Jump to content

Αρχάρια στον κόσμο του σχεδίου


Μάιρα
 Share

Recommended Posts

Καλησπέρα και καλό μήνα.. 

Θα ήθελα πάρα πολύ να μάθω να σχεδιάζω (για εικονογράφηση-κόμικ κυρίως) αλλά δεν ξέρω καθόλου. Ανά καιρούς ψάχνω συχνά στο ίντερνετ "πως να μάθω να σχεδιάζω" και άλλα τέτοια αλλά δεν βρίσκω κάτι που να με ικανοποιεί.. Θα ήθελα να μου πείτε από που να ξεκινήσω, και εσείς κάποτε υπήρξατε αρχάριοι, κάτι παραπάνω θα ξέρετε. Να προσπαθήσω αρχικά μόνη, ή να καταφύγω σε κάποιο ιεκ; Βέβαια δεν ξέρω κατά πόσο αξίζει μια τέτοια κίνηση, αλλά είμαι σίγουρη πως αυτό είναι που θα ήθελα να κάνω, να εικονογραφώ βιβλία.  :blush:  Πόσο θα ήθελα ακόμα να αρχίσω να έχω και τετράδια με δικά μου σκίτσα και να βλέπω την πρόοδο μου. Μου αρέσει το όλο πράγμα, δεν ξέρω όμως από που να ξεκινήσω, τι θα με συμβουλεύατε; 

 

 • Like 14
Link to comment
Share on other sites

Άποψή μου είναι να ψάξεις (ή να σου προτείνουν μέλη εδώ στο φόρουμ που ίσως ξέρουν μερικά κλασικά) βιβλία (ή και βίντεο στο youtube) που να περιέχουν τα βασικά. Είμαι σίγουρος ότι μπορείς να βρεις αρκετά δωρεάν στο ίντερνετ περί προοπτικής, ανατομίας, χαρακτήρων, κτλ. Δύσκολο να βρεις ίσως θα είναι περι γραψίματος σεναρίου κόμικ και τεχνικές κατασκευής της σελίδας (πλάνα, στήσιμο σελίδας, καρέ, κτλ.) Αυτά μπορείς μέχρι ένα βαθμό να τα βρεις και με καλή μελέτη διαφόρων κόμικς. Αν δε θες να το κυνηγήσεις μανιωδώς επαγγελματικά το ιεκ δε θα το πρότεινα προσωπικά. Θα το πρότεινα μόνο εάν έχεις την ευχέρεια και την οικονομική και του χρόνου και δε βιάζεσαι να κάνεις κάτι πιο 'σταθερό'. 

 

Από εκεί και πέρα κοίταξε ποια εικονογραφημένα βιβλία ή κομικς σου αρέσουν και προσπάθησε να καταλάβεις γιατί σου αρέσουν και τι ακριβώς θα ήθελες να σχεδιάσεις. Χωρίς, όμως, να αφοσιώνεσαι αποκλειστικά σε αυτό γιατί σε περιορίζει. Μάθε να σχεδιάζεις ακόμη και την κούπα που έχεις στο γραφείο σου. Άποψή μου είναι πως αν δε μπορείς να σκιτσάρεις τα πάντα, δύσκολα θα καταφέρεις να σκιτσάρεις κάτι συγκεκριμένο σε παραπάνω από ικανοποιητικό επίπεδο. Βρες στο ίντερνετ βίντεο για σκίαση αντικειμένων. Κυρίως για να αρχίσεις να εκμεταλλεύεσαι την πραγματικότητα. Να βλέπεις ότι τα πράγματα είναι τρισδιάστατα και υπάρχουν σε κάποιο χώρο. Κάτι που έμαθα προσωπικά είναι ότι δεν είναι ντροπή να κοιτάς φωτογραφίες ως αναφορά για κάτι που θες να σκιτσάρεις. Είναι πάρα πολύ λίγοι (απειροελάχιστοι) που σκιτσάρουν από τη φαντασία. Για ποιο λόγο να σκιτσάρεις ένα δέντρο από τη φαντασία σου όταν μπορείς να δεις ακριβώς πως είναι. Η μόνη εξαίρεση είναι αν έχεις σκιτσάρει χιλιάδες δέντρα πριν και είσαι σίγουρη για το τι κάνεις.

 

Επίσης σημαντική θεωρώ την παρατήρηση. Ειδικά άμα στοχεύεις σε κόμικς. Για παράδειγμα, όταν πας σε κάποιο συγκεκριμένο μέρος ή κατάστημα ή οτιδήποτε, ποιος είναι εκεί, τι συμπεριφορές παρατηρείς, τι καιρό έχει, τι κτήρια υπάρχουν. Τι χαρακτηριστικά έχουν τα παιδιά, οι ενήλικες, διάφοροι επαγγελματίες. Είναι όλοι ίδιοι μεταξύ τους; Τι φοράνε; Ποια είναι τα κοινά χαρακτηριστικά; Και όλα αυτά να μπορείς να μεταφέρεις σε σκίτσα. Όχι απαραίτητα ρεαλιστικά και όχι απαραίτητα όπως τα βλέπεις. Προσπάθησε να κρατήσεις αυτά που θεωρείς ότι θα σου χρησιμεύσουν.

 

Κι εγώ στην κατηγορία των αρχάριων με κατατάσσω οπότε δε μπορώ να σου εγγυηθώ ότι αυτά που λέω είναι σημαντικά αλλά είναι αυτά που έχω παρατηρήσει μέχρι στιγμής στις προσπάθειές μου. Αν αποδειχθούν ψιλό δευτερεύοντα ή ασήμαντα αυτά που λέω τουλάχιστον είμαι σίγουρος σε μια συμβουλή που μπορώ να δώσω. Σκίτσαρε συνέχεια. Κάθε μέρα όπωσδήποτε. Αν μπορείς και όλη μέρα ακόμα καλύτερα. Και 0 ταλέντο να έχει κάποιος, εάν εξασκείται συνεχώς είναι σίγουρο πως θα φτάσει κάπου. Ο ίδιος ο JH Williams III που έβλεπα τα σκίτσα του και πάθαινα πλάκα και πίστευα πως παίζει να έχει καθαρό ταλέντο, είχα ακούσει σε συνέντευξη να λέει πως στο σχολείο σκίτσαρε χειρότερα από όλους.  Και το βασικότερο μην πτοείσαι από τις 'αποτυχίες'. Αν κάτι δε σου βγαίνει καλό σβήστο και κάν'το καλό. Δε θα γίνει ποτέ καλό αν δεν προσπαθήσεις πολύ να το κάνεις. Στο χέρι σου είναι. 

Edited by Blackbeard
 • Like 9
Link to comment
Share on other sites

Ξεκίνα με τα tutorial που έχουμε στο φόρουμ.

 

Καθώς βελτιώνεσαι, μπορείς να ψάχνεις tutorial για συγκεκριμένες τεχνικές πρώτα στο YouTube και μετά στο Google. Το Draw with Jazza είναι ένα ΟΚ κανάλι για κάτι τέτοιο, επειδή έχει τεράστια ποικιλία σε tutorial, που μπορείς να δεις εδώ

Edited by Tightwad
 • Like 9
Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Αγαπητοί κύριοι και Αγαπητή Μαιρα καλησπέρα σας .Και εμένα με ενδιαφέρει να σχεδιάζω κόμιξ και συνεπώς έχω την ίδια απορία με εσένα .Ωστόσο πιστεύω καλύτερα να πάς σε μια σχολή όπως η Ακτο η οποία έχει τμήμα και αυτό διότι αφενός θα μάθεις πολλά και σωστά πράγματα με μεθοδικότητα και συνέπεια κτίζοντας παράλληλα γερές και αποτελεσματικές βάσεις και αφετέρου οι καθηγητές θα σε προσέχουν πολύ και βεβαίως θα θέτεις τις απορίες σου -το ίδιο σκέφτομαι να κάνω και εγώ.Διότι πολύ διαφορετικά είναι απο μονος σου χωρίς να ξέρεις πως αρχίζουμε να ζωγραφίζουμεπχ το χέρι και διαφορετικά είναι να σου δίχνει κάποιος απο που να αρχησεις .Το πάν είναι οι ορθές βάσεις και η αυτοπεποίθηση ξεκινα απο εκεί .Αλλιώς με τόσα που κυκλοφορούν δύσκολα θα βγάλεις άκρη όχι οτι τα συγγράματα αυτά είναι κακά απεναντίας .Ελπίζω  να σας βοήθησα και σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Η αλήθεια είναι πως έψαξα λίγο αυτά που μου προτείνατε, ασχολήθηκα ελάχιστα και μετά τα παράτησα. Ισως όντως αν έχεις κάποιον καθοδηγητή να είναι πολύ πιο εύκολο και πιθανό να τα καταφέρεις, ισως πάλι να μην το θέλω τόσο ώστε να το παλέψω μόνη μου; Δεν ξέρω, μπορεί να ισχύει όμως. Ασε συχνά πυκνά μπαίνω στη σελίδα του ακτο και βλεπω τα μαθήματα, αν θα επέλεγα κάποια ειδικότητα θα ήταν η γραφιστική και όχι αποκλειστικά η εικονογράφιση. Εσύ τελικά τι έκανες; Γράφτηκες;

Link to comment
Share on other sites

Mάιρα, διαβάζοντας τα πόστ σου στο φόρουμ μου δημιουργείται η εντύπωση ότι το πολυσκέφτεσαι το ζήτημα.

 

Πάρε χαρτί και μολύβι και ξεκίνα να σχεδιάζεις/μουτζουρώνεις ότι σου βγει. Δεν χρειάζεται να το κάνεις σε μπλόκ ή με κάποια ακριβή πένα. Προσωπικά δεν έχω χρόνο να εξασκήσω το σχέδιο μου, πέρα απ'το να μουτζουρώνω σε post-it και πάλι εξακολουθώ να αναπτύσσω ένα στυλ ή να ανακαλύπτω νέες τεχνικές ή τρόπους για να σχεδιαστεί κάτι. Τα tutorial και τα μαθήματα χρησιμεύουν ώστε να δώσουν μια θεωρητική βάση σε αυτό που κάνεις, και να στοχεύσουν περισσότερο την απόκτηση εμπειρίας, κάνοντας της πιο αποδοτική.

 

Άρα ναι, έχει σημασία το θεωρητικό κομμάτι, αλλά εφόσον σε οδηγεί στο να παρατήσεις το σχέδιο γενικότερα, ξεκίνα απλά να σχεδιάζεις, και όταν έχεις περισσότερη αυτοπεποίθηση και εμπειρία, καταπιάνεσαι και με τα υπόλοιπα. 

 • Like 8
Link to comment
Share on other sites

Το θέμα δε θα έπρεπε να ήταν κάποιος καθοδηγητής αν όταν έπιανες μολύβι στα χέρια δε σε πολυένοιαζε τι θα σκιτσάρεις αρκεί να σκιτσάρεις. Άποψή μου είναι ότι για να δημιουργήσεις απαιτήσεις πρέπει πρώτα να είσαι σίγουρη για το τι σκοπό έχεις. Άλλο πρόγραμμα θα κάνει κάποιος που θέλει να ζήσει αργότερα από αυτό, άλλο κάποιος που θέλει απλά να είναι καλός, και άλλο κάποιος που θέλει να σκιτσάρει μια στο τόσο για να περνάει ευχάριστα η ώρα. Αν λες ότι σε ελκύει πιο πολύ το πρόγραμμα της γραφιστικής μήπως το σκέτο σκίτσο δε σε ικανοποιεί και απλά σε ενδιαφέρουν πιο γενικά πράγματα στον τομέα; Εξαρτάται πολύ από το ποιος είναι ο στόχος σου. Υπάρχουν και δημιουργοί κόμικς που ασχολούνται και με γραφίστική μιας και μερικές φορές είναι υπεύθυνοι σε ανεξάρτητες εταιρίες να σχεδιάσουν ολόκληρο το βιβλίο. Οι περισσότεροι από αυτούς, όμως, δεν έχουν και πολύ χρόνο να κάνουν οτιδήποτε άλλο. 

 

Όσον αφορά το θεωρητικό μέρος, μέχρι πρόσφατα άκουγα συνεχώς δύο πράγματα: στο τέλος δεν έχει και πολλή σημασία, και χρειάζεται να το γνωρίζεις για να ξεφύγεις από αυτό. Και προσωπικά μάλλον συμφωνώ με το δεύτερο(εκτός αν έχεις σκοπό να κάνεις κάτι άπειρα αφηρημένο), το οποίο πρόσφατα το κατάλαβα που ασχολήθηκα λίγο περισσότερο με το 'τεχνικό' μέρος. Και η αλήθεια είναι ότι μου λύθηκαν τα χέρια. Είναι αλλιώς να σκιτσάρεις ένα στόμα και να το βάζεις στην τύχη ή με το μάτι ή ό,τι άλλο, και αλλιώς να ξέρεις ότι αποτελείται μόνο από μυς και πως κουνιέται μόνο η κάτω γνάθος χρησιμοποιώντας κόκαλα που καταλήγουν κάτω από τα αυτιά. Αλλάζει όλη την οπτική του πως σκέφτεσαι για το στόμα.(ή χέρια, μάτια, μύτες, κτλ.) Στην τελική, δηλαδή, μου δημιούργησε προσωπικά πολύ περισσότερη αυτοπεποίθηση και όρεξη γιατί ήξερα τι έπρεπε να μάθω. Πάντα μου ήταν απογοητευτικό όταν προσπαθούσα να σκιτσάρω χωρίς ανατομία και μου έβγαιναν χάλια. Όταν την έμαθα κατάλαβα αμέσως ότι δεν ήμουν εγώ χάλια αλλά οι προσπάθειες μου δεν είχαν κάποιο υπόβαθρο.

 • Like 8
Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές-σχόλια! Χτες έκανα λοιπόν τρία σχεδιάκια, ένα φύλλο, μια κούπα και έναν κορμό δέντρου. Αυτή είναι η αρχή μάλλον, αν δεν τα παρατήσω για ένα σωρό άκυρους λόγους, και απλά δεν προσπαθήσω να βελτιωθώ. :P

 

Ισως όντως να μου αρέσει περισσότερο η γραφιστική, έτσι όπως τα λες είναι βασικά. Θα ήθελα να γνωρίζω και να είμαι έστω μέτρια, να σχεδιάζω αραιά και που οτιδήποτε μου έρχεται στο μυαλό και να βγαίνει ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα, τουλάχιστον για μένα. Παρόλα αυτά όμως έχω σκεφτεί πολλές φορές τον εαυτό μου να σκιτσογραφεί βιβλία, θα μου άρεσε. Από την άλλη όμως δεν ξέρω, αξίζει να σπουδάσω γραφιστική και έπειτα να κατευθυνθώ προς το illustration(μπορεί να τη μάθει κανείς μόνος; δύσκολο δεν είναι; δεν είναι σαν το σχέδιο πχ) Aπό την στιγμή που δεν ξέρω καθόλου σχέδιο; Φαντάζομαι πως καλύτερα θα τα πηγαίνουν όσοι ξέρουν παρά οι άλλοι με καθόλου γνώσεις σχετικά. :thinking:

 • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Η εξάσκηση και η τριβή με το αντικείμενο είναι το πιο σημαντικό πράγμα...

Να υποθέσω ότι είσαι σε ηλικία που ψάχνεσαι για το τι θα κάνεις στη συνέχεια;

 

Βάλε κανένα σχεδιάκι να δούμε ;)

Edited by Lord Makro
 • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Ναι είμαι 19, οπότε προσπαθώ να καταλάβω τι θα μου άρεσε να κάνω στο μέλλον.. ακόμα δεν έχω βρει κάτι συγκεκριμένο και σίγουρο.  :blush:

Επειδή βγήκαν τεράστιες οι φώτο, τις έβαλα σε σπόιλερ. 

 

14686055_1600046500297025_1392333030_n.j

 

 

14625514_1600046493630359_1427741260_n.j

 

 

14625523_1600046490297026_1812290623_n.j

 

 • Like 8
Link to comment
Share on other sites

Χμμ, φαίνεται να έχουν πέσει τώρα, αλλά με βάση αυτό που είχα δει τις προάλλες, προτείνω το εξής:

 

Προσπάθησε να φανταστείς τις μορφές που θέλεις να σχεδιάσεις ως ένα σύνολο βασικών τρισδιάστατων γεωμετρικών σχημάτων. Ένα δέντρο πχ, μπορεί να περιέχει μέσα του πολλούς κυλίνδρους διαφορετικών μεγεθών. Σχεδίασε εκείνα τα σχήματα στο πρώτο πέρασμα με το μολύβι, και στο δεύτερο πέρασμα ή στο μελάνωμα, τα ενώνεις σε κάτι ενιαίο. 

 

post-23287-0-92990000-1476922931_thumb.jpg

 

Όπως βλέπεις, βελτιώνεται αισθητά το αποτέλεσμα.

 

Επίσης, προσωπική άποψη με την οποία πολλοί μπορούν να διαφωνούν, αλλά: Είναι καλύτερο το να εστιάσουμε στην αρχή στην προπόνηση μας στο σχέδιο και να εξερευνήσουμε το χρώμα λίγο πιο μετά. :)

Edited by Tightwad
 • Like 9
Link to comment
Share on other sites

Κι εγώ πρόλαβα και τα είδα. (Το φόρουμ έχει δικό του uploader στις περισσότερες επιλογές ποσταρίσματος δίπλα από το κουμπί που απαντάς, οπότε μπορείς να ανεβάζεις έτσι τις εικόνες. Και μικρότερες θα φαίνονται στο ποστ και δε θα κατεβαίνουν.)

 

Αυτό που παρατήρησα στα σκίτσα ήταν ότι δεν επιχείρησες να κάνεις κάτι ρεαλιστικό αλλά πιο πολύ σε στυλ εικονογράφησης όπως έχεις πει ότι θες να ασχοληθείς. Εκεί βρίσκω λίγο δύσκολο να δώσω συμβουλές γιατί είναι πολλές οι επιλογές στον τρόπο που θα σκιτσάρεις κάθε τι, οπότε θα πω μόνο ότι ακόμη και σε τέτοια σκιτσάκια, καλύτερα να ξέρεις πολύ καλά τι θες να πετύχεις(μπορεί και να το κάνεις ήδη οπότε οι συμβουλές μου να είναι άχρηστες.) Για παράδειγμα, γιατί θες να φαίνεται έτσι το δέντρο; Αν η απάντηση είναι 'γιατί φαίνεται ωραίο' θα είναι ικανοποιητική μόνο αν θες να κάνεις κάτι απλά ωραίο. Κάθε γραμμή, δηλαδή, να έχει μια σκέψη από πίσω. π.χ. αν το δεντρο θες να είναι σε πιο τρομακτικό περιβάλλον θα έχει πιο πολύ ζικ-ζακ περιγράμματα, αν θες ένα όμορφα παραμυθένιο μέρος οι γραμμές ίσως είναι πιο καμπύλες και εκλεπτυσμένες. Βέβαια, είναι αρχή, προφανώς, για να κάνεις κάτι τέτοιο 100% αλλά το αναφέρω για να το έχεις στο μυαλό σου. 

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Πραγματικά ντρέπομαι και που τις ανέβασα, είναι για τα σκουπίδια χαχα  :spidey_yeah_that:

Η αλήθεια είναι πως απλώς έψαξα στο ίντερνετ «εύκολα σχέδια» και προσπάθησα να τα κάνω και εγώ, τίποτα περισσότερο. Θα προσπαθήσω να κάνω τίποτα με γεωμετρικά σχήματα μπας και βγει καλύτερο. 

Όταν τα σχεδίαζα δεν είχα καμία ερώτηση στο μυαλό μου, ίσως να ναι βοηθητικές τέτοιου είδους ερωτήσεις έτσι ώστε να υπάρχει ένας σκοπός που θα το κάνω. 

Πιστεύετε πως το σχέδιο (γενικά οποιοδήποτε) είναι για όλους; Ή υπάρχουν και μερικοί που όσο και να προσπαθήσουν δεν θα τα καταφέρουν; Ο καθένας θα έχει ένα χ ταλέντο, δεν θα είναι σε όλα καλός. 

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Πιστεύετε πως το σχέδιο (γενικά οποιοδήποτε) είναι για όλους; Ή υπάρχουν και μερικοί που όσο και να προσπαθήσουν δεν θα τα καταφέρουν; Ο καθένας θα έχει ένα χ ταλέντο, δεν θα είναι σε όλα καλός. 

Νομίζω πως πιο πολύ μετράει η εξάσκηση και λιγότερο το ταλέντο.

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Δεν έχει σημασία αν σκίτσαρες κάτι απλό για αρχή. Ίσα ίσα θα σου πρότεινα να συνεχίσεις με τέτοια παρόμοια ώστε να συνηθίσεις και το μολύβι στο χέρι σου. Απ'ότι καταλαβαίνω τώρα ξεκινάς οπότε γενικά θα χρειαστείς και εξάσκηση στο να μη βγαίνουν εντελώς ατσούμπαλες οι γραμμές. Ένα καλό κόλπο πιστεύω πως είναι τα γεωμετρικά σχήματα που ανέφερες κιόλας. Αργότερα θα σου είναι απαραίτητα για τα προσχέδια και πίστεψέ με, αν μπορείς να σκιτσάρεις κύβο, ορθογώνια, πυραμίδες, κτλ., πρακτικά μπορείς να σχεδιάσεις τα πάντα. 

 

Όσον αφορά ταλέντο και εξάσκηση η άποψή μου στο θέμα είναι ότι κάποιος με ελάχιστο ταλέντο απλά ίσως χρειαστεί πολλές ώρες εξάσκησης για να φτάσει σε κάποιο απλά καλό επίπεδο. Ενώ κάποιος με ταλέντο άμα ξοδέψει τις ίδιες ώρες θα φτάσει σε πάρα πολύ καλό έως άριστο. Αλλά και οι δύο μπορούν να καταφέρουν κάτι γιατί παίζει ρόλο και το πόσο το κυνηγάς. Το να έχεις ταλέντο και να σκιτσάρεις στο σπίτι σου για να τα βλέπεις εσύ και οι φίλοι σου δε σε οδηγεί πουθενά. Και υπάρχουν πάρα πολλοί εκεί έξω που θεωρούνται μέτριοι αλλά καταφέρνουν και το κάνουν ως επάγγελμα. Θα δώσω άκυρο παράδειγμα αλλά το άκουσα πρόσφατα και ταιριάζει. Το έλεγε ο Robert Trujillo, μπασίστας των Metallica. Δεν ξεκινάς έχοντας στο μυαλό ότι πρέπει να παίξεις στους Metallica. Βάζεις μικρούς στόχους. Πρώτα φτιάχνεις τη μουσική σου γιατί σου αρέσει, μετά γιατί θες και να την μοιραστείς, μετά παρακάτω και μετά ακόμα παρακάτω, κ.ο.κ. 

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Less talking, more drawing.

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Γενικά θέλει χρόνο και υπομονή.

 

Μην περιμένεις μέσα σε ένα μήνα πχ να σχεδιάζεις σαν τον MANARA!

 

Αν πραγματικά σε ενδιαφέρει να μάθεις, τότε να ζωγραφίζεις κάθε μέρα αν μπορείς και αποτελέσματα θα δεις σε βάθος χρόνου.

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Πιστεύετε πως το σχέδιο (γενικά οποιοδήποτε) είναι για όλους; Ή υπάρχουν και μερικοί που όσο και να προσπαθήσουν δεν θα τα καταφέρουν; Ο καθένας θα έχει ένα χ ταλέντο, δεν θα είναι σε όλα καλός.

Δεν ξέρω αν υπάρχουν τρίχρονα στην Κορέα που έχουν έμφυτη την ικανότητα του σχεδίου, αλλά όλοι οι υπόλοιποι σχεδιάζουν ολοένα καλύτερα σκουπίδια για μερικά χρόνια μέχρι να σχεδιάσουν κάτι που δεν είναι σκουπίδι.

 

Αυτό ισχύει για τα πάντα, αν δεν θέλεις να υπομείνεις μερικά χρόνια οπού ό,τι δημιουργείς είναι άθλιο, καλύτερα να μην μάθεις τίποτα καινούριο. 

Edited by Tightwad
 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

 • 7 months later...

Καλησπέρα σε όλα τα μέλη του φόρουμ! Είμαι νέος εδώ και έχω αρχίσει και εγώ να ψάχνομαι λίγο για το πώς να εξασκηθώ στο σχέδιο. Πάντα σχεδίαζα και ακόμα σχεδιάζω περιστασιακά (κάθε εξεταστική πλέον, που πιάνω μολύβι στο χέρι μου :fiou: ), κατά κύριο λόγο σε post-it, τετράδια και χαρτάκια. Διαβάζοντας τα παραπάνω ποστ, μπορώ να πω ότι βοηθήθηκα αρκετά, κυρίως στη συμβουλή να ζωγραφίζω με εικόνα ή πραγματικά αντικείμενα ως αναφορά, κάτι που για να πω την αλήθεια δεν έχω προσπαθήσει μέχρι τώρα. Επίσης να πω πως δεν ζωγραφίζω ρεαλιστικά, αλλά πιο πολύ στο στυλ του σκίτσου, όπως λέτε και για την Μάιρα πιο πάνω, αν και δεν μπορώ να δω τις ζωγραφιές που έχει ανεβάσει.

Εσείς προτείνετε να δω tutorials online ή να κάνω μαθήματα σε κάποια σχολή για να πάρω τις βάσεις; Υπάρχει κάποιο σεμινάριο σχετικά οικονομικό που μπορώ να παρακολουθήσω ή δεν αξίζει; Να προσθέσω ότι δεν γνωρίζω ανατομία, σκιάσεις, χρώμα κτλ και κάποιες φορές εκνευρίζομαι που είμαι τόσο περιορισμένος σε αυτόν τον τομέα.

Edited by Krmr
 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Να πω και εγώ την γνώμη μου λοιπόν.

Που αν είναι κάποιος να χαρακτηρίσει σκουπίδι την δουλειά του, είμαι εγώ πρώτος απ' όλους (βλέπε Αλφόνσο)

Τα πρώτα μου σχέδια και προσπάθειες κόμικ ήταν σκουπίδια πράγματι, αλλά μου άρεσε ρε φίλε, μου άρεσε το σκουπίδι μου

Και έτσι δεν το παράτησα! Πέρναγαν τα χρόνια και γινόμουν όλο και καλύτερος και έχω ακόμα πολλά σκουπίδια να ζωγραφίσω έτσι ώστε να εξελιχθώ και να μάθω από αυτά.

Πρέπει να το γουστάρεις.

Απλά πρόσεχε στην τελική μην βρεθείς στην κορυφή του λάθους βουνού  ;)

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Να πω και εγώ την γνώμη μου λοιπόν.

Που αν είναι κάποιος να χαρακτηρίσει σκουπίδι την δουλειά του, είμαι εγώ πρώτος απ' όλους (βλέπε Αλφόνσο)

Τα πρώτα μου σχέδια και προσπάθειες κόμικ ήταν σκουπίδια πράγματι, αλλά μου άρεσε ρε φίλε, μου άρεσε το σκουπίδι μου

Και έτσι δεν το παράτησα! Πέρναγαν τα χρόνια και γινόμουν όλο και καλύτερος και έχω ακόμα πολλά σκουπίδια να ζωγραφίσω έτσι ώστε να εξελιχθώ και να μάθω από αυτά.

Πρέπει να το γουστάρεις.

Απλά πρόσεχε στην τελική μην βρεθείς στην κορυφή του λάθους βουνού  ;)

Σ'ευχαριστώ για την απάντηση. Θα ψάξω για tutorials online για να μάθω τα βασικά και να κάνω λίγο πιο όμορφα τα δικά μου σκουπίδια ;)

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Σ'ευχαριστώ για την απάντηση. Θα ψάξω για tutorials online για να μάθω τα βασικά και να κάνω λίγο πιο όμορφα τα δικά μου σκουπίδια ;)

Ναι υπάρχει και αυτή η λύση, που θα σε βοηθήσει σίγουρα.

Αλλά υπάρχει και μια άλλη, βρες μια εμμονή με κάτι (χαρακτήρα, σειρά, θέμα κτλ), και ζωγράφιζε το συνέχεια. Πχ αν είναι ένας πολύ κουλ ήρωας της DC, θα διαβάσω κόμικς, θα παίξω τα games, θα ψαχτώ, θα προσπαθήσω να αντιγράψω μερικές σελίδες ή καρέ ενός τεύχους.

Εγώ έφτασα σε σημείο που έφτιαξα πραγματικών διαστάσεων κράνος του Deathstroke από χαρτόνι :P

Ελπίζω να βοήθησα!

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Ναι υπάρχει και αυτή η λύση, που θα σε βοηθήσει σίγουρα.

Αλλά υπάρχει και μια άλλη, βρες μια εμμονή με κάτι (χαρακτήρα, σειρά, θέμα κτλ), και ζωγράφιζε το συνέχεια. Πχ αν είναι ένας πολύ κουλ ήρωας της DC, θα διαβάσω κόμικς, θα παίξω τα games, θα ψαχτώ, θα προσπαθήσω να αντιγράψω μερικές σελίδες ή καρέ ενός τεύχους.

Εγώ έφτασα σε σημείο που έφτιαξα πραγματικών διαστάσεων κράνος του Deathstroke από χαρτόνι :P

Ελπίζω να βοήθησα!

Καλή ιδέα και αυτή! Θα προσπαθήσω να παρατηρώ πιο συνειδητά το art και την τεχνική από αγαπημένα κόμικς και παιχνίδια.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Less talking, more drawing.

Καλησπέρα και από μένα! Θα συμφωνήσω με τον προλλαλλήσαντα σχετικά με τα ποστ της κοπέλας που πρωτοέφτιαξε το τόπικ (καθώς μετά άλλαξε ο πρωταγωνιστής του τόπικ?),'οπως και να χει, η πρόταση μου έιναι κι εμένα αν θέλετε παιδιά να ποστάρετε μεγαλύτερη ποσότητα σχεδίων και μόνιμα σχέδια όχι λινκς για να φαίνονται και να υπάρχει μια ακολουθία(ώστε να μπορούν να γίνουν και πιο εποικοδομητικές παρατηρήσεις από αυτους που παρακολουθούν) και όχι κάθε 3 γραμμές τόσο μεγάλη φιλοσοφική ανάλυση και υπαρξιακά ερωτήματα. :Book: Όταν κάποιος έχει τα χρήματα και το χρόνο να πάει σε σχολή και δεν έχει κάποιες άλλες υποχρεώσεις παράλληλη καριέρα/σπουδές που το δυσκολέυει, τότε σίγουρα η αμεσότητα ενός εισηγητή δεν μπορεί να αντικατασταθεί από το ίντερνετ, όμως το ίντερνετ και τα βιβλία μπορούν να προσφέρουν πολλά σε αυτούς που δεν έχουν τα παραπάνω εφόδια, σίγουρα βέβαια όχι με την καλύτερη δυνατή βάση,το χτισιμο της οποίας εξαρτάται από την προσωπικότητα και την αντιληψιμότητα του καθενός. Και σίγουρα δεν θα μάθει τα πράγματα με τη σωστή σειρά άλλα όπως θα τύχει,ανάλογα με το τι του αρέσει περισσότερο, πάντως υπάρχουν και καλλιτέχνες που κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα,άλλα γίνονται κάτα καιρούς και  δωρεάν σεμινάρια,  αρκετές φορές στη λέσχη κάνουμε και art meetings, όπου οι πιο εμπειροι καλλιτέχνες δίνουν συμβουλές στους νεότερους χωρίς κανένα κέρδος / αντίτιμο :holidays3: και βέβαια εν κατακλείδι και εδώ στην ενότητα σχέδιο έχουν γίνει συζητήσεις που έχουν βοηθήσει αρκετούς να εξελιχθούν ,φτάνει να υπάρχει η διάθεση για άπειρη εξάσκηση!! :ballet:

Edited by Επιθεωρητής Le Pit
 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

καθώς μετά άλλαξε ο πρωταγωνιστής του τόπικ?

Είπα να μην ανοίξω νέο τόπικ, ως νέος στο φορουμ, αφού υπάρχει αυτό που ταιριάζει στην περίπτωσή μου.

 

Πολύ χρήσιμες οι παρατηρήσεις σου! Η αλήθεια είναι πως χρόνος δεν υπάρχει αυτή την στιγμή για μαθήματα ή σεμινάριο λόγω σπουδών (από τιμές δεν έχω ιδέα, γι'αυτό ρώτησα άλλωστε), αλλά postαρα για να ακούσω απόψεις, ώστε αν αξίζει, να το προτιμήσω στο κοντινό μέλλον όταν θα έχω ξεμπερδέψει. Είναι αλήθεια αυτό που λες ότι η εκμάθηση απ'το internet είναι λίγο άναρχη, και το έχω παρατηρήσει και εγώ εδώ και λίγες μέρες που έχω ξεκινήσει να βλέπω κάποια tutorials στο youtube. Ελπίζω να με κρατήσουν και να συνεχίσω, αφού έχω ήδη μάθει κάποια χρήσιμα πράγματα. :D

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει κάποιο καλό βιβλίο σχετικά με το σχέδιο που πιστεύετε ότι αξίζει να αγοράσω από κάποιο βιβλιοπωλείο?

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Σε ενδιαφέρει σχέδιο ή κόμικς? Αν θες πόσταρε σχέδια, αν σε ενδιαφέρει κλασικό σχέδιο υπάρχει η σειρά "Σχεδιάζω" από εκδόσεις Ντουντούμη ,με μαθήματα των 50 σελίδων από Αμερικάνους καλλιτέχνες όπως πχ τον  John Raynes .Εγώ έχω ένα από τα βιβλία αυτά που λέγεται πρόσωπα και εκφράσεις άλλα η σειρά έχει σύνολο 9 τέυχη,μεταξύ άλλων έχει σχεδιασμό σκύλων, τοπίων, ανθρώπινο σώμα κτλ, είναι πολύ ωραία για κάποιον που αρχίζει σχέδιο, επείσης αν θες και ένα καλό βιβλίο για χρώμα προτείνω το  "Θεωρια και Πρακτική στο χρώμα" πάλι από Ντουντούμη (όχι δεν είμαι πωλητής του Ντουντούμη,απλά το χει σε τέτοιου είδους βιβλία), τώρα αν θες για κόμικς ξεκίνα με το "Κατανοώντας τα κόμικς" του Scott McLoud από εκδόσεις webcomics και μετά βρες το making comics του ίδιου συγγραφέα σε pdf ,επειδή δεν έχει εκδοθεί στην Ελλάδα.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Σε ενδιαφέρει σχέδιο ή κόμικς? Αν θες πόσταρε σχέδια, αν σε ενδιαφέρει κλασικό σχέδιο υπάρχει η σειρά "Σχεδιάζω" από εκδόσεις Ντουντούμη ,με μαθήματα των 50 σελίδων από Αμερικάνους καλλιτέχνες όπως πχ τον  John Raynes .Εγώ έχω ένα από τα βιβλία αυτά που λέγεται πρόσωπα και εκφράσεις άλλα η σειρά έχει σύνολο 9 τέυχη,μεταξύ άλλων έχει σχεδιασμό σκύλων, τοπίων, ανθρώπινο σώμα κτλ, είναι πολύ ωραία για κάποιον που αρχίζει σχέδιο, επείσης αν θες και ένα καλό βιβλίο για χρώμα προτείνω το  "Θεωρια και Πρακτική στο χρώμα" πάλι από Ντουντούμη (όχι δεν είμαι πωλητής του Ντουντούμη,απλά το χει σε τέτοιου είδους βιβλία), τώρα αν θες για κόμικς ξεκίνα με το "Κατανοώντας τα κόμικς" του Scott McLoud από εκδόσεις webcomics και μετά βρες το making comics του ίδιου συγγραφέα σε pdf ,επειδή δεν έχει εκδοθεί στην Ελλάδα.

Σ'ευχαριστώ πολύ, θα τα κοιτάξω. Προς το παρόν με ενδιαφέρει περισσότερο το σχέδιο παρά η δημιουργία κόμικ, οπότε θα κοιτάξω τα βιβλία του Ντουντούμη που προτείνεις.

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.