Μετάβαση στο περιεχόμενο

Tirage de tête (ή γιατί η Γαλο-Βελγική Σχολή δεν είναι μόνο σχεδιαστική)


ikarukani

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  31289
  • Group:  Members
  • Topic Count:  36
  • Content Count:  703
  • Reputation:   5997
  • Achievement Points:  723
  • Days Won:  3
  • With Us For:  3038 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  59

Ψάχνοντας το αδαμαντορυχείο της Γαλο-Βελγικής Σχολής, συνάντησα τον όρο "Tirage de tête". Γνωστός ίσως σε κάποιους, ανοίγω θεματάκι - μιας και δε βρήκα κάτι ανάλογο στο Forum - για τους υπόλοιπους, αλλά και για να παρουσιάζονται εδώ, αυτές οι ειδικές εκδόσεις.

 

Ο όρος προέρχεται από τα πρώιμα χρόνια της τυπογραφίας, τότε που οι τυπογραφικές πλάκες, με στοιχεία κατά κανόνα μολύβδινα, εφθείροντο με την πρόοδο της χρήσης τους. Αποτέλεσμα, τα πρώτα αντίτυπα της ίδιας έκδοσης, να είναι πιο καλοτυπωμένα από τα μεταγενέστερα. Οι τυπογράφοι, γνωρίζοντας το πρόβλημα, φρόντιζαν ιδιαίτερα  τα πρώτα αντίτυπα, εκτυπώνοντας τα σε καλύτερο χαρτί, αριθμώντας τα και γενικά κάνοντάς τα να ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα της έκδοσης. Αυτά ήταν τα "Tirage de tête", που στα Ελληνικά θα μπορούσε να μεταφραστεί σαν "πρώτη ή αρχική εκτύπωση" (αυτολεξί επί κεφαλής εκτύπωση).

 

Ο όρος παραμένει σήμερα για τα Γαλο-Βελγικά BD, χωρίς να έχει την ιστορική του έννοια γι' αυτό και μερικές φορές διευκρινίζεται σαν Tirage de tête BD. Κάποιες φορές θα δείτε στους καταλόγους, τα γράμματα ΤΤ, να ακολουθούν τον τίτλο του έργου και τότε ξέρετε οτι πρόκειται για την Tirage de tête και όχι για την κοινή έκδοση. Ουσιαστικά πρόκειται για μιά πολυτελή (Luxe), παράπλευρη έκδοση που απευθύνεται μάλλον σε συλλέκτες. Στην απλούστερη μορφή της είναι απλά αριθμημένη και συνήθως υπογεγραμμένη έκδοση. Στις κορυφαίες μορφές της, μιλάμε για πραγματικά ιδιαίτερες εκδόσεις, σημαντικής πολυτέλειας, με υφασμάτινες ράχες, χρυσοτυπίες, εγκυτιώσεις και συνοδευόμενες από "καλούδια": εξτρά τευχίδια με storyboards, δοκιμαστικά σχέδια, περιορισμένης έκδοσης μεταξοτυπίες ή άλλο artwork, κατά κανόνα υπογεγραμμένα και αριθμημένα. Φυσικά οι top ΤΤ εκδόσεις έχουν σημαντικότατη (και οικονομική) διαφορά από την κοινή έκδοση  και απευθύνονται σε ψαγμένους συλλέκτες (το ότι πληρώνεις, παίρνεις, ισχύει σ' αυτή την περίπτωση).

 

post-31289-0-88759400-1467720422_thumb.jpg

 

Εδώ παρουσιάζω και την ΤΤ (μόνο) έκδοση του "Dent d'ours". Η σειρά βρίσκεται στον 4ο τόμο της και ευελπιστώ να την παρουσιάσω προσεχώς.

Η ΤΤ λοιπόν, έκδοση περιλαμβάνει τους τρεις πρώτους τίτλους της σειράς και προέρχεται από την KHANI EDITIONS. Είναι σε μεγαλύτερο μέγεθος (31x41cm), έναντι του Grand format (23x32cm) της σειράς. Είναι ασπρόμαυρη (ενώ η σειρά έγχρωμη). Οι τρεις ιστορίες διαχωρίζονται από ολοσέλιδο αποκλειστικό artwork, διαφορετικό από τα εξώφυλλα της σειράς. Περιέχει 8 extra σελίδες σχεδίων.

post-31289-0-75785700-1467721055_thumb.jpgpost-31289-0-90430300-1467721060_thumb.jpg

Τυπώθηκαν 200 αντίτυπα, υπογεγραμμένα από τον Henriet  (σχεδιαστή) που συνοδεύονται από επίσης αριθμημένο και υπογεγραμμένο artwork (exlibris).post-31289-0-49772100-1467720427.jpg

Παραδόξως ή εκ παραδρομής, το δικό μου αντίτυπο έχει αριθμό He14/40, ταυτάριθμο με το artwork. Ίσως όμως να αντιπροσωπεύει και την αρίθμηση της KHANI, αφού αν παραγγείλετε απ' ευθείας, παίρνετε δύο επί πλέον αποκλειστικά exlibris. http://www.khanieditions.com/fr/details.php?cat=tirages&id=113#

 

Λυπάμαι που αναγκάζομαι να χρησιμοποιήσω εικόνες και συνδέσεις του διαδικτύου, αλλά το βιβλίο είναι πολύ μεγάλο για να σκαναριστεί.

 

Ελπίζω να συνέβαλλα στην ενημέρωσή σας και παραμένω στη διάθεσή σας για τυχόν διευκρινίσεις.

Επεξεργασία από ikarukani
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.