Jump to content

Recommended Posts


  • Member ID:  30,604
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  535
  • Content Count:  6,810
  • Reputation:   55,884
  • Achievement Points:  6,810
  • Days Won:  161
  • With Us For:  4,235 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  35

Posted

1.jpg

 

Αυτή την ταινιούλα την παίξαμε και στο παιχνίδι των κινουμένων σχεδίων, είδαμε και το κόμικ από το οποίο εμπνεύστηκε οπότε ας δούμε και την ίδια. Μετά από την μεγάλη επιτυχία που είχε το κόμικ στη Γαλλία έγινε πρόταση στον Joann Sfar (δημιουργό του τίτλου) να συνεργαστεί με τον Antoine Delesvaux ( Aya de Yopougon ) στη σκηνοθεσία και με την Sandrina Jardel στο σενάριο ώστε να μεταφερθεί ο τίτλος στην μεγάλη οθόνη. Κάνοντας πρεμιέρα την πρώτη Ιουνίου 2011 στη Γαλλία απέσπασε πολύ καλές κριτικές και πλέον θεωρείται ένα από τα καλύτερα δείγματα του Γαλλικού animation. 

 

2.jpg3.jpg

 

Η ταινία είναι ένας συνδυασμός του πρώτου,δεύτερου και πέμπτου άλμπουμ (Bar-Mitsva, Le Malka des Lions, Jerusalem d'Afrique). Βρισκόμαστε στο Αλγέρι του 1920 και ο γάτος ενός Ραβίνου μαθαίνει να μιλά αφού τρώει τον παπαγάλο της οικογένειας. Για να μπορέσει να παραμείνει σε αυτή την οικογένεια και ειδικά κοντά στην αγαπημένη του Zlabya (και κόρη του Ραβίνου) αποφασίζει να στραφεί στον Ιουδαϊσμό. Η αμφιβολία όμως και η αμφισβήτηση είναι βαθιά ριζωμένες μέσα του και έρχεται σε διαρκή σύγκρουση με τον δάσκαλο του αλλά και το περιβάλλον του. Βλέπουμε και τον θείο της Zlabya, Malka, ο οποίος είναι θηριοδαμαστής και τους επισκέπτεται ανακατώνοντας την ζωή τους. Το τρίτο και τελευταίο μέρος της ταινίας έχει ως επίκεντρο έναν Ρώσο Εβραίο που ξεφεύγοντας από τους διωγμούς των Σοβιετικών έρχεται στην Αφρική για να βρει την νέα Ιερουσαλήμ. 

 

4.jpg5.jpg

 

Η ταινία δεν είναι άσχημη αλλά ξενέρωσα που προσπάθησαν να μπουκώσουν τρεις ιστορίες μαζί. Δεν τους βγήκε η συνταγή με το τελικό αποτέλεσμα να προδίδει προχειρότητα και να είναι ασύνδετο. Θα προτιμούσα να βλέπαμε το πρώτο άλμπουμ και ίσως λίγο από το δεύτερο με πιο νορμάλ σύνδεση μεταξύ τους. Το animation παρόλα αυτά φτιάχτηκε έτσι ώστε να μοιάζει στο εξαιρετικό ιδιόρρυθμο στιλ σχεδίασης του Sfar και το ευχαριστήθηκα για την διαφορετικότητα και την καινοτομία του. Πολύ δουλειά έπεσε και στην μουσική επένδυση από τον Olivier Daviaud με ανατολίτικα θέματα που ανέβασαν την ταινία μερικά σκαλιά. 

 

6.jpg

 

[imdb=tt1355638]

  • Like 13

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.