Μετάβαση στο περιεχόμενο

Full Phat [Καραμπάκη Στέλλα, phonographicsocietybooks.gr, 23/5/2016]


Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  2285
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  940
  • Content Count:  4356
  • Reputation:   35540
  • Achievement Points:  4409
  • Days Won:  26
  • With Us For:  6160 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  41

  Full Phat - Βαγγέλης Χατζηδάκης

 
Συνέντευξη του Βαγγέλη Χατζηδάκη στην Στέλλα Καραμπάκη για το Phonographic Society Books:
23 Μαΐου 2016
 

Ο Βαγγέλης Χατζηδάκης μου μίλησε για το βιβλίο του, το Full Phat, ένα πολύ ιδιαίτερο...κατασκεύασμα!

 

 
Πρώτη φορά συζητάω με δημιουργό κόμικς! Πώς νιώθεις που το πρώτο σου βιβλίο κυκλοφορεί ελεύθερο εκεί έξω;
 
Είναι πολύ παράξενο συναίσθημα! Είναι κάτι που ξεκίνησα τελείως σαν χόμπυ, και το έβλεπα κυρίως σαν διέξοδο απο την πίεση της καθημερινότητας, και σιγά-σιγά πήρε τον δρόμο του. Αλλά ακόμα και μετά την επιτυχία που ήρθε διαδικτυακά, το συναίσθημα να κρατάς ένα βιβλίο δικό σου στα χέρια, δεν συγκρίνεται με όλα τα likes στον κόσμο (και αυτό είναι μια ατάκα που πριν 10 χρόνια δεν θα έβγαζε κανένα νόημα)
 
12990920_10153471235662478_7015508235551427624_n.jpg
 
Σε τι κοινό πιστεύεις πως απευθύνεται περισσότερο;

 

Δεν νομίζω ότι είναι απο τα βιβλία που κάποιος που δεν γνωρίζει θα το δει και θα πει “ας το αγοράσω”. Τα Phat Comicz έχουν το δικό τους κοινό, το οποίο έχει αίσθηση αυτού του -ας το πούμε κομψά- ιδιαίτερου χιούμορ. Πιστεύω πως έχει το εξής οξύμωρο το βιβλίο αυτό: το διαβάζουν κάποιοι άνθρωποι που δεν είναι γενικά φαν των κόμικς, ενώ αντίστοιχα σε ανθρώπους που ασχολούνται με τα κόμικς μπορεί να μην κάνει καμμία αίσθηση.
 
 
Δίνεις πιο πολύ βάρος στο σχέδιο ή το κείμενο σε ένα τέτοιου είδους έργο;
 
Η δικιά μου δουλειά βασίζεται 99% στο κείμενο. Άλλωστε, αν δεις τα σχέδια μου (τα οποία έχουν σταματήσει να εξελίσσονται απο όταν ήμουν 7 χρονών) θα το καταλάβεις! Οι ατάκες, τα λογοπαίγνια και γενικά τα αστεία που χρησιμοποιώ θα μπορούσαν να είναι και μέρος ενός σκέτς, ενός θεατρικού, μιας διαφήμισης κτλ. Απλά εγώ επέλεξα να τα κάνω σε μορφή κόμικ. Και πιστέυω ότι ενώ τα σχέδια μου είναι απλοικά, δένουν πάρα πολύ καλά με το όλο ύφος.
 

 

Πόσο «υλικό» παράγεις μέσα σε ένα μήνα; Γιατί βλέπω πολλά νέα πράγματα από σένα!
 
Τα πάντα είναι θέμα έμπνευσης και ψυχολογικής κατάστασης! Αν είμαι εγώ καλά μέσα μου, μπορεί να βγάζω και κάθε μέρα κάτι! Πάντως το σίγουρο είναι ότι κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο socomic.gr θα βρίσκετε φρεσκότατα Phat Comicz.
 
FULL_PHAT_COVER.jpg
 
Από πού αντλείς την έμπνευση σου;
 
Κλισέ απάντηση, αλλά είναι η αλήθεια: απο το οτιδήποτε! Μπορεί να είναι απο κάποια προσωπική ιστορία, κάτι που είδα και μου έκανε το κλικ εκείνη τη στιγμή, ή ακόμα και από ένα τραγούδι που απλά άκουσα λάθος τους στίχους του! Έχει συμβεί πολλές φορές κάποιος φίλος μου να διαβάσει ένα κόμικ και να μου πει “αυτό σου ήρθε από το τάδε περιστατικό, έτσι;” Όπως σου είπα και πριν, είναι καθαρά θέμα ψυχολογίας και διάθεσης, μπορεί αν είμαι σε δημιουργικό οίστρο να δω κάτι τελείως βαρετό και άσχετο και να σκεφτώ το πιο αστείο πράγμα.
 
 
 Τι θα συμβούλευες έναν νέο άνθρωπο που θέλει να φτιάχνει κι εκείνος κόμικ; Αρκεί το ταλέντο και οι ιδέες ή πρέπει να σπουδάσει και κάτι σχετικό όπως σκιτσογράφος ή γραφίστας;
 
Η συμβουλή μου προς οποιονδήποτε που έχει ένα μεράκι, ένα χόμπυ, είναι απλά να το κάνει χωρίς να ρωτήσει την γνώμη κανενός. Και το βασικότερο όλων, να το κάνει επειδή του αρέσει και τον εκφράζει, όχι για κάποιο άλλο λόγο π.χ. για χρήματα ή κοινωνική αποδοχή. Και εγώ άλλωστε έχω πει στον εαυτό μου πως όταν πάψει να μου αρέσει αυτό το πράγμα, απλά θα σταματήσω. Συγκεκριμένα όμως σε αυτό που με ρωτάς, δεν θα έλεγα πως οι σπουδές επί του θέματος είναι απαραίτητες. Όταν έχεις την όρεξη για κάτι, απλά κάνε το. Και το σχέδιο, όπως όλα τα πράγματα, είναι θέμα εξάσκησης, όσο πιο πολύ το εφαρμόζεις, τόσο πιο καλός γίνεσαι. Ακόμα και στα δικά μου σχέδια, έχω δει τεράστια βελτίωση (δεν θα μπορούσαν να χειροτερεύουν άλλωστε) με την πάροδο του χρόνου. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι αν κάποιος το βλέπει πιο σοβαρά, πως δεν πρέπει να το σπουδάσει. Η όρεξη και το ταλέντο θα σε πάνε μέχρι ένα σημείο, αλλά η καθοδήγηση κάποιων ανθρώπων είναι το κλειδί για το βήμα παραπέρα.
Άλλωστε, αν κάποιος πάρει στην τύχη 10 βιβλία κόμικς και τους ρίξει μια ματιά, είναι πολύ εύκολο να καταλάβει ποιός δημιουργός έχει σπουδάσει το αντικείμενο και ποιός όχι.
 

Θεωρείς σημαντικό να επιλέγεις επίκαιρα θέματα ή δεν είναι προτεραιότητα σου αυτό;
 
Όπως σου είπα και πριν, τα πάντα είναι θέμα έμπνευσης. Αν και παρακολουθώ την επικαιρότητα, δεν είναι το πρώτο μου μέλημα να την καταγράψω. Δυστυχώς, είμαστε σε μια φάση της ιστορίας που η επικαιρότητα πολλές φορές καταντάει πιο αστεία και από το πιο ευφάνταστο κόμικ, και δεν το λέω με καλή έννοια. Επίσης, δυστυχώς είμαστε σε μια χώρα όπου η επικαιρότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα πολιτικά δρώμενα. Αν και έχω πιάσει μερικά πολιτικά θέματα κατά καιρούς, τόσο στη ζωή μου οσο και κατ'επέκταση και στα κόμικς που είμαι κάπως αποστασιοποιημένος. Ο σκοπός μου είναι να κάνω τον αναγνώστη να γελάσει και να ξεχαστεί έστω αυτά τα 20 δευτερόλεπτα που διαβάζει το στριπάκι μου, όχι να του μαυρίσω κι άλλο το μυαλό. Άλλωστε, στην Ελλάδα έχουμε μερικούς φανταστικούς γελοιογράφους που πραγματικά καταγράφουν και διακωμωδούν την επικαιρότητα με εξαιρετικό τρόπο. Δεν θα ήθελα να μπω στα δικά τους χωράφια! Τέλος, όσο αστείο και αν ακούγεται, με το να μην ασχολούμαι με την επικαιρότητα νομίζω δίνει στα κόμικς μου έναν πιο διαχρονικό χαρακτήρα. Μου αρέσει η ιδέα ότι μπορεί κάποιος να βρει το βιβλίο μου μετά απο 5-10 χρόνια, να το διαβάσει και να γελάσει!
 
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.