Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η κρυφή γοητεία της προϊστορίας [Κουκουλάς Γιάννης, efsyn.gr, 26/02/2017]


leonidio

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  12189
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  848
  • Content Count:  3050
  • Reputation:   41670
  • Achievement Points:  3061
  • Days Won:  28
  • With Us For:  5135 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  51

Η κρυφή γοητεία της προϊστορίας

 

mezolith_1.jpg

 

Συντάκτης: Γιάννης Κουκουλάς

 

Πώς ζούσαν οι άνθρωποι το 10000 π.Χ.; Ποια εργαλεία χρησιμοποιούσαν; Τι καλλιεργούσαν; Πώς κυνηγούσαν; Πώς οργανώνονταν σε κοινότητες; Τι όνειρα είχαν; Σε ποιους θεούς πίστευαν; Πώς επιβίωναν σε έναν εχθρικό κόσμο; Τι κοινά έχουν με τους σύγχρονους ανθρώπους; Και τι μας διδάσκουν για τις δικές μας ζωές;

 

Λιγοστές είναι οι απόπειρες κινηματογραφιστών, λογοτεχνών, δημιουργών κόμικς και αφηγητών κάθε είδους να καταπιαστούν με την προϊστορία και να στήσουν «παραμύθια» για τους προγόνους μας από μια μακρινή και, δικαιολογημένα, σχετικά ανεξερεύνητη εποχή. Για όποιον θέλει να παραμείνει πιστός στα τεκμήρια και τα αρχαιολογικά ευρήματα, το πεδίο δράσης είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένο, καθώς δεν υπάρχουν γραπτές πηγές – η γραφή επινοήθηκε πολύ αργότερα. Για όποιον επιθυμεί, ωστόσο, να στήσει μια φαντασμαγορική μυθοπλασία, οι βαθμοί ελευθερίας είναι απεριόριστοι. Το επιχείρησαν και το πέτυχαν με το παραπάνω οι Ben Haggarty (σενάριο) και Adam Brockbank (σχέδια) δημιουργώντας το «Mezolith» (εκδόσεις Jemma Press, μετάφραση: Βασιλεία Βαξεβάνη), μια σειρά βιβλίων που αναφέρονται στις ανθρώπινες περιπέτειες της μεσολιθικής εποχής, στο μεσοδιάστημα ανάμεσα στην παλαιολιθική και τη νεολιθική περίοδο.

 

mezolith_2.jpg

 

Ο Ζαν-Ζακ Ανό στον «Πόλεμο για τη Φωτιά» (1981) τοποθέτησε την ιστορία του πολύ παλαιότερα, το 80000 π.Χ., εισάγοντας πολλά αυθαίρετα στοιχεία. Γύρω στο 20000 π.Χ. αναφέρεται το «The Clan of the Cave Bear» της Jean M. Auel που μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο (1986) με πρωταγωνίστρια την Ντάριλ Χάνα. Για τη ζωή των ανθρώπων πολύ πιο παλιά μιλά το «One Million Years B.C.» (1966) που δίνει την ευκαιρία στη Ράκελ Γουέλς να περιφέρεται φορώντας μόνο κάποια στενά κομμάτια δέρματος. Πιο πρόσφατα (2008), το «10000 B.C.» του Ρόλαντ Εμεριχ ήταν απλώς το περιτύλιγμα για αχαλίνωτη δράση, ειδικά εφέ, επικές μάχες και μπόλικο αίμα. Στα κόμικς, περιπτώσεις όπως το «B.C.» του Johnny Hart ή το «Alley Oop» του V. T. Hamlin δεν αξίωναν επιστημονική ακρίβεια αλλά στόχευαν αποκλειστικά στο χιούμορ με πρωταγωνιστικούς χαρακτήρες τους προϊστορικούς ανθρώπους.

 

mezolith_3.jpg

 

Οι δυο Βρετανοί δημιουργοί του «Mezolith» προσεγγίζουν εντελώς διαφορετικά την προϊστορία και τη μεσολιθική εποχή. Τοποθετούν τον κύκλο των ιστοριών τους στο 10000 π.Χ., τότε που η Βρετανία δεν ήταν ακόμα νησί και επικοινωνούσε μέσω ξηράς με την ηπειρωτική Ευρώπη. Στο επίκεντρο θέτουν την κοινωνική ζωή της φυλής των Κάνσα, κάπου στις ακτές του κόλπου της Βόρειας Θάλασσας. Και ως κεντρικό πρωταγωνιστή χρίζουν τον Πόικα, ένα αγόρι στην εφηβεία που πασχίζει να γίνει πολεμιστής και να τον πάρουν στα σοβαρά ενώ είναι ακόμα παιδί. Είναι η πρώτη φορά που οι Haggarty και Brockbank συνεργάζονται, είναι όμως και η πρώτη φορά που δημιουργούν κόμικς. Ο πρώτος είναι επαγγελματίας αφηγητής που τα τελευταία τριάντα χρόνια δίνει παραστάσεις σε ποικίλους χώρους, από σπηλιές μέχρι το Carnegie Hall, αφηγούμενος παραμύθια, έπη, μύθους για ενήλικες και παιδιά, ιστορίες φαντασίας και περιπέτειες κάθε είδους, ενώ είναι επίτιμος διδάκτορας Αφήγησης στο Ats University του Βερολίνου. Ο δεύτερος, έχοντας σπουδάσει καλές τέχνες στο Royal College of Art του Λονδίνου, θεωρείται σήμερα ένας ιδιαίτερα επιτυχημένος concept και storyboard artist, με ταινίες όπως οι «X-Men», «Sleepy Hollow», «Star Wars – Rogue One» και «Harry Potter» στο ενεργητικό του. Η συνεργασία τους ξεκίνησε από την ιδέα του Haggarty να καταπιαστεί με τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

 

mezolith_4.jpg

 

«Εκανα τεράστια έρευνα. Αρχαιολογική, εθνογραφική και ανθρωπολογική, διάβασα βιβλία, επισκέφτηκα μουσεία και μίλησα με αρχαιολόγους […] Το "Mezolith" είναι σε έναν βαθμό μια εξερεύνηση της αρχαιολογίας της φαντασίας, μια προσπάθεια να βρεθούν οι πραγματικά παλιές ιστορίες που ακόμα αφηγούμαστε, αυτές που πάντα αφηγούμασταν» εξηγεί στη συνέντευξή του που συνοδεύει την έκδοση. Και ο Brockbank συμπληρώνει: «Ο Ben μου παρείχε αμέτρητα βιβλία, κυρίως ακαδημαϊκά, κάποια με αντικείμενα από τη μεσολιθική περίοδο που είναι ακόμα σε καλή κατάσταση από πολιτισμούς κυνηγών-συλλεκτών από όλο τον κόσμο, για να μη μιλήσω για μερικά πραγματικά αντικείμενα τα οποία ήταν εξαιρετικά χρήσιμα».

 

mezolith_6.jpg

 

Ομως η ιστορία τους δεν μένει σε μια καταγραφή της εποχής με βάση τα πραγματολογικά στοιχεία. Πάνω απ’ όλα είναι μια συλλογή επεισοδίων από την καθημερινή ζωή των μελών μιας φυλής. Και η ζωή των ανθρώπων, ακόμα και αυτών της μεσολιθικής περιόδου, δεν ήταν ποτέ μόνο κυνήγι, ακόντια και βίαιες μάχες επικράτησης. Οι Haggarty και Brockbank περιγράφουν όλες τις στιγμές των ανθρώπων. Τη χαρά και τα αστεία τους, τον πόνο και την αγωνία τους, τα όνειρα και τη φαντασία τους, τον έρωτα, την αλληλεγγύη, την αφοσίωση και την αγάπη τους, ακόμα και τον σεβασμό τους για τη ζωή όλων των ζώων που, αν και αποτελούν διαρκή απειλή και αξιοποιούνται, όταν νικηθούν, ως αναγκαία τροφή, αντιμετωπίζονται ως πλάσματα της ιερής φύσης και όχι ως προϊόντα. Οι κοινωνικές σχέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα στα μέλη της φυλής αλλά και οι σχέσεις ανταγωνισμού μεταξύ των φυλών δεν διαφέρουν και πολύ από τη σύγχρονη πραγματικότητα, ίσως μάλιστα να βασίζονται σε πιο καθαρές συμφωνίες και πιο τίμιες εξηγήσεις στη βάση μιας αμοιβαία επωφελούς ειρήνης και αρμονικής συνύπαρξης.

 

mezolith_5.jpg

 

Ολα αυτά αποδίδονται ιδανικά με τα εντυπωσιακά και ιδιαίτερα εκφραστικά, ως προς τα πρόσωπα, σχέδια του Brockbank. Που με την ίδια δεξιοτεχνία αποδίδει και τα χιονισμένα τοπία, τις αγριεμένες θάλασσες, τα καταπράσινα δάση, τις χαλαρές σκηνές κοινωνικής ειρήνης και σχόλης, αλλά και τις αιματοβαμμένες σκηνές μάχης και κυνηγιού. Σε μια ιδιαίτερα προσεγμένη έκδοση της οποίας το «Mezolith - Ονειρα και Εφιάλτες στην Εποχή του Λίθου» αποτελεί τον πρώτο τόμο. Σύντομα αναμένεται στα ελληνικά και ο δεύτερος, που έχει ήδη κυκλοφορήσει από το περασμένο φθινόπωρο στα αγγλικά, ενώ είναι βάσιμο να ισχυριστεί κανείς ότι η σειρά αυτή θα έχει πολλές ακόμα συνέχειες.

 

mezolith_7.jpg

 

Πηγή

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

  • 4 weeks later...

  • Member ID:  31587
  • Group:  Members
  • Topic Count:  62
  • Content Count:  574
  • Reputation:   1130
  • Achievement Points:  574
  • Days Won:  0
  • With Us For:  2865 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  49

Πολύ ωραίο άρθρο .Όπως επίσης πολύ ωραίο το κόμικ Σκέφτομαι να το πάρω 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.