Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΚΑΘΕ ΤΕΥΧΟΣ]3. Blacksad


Kurdy Malloy

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  31428
  • Group:  Moderator
  • Topic Count:  54
  • Content Count:  3099
  • Reputation:   23541
  • Achievement Points:  2541
  • Days Won:  10
  • With Us For:  2942 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  53

Το παρόν είναι το τρίτο μέρος της σειράς άρθρων "Κάθε τεύχος" στην οποία θα παραθέσω σημειώσεις και παρατηρήσεις που έχω κρατημένες επί σειρά ετών. Η λογική όλων αυτών των παρατηρήσεων ήταν να διαβάζονται οι σειρές:

1. Στη γλώσσα που γράφτηκαν

2. Με τη σειρά που γράφτηκαν

Έτσι πιστεύω ότι μπόρεσα να αποκομίσω την όσο γίνεται κοντινότερη εντύπωση με αυτή που είχαν οι αναγνώστες της κάθε σειράς που την παρακολούθησαν πχ από την αρχή. Μερικά πράγματα δεν παρακάμπτονται ούτε ότι μεταγενέστερο έχω διαβάσει μπορώ να το ξε-διαβάσω, αλλά τι να γίνει;

 

Μετά από 2 κλασσικές και παλιές σειρές είπα να βάλω και μία μοντέρνα στο παιχνίδι. Η πλέον βραβευμένη σειρά του 21ου αιώνα, ο Blacksad.

 

Στο παρόν θα υπάρχει ένας κατάλογος των ιστοριών και το κάθε τεύχος θα ακολουθεί σε ξεχωριστό ποστ. Αυτό δίνει σε όλους σας τη δυνατότητα αν θέλετε να προσθέτετε την κριτική και τις παρατηρήσεις σας ελεύθερα. Με ένα κλικ στο link του πρώτου ποστ θα κατευθυνόμαστε στο αντίστοιχο του εν λόγω τεύχουν χωρίς μπλεξίματα.

 

Η σειρά δημοσιεύτηκε ταυτόχρονα σε Γαλλία και Ισπανία, εδώ για λόγους γλωσσομάθειας χρησιμοποιείται η γαλλική έκδοση

 

Η σειρά των τευχών όπως δημοσιεύτηκαν στη Γαλλία είναι:

  1. Quelque part entre les ombres - Κάπου ανάμεσα στις σκιές, 2000. Κριτική - παρουσίαση: Kurdy Malloy (#2)

  2. Arctic-Nation, 2003

  3. Âme Rouge, 2005

  4. L'Enfer, le silence, 2010

  5. Amarillo, 2013

Επεξεργασία από Kurdy Malloy
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  31428
  • Group:  Moderator
  • Topic Count:  54
  • Content Count:  3099
  • Reputation:   23541
  • Achievement Points:  2541
  • Days Won:  10
  • With Us For:  2942 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  53

1. Quelque part entre les ombres - Kάπου ανάμεσα στις σκιές
 

Blacksad_01_15161.jpg
 
Quelque part entre les ombres (Kάπου ανάμεσα στις σκιές) ονομάζεται η πρώτη ιστορία με πρωταγωνιστή τον μαύρο γάτο ντετέκτιβ Μπλακσάντ (Blacksad) και δημιουργούς τους Ισπανούς Juan Díaz Canalès &  Juanjo Guarnido. Δημοσιεύτηκε τον 11/2000 ταυτόχρονα σε Γαλλία και Ισπανία.

 

ΥΠΟΘΕΣΗ (περιέχει spoilers)
Η παλιά ερωμένη του Μπλακσάντ και σταρ του σινεμά Ναταλία Γουΐλφορντ, βρίσκεται δολοφονημένη και ο επιθεωρητής Σμιρνόφ ζητάει πληροφορίες από τον Μπλακσάντ, ζητώντας του να μείνει εκτός της υπόθεσης. Ο Μπλακσάντ για χάρη της παλιάς του αγάπης και των αναμνήσεων δεν τηρεί τη συμβουλή και μέσω ενός παλιόυ του φίλου μποξέρ-γορίλα βρίσκει ίχνη σε έναν σεναριογράφο Λέον Κρόνσκι. Αυτός είναι εξαφανισμένος και ψάχνοντας τον ανακαλύπτει ότι τον αναζητά και ένας γουρλομάτης. Ο Μπλακσάντ γίνεται στόχος απόπειρας δολοφονίας από μία σαύρα που δουλεύει για έναν άγνωστο σε μας συλλέκτη εντόμων. Το αφεντικό της σαύρας καταλαβαίνει ότι κάτι ετοιμάζει και στέλνει ένα κουνάβι για να τον καθαρίσει, χωρίς επιτυχία, ενώ ο Μπλακσαντ συχνάζει σε στέκια που πήγαινε η Ναταλία με τον Λέον. Εκεί ένας αρουραίος τον οδηγεί στον τάφο του Κρόνσκι αλλά και σε ενέδρα από μπράβους (ρινόκερο και αρκούδα). Σακατεμένος καταλήγει σε κελί όπου ο Σμιρνόφ του εξομολογείται πως λόγω άνωθεν παρεμβάσεων δεν μπορεί να ολοκληρώσει την έρευνα, αλλά αν το έκανε εκείνος θα τον καλύψει. Η σαύρα πάλι θα προσπαθήσει να τον σκοτώσει, ο αρουραίος και τους 2 και τελικά ζωντανός θα μείνει μόνο ο Μπλακσαντ αφού μάθει ότι ο Ίβο Στάτοκ, ο πλουσιότερος της πόλης είναι πίσω από όλα αυτά. Αφού σακατέψει τους μπράβους που τον είχαν δείρει στο νεκροταφείο, φτάνει στο γραφείο του βάτραχου Στάτοκ όπου και τον σκοτώνει παρά την προσπάθεια του τελευταίου να τον εξαγοράσει. Ο Σμιρνόφ πιστός στην υπόσχεσή του τον καλύπτει παρά τις καταθέσεις των μπράβων.

24.jpg

 

ΣΕΝΑΡΙΟ (Díaz Canalès)
Το σενάριο είναι ένα κλασσικό νουάρ που τοποθετείται σε κάτι σαν τις ΗΠΑ των 50ς. Ένας ντετέκτιβ αναλαμβάνει υπόθεση στην οποία μπλέκει και η προσωπική του ζωή. Εν μέσω ξύλου, απειλών, πιστολιδιού αρχικά βρίσκεται να δέχεται απειλές δυσανάλογα μεγάλες για το μέγεθος της υπόθεσης όπως το νόμιζε και στη συνέχεια καταλαβαίνει ότι κρύβεται κάτι ζόρικο από πίσω. Τη λύση τη δίνει ο ίδιος με ανορθόδοξη μέθοδο, αλλά δίνει λύτρωση. Στη διεκπεραίωση του σεναρίου χρησιμοποιείται η αφήγηση πρώτου προσώπου από τον Μπλακσαντ, αλλά υπάρχουν και σελίδες που δε βρίσκονται στην οπτική του, δεν τον περιλαμβάνουν και αφορούν γεγονότα που δε θα μπορούσε να είχε γνώση.

 

ΕΞΕΛΙΞΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΩΝ
Ο βασικός χαρακτήρας είναι ο Μπλακσαντ. Στη διάρκεια της ιστορίας περισσότερο μαθαίνουμε τον χαρακτήρα και γνωρίζουμε πράγματα γι’αυτόν και λιγότερο εξελίσσεται. Όπως συμβαίνει στα νουάρ ο χαρακτήρας είναι με μεγάλο και βαρύ παρελθόν, οπότε ότι και να συμβεί στην υπόθεση λίγο τον αλλάζει. Άλλωστε η χρήση ανθρωπομορφικών ζώων δεν επιτρέπει δραματικές αλλαγές σε χαρακτήρες. Ο Μπλακσαντ περιγράφεται ως έμπειρος, σκληρός, αδίστακτος αλλά και πολύ ευαίσθητος και συναισθηματικός ταυτόχρονα.
Εκτός από τον Σμιρνόφ δεν υπάρχει άλλος χαρακτήρας πέρα από τους πρωταγωνιστές της συγκεκριμένης ιστορίας και αυτός δείχνει τη μεγαλύτερη μεταστροφή. Από τυπικός ποιμενικός αστυνομικός διοικητής, φτάνει να προτρέπει και να καλύπτει δολοφονία. Λόγω πίστης σε μία δικαιοσύνη ανώτερης του νόμου.

 

ΣΧΕΔΙΟ (Guarnido)
Το σχέδιο είναι το δυνατό σημείο. Ο απαλές γραμμές και τα απαλά χρώματα δίνουν αυτή την αίσθηση ρετρό που χρειάζεται ένα νουάρ. Τα δε φλας μπακ είναι ακόμα πιο πειστικά. Τα ανθρωπομορφικά ζώα επίσης πείθουν τόσο ως ζώα όσο και ως άνθρωποι. Έχουν στάση σώματος4.jpg 

και αντιδράσεις ανθρώπινες, 5.jpg 11.jpg

αλλά οι εκφράσεις προσώπου είναι σε πολλές περιπτώσεις οι εκφράσεις φόβου, θυμού κλπ που έχουμε συνδυάσει με τα αντίστοιχα ζώα. 26.jpg27.jpg28.jpg

Πρωταγωνιστές:

1.jpg

 

ΕΥΡΗΜΑΤΑ – CONCEPTS
Η επιτυχία βασίστηκε σε ένα concept. Αυτό της δημιουργίας ενός κόσμου με ανθρωπομορφικά ζώα όλων των ειδών και γενών. Σαν άλλοι Αίσωποι όμως δεν παίζουν με περίπλοκους χαρακτήρες. Κάθε άλλο. Η συμπεριφορά των πρωταγωνιστών είναι συγκεκριμένη και η αναμενόμενη από το είδος του. 16.jpg Όπως στα παραμύθια η αλεπού είναι πάντα πονηρή και ο λύκος κακός, εδώ οι σκύλοι είναι πιστοί, τα ερπετά υπόκοσμος, ο γάτος ανεξάρτητος και ατίθασος κλπ. Αυτό βέβαια λειτουργεί και υπέρ της οικονομίας της εξιστόρησης έτσι από ένα σημείο και μετά καταλαβαίνεις για την υπόθεση και από το σχέδιο εκτός από το σενάριο και μόνο. Χαρακτηριστικό είναι η τελευταία ατάκα του Ίβο Στάτοκ που ως αμφίβιο ειρωνεύεται τον Μπλακσαντ ότι δεν έχει κρύο αίμα (κυριολεκτώντας). 23.jpg Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι οι γυναίκες μοιάζουν περισσότερο με ανθρώπους και λιγότερο με ζώα από ότι οι άνδρες. Οι γυναίκες και εδώ παραμένουν γυναίκες.

7.jpg

 

ΑΝΑΦΟΡΕΣ
- Cemetery Blues – Bessie Smith.

 

17.jpg

 

ΚΡΙΤΙΚΗ
Το Quelque part entre les ombres δικαιώνει τη φήμη του. Δεν έχει το απίστευτο σενάριο, έχει όλα τα κλισέ των ιστοριών με ζώα, ενώ και το σχέδιο όσο υψηλότατου επιπέδου και να είναι, δεν είναι σίγουρα το κορυφαίο όλων των εποχών. Παρόλα αυτά το αποτέλεσμα εκτοξεύεται από το σύνολο. Όλα δίνουν έναν κόσμο συναρπαστικό και πειστικό πράγμα αρκετά δύσκολο για ένα κόσμο που αποτελείται από σκύλους με κοστούμια και σαύρες με τζινς.

 

NOTES
σελ 1
- Αστυνομικοί – ανθρωπομορφικοί σκύλοι.
- Μαύρος γάτος, άσπρη μουσούδα 3.jpg
- Λυκόσκυλο, μάλλον διευθυντής
- Νεκρή, μάλλον σκυλίτσα, αλλά γυμνή σα γυναίκα.

2.jpg
- Παλιά αγάπη του γάτου
σελ 2
- Blacksad ο γάτος
- Έχει καιρό που δε βλέπει τη νεκρή
- Λυκόσκυλο αστυνόμος – Smirnov
- Μάλλον ο Β. έχει το συνήθειο να χώνει τη μουσούδα του σε περίεργες δουλειές από τα λεγόμενα του αστυνόμου. 
σελ 3
- Η νεκρή: Natalia Wilfort -> φαίνεται σε πρωτοσέλιδο
σελ 4-6
- Φλας μπακ της γνωριμίας τους. Είναι ντετέκτιβ και τα φτιάξανε όταν βρήκε ποιος τις έστελνε λουλούδια απειλητικά. 
- Όλη η ιστορία μέχρι χωρισμό (σελ 6)

6.jpg
σελ 8
- Boxers. Κάπρος και Γορίλας -> Jake Ostiombe 8.jpg
σελ 9
- Κάποιος Leon. Λέει ο γορίλας.
σελ 10
- Leon Kronski. Σεναριογράφος. 21.jpg
σελ 11
- Καθαρίστρια. Ποντίκι. Αναφέρει έναν γουρλομάτη 9.jpg
σελ 13
- Ατζέντης, θαλάσσιος λέων. Ψάχνει κι αυτός τον Κρόνσκι, αναφέρει κι αυτός έναν γουρλομάτη. 10.jpg
σελ 14
- Απόπειρα. Δολοφόνος, σαύρα.12.jpg

σελ 15
- Στοιχείο. Σκαθάρι
σελ 16
- To αφεντικό της σαύρας συλλέγει έντομα.
- Υπάρχει και ένα κουνάβι13.jpg
σελ 18
- Αληταρία, ερπετά
σελ 19
- Κακόφημο μπαρ. Οι θαμώνες ερπετά.

14.jpg
σελ 20
- Αντιπαλότητα ερπετών και «τριχωτών»
σελ 21
- Παρόμοιο στέκι. Διάφορα ζώα. Θηλαστικά

15.jpg
- Τζαζίστας, ουρακοτάγκος. Τραγουδάει το Cemetery Blues της Bessie Smith.
σελ 23
- Ο Κρόνσκι έχει πεθάνει, τάφος Κρισνόκ (αναγραμματισμός) 18.jpg
σελ 24
- Μπράβοι. Ρινόκερος και αρκούδα. 19.jpg
σελ 25
- Ο Β. τις τρώει κανονικά.20.jpg
σελ 28
- Υπάρχει υψηλό πρόσωπο εμπλεκόμενο και η αστυνομία μένει έξω λέει ο Σμιρνόφ
σελ 29
- Άρα η λύση πέφτει στον Β. με κάλυψη του Σ.
σελ 35
- Ivo Statoc -> Ο δολοφόνος.
σελ 36
- Είναι ο πλουσιότερος της πόλης
σελ 41
- Βάτραχος (μάλλον)22.jpg

σελ 44
- Ο Σ. καθαρίζει με άλλοθι τον Β. για το φόνο.
σελ 46
- Τελευταίο καρέ σαν τελευταία σκηνή από νουάρ.

25.jpg

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  30086
  • Group:  Members
  • Topic Count:  28
  • Content Count:  838
  • Reputation:   6486
  • Achievement Points:  851
  • Days Won:  0
  • With Us For:  3618 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Πολύ ωραίο και το νέο εγχείρημα. Καλή επιλογή, μιας και είναι από τα λίγα σύγχρονα που είναι γνωστά στην χώρα μας (και μάλλον το καλύτερο ανάμεσα τους) 

 

Αναμένουμε και την συνέχεια.

 

 

 

  :beer6:

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  30604
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  536
  • Content Count:  6810
  • Reputation:   55497
  • Achievement Points:  6810
  • Days Won:  161
  • With Us For:  3396 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  32

Ωραίος. Αφιέρωμα για μια εξαιρετική σειρά :) 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  26001
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  97
  • Content Count:  7145
  • Reputation:   85677
  • Achievement Points:  7165
  • Days Won:  165
  • With Us For:  4182 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  57

Εξαιρετικό αφιέρωμα για ένα εξαιρετικό comic !!!!  :clap2:  :clap2:

 

Mπράβο Kurdy για την επιλογή και για το γραψιμο !

Πραγματικά απολαυστική παρουσίαση και προτροπή για κάποιον που δεν έχει διαβάσει το συγκεκριμένο να το κάνει . :best:

 

Ανεβάζεις πολύ το επίπεδο των παρουσιάσεων ! :respect:

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  4236
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  153
  • Content Count:  1514
  • Reputation:   18098
  • Achievement Points:  2201
  • Days Won:  21
  • With Us For:  5971 Days
  • Status:  Online
  • Last Seen:  
  • Age:  46

Μου άνοιξες την όρεξη να το ξαναδιαβάσω μετά από καιρό! :thanks:  για τη νέα σου δουλειά, πολύ καλή!  :best: 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  9879
  • Group:  Members
  • Topic Count:  21
  • Content Count:  929
  • Reputation:   9584
  • Achievement Points:  929
  • Days Won:  0
  • With Us For:  5436 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  35

Πάρα πολύ καλή δουλειά!! Πολλά μπράβο και αναμένουμε με ενδιαφέρον τη συνέχεια!! :best: :best:

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

  • 3 months later...

  • Member ID:  31587
  • Group:  Members
  • Topic Count:  62
  • Content Count:  574
  • Reputation:   1130
  • Achievement Points:  574
  • Days Won:  0
  • With Us For:  2865 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  49

Φίλε μου καλησπέρα σας .Εγώ εχτές, αγόρασα το τεύχος Kάπου ανάμεσα στις σκιές. Ήταν το μόνο, που έμεινε και όχι μονάχα αυτό. :blob3:  :blob3: Επίσης έμαθα από τον υπάλληλο του βιβλιοπωλείου ότι όταν πρωτοβγήκε η σειρά έγινε αμέσως θραύση ,δεν είχαν μείνει ούτε αντίτυπα :wow:  :wow: .Και τώρα ψάχνω τα υπόλοιπα σαν τρελή :blob3:  :blob3: ....Πάντως συγχαρητήρια για το άρθρο σας. :clap2:  :clap2: 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.