Μετάβαση στο περιεχόμενο

LE LAMA BLANC (THE WHITE LAMA) [ ALEJANDRO JODOROWSKY, GEORGES BESS ]


GeoTrou

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  30061
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  464
  • Content Count:  6111
  • Reputation:   53885
  • Achievement Points:  6111
  • Days Won:  49
  • With Us For:  3629 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  29

Couv_1.jpg Couv_2.jpg Couv_3.JPG Couv_4.JPG Couv_5.JPG Couv_6.jpg

 

Σειρά της Les Humanoïdes Associés, σε σενάριο του Alejandro Jodorowsky και σχέδιο/χρώμα του Georges Bess. Είναι κατά βάση μια περιπέτεια, αλλά παράλληλα περικλείει στοιχεία φαντασίας και μυστικισμού, σ’ ένα ιστορικό φόντο. Ολοκληρώθηκε σε έξι άλμπουμ, που κυκλοφόρησαν την περίοδο 1988-1993 και εκδόθηκαν σ’ έναν ενιαίο τόμο το 1995. Το 2014 βγήκε στα αγγλικά, σε ένα συγκεντρωτικό HC από την Humanoids. Ένας δεύτερος κύκλος (La Légende du Lama Blanc), που μέχρι στιγμής μετρά δύο τεύχη, ξεκίνησε το 2014, αυτή τη φορά για λογαριασμό της Glénat.

 

Θιβέτ, τέλη του 19ου αιώνα. Ο Μεγάλος Λάμα ενός μοναστηριού προβλέπει δύσκολους καιρούς για το λαό του. Έτσι, αποφασίζει να μετενσαρκωθεί στο σώμα ενός αγέννητου λευκού αγοριού, που θα έρθει στον κόσμο εν μέσω ενός τραγικού γεγονότος. Μεγαλώνοντας, ο «Λευκός Λάμα» θα εκπαιδευτεί έτσι ώστε να μπορέσει να αναλάβει τα μελλοντικά καθήκοντά του. Βέβαια το μονοπάτι του δεν είναι στρωμένο με ροδοπέταλα και θα πρέπει ν’ αντιμετωπίσει κάθε είδους κινδύνους για να ανακτήσει τη θέση του.

 

PlancheA.jpg PlancheB.jpg PlancheC.jpg

 

Το artwork του Bess είναι θαυμάσιο. Κλασικό σχέδιο γαλλοβελγικής σχολής και παλέτα που δημιουργεί μια απίστευτη ατμόσφαιρα. Ειλικρινά, δύσκολα μπορώ να φανταστώ κάποιον άλλο στο σχέδιο. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι τιμήθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ της Ανγκουλέμ και τα Βραβεία Haxtur. Πάμε τώρα στο σενάριο. Είναι γνωστή η αγάπη μου για τον Jodorowsky και δεν μπορώ να θεωρηθώ ο πλέον αντικειμενικός κριτής του, αλλά νομίζω ότι εδώ μας δίνει ένα από τα πέντε καλύτερα κόμικς του. Οι παραδόσεις του λαμαϊσμού, η μαύρη μαγεία, οι πολεμικές τέχνες, η άγρια ομορφιά των Ιμαλαΐων και η ιστορία του Θιβέτ, όλα μαζί μπλέκονται σε ένα εμπνευσμένο έπος περιπέτειας, δράματος και εσωτερικής αναζήτησης. Υπάρχουν κάποιες αστοχίες, αλλά είναι αμελητέες και εύλογες σε ένα κόμικ τόσων σελίδων. Δεν ξέρω αν θα το πρότεινα σε όσους δεν έχουν καλή σχέση με τα BD ή τον Jodo, αλλά παραμένει ένα εκπληκτικό έργο, τελείως διαφορετικό από οτιδήποτε άλλο έχει πέσει στα χέρια μου. Βαθμολογία 9,6/10

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.