Μετάβαση στο περιεχόμενο

JONAS FINK (A JEW IN COMMUNIST PRAGUE) [ VITTORIO GIARDINO ]


Θρηνωδός

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  30604
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  536
  • Content Count:  6810
  • Reputation:   55520
  • Achievement Points:  6810
  • Days Won:  161
  • With Us For:  3423 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  32

a.jpga1.JPGa1.jpg

 

Το "A Jew in Communist Prague" είναι μια σειρά τριών άλμπουμ σε συνέχειες του Ιταλού σχεδιαστή και σεναριογράφου Vittorio Giardino, γνωστού για την σειρά περιπετειών του Μάρτιν Φρίντμαν (No Pasaran, Ουγγρική Ραψωδία). Κυκλοφόρησε αρχικά στα Ιταλικά/Ισπανικά από την Ισπανική εκδοτική Norma με τον τίτλο "Jonas Fink" την περίοδο 1991-97. Το 1997-98 η Αμερικάνικη NBM υπό το imprint ComicsLit μεταφράζει τα τρία τεύχη και τα εκδίδει στα Αγγλικά σε μαλακό εξώφυλλο (βρίσκονται δύσκολα) και το 2003 κυκλοφορεί η δεύτερη έκδοση με λίγο καλύτερη ποιότητα χαρτιού. Ακολουθεί η αντιστοιχία των Ιταλικών τίτλων της Norma και των μεταφρασμένων της NBM.

 

Αρχικός Τίτλος [Έτος κυκλοφορίας] - Μεταφρασμένος Τίτλος [Έτος κυκλοφορίας]

 

1. Jonas Fink: L'infanzia [1991]          - A Jew In Communist Prague: Loss of Innocence [1997]

2. Jonas Fink: L'adolescenza [1997]  - A Jew In Communist Prague: Adolescence [1997]

3. Jonas Fink: La Rivolta [1997]         - A Jew In Communist Prague: Rebellion [1998]

 

b2.jpgf4.jpg

 

Η ιστορία ακολουθεί μια οικογένεια Εβραίων στην μεταπολεμική κομμουνιστική Τσεχοσλοβακία του 1950. Η οικογένεια Finkel είναι μία από τις πιο γνωστές στην καλή κοινωνία της Πράγας, με τον πατέρα Dr. Finkel να αποτελεί έναν από τους πιο εξέχοντες γιατρούς της πόλης. Ξαφνικά συλλαμβάνεται για "αντι-επαναστατικές ενέργειες" και για προσπάθειες στηλίτευσης του κομμουνιστικού κόμματος και η μητέρα με τον μικρό Jonas μένουν μόνοι απέναντι σε ένα έντονο κλίμα υποβόσκοντος αντισημιτισμού που έχει μείνει νωπός από την κατοχή των Ναζί. Τα τρία άλμπουμ ακολουθούν την ζωή του Jonas, τις προσπάθειες επιβίωσης του στην φτωχή Πράγα, την εμπλοκή του με το κόμμα, την μετάβαση από την εφηβεία στην ενηλικίωση με τις πιο σκληρές των συνθηκών. Στην ιστορία εμφανίζονται διάφοροι γραφικοί χαρακτήρες της εποχής που επηρεάζουν τον μικρό και την μητέρα του ιδιαίτερα στον εργασιακό τομέα όπου είναι σχεδόν αδύνατο δύο Εβραίοι να μπορέσουν να αποκαταστήσουν την παλιότερη ποιότητα ζωής τους (ή αν μη τι άλλο, να επιβιώσουν), όλα μέσα σε μια συνεχή αγωνία για τον φυλακισμένο πατέρα. Όσο η υπόθεση εξελίσσεται βλέπουμε τον πρωταγωνιστή να μεγαλώνει και ο ίδιος σε αντιστασιακό δικαιολογώντας πλέον την αβάσιμη κατηγορία του πατέρα του. 

 

a5.jpga6.jpg

 

Μία ακόμα καλή δουλειά από τον πάντα ποιοτικό Giardino. Η σειρά Jonas Fink δημιουργήθηκε στην δύση της καριέρας του και διακρίνονται τα σημάδια κούρασης στο σχέδιο, το οποίο όμως παραμένει σε υψηλά επίπεδα ειδικά στα τοπία και τα περιβάλλοντα. Σίγουρα δεν είναι Max Fridman,Sam Pezzo ή ακόμα και C'era una volta in America αλλά ο Jonas έχει την δική του ιστορία να πει και δεν είναι καθόλου πιο ευγενική. Το κόμικ είναι οδοιπορικό που μέσα από μια τυπική, για την κατάσταση που επικρατούσε τότε, υπόθεση, σε φέρνει ενώπιος ενωπίω με την φρίκη που μένει για χρόνια μετά τον πόλεμο. Δεν έχει την ίντριγκα που βρίθει η πολυτάραχη ζωή του κυρίου Μαξ αλλά βασίζεται στον ωμό ρεαλισμό χωρίς να γίνεται γραφική και να πλατειάζει. Ξεχωριστή μνεία πρέπει να γίνει για την πιστότατη απεικόνιση της πόλης όπου στα περισσότερα μνημεία που υπάρχουν μέσα στο έργο (Γέφυρα του Καρόλου, καθεδρικός, αστρονομικό ρολόι) είναι λες και βλέπεις γκραβούρες. Γενικά έχει γίνει πολύ αξιοπρεπής σκιαγράφηση της Τσέχικης καθημερινότητας.  

 

a4.jpg6.jpg7.jpg

a3.jpg3.jpg4.JPG5.jpg

H λεπτομέρεια στο σχέδιο του ρολογιού είναι εξαιρετική

 

Σε μία από τις σελίδες παραπάνω ο Giardino πολύ όμορφα εστιάζει από το ένα καρέ στο άλλο στο αστρονομικό ρολόι της πλατείας της παλιάς πόλης. Παράλληλα σημειώνει ένα παλιό Τσέχικο ποίημα το οποίο χρονολογώ στο διάστημα 1945-1955. Ο ποιητής είναι ανώνυμος και σώζονται ελάχιστες άλλες στροφές αλλά θεωρώ πως αυτές είναι οι πιο σημαντικές:

 

Stones run along the bottom of the moldau,

three kings lie buried in Prague,

nothing lasts in this world,

the longest night is not eternal,

is not eternal. 

 

Ο πρώτος στίχος αναφέρεται σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που δολοφονήθηκαν από τους Ναζί και τους κομμουνιστές γιατί θεωρήθηκαν αντιστασιακοί και εκφράστηκαν κατά του καθεστώτος. Η προσφιλής τακτική ήταν να δένουν στους λαιμούς τους μαύρες πέτρες από τις όχθες του ποταμού Μολδάβα και να τους πετάνε από το κέντρο των γεφυρών που ήταν το βαθύτερο σημείο. Ο δεύτερος στίχος έχει διπλή σημασία. Αφενός αναφέρει τους τρεις σημαντικότερους βασιλιάδες της Τσεχίας, Wencenslaus I - Rudolf II  - Charles IV, αφετέρου αποτελεί φόρο τιμής στο αντιναζιστικό γκρουπ Tri kralove (Three Kings) που έδρασε το διάστημα 1939-1942 στην Πράγα. Οι τρεις τελευταίοι στίχοι κατά πάσα πιθανότητα αναφέρονται στο μακρύ σκοτάδι που επέφερε η Γερμανική κυριαρχία σε όλη την Τσεχοσλοβακία καθώς και το κατά πόσο οι ίδιοι οι Τσέχοι πιστεύουν ότι επέμεινε επί Σοβιετικών. Πολύ όμορφα και διακριτικά ο Giardino καταλήγει στον στίχο "Is not eternal" εστιάζοντας στο άγαλμα του θανάτου και του οργανοπαίκτη που αντιπροσωπεύει την λαγνεία. 

 

Θα πρότεινα όλο το κόμικ να διαβαστεί με συνοδεία της συλλογής "Ma vlast", έξι συμφωνικών ποιημάτων του Τσέχου συνθέτη Bedrich Smetana με επίκεντρο την Βοημική εξοχή. Ιδιαίτερο είναι το "Vltava" που σημαίνει Μολδάβας στα Τσέχικα και είναι αφιερωμένο στον ποταμό τους. 

 

Ακόμα στο GreekComics:

 

LITTLE EGO [Θρηνωδός]

Jonas Fink - A Jew in Communist Prague 1: Loss of Innocence [scanlation - Θρηνωδός]

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  30604
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  536
  • Content Count:  6810
  • Reputation:   55520
  • Achievement Points:  6810
  • Days Won:  161
  • With Us For:  3423 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  32

Μετά από 8 χρόνια απουσίας από την ενεργό δράση, ο Σινιόρε Βιτόριο φαίνεται πως επαναφέρει τον Εβραίο Jonas. Κατά την διάρκεια του 2016 έδωσε στην δημοσιότητα διάφορα σκίτσα και προσχέδια με έναν ενήλικο πια Jonas να κάθεται μαζί με τον εφηβικό του έρωτα την Ρωσίδα Τατιάνα σε ένα δωμάτιο, ή πρόσωπα από άλλους χαρακτήρες που θα συμμετέχουν στο Jonas Fink Νο.4.  Βλέπουμε επίσης αποσπάσματα/σελίδες τις οποίες τοποθετώ στο τέλος της Άνοιξης της Πράγας τον Αύγουστο του 1968. 

 

Θα δούμε την συνέχεια μετά από 18 χρόνια; Μακάρι να μας εκπλήξει ευχάριστα. 

 

 

 

A-JF3.jpgB-JF1.jpgB-JF2.jpgB-JF3.jpgB-JF4.jpgC-JF2.jpgC-JF4.jpgJF.jpgJonas-Fink1.jpgA-JF1.jpgA-JF2.jpgJonas-Fink2.jpg

 

 

 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.