Jump to content

Recommended Posts

Τίτλος:
ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΑΓΙΑΣ, Ο ΒΡΥΚΟΛΑΚΑΣ
Σενάριο/Kείμενα:
Βέρα Καρτάλου
Σχέδιο:
Νίκος Παπαμιχαήλ
Εκδοτική:
ΑΥΤΟΕΚΔΟΣΗ Λίστα εκδόσεων
Hμερ. έκδοσης:
12-2016
Εξώφυλλα:
1 + 1 Οπισθόφυλλα ΕΔΩ ΛΙΣΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
Τεύχη:
1
Κατηγορία:
Αυτοτελές
Είδος εντύπου:
Κόμικ
Βιβλιοδεσία:
Καρφίτσα
Περιεχόμενο:
Τρόμου/Θρίλλερ
Μέγεθος:
17.0 x 23.0
Σελίδες:
28
Χρώμα:
Ασπρόμαυρο (ΑΜ)
Προέλευση:
Ελληνική

tn_THANASISVAGIAS_0001.jpg tn_THANASISVAGIAS_0001z.jpg

 

 

ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΤΙΜΗ: 5€

Ένα φανζίν που κυκλοφόρησε στο AthensCon του Δεκεμβρίου και αφηγείται με εικόνες το ομότιτλο έργο του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη σε σεναριακή διασκευή της Βέρας Καρτάλου και σχέδιο του Νίκου Παπαμιχαήλ. Το ποίημα είναι ένα από τα ελάχιστα έργα της νεοελληνικής γραμματείας, το οποίο έχει ως θέμα του βρυκόλακες και γενικότερα υπερφυσικό τρόμο.

Ενιδαφέρουσα διασκευή, όχι όμως και αξέχαστη. Σωστή η εικονογράφηση του Παπαμιχαήλ, ο οποίος αξιοποιεί σωστά το ασπρόμαυρο σχέδιο, τις σκιές και το στήσιμο των καρέ.

Αν παρακολουθείτε τους δύο δημιουργούς, μάλλον θα πρέπει να το έχετε υπόψη σας. :)

 • Like 24
Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Λόγω θεματολογίας αλλά και σχεδίου, ο Νίκος Παπαμιχαήλ έχει γίνει ίσως ο αγαπημένος μου φανζινάς! Πρώτα το Der Engel, ύστερα ο Εκλεκτός των Νερών, και τώρα αυτό. Πάρα πολύ καλά και τα τρία!

 

Ποτέ μου δεν μου άρεσε η ποίηση, αλλά το ποίημα "Ο Βρικόλακας" του Βαλαωρίτη μου είχε κάτσει πολύ ωραία όταν το πρωτοδιάβασα στην Ανθολογία Επιστημονικής Φαντασίας της Ωρόρα (Βιβλίο # 30: Ιστορίες με Βρικόλακες). Χαίρομαι πολύ για την επιλογή αυτή των δύο δημιουργών, και που το τελικό αποτέλεσμα βγήκε τόσο καλό! Το μαύρο κατάμαυρο σχέδιο του Παπαμιχαήλ ταιριάζει γάντι σε τέτοιες ιστορίες!

 

:cheers2:

 • Like 18
Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Απόκτησα ένα αντίτυπο από το εν λόγω κόμικ και είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τη συγγραφέα του. Μου έκανε εντύπωση που συμμεριζόταν τις συγγραφικές μου ανησυχίες του χώρου. Ένας μικρός καημός που η ελληνική 9η Τέχνη δεν ξετρελαίνεται με τους συγγραφείς, αλλά δοξάζει τους σκιτσογράφους.

 

Βέβαια το κόμικ αυτό δε δείχνει τις συγγραφικές δυνατότητες της δημιουργού. Εκ πρώτης όψεως. Διότι αν το προσέξεις έχει κάνει αρκετή καλή δουλειά. Σαν μεταφορά κειμένου που προϋπήρχε σαν ποίημα είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας για να ασχοληθώ. Έχω χορτάσει με ποιήματα του Πόε που τα κάνουν κόμικ, ή εικονογραφήσεις του Καββαδία που κάποιος έχει απάνω του πάντοτε στη ζώνη του σφιγμένο, ένα παλιό αφρικάνικο ατσάλινο μαχαίρι, όπως αυτά που συνηθούν και παίζουν οι αραπάδες, που από έναν γέρο έμπορο αγόρασε στ’ Αλγέρι κλπ.

 

Ξοδεύοντας όμως χρόνο για να παρατηρήσεις το κόμικ θα δεις ότι το ντεκουπάρισμα του κειμένου, το στήσιμο των καρέ, το παίξιμο των γραμματοσειρών, οι εναλλαγές διαλόγων και επεξηγηματικών παραγράφων όχι μόνο δεν έγινε πρόχειρα και γρήγορα αλλά δείχνει μια γνώση κανόνων παρουσίασης που το κάνουν καλοστημένο. Ακόμη και οι προσωπικοί κανόνες στα μπαλονάκια τους οποίους μου εξήγησε ήταν συνειδητά συγκεκριμένοι μετά από σκέψη (αν και εγώ έκανα το ανάποδο :) ). Βέβαια δεν έχω ιδέα πού σταματούσε η δουλειά της Βέρας και συνέχιζε η δουλειά του Νίκου Παπαμιχαήλ.

 

Το σκίτσο του Παπαμιχαήλ είναι αρκετά μαύρο αλλά έχει αέρα να μη σε μπουκώνει και ψάχνεις το κείμενο μέσα σε αυτό. Το μόνο που δε μου άρεσε είναι τα μαύρα επεξηγηματικά κουτάκια σε μαύρο φόντο. Αλλά και πάλι ο γύρω χώρος είναι καθαρός και δε κουράζει. Η στατική καθαρή ποπ αρτ αφαιρετική γραμμή ταίριαξε και λειτούργησε.

 

Να πω για το εξώφυλλο και πισώφυλλο έχει ένα άκρως ενδιαφέρον στήσιμο που του δίνει μια όμορφη χροιά.

 

Τέλος για να ευθυμήσουμε ας μεταφέρω ένα στίχο που με έκανε να γελάσω:

"Μη με σιχαίνεσαι, είμ' ο Θανάσης"
"Φεύγ' απ' τα μάτια μου, θα με κολάσεις!"

Edited by x_for_xepeta
 • Like 12
Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Το είχα από καιρό στις αναζητήσεις μου, ουσιαστικά από την ημερομηνία της παρουσίασης, αλλά δεν είχα καταφέρει να το βρω μιας και έχασα κάνα δυο εκθέσεις και cons. Το καλό είναι ότι ήρθε η ώρα της Λέσχης να αρχίσει μία ξεχωριστή σχέση με τους φανζινάδες και επιτέλους το βρήκα μπροστά μου. Το πρώτο πράγμα που ξεφύλλισα ήταν αυτο, αλλά σαν να ήθελα να βασανίζω λίγο παραπάνω τον εαυτό μου, είπα να κάνω μια γύρα πρώτα να δω τι υπάρχει και μετά να το τσιμπήσω με το καλό.

 

Φυσικά και το πήρα, αρκετά βασανίστηκα τόσο καιρό ψάχνοντας το, το ξεφύλλισα ξανά και είπα να παίξω λίγο ακόμη με τις αντοχές μου αφήνοντας την ανάγνωση για το σπίτι. Πολύ όμορφο στο σύνολο του, σκοτεινό αλλά καθαρό και τόσο φωτεινό όσο χρειαζόταν στα κατάλληλα σημεία. Άλλωστε το φως ενός κεριού είναι αρκετό να πληγώσει το σκοτάδι, δεν χρείαζεται παραπάνω. Το κείμενο οδηγεί το μάτι στις σελίδες και αυτά ξεκλέβουν έξω από τα όρια των πλαισίων των κειμένων για να απολαύσουν το όμορφο και τόσο ταιριαστό σχέδιο, που είναι σαν να αγκαλιάζει το ποίημα του Βαλαωρίτη.

 

Μπορεί να φαίνεται μικρό και σύντομο, αλλά είναι πλήρες χωρίς να σου αφήνει κάποια αίσθηση ότι έτρεξε ή ότι κάτι λείπει. Στο τέλος έχει και επεξηγηματικό κείμενα για τον χαρακτήρα και τα πλάσματα, βιογραφικά σημειώματα. Πολύ όμορφη δουλειά στο σύνολο, λιτή η έκδοση αλλά όμορφη και περιποιημένη, μερακλίδικη και επαγγελματική. Νομίζει ότι θα αρέσει και σε εσένα που έφτασες ως εδώ, θυμήσου, ψάξτο.

 • Like 10
Link to comment
Share on other sites

Ξέχασα να πω μια μικρή σημείωση, παρατήρηση... Το εξώφυλλο στην παρουσίαση έχει κόκκινο σε δυο σημεία. Το κανονικό - πρωτότυπο δεν έχει χρώμα πουθενά, είναι σκέτο ασπρόμαυρο. Ο δημιουργός μου απάντησε σε σχετική ερώτηση, ότι στην έκθεση είχε μαρκαδοράκι και πρόσθεσε το χρώμα. Δεν ξέρω αν το έκανε σε όλα στα ίδια σημεία, ξέχασα να ρωτήσω. Ίσως θα έπρεπε να βάλουμε το κανονικό εξώφυλλο. Αλλά μου αρέσει και αυτή η λεπτομέρεια, δίνει το κάτι παραπάνω. Οπότε αφήνω εδώ το μικρό αυτό σχόλιο απλά για την ιστορία.

 • Like 11
Link to comment
Share on other sites

Δεν είμαι και πολύ φαν της ποίησης, αλλά η γλώσσα του Βαλαωρίτη μου άρεσε πολύ. Το σχέδιο χωρίς να είναι κάτι εντυπωσιακό, συνδέεται πολύ ωραία με το λόγο, χωρίς να «στέκεται» απλά δίπλα του. Προσεγμένη έκδοση και ωραίο κόμικ εν κατακλείδι. Αξίζει να του ρίξετε ένα βλέφαρο. :)

 • Like 10
Link to comment
Share on other sites

Όντως καλοστημένο και ο Νίκος το απέδωσε  πολύ καλά το κλίμα και την απαιτούμενη "θανατίλλα" με τον ατμοσφαιρικό εικαστικό του χαρακτήρα,πολύ ενδιαφέρουσα η ιδεα της Βέρας (μια ιδέα που την δούλευε χρόνια πριν από οτι θυμάμαια πό τις συζητήσεις μας) ,παίδες μόνο μια διόρθωση έχει 4 ευρώ ,το λέω επειδή στην παρουσίαση λέει 5  :cheers3: 

 • Like 11
Link to comment
Share on other sites

Πρόκειται για μια πολύ καλή δουλειά (ένα mini graphic-poem) :P

 

Αξίζει η εικονογράφηση και η διασκευή. Αν και το θέμα του ποιήματος είναι λίγο κάπως επειδή βρικόλακας.

 

Δώστε του μια ευκαιρία αλλά και δεύτερη :)

 • Like 10
Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Μετά από τις θετικές σας εντυπώσεις,το αγόρασα πρόσφατα από την Λέσχη κι εχθές έκατσα και το διάβασα...!

 

Η αλήθεια είναι ότι ούτε κι εγώ είμαι φίλος τη ποίησης...!Ή μάλλον δεν είμαι εξοικειωμένος...!Αρκετά ποιήματα με έχουν συγκινήσει και προβληματίσει...!Αυτό λοιπόν,μαζί με το γεγονός ότι δεν γνώριζα τίποτα για τον Θανάση Βάγια και σε συνδυασμό με τις απελπιστικά ελάχιστες σελίδες του κόμικ,μ'έκαναν να το πάρω με επιφύλαξη...!Διαβάζοντάς το δηλώνω ικανοποιημένος...!Πρώτη φορά έρχομαι σε επαφή με Ελληνικό έργο-διήγημα που να έχει σχέση με βρυκόλακες...!Ειδικά την σκηνή που βγαίνουν όλοι οι πεθαμένοι από τους τάφους τους θα την ζήλευε ακόμα και η παραγωγή του "Walking Dead"...! :P Η γλώσσα του Βαλαωρίτη είναι δημοτική,εύκολα κατανοητή,με ενδιαφέρουσα ομοιοκαταληξία και μερικές φράσεις που χρησιμοποιεί κυριολεκτικά παγώνουν το αίμα...! :wow: Σαν ιστορία δεν μας αναφέρει πολλά για το τι συνέβη με τον μύθο και για πιο λόγο ο κεντρικός χαρακτήρας ήταν τόσο κακός που δημιούργησε τέτοιες δοξασίες γύρω από το όνομά του...!Ο ποιητής όμως φροντίζει να του δώσει ενδείξεις μεταμέλειας για τα εγκλήματα που έχει κάνει...!Έχω την αίσθηση ότι η μεγαλύτερη τραγική φιγούρα από την γυναίκα του είναι ο ίδιος ο Βάγιας...!

 

Κι όλο αυτό το πακέτο δένει εξαιρετικά με το μαύρο σχέδιο,που τονίζει όσο δεν παίρνει το μακάβριο κείμενο και την θλιβερή ιστορία...!Οι λεπτομέρειες με τα σάπια σώματα των απέθαντων που φαίνεται να βγαίνουν μέσα από τις σκιές,δίνουν στο κόμικ μία άγρια και φρικιαστική ομορφιά...! :respect: 

 

Η έκδοση είναι πολύ καλή...!Αρκετά παχύ κι ανθεκτικό εξώφυλλο και γυαλιστερό χαρτί με καλή εκτύπωση...!Πάρα πολύ σημαντικές οι προσθήκες των βιογραφιών του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη,αλλά και του πρωταγωνιστή Θανάση Βάγια...!Ειδικά του δεύτερου λύνει τις απορίες για τον σκοπό της δημιουργίας του ποιήματος και κατ'επέκταση του κόμικ...!Νομίζω ότι θα πρέπει να διαβαστούν πρώτα και μετά το έργο...!Αν θέλουμε να αναφέρουμε ένα αρνητικό,αυτό είναι η μικρή του έκταση...!Δεν ήταν ατελές,αλλά απλά ήθελα κι άλλο...! :yes:

 

Γενικά θεωρώ πολύ σημαντικό να βγαίνουν τέτοιες δουλειές,που είναι πιο εύπεπτες σε σχέση με το βιβλίο κι έτσι θα μπορούν να απολαύσουν τον κόσμο της κλασικής λογοτεχνίας-ποίησης και τα μικρά παιδιά αλλά και όσοι δεν γνωρίζουν...!Στην προκειμένη περίπτωση,αν δεν ήταν αυτό το κόμικ,ο Θανάσης Βάγιας θα ήταν ακόμα άγνωστος για εμένα...!

 

 

:beer:

 • Like 13
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.