , η Durham Red, η Halo Jones, η Aude Albrespy (από το the Survivor του Paul Gillon). Για να μη πω ότι λείπει και η Λουκρητία από το Καστράτο :lol:

 

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι από χαρακτήρες της Marvel παρουσιάζεται μόνο ένας και αυτός όχι υπερηρωϊδα, η May Parker! Πιστεύω ότι τουλάχιστον μια εκπρόσωπος των μεταλλαγμένων θα έπρεπε να υπάρχει, ίσως μάλιστα πιο συνετό να ήταν ένα κεφάλαιο "Οι γυναίκες των X-Men" με Gene Gray, Emma Frost, Mystique, Shadowcat, Rogue , Storm. Για την απουσία της Susan Storm τα είπαμε. Άλλες χαρακτηριστικές απουσίες είναι η Scarlet Witch (η στείρα), η Spider-Woman II (single mother) και οπωσδήποτε η αθυρόστομη και θύμα κακοποίησης, άρτι μητέρα Jessica Jones .

 

Σε μια μελλοντική έκδοση θα έπρεπε να γίνει αναφορά για το ρόλο της γυναίκας στα manga , όπως και σε αυτή τη σαβούρα των ερωτικών κόμικς του κιλού που εκδίδει η Ars Longa . Αναφορά επίσης στο γυναικοκρατούμενο κόσμο του Y The Last Man και στις απειλητικές σεξοβόρες βαμπίρες του Girls! Το ζήτημα της γυναικείας ομοφυλοφιλίας στα κόμικς ίσως πρέπει να εξεταστεί επίσης, καθώς τώρα τελευταία όλο και περισσότερες ηρωίδες εμφανίζονται ως λεσβίες (Βl. Exiles, Painkiller Jane , Batwoman, η γιατρός στο Y The Last Man, η Κarma των New Mutants, κυρίως η Quasar II και η Moondragon , κλπ) .

 

Ίσως να έπρεπε στο μέλλον να γίνει και μνεία σε γυναίκες δημιουργούς των κόμικς, λέμε τώρα...

Anyway, τα παραπάνω δεν αποτελούν μομφή για το βιβλίο, μόνο το ότι δεν αναφέρονται τα κριτήρια επιλογής στέκει ως παρατήρηση.

 

Ωστόσο....

 

Η γλώσσα του βιβλίου είναι γλαφυρή, τα κεφάλαια 7 έως 10 σελίδων περίπου διαβάζονται νεράκι, περιέχουν ότι πρέπει να περιέχουν για να ικανοποιήσουν το μέσο αναγνώστη και μανιακό των κόμικς αλλά και τον average layman. Για πιο ψαγμένες θεωρήσεις (φεμινιστικές, ψυχαναλυτικές κλπ) της αναπαράστασης της γυναικείας παρουσίας στα κόμικς μη ψάχνετε.

 

Το βιβλίο το ρούφηξα νεράκι. Είναι πολύ ευχάριστο ανάγνωσμα. 300 σελίδες με λελογισμένη αναλογία λόγου -εικονογράφησης - φευ ασπρόμαυρης κυρίως - ίσως για να συγκρατηθεί η τιμή που πράγματι είναι πολύ ικανοποιητική, 14 € στην Πολιτεία.

 

Μέσες άκρες ως αναγνώστης και πελάτης έμεινα ικανοποιημένος, αλλά άλλες χρήσεις (ακαδημαϊκές) το βιβλίο τις αποκρούει. Ίσως δεν ήταν και στόχος του. Μάλλον δεν ήταν, διαφορετικά θα περιλαμβανόταν μια βιβλιογραφία που απουσιάζει ηχηρά.

 

Υπάρχουν βέβαια σκόρπιες βιβλιογραφικές παραπομπές ανάμεικτες με διευκρινίσεις και σκέψεις του συγγραφέα υπό την ομπρέλα των σημειώσεων. Αλλά δε νομίζω ότι αυτό είναι μεθοδολογικά σωστό. Επίσης καλό θα ήταν οι σημειώσεις για κάθε κεφάλαιο να μπαίνουν στο τέλος του, ώστε να μπορεί να ανατρέχει πιο εύκολα ο αναγνώστης σε αυτές.

 

Η δομή κάθε κεφαλαίου επίσης ίσως πρέπει να ξανακοιταχτεί. Ορισμένες παράγραφοι είναι υπερβολικά μεγάλες και αν δεν ήταν καλός αφηγητής ο συγγραφέας (που όντως είναι) θα ήταν δύσκολο να συγκεντρωθεί κανείς. Ίσως να έπρεπε να χρησιμοποιηθούν κάποιες υποενότητες (βιοεργογραφία δημιουργού - origin και concept του χαρακτήρα - εκδοτική ιστορία του τίτλου στον οποίο μετέχει - επιδράσεις κλπ.)

 

 

Δεν ξέρω αν η παραπάνω κριτική φαντάζει αρνητική. Δεν ήταν αυτός ο σκοπός μου γιατί το βιβλίο μου άρεσε και το συστήνω ανεπιφύλακτα.

Δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος και ούτε σκοπεύω να γίνω. Τα κόμικς είναι το χόμπι μου. Αντίθετα με τα κόμικς όμως η μεθοδολογία της αξιολόγησης είναι η κύρια ασχολία μου τα τελευταία χρόνια και ο χώρος στον οποίο κινούμαι. Επομένως ότι επισημάνσεις έχω απορρέουν από εκεί. Και ελπίζω να βοηθήσουν το συγγραφέα σε μια μελλοντική έκδοση.

 

 

 

Τα επόμενα βιβλία που θα σχολιαστούν: Ο Μπλεκ και οι Φίλοι του , Εικονικά Βλέμματα και η Ιστορία των Κόμικς (όποτε προλάβω)

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  2265
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  1001
  • Content Count:  20072
  • Reputation:   116905
  • Achievement Points:  20162
  • Days Won:  336
  • With Us For:  6161 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  47

Ευχαριστώ για την παρουσίαση bonadrug! :thanks:

Η νέα μορφή παρουσιάσης που επέλεξες ομολογώ ότι μου αρέσει καλύτερα.

Όσο για τις επόμενες παρουσιάσεις,αντιλαμβάνομαι οτί λόγω θεματολογιάς, θα έχουν ακόμα πιο σχολαστική (;) ) κριτική !

:beer:

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  1533
  • Group:  Members
  • Topic Count:  21
  • Content Count:  893
  • Reputation:   614
  • Achievement Points:  893
  • Days Won:  0
  • With Us For:  6235 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  37

Ωραία παρουσίαση και ωραίο βιβλίο!!

 

Έχει πολλά στοιχεία για τη συλλογή πληροφοριών που έχω ξεκινήσει και κάνω για τις γυναίκες στα κόμικ αλλά και τις γυναίκες δημιουργούς..

 

Και βέβαια bonadrug ο τρόπος αυτός είναι τελείως διαφορετικός και με περισσότερο ενδιαφέρον θα έλεγα..

 

Ευχαριστούμε και πάλι φίλε!! :beer:

Επεξεργασία από kikitsa
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  673
  • Group:  Members
  • Topic Count:  40
  • Content Count:  758
  • Reputation:   1754
  • Achievement Points:  758
  • Days Won:  0
  • With Us For:  6296 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  58

Χωρίς να έχω διαβάσει το βιβλίο νομίζω ότι η επιλογή των ηρωίδων έγινε με βάση το τι θεωρεί ως αρχετυπικές μορφές

ο συγγραφέας. Απλώς δεν κάνει τον παραλληλισμό με ανάλογες ηρωίδες: παράλειψή του. Έπειτα, σε επίπεδο αρχετυπικών μορφών

μπορεί κανείς να βρει κανείς πάμπολλες άλλες ή και να διαφωνήσει με την επιλογή των συγκεκριμένων.

Bonadrug η κριτική σου είναι επαγγελματική και δε μου το βγάζεις από το νου οτι είσαι της πιάτσας των κριτικών.

Υπάρχουν σημεία που δείχνουν επαγγελματισμό (πχ η διάκριση ακαδημαϊκής/γενικής χρήσης του βιβλίου, η παρατήρηση για έλλειψη βιβλιογραφίας, οι παρατηρήσεις για τη δομή). Πολύ καλή δουλειά (η κριτική, για το βιβλίο δεν ξέρω)

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

  • 2 weeks later...

  • Member ID:  1790
  • Group:  Members
  • Topic Count:  129
  • Content Count:  7087
  • Reputation:   26758
  • Achievement Points:  7421
  • Days Won:  24
  • With Us For:  6206 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Έκανες πολύ καλή παρουσίαση bonadrug!! :clap2: :clap2: Το βιβλίο επίσης φαίνεται πολύ ενδιαφέρον! Θα το αγοράσω οπωσδήποτε αν το πετύχω!! :beer:

Επεξεργασία από Mandrake
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  131
  • Group:  Members
  • Topic Count:  29
  • Content Count:  1007
  • Reputation:   943
  • Achievement Points:  1007
  • Days Won:  0
  • With Us For:  6362 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  42

Αυτό θα πεί "ξεψάχνισμα" του βιβλίου. Και μην ανησυχείς η κριτική όταν είναι καλοπροαίρετη είναι πάντα καλή και πολλές φορές απαραίτητη.

Ευχαριστούμε για την παρουσίαση, πλέον σε αυτή την ενότητα έχουμε πολύ υλικό να μελετήσουμε.

Εις υγείαν

:beer: :beer: :beer:

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

  • 1 year later...

  • Member ID:  4271
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  501
  • Content Count:  2447
  • Reputation:   13216
  • Achievement Points:  2462
  • Days Won:  11
  • With Us For:  5965 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  43

Κριτική του Βαγγέλη Χερουβείμ για το βιβλίο αυτό (ΔΙΑΒΑΖΩ τ. 459, Ιανουάριος 2006):

 

post-4271-1247479834_thumb.jpg post-4271-1247479897_thumb.jpg

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

  • Indian changed the title to ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΑ ΚΟΜΙΚΣ: ΗΡΩΪΔΕΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΧΡΗΣΗ

  • Member ID:  20685
  • Group:  Administrator
  • Topic Count:  754
  • Content Count:  12905
  • Reputation:   94408
  • Achievement Points:  9268
  • Days Won:  427
  • With Us For:  4624 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  42

Το εξώφυλλο αντικαταστάθηκε με μεγαλύτερης ανάλυσης και προστέθηκε και το οπισθόφυλλο. :) 

 

 

:beer:

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.