Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η μυστική ταυτότητα των σούπερ ηρώων... [Γιαννακόπουλος Σπύρος, kathimerini.gr, 17/4/2016]


leonidio

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  12189
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  848
  • Content Count:  3050
  • Reputation:   41683
  • Achievement Points:  3061
  • Days Won:  28
  • With Us For:  5157 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  51

Η μυστική ταυτότητα των σούπερ ηρώων...

ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

 

irwes1-thumb-large.jpg

 

SECRET IDENTITIES

σενάριο: Brian Joines και Jay Faerber

σχέδιο: Ηλίας Κυριαζής

εκδ. Image Comics,, σελ. 160

 

 

Σύμφωνα με την κόμικ μυθολογία, οι σούπερ ήρωες οφείλουν να διατηρούν την ταυτότητά τους μυστική. Πίσω από τις μάσκες, τις κάπες και τις φανταχτερές στολές κρύβονται άνθρωποι, οι οποίοι, όταν δεν κυνηγούν σούπερ εγκληματίες, προσπαθούν να έχουν μια φυσιολογική ζωή. Προσπαθούν να προστατεύσουν τις οικογένειές τους, τους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρέφονται και έχουν αισθήματα. Ο Σπάιντερμαν τη θεία Μέι και την Γκουέν Στέισι, ο Σούπερμαν τη Λόις Λέιν, και πάει λέγοντας. Αλλιώς θα γίνουν ευάλωτοι, τρωτοί απέναντι στους κινδύνους που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Μια αποκάλυψη της προσωπικής τους ζωής θα ήταν καταστροφική για τη σούπερ ηρωική τους καριέρα.

Αυτή την ανάγκη να διατηρήσουν οι σούπερ ήρωες τις ταυτότητές τους κρυφές σχολιάζει το «Secret Identities», κόμικ της Image που κυκλοφόρησε σε επτά τεύχη και συλλέχθηκε σε TPB. Την ιστορία υπογράφουν οι Brian Joines και Jay Faerber και το σχέδιο ο Ηλίας Κυριαζής, ο Ελληνας δημιουργός κόμικς, ο οποίος έχει εξελιχθεί εκπληκτικά.

Ο Ηλίας Κυριαζής είναι ένας από τους κομίστες που παρουσιάστηκαν στο ελληνικό κοινό μέσω του περιοδικού «9» της «Ελευθεροτυπίας». Μία από τις πρώτες δουλειές του εκεί ήταν το ημιαυτοβιογραφικό «Manifesto», όπου εξιστορούνται οι μικρές καθημερινές περιπέτειες μιας παρέας νέων στην Αθήνα.

Οι αναγνώστες ταυτίζονταν, όσοι ασχολούνταν με την ελληνική κόμικ σκηνή αναγνώριζαν καταστάσεις και γελούσαν με τον λεπτό σαρκασμό και την ειρωνεία. Το «Manifesto» έγινε κλασικό κι αγαπημένο (και πρόσφατα επανεκδόθηκε από τον ίδιο τον Κυριαζή σε μια προσεγμένη έκδοση που συλλέγει και τις δύο περιόδους του κόμικ). Δουλεύοντας πολύ και βελτιώνοντας διαρκώς το σχέδιό του, ο Κυριαζής πέρασε τον Ατλαντικό και βρέθηκε να κάνει δουλειές για εταιρείες κολοσσούς, όπως για τις DC/Zuda, IDW, Dark Horse. Και τελευταία για την Image – το «Secret Identities».

Στο «Secret Identities» παρακολουθούμε μια ομάδα σούπερ ηρώων, τη «Front Line», η οποία, ως κάποια άλλη «Justice League of America», μάχεται για το δίκαιο και την ειρήνη. Τα μέλη της διάφορα, ισχυρά και με έντονες προσωπικότητες. Κάθε μέλος εκτός από υπερδυνάμεις κουβαλάει και τη δική του ιστορία που μας γίνεται σταδιακά γνωστή. Η Luminary, που της χάρισαν τις δυνάμεις της εξωγήινοι, συμβαίνει να είναι κόρη του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Ο Vesuvius είναι ένας αρχαίος πολεμιστής, δημιουργημένος από λάβα, που αναγεννήθηκε ύστερα από μια φυσική καταστροφή. Η αλλόκοσμη Gaijin, που χειρίζεται τέλεια τις γιαπωνέζικες κατάνες, έχει πάρε-δώσε με τη μαφία. Ο μασκοφόρος Recluse αντλεί τις δυνάμεις του από σκοτεινή μαγεία. Την ομάδα συμπληρώνουν κι άλλοι, και σε αυτούς έρχεται να προστεθεί ένας καινούργιος, ο Crosswind. Ο Crosswind ζητάει να αφομοιωθεί από την ομάδα, προσπαθεί για την εμπιστοσύνη των σούπερ ηρώων. Ομως οι προθέσεις του είναι αμφίβολες.

 

Επιφανειακή ματιά

 

Η ιστορία του «Secret Identities», πιστή στην αρμόζουσα «σουπερηρωική» υπερβολή, ανακατεύει από υπόκοσμο και αρχαίες κατάρες μέχρι εξωγήινους που απειλούν να καταστρέψουν τη Γη. Ξεδιπλώνεται με καταιγιστική ταχύτητα και προσφέρεται ως ένας ψυχαγωγικός κυκεώνας δράσης, με ολέθριες συγκρούσεις, ζωντανούς διαλόγους και έξυπνες ατάκες. Η ματιά όμως του κόμικ στην ψυχοσύνθεση των σούπερ ηρώων και στο μεγάλο και σοβαρό δίλημμά τους, να αποκαλυφθούν στο κοινό ή να εμμείνουν στη μάσκα και στη μυστική τους ταυτότητα, παραμένει κατά κάποιον τρόπο επιφανειακή.

Ισως να χρειαζόταν μια περαιτέρω εμβάθυνση τόσο στην πλοκή όσο και στην ανάπτυξη των χαρακτήρων. Και περισσότερες σελίδες. Παραμένει ωστόσο ένα ιδιαίτερα διασκεδαστικό και άξιο προσοχής ανάγνωσμα, το οποίο ενισχύεται χάρη στα σχέδια του Κυριαζή. Εκπληκτικά σαλόνια και θαυμάσιες απεικονίσεις της στιγμής. Σχέδια λεπτομερή και ευφυή, χορταστικά και εμπνευσμένα, που υπογραμμίζουν εκ νέου το ταλέντο του δημιουργού.

 

Πηγή

 

Παρουσίαση της έκδοσης

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.