Jump to content

Ιστορία του Μπάρνυ στη Βιβλιοθήκη Disney (?)

Darrell

Recommended Posts

• Member ID:  30,992
  • Group:  Members
  • Topic Count:  38
  • Content Count:  841
  • Achievement Points:  841
  • Days Won:  3
  • With Us For:  3,450 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Χθες το απογευματάκι που καθόμουν στον πάγκο με το φανζίν στο Πενάκι, πέρασε ο Κρίτωνας, ο οποίος είχε ήδη αγοράσει την Καθημερινή και μας έδειξε κάτι που είχε παρατηρήσει στον τόμο: στη σελίδα 180 του τόμου 37 υπάρχει μια ιστορία με τον Μπάρνυ τον Αρκούδο σε σενάριο Μπαρκς και σχέδιο Γίππες! Αρχικά παραξενευτήκαμε... Σήμερα που πήρα κι εγώ τον τόμο το διαπίστωσα, αλλά η έκπληξή μου μετριάστηκε από το γεγονός ότι σε πολλά σημεία του τόμου υπάρχει αφιέρωμα στη δουλειά του Μπαρκς εκτός Disney...

Βέβαια, δεν παύει να μου προξενεί απορία, καθώς είναι χαρακτήρας της Warner Bros και, παρόλο που ο Μπαρκς ασχολήθηκε με αυτόν, δεν έχει σχέση με Disney. Εξάλλου, έχει ήδη εκδοθεί από τη Νέα Ακτίνα ειδικός, αυτοτελής τόμος με τις ιστορίες του Μπάρνυ και του Μπένυ :thinking:

Τι πιστεύετε πάνω σε αυτό; Η ιστορία υπάρχει μεν και στην ιταλική έκδοση... Μήπως απλά την έβαλαν για να πλαισιώσουν το αφιέρωμα; :thinking:

post-30992-0-66249400-1467542084_thumb.jpg

Edited by PhantomDuck
  • Like 17

• Member ID:  2,066
  • Group:  Honored
  • Topic Count:  79
  • Content Count:  4,676
  • Achievement Points:  4,710
  • Days Won:  4
  • With Us For:  6,431 Days
  • Last Seen:  

Σαν συνοδευτικό άρθρο - υλικό δεν είναι παράξενο να υπάρχει, το περίεργο είναι που αναφέρεται και στα περιεχόμενα στο πίσω μέρος ενώ δεν θα έπρεπε.

• Like 8

• Member ID:  3,930
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  729
  • Content Count:  13,113
  • Achievement Points:  13,135
  • Days Won:  138
  • With Us For:  6,268 Days
  • Last Seen:  

Εγώ το βρίσκω πολύ φυσιολογικό που υπάρχει. Έχουμε ξεχάσει όλοι ότι ο σωστός τίτλος της σειράς, δεν είναι "Μεγάλη Βιβλιοθήκη Ντίσνεϋ", αλλά "Μεγάλη Βιβλιοθήκη Καρλ Μπαρκς". Άρα πολύ σωστά περιέχει και ιστορίες του Μπαρκς εκτός Ντίσνεϋ. Άλλωστε τα δικαιώματα του "Carl Barks' Big Book of Barney Bear" τα έχει η IDW που έχει και τα δικαιώματα Ντίσνεϋ στην Αμερική. :)

:valtnino:

• Like 14

• Last Seen:  

Εγώ το βρίσκω πολύ φυσιολογικό που υπάρχει. Έχουμε ξεχάσει όλοι ότι ο σωστός τίτλος της σειράς, δεν είναι "Μεγάλη Βιβλιοθήκη Ντίσνεϋ", αλλά "Μεγάλη Βιβλιοθήκη Καρλ Μπαρκς". Άρα πολύ σωστά περιέχει και ιστορίες του Μπαρκς εκτός Ντίσνεϋ. Άλλωστε τα δικαιώματα του "Carl Barks' Big Book of Barney Bear" τα έχει η IDW που έχει και τα δικαιώματα Ντίσνεϋ στην Αμερική. :)

Σωστά, αλλά το ερώτημά μου είναι: γιατί να μην δημοσιευτούν και οι υπόλοιπες ιστορίες με τον Μπάρνυ και τον Μπένυ και μπήκε ενδεικτικά μία; Μήπως μπήκε απλά για να πλαισιώσει το αντίστοιχο άρθρο και δεν υπάρχει πρόθεση εκ μέρους της Καθημερινής να εκδόσει τις υπόλοιπες ιστορίες του Μπαρκς εκτός Disney μέσω της Βιβλιοθήκης; :thinking:

• Like 8

• Member ID:  3,930
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  729
  • Content Count:  13,113
  • Achievement Points:  13,135
  • Days Won:  138
  • With Us For:  6,268 Days
  • Last Seen:  

Και πως ξέρεις ότι στους επόμενους τόμους δεν θα δούμε και άλλες ιστορίες του Μπάρνυ; Δεν είναι και πολλές.  :)

• Like 7

• Last Seen:  

Και πως ξέρεις ότι στους επόμενους τόμους δεν θα δούμε και άλλες ιστορίες του Μπάρνυ; Δεν είναι και πολλές.  :)

Αν κρίνω από την ιταλική σειρά, την οποία ακολουθούμε πιστά, δεν θα υπάρξει άλλη παρόμοια ιστορία... :thinking:

• Like 8

• Member ID:  25,930
  • Topic Count:  115
  • Content Count:  935
  • Achievement Points:  935
  • Days Won:  0
  • With Us For:  4,446 Days
  • Last Seen:  

Νομίζω ότι το συνοδευτικό άρθρο απαντά στις περισσότερες απορίες:

"...ο Γίππες πήρε την άδεια να αναθεωρήσει και να προσαρμόσει στα ντισνεϋκά δεδομένα μια παλιά πλοκή του Μπαρκς, προσθέτοντας νέα πρόσωπα. Το βασικό σενάριο και η αφηγηματική δομή θυμίζουν τον τόνο και τον ρυθμό των δύο ιστοριών του Αμερικανού δασκάλου με τον Ντρούπυ, οι οποίες είναι εμπνευσμένες από τα καρτούν του Τεξ Άβερυ για την Μetro-Goldwyn Mayer".

"...αντί για τον Ντρούπυ, ο διώκτης του είναι ένας αρκούδος ονόματι Κόντιτο, ο οποίος είναι ένας, μάλλον, αφελής τύπος που μοιάζει πολύ με τον Μπάρνυ, χωρίς ωστόσο να αποτελεί πιστή αντιγραφή του..."

Επομένως, παρά τον ελληνικό τίτλο τής ιστορίας, δεν πρόκειται για τον Μπάρνυ, αλλά για έναν Ντισνεϋκό αρκούδο, που του μοιάζει. Αυτό φαίνεται και από τον ιταλικό τίτλο, που δεν είναι Μπάρνυ ο Αρκούδος, όπως στην ελληνική έκδοση, αλλά L'orso candido, δηλαδή η ειλικρινής αρκούδα (ή ή λευκή αρκούδα, όπως προτιμάει να το μεταφράσει η google). Βέβαια, οι Ιταλοί, σαν κι εμάς, αλλάζουν τους πρωτότυπους τίτλους, και με την ιστορία να μην είναι καταχωρισμένη στο I.N.D.U.C.K.S., δεν ξέρω ποιος ήταν ο πρωτότυπος τίτλος τού Γίππες.

Το βασικό ερώτημα είναι γιατί, ενώ πρόκειται ουσιαστικά για μια ιστορία τού Γίππες, επέλεξαν να την δημοσιεύσουν μαζί με τα άπαντα του Μπαρκς. Ίσως διότι μόνο γι' αυτή την εκτός παπιών/ποντικιών ιστορία είχαν τα δικαιώματα.

• Like 14

• Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.