Jump to content

Recommended Posts

                                                                                                       post-3787-0-95761200-1484054682_thumb.png

 

Ένα από τα καλύτερα σίριαλ της Ποπ Κουλτούρας του 20ου αιώνα. Φιγουράρει σε πολλές τέτοιες λίστες και το αξίζει. Γυρίστηκαν μόνο 30 επεισόδια σε δύο σεζόν, και μια ταινία προπομπός της σειράς. Στην Ελλάδα προβλήθηκε το 1993 τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

 

post-3787-0-87666400-1484054697_thumb.png

 

Δημιουργία του David Lynch, ενός σκηνοθέτη αντισυμβατικού, όχι με την έννοια αυτού που πάει κόντρα στο σύστημα, αλλά αυτού που πειραματίζεται και δασκαλεύει το κοινό του με αυτούς τους πειραματισμούς. Δικό του το Dune, μια φιλόδοξη κινηματογραφική υπερπαραγωγή γεμάτη καινοτομίες και πρωτοτυπίες, που τελευταία στιγμή αρκέστηκε σε μετριότητες. Μιλάμε για μια εποχή που η κινηματογραφική επιστημονική φαντασία επένδυσε σε θέαμα και προβληματισμούς που απασχολούσαν τον τότε άνθρωπο λίγο πιο σοβαρά. Η ταινία απέτυχε και ο σκηνοθέτης συνέχισε με παραγωγές όπως Μπλε Βελούδο, Ατίθαση Καρδιά και Mulholland Drive.

 

"Υπάρχει ένα κακό εκεί έξω. Κάτι πολύ πολύ περίεργο σε αυτά τα γερασμένα δέντρα. Πες το όπως θες. Ένα σκότος, μια παρουσία. έχει πολλές μορφές αλλά... είναι εκεί έξω τόσο καιρό και μεις το πολεμάμε για πάντα."

 

Στο ευρύ κοινό έγινε ακόμη πιο γνωστός με το Twin Peaks. Η τηλεόραση βοηθά να γίνεις γνωστός χωρίς το κοινό σου να ξοδευτεί άμεσα. Παρουσίασε λοιπόν μια αστυνομική ιστορία ποτισμένη στο συνηθισμένο δράμα που αγγίζει το μεταφυσικό. Σταδιακά χωρίς να σοκάρει με τις αλλαγές, το μεταφυσικό πλημυρίζει σε όλο το σίριαλ χωρίς να ξενίσει και το δραματικό στοιχείο φτάνει σε διαφορετικά επίπεδα τα οποία δεν έχει συνηθίσει ο αμερικάνος θεατής.

 

post-3787-0-65024100-1484054686_thumb.jpg

 

Σε ένα ειδυλλιακό χειμερινό θέρετρο και βιομηχανική περιοχή της βορειοδυτικής Αμερικής ξεβράζεται το πτώμα μιας 18χρονης κοπέλας. Ο τρόπος που έχει δολοφονηθεί θυμίζει κάποιους προηγούμενους και καλείται ο ομοσπονδιακός πράκτορας Dale Cooper. Ένας σχετικά θετικός άνθρωπος ζεστός και κοινωνικός που χαίρεται το χρόνο που ξοδεύει στο χωριό. Τα στοιχεία της δολοφονίας οδηγούν σε πολλά και διάφορα πρόσωπα, που μπορεί να μην οδηγούν στη λύση του μυστηρίου, καταφέρνουν να δείξουν ότι αυτός ο μικρός ήσυχος παράδεισος δεν είναι αυτό που δείχνει. Οι κάτοικοι κρύβουν μυστικά και είναι ένοχοι για πολλά και διάφορα εγκλήματα ποινικά ή κοινωνικά. Ένα είδος Dogville, αν μου επιτρέπεται ο παραλληλισμός. Όλους αυτούς τους χαρακτήρες τους εξερευνά ο ντετέκτιβ  με ενθουσιασμό. Φαίνεται ότι η κοινωνικοποίησή του θολώνει τη σκέψη του και ειδικά όταν παραδέχεται ότι στον ύπνο του ανακαλύπτει μικρές αλήθειες που τις ξεχνά όταν ξυπνά.

 

post-3787-0-06480000-1484054689_thumb.jpg

 

Το μεταφυσικό στοιχείο αρχίζει και εμφανίζεται όλο και περισσότερο στα μέσα της σειράς και ανακατεύει αρχαία ινδιάνικα πνεύματα του τόπου και όταν πια ανακαλύπτει το δολοφόνο οδηγεί την πλοκή σε σουρεαλιστικούς προβληματισμούς. Κάπου στη μέση της δεύτερης σεζόν και μετά υπάρχει μια μεγάλη πτώση, αφού ο σκηνοθέτης το παρατάει για άλλες του δημιουργίες. Και ενώ η δεύτερη σεζόν τελειώνει σε ένα κρεσέντο που σου σφίγγει στο λαιμό, οι χαμηλές τηλεθεάσεις το υποχρεώνουν να ρίξει αυλαία. Το κοινό πολύ γρήγορα παράτησε το σίριαλ όταν είδε το σενάριο να κάνει άσκοπους κύκλους. Ο συγκλονιστικός επίλογος δεν καταφέρνει να το σώσει.

 

post-3787-0-60455400-1484054690_thumb.jpg

 

Κι όμως η λύση απασχόλησε μέχρι και τον πρόεδρο της Σοβιετικής Ένωσης και κάποια στιγμή ρώτησε τον πρόεδρο της Αμερικής αν μπορεί να μάθει το τέλος της σειράς.

 

«Όταν με ξαναδείς δε θα είμαι εγώ».

 

Μια φράση όμως της νεκρής στον ντετέκτιβ «θα σε δω σε 20 χρόνια» συζητιέται κατά καιρούς ανάμεσα στους οπαδούς, η ιδέα αρέσει στους παραγωγούς και προσπαθούν να συγκεντρώσουν τους συντελεστές για μια συνέχεια. Η παραγωγή πέρασε από πολλά στάδια με πλήθος προβλημάτων, και χρειάστηκαν τελικά 25 χρόνια για να δούμε την Τρίτη σεζόν το Μάιο του 2017. Αποτελείται από 18 επεισόδια που όπως αναφέρει ο σκηνοθέτης γυρίστηκαν ως μια 18ωρη ταινία. David Lynch είναι αυτός, μην περιμένετε κάτι εύπεπτο.

 

post-3787-0-47430500-1484054693_thumb.jpg

   

Special Agent Dale Cooper

Ο πράκτορας που πρωταγωνιστεί στη σειρά. Ενθουσιώδης χαρακτήρας απολαμβάνει ακόμη και τον καφέ του και την πίτα του. Τον έχετε δει στο Dune, How I met your Mother, Desperate Housewives και πρόσφατα στο Agents of Shield.

 

Laura Palmer

Η άτυχη νεαρή, το θύμα με την έντονη ερωτική ζωή σε αυτό το απομονωμένο χωριό. Η ερμηνεία της ενθουσίασε τους δημιουργούς και έτσι έχτισαν μια ξαδέρφη όμοιά της, η ίδια ηθοποιός, που βάζει και αυτή το λιθαράκι της στην εξιχνίαση του εγκλήματος.

 

Leland Palmer - Sarah Palmer

Οι γονείς της κοπέλας που φαίνεται ότι τη μία μέρα δεν αντέχουν το κακό που τους συνέβη, και την άλλη μέρα το ξεπερνούν χωρίς πρόβλημα.

 

Bob

Μια μεταφυσική φιγούρα που στοιχειώνει αυτούς που σχετίζονται με το έγκλημα.

 

post-3787-0-58638100-1484054848_thumb.jpg

 

Το περίεργο είναι ότι το σενάριο προχωρούσε με τα γυρίσματα. Κανείς δεν είχε σαφή εικόνα της πορείας και του επιλόγου. Το στούντιο υποχρέωσε τον Lynch να δώσει έναν δολοφόνο, κάτι που ο ίδιος δεν ήθελε. Στην πορεία προστέθηκαν οι χαρακτήρες της Madeleine και του Bob. Κάτι που για κάποιον θεατή ίσως φαίνεται βεβιασμένο.

 

post-3787-0-38916800-1484054957_thumb.jpg

 

Έχουν εκδοθεί δυο μυθιστορήματα που έχουν σχέση με τη σειρά. Η αυτοβιογραφία του χαρακτήρα Agent Cooper, και το ημερολόγιο της Laura Palmer που δείχνει με μελοδραματικό τρόπο (σχισμένες σελίδες που λείπουν) την εφηβική ζωή της.

Πέσανε υπογραφές από πολλούς ηθοποιούς που δηλώσανε θετικά για τη συνέχεια μετά από δεκαετίες. Όλοι ήθελαν να ενσαρκώσουν και πάλι τους συγκεκριμένους χαρακτήρες. Σε πέντε μήνες θα μιλάμε όλοι μας γι’ αυτήν τη σειρά. Τότε δεν υπήρχε ίντερνετ και οι τηλεθεατές δεν μπορούσαν να θρέψουν ο ένας τις σκέψεις του άλλου. Η απόλυτη δικτύωση της εποχής μας θα χτίσει ένα νέο μύθο. Κάτι σαν το LOST.

 

Εδώ θα είμαστε και θα γεμίζουμε ποστς με τις σκέψεις και τον ενθουσιασμό αρκετών από μας.

 

«Η τσίχλα που σου αρέσει ξαναέρχεται στη μόδα».

 

Σελίδα στο IMDB.

Σελίδα στο Wikipedia.

Η επιβλητική εισαγωγή.

 

post-3787-0-15385500-1484054701_thumb.png

 

Twin Peaks (1990-1991)

 1. 2 seasons
 2. 30 episodes
 3. 47 minutes
 4. TV Series

Details

 1. Rating
  8.8/167K
 2. Creator
 3. Release Date
  Apr 8, 1990
 4. Country
   • United States
 5. Language
 6. Genres

Cast

  • Special Agent Dale Cooper
  30
  • Sheriff Harry S. Truman
  30
  • Shelly Johnson
  30
  • Bobby Briggs
  30
  • Benjamin Horne
  30
  • Donna Hayward
  30

The body of a young girl (Laura Palmer) is washed up on a beach near the small Washington state town of Twin Peaks. FBI Special Agent Dale Cooper is called in to investigate her strange demise only to uncover a web of mystery that ultimately leads him deep into the heart of the surrounding woodland and his very own soul. written by Douglas Baptie from IMDb
 1. 3 golden globes
 2. 13 awards
 3. 45 nominations
Updated

 

Twin Peaks (2017)

 1. 1 season
 2. 18 episodes
 3. 1 hour
 4. TV Series

Details

 1. Rating
  8.5/52K
 2. Creator
 3. Release Date
  May 21, 2017
 4. Country
   • United States
 5. Language
 6. Genres

Cast

  • Dale Cooper
  18
  • Laura Palmer
  18
  • Deputy Chief Tommy 'Hawk' Hill
  14
  • FBI Agent Tammy Preston
  11
  • FBI Agent Albert Rosenfield
  12
  • FBI Deputy Director Gordon Cole
  11

Picks up 25 years after the inhabitants of a quaint northwestern town are stunned when their homecoming queen is murdered. written by Unknown from IMDb
 1. 1 golden globe nomination
 2. 16 awards
 3. 38 nominations
Updated

 

 • Like 18
 • Respect 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Προσπάθησα να χτίσω μια παρουσίαση χωρίς να δίνω πολλά στοιχεία που μπορούν να θεωρηθούν σπόιλερ, αλλά και να σας παροτρύνω να τη δείτε πριν παιχτεί η νέα σεζόν. Απορώ πώς δεν το κατεβάζετε ΤΩΡΑ! :valt:

 

post-3787-0-30254600-1484055313_thumb.jpg Μια μεταμφιεσμένη πρωταγωνίστρια πολύ γνωστός στο κοινό :P

 • Like 12

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το Twin Peaks ήταν και παραμένει το κορυφαίο series που προβλήθηκε ποτέ στα τηλεοπτικά χρονικά. Ήταν ένα γεγονός που δεν είχε προηγούμενο. Το βλέπαμε με ανοιχτό το στόμα. Επειδή ήμουν φοιτητής τότε και δεν είχα τηλεόραση, όπως οι περισσότεροι, μαζευόμασταν 10 -10 όπου βρίσκαμε σπίτι με συσκευη και το παρακολουθούσαμε ομαδικά. Η δεύτερη σεζόν δεν είναι σαν την πρώτη βέβαια. Αλλά τα 10 τόσα πρώτα επεισόδια ηταν κάτι το ανεπανάληπτο, Και αυτή η μουσική ακόμα και σήμερα μαγεύει. Πρόσφατα μάλιστα το indie συγκρότημα των Xiu Xiu έβγαλε το νέο του cd με μουσική αποκλειστικά διασκευές στα θέματα και τα τραγούδια του σίριαλ.

 • Like 9

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πολυ ωραιο αφιερωμα Θοδωρη! :best:

 

Φοβερη σειρα. Ειδικα η πρωτη σεζον. Η δευτερη δεν μου αρεσε τοσο πολυ σαν συνολο αλλα αν θελετε την γνωμη μου το τελευταιο επεισοδιο ειναι ισως και το καλυτερο της σειρας. Περιμενω πως και πως την νεα σεζον και εχω μεγαλες προσδοκιες :D

 

Ισως πρεπει να κανω και καμια επαναληψη βεβαια πρωτα :idea:

 • Like 9

Share this post


Link to post
Share on other sites

Agent Dale Cooper returns

 

Ανατριχίλα και ρίγη. Αυτό το μουσικό θέμα θα με στοιχειώνει για πάντα... 

 • Like 7

Share this post


Link to post
Share on other sites

σειρα της οποιας η πρωτη σεζον μου αρεσε πολυ (καποια επεισοδια τα βρηκα απλα εξαιρετικα αν και αρκετα ειχαν σημαδια χρονου πανω τους) αλλα η δευτερη με κανε να βαρεθω πολυ σε σημειο που απλα σταματησα να τη βλεπω,απλα δεν ειχα ποτε ορεξη να βαλω καποιο καινουργιο επ να παιξει.. Αν τυχον η τριτη σεζον λαβει τοσο καλα σχολια μπορει να κανω μια δευτερη αποπειρα,μη τυχον ηταν λαθος το timing :)

 • Like 7

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το Twin Peaks ήταν και παραμένει το κορυφαίο series που προβλήθηκε ποτέ στα τηλεοπτικά χρονικά. Ήταν ένα γεγονός που δεν είχε προηγούμενο. Το βλέπαμε με ανοιχτό το στόμα. Επειδή ήμουν φοιτητής τότε και δεν είχα τηλεόραση, όπως οι περισσότεροι, μαζευόμασταν 10 -10 όπου βρίσκαμε σπίτι με συσκευη και το παρακολουθούσαμε ομαδικά.

 

Ακριβώς έτσι όπως τα λες. Ήταν ένα ανεπανάληπτο φαινόμενο που είχε καθηλώσει όλο τον κόσμο, θυμάμαι με τι αγωνία βλέπαμε κάθε επεισόδιο και δεν διανοούμασταν να χάσουμε ούτε λεπτό. Εγώ ήμουν μαθητής όταν πρωτοπαίχτηκε, αν θυμάμαι καλά ήταν και η πρώτη φορά που το περιοδικό ΣΙΝΕΜΑ είχε κυκλοφορήσει με βασικό θέμα αφιέρωμα σε τηλεοπτική σειρά.

"Ποιός σκότωσε την Λώρα Πάλμερ;"

 • Like 7

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μόλις είδα το πρώτο νέο επεισόδιο.Με τέτοια διάρκεια (1 ώρα και 51 λεπτά) το έλεγες και ταινία. Τα συναισθήματα πραγματικά δε περιγράφονται. Απολαυστικότατο όσο δε πάει. Εκεί που πραγματικά συγκινήθηκα ήταν στη τελευταία σκηνή στο The Bang Bang Bar.

 

"James is still cool. He's always been cool."

 • Like 6

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τέσσερα επεισόδια έχουν παιχτεί και είναι ο ορισμός του David Lynch. Η σειρά δεν είναι για όλους, ή μάλλον δύσκολα να εκτιμηθεί στο σύνολό της από όλους. Υπάρχουν κάτι περίεργα δεκάλεπτα που αρκετούς θα απογοητεύσουν αλλά κατόπιν σε ξεπληρώνει στο διπλάσιο. Μετά από 25 χρόνια η τεχνολογία έχει φτάσει σε άλλα επίπεδα, και ο σκηνοθέτης μπορεί να παίξει πιο άνετα. Θα χορτάσετε κολπάκια με τις κόκκινες κουρτίνες και τα ψαροκόκαλα πατώματα. 

 

Οι χαρακτήρες μου θυμίζουν κωμωδία των Coen. Ας πούμε οι περισσότεροι έχουν ένα πιο χαμηλό IQ από το μέσο όρο. Οι εξελίξεις κάποιων είναι στατικές, και κάποιων, όπως του πράκτορα Cooper, συγκλονιστική. Το σενάριο όχι απλά προχώρησε αλλά μας ξεπερνά σε φαντασία. Χωρίς να θέλω να δώσω κάποιο σπόιλερ ο αγαπημένος μας πράκτορας δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας σε έναν απαιτητικό ρόλο και πείθει. 

 

Μεγάλες παύσεις, σκηνές που κρατάνε πολύ, διάλογοι μισοάνευ σημασίας μπορεί να σας κάνει να το σταματήσετε. Είναι Lynch, δεν τον νοιάζει να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις σας και αυτό που έχετε συνηθίσει. Σκεφτείτε ότι το μισό σενάριο είναι φόρος τιμής - παρωδία αμερικάνικων σαπουνόπερων προηγούμενων δεκαετιών. Χαρακτηριστική είναι η φράση "Μα πώς σε συλλαμβάνουν; Απόψε έχουμε τραπέζι τους Μίλλερ!"

 

Πολλοί ηθοποιοί που βγήκαν στη σύνταξη δέχτηκαν την πρόσκληση να συμμετάσχουν στα γυρίσματα. Τόσο ενθουσιάστηκαν στην ιδέα. Θα βρείτε δεκάδες άρθρα στο ίντερνετ για την επιστροφή της σειράς. Κάποια έχουν ενδιαφέρον, κάποια είναι τόσο ανόητα με την αμετροέπειά τους που μου δίνουν την εντύπωση ότι προσπαθούνε να αγγίξουν το φαινόμενο. Καλή τους προσπάθεια.

 

Χαλαρώστε, δεχτείτε τις παραξενιές των δημιουργών και θα μπορέσετε να το διασκεδάσετε.

 • Like 7

Share this post


Link to post
Share on other sites

End credits στο πρώτο επεισόδιο...

 

https://www.youtube.com/watch?v=IGUboLZx3Tk

 

:flowers7:

 • Like 8

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ωραία παρουσίαση Θοδωρή!! :best: Εξαιρετική σειρά αν και ο 2ος κύκλος ήταν πιο χλιαρός... Απ' τον David Lynch έχω παρακολουθήσει σχεδόν τα πάντα! Και τις μικρού μήκους που έχει φτιάξει, ακόμη και διαφημιστικά του για προϊόντα! Δεν έχω δει σίγουρα τη σειρά "Rabbits" και κάνα-δυο άλλες μικρού μήκους που έχει κάνει... Μακάρι να κυκλοφορήσει κάποια στιγμή και Director's Cut του "Dune" με τη βαρβάτη εκδοχή του που ο Dino De Laurentis (παραγωγός) δε δέχτηκε λόγω διάρκειας... :pray:  Έχω ξεκινήσει να κατεβάζω τα επεισόδια της νέας σειράς να την εντάξω κι αυτή στο ήδη "βεβαρημένο, τηλεθέασης, πρόγραμμά μου... Για να δούμε τι θα δούμε!! :)

 

Υ.Σ. Σε περίπτωση που θέλεις να βάλεις τον ελληνικό τίτλο, εάν θυμάμαι καλά είναι "Ο Ύποπτος Κόσμος Του Τουιν Πικς".

Edited by Mandrake
 • Like 5

Share this post


Link to post
Share on other sites

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένα "μείγμα" Inland Empire και των παλιών κύκλων ως τώρα. Πολύ πιο δυσπρόσιτο από τη μέση σειρα αλλά και από τις δύο προηγούμενες σεζόν. Θέλω να το ξαναδώ όλο μαζί για να μπορέσω να το εκτιμήσω όπως πρέπει.

 • Like 5

Share this post


Link to post
Share on other sites

Η νέα σειρά δε βλέπεται. Απαίσια πραγματικά. Αδιάφορη ιστορία, ξεχειλωμένη όσο δεν πάει (18 επεισόδια ενώ 10 και πολλά θα ήταν), αργή, επιτηδευμένη, μέτρια σκηνοθεσία, κακές ερμηνείες, φτηνές εξάρσεις τρόμου, τραγικά cgi εφέ, δεν υπαρχουν  παράλληλες ιστορίες που θα μπορούσαν δρουν υποστηρικτικά στην κύρια πλοκή, δεν αξιοποιεί το υπέροχο σύμπαν χαρακτήρων απ' την αυθεντική σειρά, και πολλά άλλα στραβά. Μετά και το απαράδεκτο Inland Empire, μπορούμε να συμπεράνουμε με ασφάλεια πως ο 71χρονος Lynch πρέπει να πάρει σύνταξη.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δεν τελείωσε ακόμη, τουλάχιστον σεναριακά το θεωρώ αστείο να το κρίνουμε πριν το δούμε ολοκληρο, και το mullholand drive αν δεις μέχρι τη μέση είναι κακό.

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το mullholand drive γενικά είναι κακό, με δήθεν ανατροπή. Όσοι το εκθείασαν εκείνη την εποχή, ήταν για το μάτι που πήραν. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μπορεις να πεις ευκολα για τον Lynch οτι ειναι δηθεν, για το μεγαλυτερο κομματι της δουλειας του. Ειναι απο τις λιγες φορες που η φραση "οχι για ολους" ερχεται στο μυαλο μου. Δεν πιστευω οτι η νεα σειρα ειναι απιστευτη ή οτιδηποτε απλα κρατηστε στο μυαλο σας οτι ειχε το ελευθερο απο το καναλι να κανει οτι θελει αντιθετα με τις 2 πρωτες σεζον. Οτι επιλογη εχει γινει στα visuals, στο pacing αλλα και στην ηθοποια (πχ η τραγικη καρικατουρα του Marlon Brando απο τον Michael Cera) ηταν καθαρα συνειδητη. Και εμενα με ξενισαν και ακομα με ξενιζουν πολλες επιλογες του στην τριτη σεζον, αλλα περιμενω να τελειωσει για να πω το οτιδηποτε ουσιαστικο, το οτι καποια storylines δεν χρειαζονταν με καθε επεισοδιο αποδεικνυεται ολο και λιγοτερο αληθεια ως εδω παντως.

 • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

'Ενα twist α λα Mulholland Drive/ Lost Highway δε μπορεί να λειτουργήσει σε μια τηλεοπτική σειρά 18 ωριαίων επεισοδίων. Ακόμα και να υπάρξει (3 επεισόδια έμειναν) δε θα συγχωρέσει 15 ώρες βαρεμάρας οπού δεν έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό. Ενδιαφέρθηκε κανείς γιατί οι Steven και Gersten έχουν φρικάρει στο τελευταίο επεισόδιο; 'Οχι γιατί οι χαρακτήρες είναι μονοδιάστατοι και η πλοκή τους αδιάφορη. Αλήθεια, τι έγινε μ' εκείνη τη γυναίκα-πρεζόνι που επαναλάμβανε κάτι αριθμους στα αρχικά επεισόδια; Τίποτα δεν έγινε, ξεχάστηκε. Και όλη η νέα σειρά είναι γεμάτη με τέτοια παραδείγματα. Είναι λοιπόν πιο πιθανό οτι ο Lynch απλά έχασε το ταλέντο του. Συμβαίνει με τους καλλιτέχνες. Επίσης, ήδη απ' το Inland είναι φανερό οτι η αλλαγή από φιλμ σε ψηφιακό δεν του βγαίνει. Τέλος, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα πως το αυθεντικό Twin Peaks ήταν τόσο καλό επειδή ο Lynch είχε περιορισμένη ανάμειξη (2 επεισόδια στην πρώτη σεζόν, 4 στη δεύτερη). Αν το σκηνοθετούσε ολόκληρο, όπως τώρα, θα κατέληγε ένας τυπικός Lynch-ικός εφιάλτης, χωρίς τα ανάλαφρα στοιχεία να ισορροπούν τη συνταγή. Αυτός ήταν και ο λόγος που το  Fire Walk With Me απέτυχε να επαναλάβει τη χημεία της σειράς.

Edited by Jim Slip

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μεγάλη πόλωση βλέπω στα σχόλια.. :)

 

Κοιτάξτε,μιλάμε για μια από τις πιο εμβληματικές μορφές του σινεμά, που στα 71 του δεν έχει να αποδείξει κάτι σε κανέναν. Τον βασικό όγκο του έργου του τον έχουμε δει. Κακή απόφαση από εμπορικής σκοπιάς να δημιουργήσει κάτι τόσο abstract για το τηλεοπτικό φορμά; Ίσως. Ξαφνικά να έχασε το ταλέντο του και από μεγάλος auteur να βάλθηκε να κάνει show off για να ικανοποιήσει τον εγωισμό του; Μάλλον απίθανο. Μη ξεχνάτε πως ο Lynch της blue velvet και wild at heart περιόδου λίγα κοινά έχει με τον Lynch που έκανε το Inland Empire, θα ήταν αφελές να περιμέναμε κάτι κοντινό στις πρώτες δύο σεζόν εν έτει 2017 .

Edited by Ridcully
 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το ζήτημα είναι ότι αν εξαιρέσουμε το Blue Velvet και το Wild At Heart καθώς και τις δύο mainstream επιτυχίες του The Elephant Man και The Straight Story όλες οι άλλες ταινίες του Lynch ήταν απο αμφιλεγόμενες (Mullholand Drive, Eraserhead) μέχρι φλόπες (Dune, Lost Highway, Inland Empire).

Μεγάλο μέρος της υστεροφημίας του Lynch  προέρχετο από το Twin Peaks. Μόνο που δεν ξέρω πόσα credits πρέπει να πάνε στον Lynch , πόσα στον Frost και πόσα στους υπόλοιπους συντελεστές της σειρας όπως το απίστευτο cast ή ο Badalamenti.

Ούτε που σκέφτηκα να δω το νέο Twin Peaks παρόλο που λάτρεψα την πρώτη σεζόν κυρίως.

You just can't go home again!

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σίγουρα η επιτυχία του πρώτου κύκλου είναι πολυπαραγοντικό ζήτημα, δεν τίθεται θέμα. Καστ, φωτογραφία, σενάριο, μουσική απαιτούν την ανάμειξη αρκετών συντελεστών.

 

Αμφιλεγόμενο μπορείς να πεις όλο το φάσμα του σουρρεαλιστικού σινεμά, δε θα συγκρίνεις τον Λυντς με τον Νόλαν. Θα τον κρίνεις με τα ίδια μέτρα και σταθμά που θα αξιολογήσεις το έρχο του Jodorowsky πχ. Το eraserhead όπως και το Lost highway είναι ταινίες που άνοιξαν δρόμους στο σουρεαλιστικό σινεμά στην εποχή τους, δεν θα τις έλεγα ούτε "φλόπες" ούτε "αμφιλεγόμενες". Το δε Mulholland drive θεωρείται ακόμα και από τα mainstream μέσα σταθερά μια από τις κορυφαίες ταινίες του 21ου αιώνα ως τώρα. Όσο για το Dune , ενώ σίγουρα μέρος της ευθύνης βαραίνει και τον ίδιο τον Λυντς , το πρότζεκτ πέρασε από 40 κύματα μέχρι να ολοκληρωθεί, με τον Λυντς να αναλαμβάνει μετά την απομάκρυνση του Jodorowsky και περιορισμένο δημιουργικό έλεγχο.

 • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

 

'Ενα twist α λα Mulholland Drive/ Lost Highway δε μπορεί να λειτουργήσει σε μια τηλεοπτική σειρά 18 ωριαίων επεισοδίων. 

Ενα ισως οχι, δυο-τρια προλαβε να βαλει στο τελευταιο επεισοδιο, και μενουν αλλα δυο.
Μπορει το τελος να ναι πραγματικα κακο, δεν μπορω να το ξερω αυτο, αλλα ως τωρα φαινεται πως ξερει που το πηγαινει, τα τελευταια επεισοδια αν τα κρινω απο μονα τους ηταν παρα πολυ καλα.

 

 

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Να λοιπόν και το twist στο τελευταίο επεισόδιο και, οποία έκπληξις, είναι η ίδια ανατροπή που χρησιμοποίησε στο Lost Highway, και ξαναχρησιμοποίησε στο Mulholland Dr., και ξαναχρησιμοποίησε στον υπέρτατο βαθμό στο ερασιτεχνικό ντελίριο του Inland Empire. 'Ηταν λοιπόν όλα ένα όνειρο. 'Η ίσως όχι, μπορεί απλά ο Κούπερ να δημιούργησε χωροχρονικό παράδοξο και να δημιουργήθηκε μια νέα εκδοχή της πραγματικότητας. Διαλέξτε όποια εκδοχη σας ταιριάζει, δεν έχει σημασία. Δικαιολογεί αυτό 17 ώρες άνοιας, αυτοσχεδιασμών και ασυνάρτητων ιδεών; 'Οχι. Για 17 επεισόδια δεν υπήρχε πλοκή, δεν υπήρχαν χαρακτήρες, δεν υπήρχε αφήγηση. Ο Lynch τα 'χει παίξει. Από τότε που το γύρισε στο ψηφιακό έχει χάσει κάθε έννοια πειθαρχίας και απλά γυρίζει οτι του κατέβει στο κεφάλι. Γιατί; Γιατί μπορεί ενώ πριν δεν μπορούσε. Αυτή είναι η θλιβερή παρακαταθήκη που μας έχει αφήσει η ψηφιακή τεχνολογία.

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ονειρο δεν ηταν με τιποτα, με τα χωροχρονικα παραδοξα κλπ ισως κατι παει να γινει οντως. Ειναι στην ιδια φλεβα με την υπολοιπη δουλεια του. Ατμοσφαιρικο και μεταφορικο σχεδον παντα, εκτος απο τα σημεια που ηγηθηκε ο Frost. Επαιξε με τις προσδοκιες, τρομαξε, αηδιασε και γεμισε αποριες, οπως ολες οι δουλεις του Lynch. Ξαναβλεπωντας το πρωτο επεισοδιο πολλοι διαλογοι και plot lines που μου φανηκαν αχρειαστοι δεσαν με τα τελευταια 2-3 επεισοδια. Φανταζομαι και και στα μεσαια επεισοδια ισως γινεται κατι αντιστοιχο αλλα δεν τα εχω δει ακομα. Αν αξιζε 18 ωρες, για μενα αξιζε και το ξαναβλεπα πολυ ευκολα. 

Η επιλογη του σε ψηφιακο στα πρωτα 4 επεισοδια με ξενισε παρα πολυ, στην πορεια απλα το αγνοησα και προς το τελος που το συνηθισα, πιστευω πως εδωσε μια ιδιαιτερη αισθηση, που ειναι το πρωτο που κραταω απο αυτην την σειρα (και τον Lynch γενικοτερα), το τι αισθηση μου αφησε.

Δεν νομιζω οτι "φταιει" καμια ψηφιακη τεχνολογια παντως, επιλογες κανει ο ιδιος οχι η τεχνολογια. Λεφτα ειχε, χρονο ειχε, τα παντα ειχε, δεν τον περιορισε καμια τεχνολογια.

 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αυτό είναι το πρόβλημα, οτι γυρίζοντας ψηφιακά δεν έχει περιορισμούς. 'Οσο για το αν ήταν όνειρο, η πλοκή (ο θεός να την κάνει) ήταν τόσο ασυνάρτητη που δε μπορεί να μην ήταν όνειρο. Το λέει κι ο ίδιος ο Κούπερ στο προτελευταίο επεισόδιο, "we live inside a dream". Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς, τα απανωτά τζάκποτ; Το πως ένας βλάκας που απλά επαναλάμβανε οτι άκουγε όχι απλά ζούσε τη ζωή του αλλά ξεσκέπασε μια ασφαλιστική συνωμοσία; Την παραλίγο εκτέλεση που αποτράπηκε από μια κερασόπιτα; Το κουτί από γυαλί που ποτέ δεν εξηγήθηκε; Τον έμπορο ναρκωτικών που πέταγε κέρματα στον αέρα και αυτά αιωρούνταν; Το παιδί απ' τον εξορκιστή που έκανε εμετό; Την Audrey που έμεινε να κοιτάει ένα καθρέφτη; Αλήθεια, τι ακριβώς ήθελε ο DoppelCoop; Τι έκανε όλα αυτά τα 25 χρόνια; Τι απέγιναν η Becky, ο Steven, η Gersten, η Beverly; Τι ήταν αυτοί οι μαυριδεροί άστεγοι; Ποιός ήταν ο Mr. Strawberry; Η ατομική βόμβα έκανε την Judy να ξεράσει τον Bob; Λολ και πάλι λολ, τα παραδείγματα είναι αμέτρητα. Το όλο πράμα πρέπει να γράφτηκε σε ένα απόγευμα ενώ οι Lynch και Frost ηταν μεθυσμένοι, δεν υπάρχει άλλη εξήγηση.

Edited by Jim Slip
 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ναι, τελικά φάγαμε μια κλώστιά στην αγάπη. Το σενάριο έμεινε με πολλά αναπάντητα. Η καλύτερη δικαιολογία που μπορώ να δώσω είναι ο Lynch μου θυμίζει Jack Kirby (του μοιάζει κιόλας). Οργασμός ιδεών, υπέροχα πλάνα και τοπία, ποιητική ατμόσφαιρα, αλλά στο δέσιμο σεναρίου χωρίς έναν Stan Lee δίπλα του δεν το έχει. Ας πούμε ότι με ικανοποίησε 70%. Μάλλον έχω λιγότερα ερωτήματα από σένα Jim, αλλά έχω και γω τα ερωτήματα μου.

 

Ναι, πολλές σκηνές ήταν στα όρια του άχρηστου, πολλοί χαρακτήρες ήταν για να γεμίσουν το σενάριο, πλατείαζε κλπ. Είμασταν έρμαιοι των εμμονών του. Κατάφερνε όμως να μας ξεπληρώσει με την υπομονή μας. Ως έναν βαθμό.

O Kyle MacLachlan είναι ηθοποιάρα. :valt:

Edited by x_for_xepeta
 • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Το λέει κι ο ίδιος ο Κούπερ στο προτελευταίο επεισόδιο, "we live inside a dream".

Ονειρα στην σειρα υπαρχουν παρα πολλα, απο την πρωτη σεζον ακομα, σε αυτην αρκετες σκηνες ηταν ονειρα, δεν ηταν ολη η σεζον ονειρο. Το quote το ιδιο ειναι μεταφορικο, οπως και τα περισσοτερα quotes της σειρας.

 

Ο Cooper των πρωτων 16 επεισοδιων που προχωραει την πλοκη σχεδον με μη-πειστικο τροπο ηταν παρα πολυ surreal και ισως το πιο τραβηγμενο κομματι της σειρας.

 

Ο Doppelcoop αυτα τα 25 χρονια προσπαθουσε να στησει σχεδιο ωστε να μην γυρισει ο κανονικος Cooper πισω, το experiment της Νεας Υορκης και οτιδηποτε αλλο εκανε ειναι η προσπαθεια του να μην γυρισει πισω στο Black Lodge.

 

Οι μαυριδεροι αστεγοι πρεπει να ηταν minions του Bob ή της Judy, αυτο ειναι το ενα plot line που τα βρηκα πολυ σκουρα να εξηγησω την υπαρξη του και εγω.

 

Τα φαινομενικα αχρηστα plot lines του Lynch παντως υπηρχαν απο παντα, τιποτα καινουριο εχω να πω. Δεν τον δικαιολογω, με κουρασε και μενα η σειρα σε καποια σημεια, απλα προσπαθω να δωσω εξηγησεις οπου πιστευω οτι καταλαβα τι συμβαινει στην πλοκη.

 

 

 

 • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

'Οπως είπα και πιο πάνω, ο καθένας επιλέγει την εκδοχή που προτιμά. Εγώ με βάση αυτά που είδα προτιμώ την εκδοχή του ονείρου.

 

Από 'κει και πέρα, το Α και το Ω μιας καλής τηλεοπτικής σειράς είναι οι χαρακτήρες. Εδώ λοιπόν έχουμε το εξής παράδοξο, το The Return κληρονομεί ένα υπέροχο σύμπαν χαρακτήρων απ' την αυθεντική σειρά (έτοιμοι ήρωες με πλούσιο υπόβαθρο και ιστορίες εν εξελίξει), τους οποίους αγνοεί και παρουσιάζει το δικό του σύμπαν μη-χαρακτήρων. Οι λίγοι ήρωες απ' την αυθεντική σειρά είναι απλά διακοσμητικοί (πλην Κούπερ), ενώ οι υπόλοιποι είναι προσωπικότητες χωρίς backstories, χωρίς εξέλιξη, ηρωες που απλά περιπλανιούνται, οι ιστορίες τους εξετάζονται επιφανειακά και μετά ξεχνιούνται. Αυτό ισχύει ακόμα και για αυτούς που είχαν περισσότερο screen time, όπως τον Gordon, την Diane ή την Janey-E. Αυτό μπορεί να δουλέψει σε μια ταινία, αν η ταινία είναι καλή, αλλά όχι σε μια τηλεοπτική σειρά. Βασικά όσο πιο πολύ το σκέφτομαι, τόσο πιστεύω πως ο Lynch είχε απλά κόλλημα να κάνει τηλεοπτική σειρά σε στυλ Mulholland  (η συγκεκριμένη ταινία ξεκίνησε σαν ιδέα για τηλεόραση) και από σπόντα έκατσε να κάνει το The Return, μόνο που το σύμπαν του Twin Peaks δεν προσφέρεται για τέτοιου είδους ακροβασίες, σε αντίθεση με μια απλή ιστορία αγάπης και φόνου που βασικά ήταν τα Lost Highway και Mulholland. Επίσης, αυτή η προσκόλληση στα ίδια και τα ίδια δείχνει οτι βασικά έχει ξεμείνει από ιδέες.

Edited by Jim Slip
 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Την ειδα και γω την τριτη σεζον και μπορω να πω οτι ενθουσιαστηκα. Τοσο πολυ που μετα το τελος τoυ 18ου επεισοδιου ξεκινησα να διαβαζω θεωριες στα internets, να ψαχνω δηλωσεις των συντελεστων, βιντεο στο youtube και δεν συμμαζευεται. Δεν το εχω ξανακανει ποτε με οποιαδηποτε σειρα. Πολλες σκηνες ειναι παραξενες και καποια πραγματα μενουν ανεξηγητα, οχι ομως τοσα πολλα οσο του καταλογιζουν πολλοι σε κριτικες τους γιατι πολλα μεχρι το τελος εξηγουνται. Ακομα :respect: στους συντελεστες που δεν εκαναν μια απο τα ιδια μετα απο 25 χρονια. Θα προτεινα να δειτε τα επεισοδια μαζεμενα και συγκεντρωμενοι αλλιως μπορει να χασει κανεις πολλα. Απο μενα ειναι 10/10, αξιζε τον κοπο και μακαρι να δουμε και 4η σεζον!

 

Υ.Γ. Οταν παιχτηκε η παρακατω σκηνη, βουρκωσα :D

Spoiler

 

 

 • Like 7

Share this post


Link to post
Share on other sites

Βλέπω τη σειρά για δεύτερη φορά και είμαι στην αρχή της δεύτερης σεζόν. Οι σκέψεις είναι a prosteriori πια.

 

Η σειρά σε απογοητεύει και σε συναρπάζει το ίδιο λεπτό. Εκεί που λέω "μάς έχεις ζαλίσει την ψυχοσύνθεση ρε Λίντς" γίνεται κάτι και με ταρακουνάει και με κάνει να μπήγω τα νύχια στην πολυθρόνα. Οι διάφορες σαπουνοπερικές σκηνές είναι παρατραβηγμένες και ανούσιες τόσο που νοιώθω ότι μας κοροϊδεύει. Τα ρομάντζα των  Ed Hurley, Nadine Hurley, Donna Hayward, James Hurley , Donna Hayward , Maddy Ferguson, κλπ είναι για τα μπάζα. Στην Τόλμη γίνονται καλύτερα πράγματα. Και μετά σου δίνει μια σκηνή με τον Bob και σε κάνει να θες και άλλο.

 

Βλέπω στην παλιά σεζόν πώς ο χαρακτήρας του Maj. Garland Briggs πήγε άπατος, και αφού πέθανε ο ηθοποιός φάνηκε πόσο σημαντική φιγούρα ήταν το 2017. Το τι ήταν το Garmonbozia δεν κατάλαβε κανείς και ούτε στη νέα σεζόν το εξήγησε σωστά. Ας είναι καλά το ίντερνετ. αλλά έτσι δε γίνεται δουλειά.

 

Έχω την εντύπωση ότι ο David Lynch διάβασε Lovecraft. Και αν όχι, τότε κατά λάθος στο μυαλό μου αυτά συνδέονται. Αυτά τα εξώκοσμα δαιμονικά πλάσματα που καταλαμβάνουν ανθρώπους και ζουν ανάμεσά μας έχουν κάτι το λαβκραφτικό. Πχ. η περίπτωση του Τσάρλς Γουόρντ Ντέξτερ μοιάζει σε πολλά σημεία με το Twin Peaks.

 

Και μια ερώτηση:

 

Spoiler

Μόνο εμένα μου φαίνεται ότι η Laura Palmer είχε μέσα της και αυτή ένα πλάσμα τυπου Bob; Κατά καιρούς οι φίλοι της λέγανε ότι αγρίευε και έκανε τρελά πράγματα σα να καταναλαμβανόταν η προσωπικότητά της από κάτι δαιμονικό. Και ότι ήθελε να πεθάνει. Ότι είχε κουραστεί από αυτήν την αυτοκαταστροφική συμπεριφορά φαινόταν καθαρά.

 

Edited by x for xepeta
 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.