Jump to content
GeoTrou

CAP HORN (CAPE HORN) [ CHRISTIAN PERRISSIN, ENEA RIBOLDI ]

Recommended Posts

Couv_1.jpg Couv_2.jpg Couv_3.jpg Couv_4.jpg

Κόμικ περιπέτειας σε σενάριο του Christian Perrissin και σχέδιο του Enea Riboldi, από την Les Humanoïdes Associés. Απαρτίζεται από τέσσερα άλμπουμ, που βγήκαν μεταξύ 2005 και 2013, ενώ λίγους μήνες μετά την ολοκλήρωσή του κυκλοφόρησε και σε έναν ενιαίο τόμο. Στα αγγλικά μπορεί να βρεθεί από την Humanoids σε μια oversized deluxe έκδοση (2014) και έναν απλό, χαρτόδετο τόμο (2016).

Παταγονία, τέλη του 19ου αιώνα. Οι απέραντες εκτάσεις και οι μανιασμένες θάλασσές της είναι το σκηνικό στο οποίο εκτυλίσσεται το κόμικ αυτό. Δεν έχουμε μια κεντρική πλοκή, αλλά διαβάζουμε τις περιπέτειες πολλών και διαφορετικών χαρακτήρων. Μεταξύ των πρωταγωνιστών συγκαταλέγονται μυστηριώδεις τυχοδιώκτες, ιεραπόστολοι με καλές προθέσεις, αλαζονικοί στρατιωτικοί και κατατρεγμένοι ιθαγενείς. Όλοι τους, όπως αναφέρεται στον επίλογο του Claude Ecken, βασανισμένοι όσο και το αφιλόξενο περιβάλλον της Γης του Πυρός.

page1.jpg page2.jpg page3.jpg

Το σχέδιο του Riboldi είναι εξαιρετικό. Ρεαλιστικό και λεπτομερές, ταιριάζει απόλυτα με την όλη ατμόσφαιρα. Θεωρώ μάλιστα ότι αναδεικνύεται σημαντικά από τον χρωματισμό, που αλλάζει χέρια τρεις φορές. Από σεναριακής άποψης είναι επίσης υψηλού επιπέδου. Ίσως δεν απογειώνεται, αλλά από την αρχή μέχρι το τέλος έχουμε μια ενδιαφέρουσα ιστορία με καταπληκτικό τέμπο, καλογραμμένους διαλόγους και ιστορικές αναφορές. Κατ' εμέ, το σημαντικότερο επίτευγμα του Perrissin είναι ότι κάνει νύξη σε ποικίλα θέματα, όπως η αιώνια αγάπη και ο ρατσισμός, χωρίς να «φωνάξει». Καταφέρνει δηλαδή να τα ενσωματώσει με ωραίο τρόπο στην ιστορία, αφήνοντας τον αναγνώστη να επιλέξει αν θα σταθεί σε αυτά ή απλά θα αφεθεί στο πολύπλοκο σενάριο. Πρόκειται για ένα ποιοτικό ανάγνωσμα, που σίγουρα προτείνω στους φαν του Κόρτο Μαλτέζε. Βαθμολογία: 8/10

 • Like 23
 • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Από τα πιο καλά BD που έχω διαβάσει -δεν έχω διαβάσει και πολλά εδώ που τα λέμε- και έχει πιθανότατα το πιο εντυπωσιακό σχέδιο που έχω δει εδώ και καιρό. Επίσης η ιστορική έρευνα που έχει γίνει πρέπει να ήταν τρομακτική. Λόγω του ότι θέλω να ταξιδέψω στην συγκεκριμένη περιοχή έχω μελετήσει αρκετά πράγματα ή τουλάχιστον έτσι πίστευα μέχρι να διαβάσω το συγκεριμένο.

 

Ενδείκνυται για ταξιάρηδες και για ανθρώπους που ξέρουν να εκτιμήσουν τη φινέτσα όταν την βλέπουν. Κι εγώ το προτείνω. Με χίλια.

 • Like 11

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πολύ καλό σχέδιο και όντως πρέπει οι δημιουργοί να έκαναν εξαιρερετικά ενδελεχή έρευνα. Παρόλα αυτά, η ιστορία δεν καταφέρνει σε κανένα σημείο να γίνει κάτι το ιδιαίτερο. Δεν είναι κακή απλά υστερεί σε σχέση με τα υπόλοιπα στοιχεία του κόμικ. Μάλιστα, υπήρχαν και σημεία που με κούρασαν πολύ στην ανάγνωση και έπρεπε συχνά να το αφήνω και να το ξαναπιάνω.

Όπως και να έχει όμως, μόνο και μόνο για τα ιστορικά στοιχεία που περιέχει και τα εναύσματα που δίνει για περαιτέρω έρευνα και διάβασμα, αξίζει μια ευκαιρία.

 • Like 12

Share this post


Link to post
Share on other sites

Βγήκε και το Cape Horn από την λίστα με τα αδιάβαστα.

 

Συμπαθητικό σενάριο, αλλά όπως λέει και ο saveapenguin δεν υπήρξε κάποια στιγμή που να με ξετρελάνει. Ήταν η τυπική περίπτωση πρωταγωνιστή με σκοτεινό παρελθόν που το μαθαίνουμε λίγο πριν το τέλος, το οποίο τέλος είχε ωραίες ανατροπές.  Θα προτιμούσα τα απομνημονεύματα (ημερολόγια, αλληλογραφία, logbooks των πλοίων κλπ) να ήταν γραμμένα με άλλες γραμματοσειρές γιατί αυτή η καλλιγραφική πεζή με κούραζε. 

 

Σε αυτό που πρέπει όμως να μείνει ο καθένας που σκέφτεται να το αγοράσει είναι ότι πρόκειται να απολαύσει 230 σελίδες από τον πιο ωραίο χρωματισμό που έχω δει ποτέ. Ήταν σχεδόν σαν ελαιογραφία σε κάποια σημεία, απίστευτα χρώματα και σχέδιο, γεμάτα ζωντάνια και πολύ ρεαλιστικά. Όλως περιέργως αυτό που μου έμεινε από όλα τα πανέμορφα σχέδια ήταν το άλμπατρος.

 

Το δεύτερο που πρέπει να κρατηθεί είναι ότι ο αναγνώστης θα δει την γη του πυρός όπως δεν την έχει ξαναδεί. Το κόμικ μεταξύ άλλων αποτελεί και οδοιπορικό στην άκρη της λατινικής Αμερικής και το κάνει με τον καλύτερο τρόπο αφού περιέχει λεπτομερείς χάρτες. Όντως και οι δύο δημιουργοί έριξαν πολύ διάβασμα πριν αρχίσουν να το φτιάχνουν. 

 

Γιώργο καλύτερα να βγάλεις την δεξιά εικόνα γιατί έχει μεγάλο σποϊλεράκι μέσα. ;)

 • Like 16

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δεν έχεις άδικο για την εικόνα. Όταν την έβαλα δεν μου είχε φανεί τόσο "αποκαλυπτική". Τη διαγράφω και με την πρώτη ευκαιρία την αντικαθιστώ. :)

 • Like 8

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το τελείωσα σήμερα και πραγματικά δεν ξέρω τι να πω. Αριστούργημα. Εντάξει, αυτού του είδους οι ιστορίες με πλούσιο ιστορικό υπόβαθρο γενικά με ξετρελαίνουν, αλλά ήταν όλα τόσο άρτια, η έρευνα, ο τόπος, το σχέδιο - για το οποίο δεν μπορώ να βρω κανένα ψεγάδι. Καταπληκτικό!

 • Like 11

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το είχα στα υπ΄όψιν για πάρα πολύ καιρό. Είχα διαβάσει τον πρώτο τόμο, αλλά δεν μου είχε κάνει το μπίου. Το ξαναέπιασα πριν από 2 ώρες από την αρχή. Και είχε έρθει η ώρα του :)

 

Εξαιρετικότατο! Πάρα πολύ καλό. Σχεδιαστικά έχω δει και πολύ γοητευτικότερα, αλλά όντως σε ταξιδεύει στη σκληρή Γη του Πυρός. Σεναριακά, πρόκειται για μυθιστόρημα. Έτσι απλά. Πληθώρα χαρακτήρων, που κάπου σε χάνει στον πρώτο τόμο, αλλά όλα δένουν εν συνεχεία. Από εκεί και πέρα, είναι Περιπέτεια. Με Π κεφαλαίο. Γνήσιος απόγονος του Πραττ, του Κόρτο και της Μπαλάντας. @Dr Paingiver @AndreasD @Tightwad Δώστε του μια ευκαιρία. Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι θα αρέσει στους 2 πρώτους, θεωρώ ότι θα γοητεύσει και τον 3ο :) 

 

Ανετότατο 7/10. Το μέλλον θα δείξει εάν το αξιολογήσω παραπάνω.

 

:cheers5: 

 • Like 10
 • Thanks 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Του έχω δώσει την ευκαιρία του, το έχω πάρει. :) Απλά δεν το έχω διαβάσει ακόμα. 

 

:valtnino: 

 • Like 8

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τώρα με ιντρίγκαρε ο Τζερμ μιας και το θυμάμαι ελάχιστα από πέρσι συν με αυτά που διαβάζω περί απογόνων πρατ, πρέπει σαν ένα χρόνο ωριμότερος αναγνωστικά να το ξαναδιαβάσω μάλλον. 

 • Like 5

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το είχα πάρει το χειμώνα που μας πέρασε. Πραγματικά οι δημιουργοι θέλησαν να μας δώσουν ένα κόμικ στο στυλ του Πραττ. Και σχεδόν τα κατάφεραν! 7/10 κι από μένα. Αν δεν είχα διαβάσει Πραττ. Θα του έβαζα μεγαλύτερο βαθμό :)

 • Like 5
 • Thanks 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


×

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.