Μετάβαση στο περιεχόμενο

VEHLMANN FABIEN [ (1972) ]


GeoTrou

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις

Δημιουργός:
VEHLMANN FABIEN
Επίσημη Ιστοσελίδα:
Ημερ. γέννησης:
30/01/1972
Τόπος γέννησης:
Mont-de-Marsan, Γαλλια
Εργογραφία:

  • Member ID:  30061
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  464
  • Content Count:  6111
  • Reputation:   53908
  • Achievement Points:  6111
  • Days Won:  49
  • With Us For:  3651 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  29

Vehlmann.jpg

 

Ο Fabien Vehlmann είναι Γάλλος σεναριογράφος, με έργα που ανήκουν σε μια ευρεία γκάμα ειδών. Έχει συνεργαστεί με αρκετούς γνωστούς σχεδιαστές, για λογαριασμό μερικών από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους των γαλλοβελγικών κόμικς.

 

Ο Vehlmann γεννήθηκε το 1972 στο Mont-de-Marsan της νοτιοδυτικής Γαλλίας, αλλά μεγάλωσε στο La Motte-Servolex της Σαβοΐας. Αν και διάβαζε κόμικς από πολύ μικρός, δεν τα υπολόγιζε ως επαγγελματικό ενδεχόμενο. Σπούδασε στο École Supérieure de Commerce της Ναντ, αποφοιτώντας το 1995 με δίπλωμα στο μάρκετινγκ παιχνιδιών. Για ένα μικρό διάστημα ασχολήθηκε με το θέατρο και το ραδιόφωνο.

 

GM.jpg samediETdimanche.jpg

 

Το 1996 το γνωστό περιοδικό Spirou διοργάνωσε έναν διαγωνισμό νέων ταλέντων και ο Vehlmann έστειλε ένα τετρασέλιδο. Έλαβε σχετικά καλή κριτική, αλλά δεν έγινε δεκτό, γεγονός που τον πείσμωσε. Τον επόμενο χρόνο έστειλε ξανά κάποια σενάριά του και τελικά άρχισε να γράφει μικρές ιστορίες για το περιοδικό. Το breakthrough του δεν άργησε. Το 2001 ξεκίνησε η έκδοση των σειρών Green Manor και Samedi et Dimanche, σε σχέδιο των Denis Bodart και Gwen de Bonneval αντίστοιχα. Και τα δύο προτάθηκαν για βραβεία στο Φεστιβάλ της Ανγκουλέμ.

 

Marquis.jpg Bagdad.jpg Seuls1.jpg

 

Σύντομα ακολούθησαν κι άλλα σημαντικά έργα, όπως τα Le Marquis d’ Anaon (2002-2008), Les Cinq Conteurs de Bagdad (2006) και το πρώτο άλμπουμ της σειράς Une Aventure de Spirou et Fantasio (2006). Με τον Βέλγο Bruno Gazzotti, δημιούργησε επίσης τη βραβευμένη σειρά Seuls (2006-...), που θεωρείται ένα εκ των κορυφαίων κόμικς του.

 

spirou-et-fantasio-51.jpg JT.jpg

 

Το 2009 ανακοινώθηκε ότι ο Vehlmann θα αναλάμβανε τη σειρά-σύμβολο των βελγικών κόμικς, Spirou et Fantasio, μαζί με τον σχεδιαστή Yoann. Το πρώτο τεύχος της νέας δημιουργικής ομάδας κυκλοφόρησε το 2010 και μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί άλλα τέσσερα άλμπουμ. Την ίδια περίοδο εκδόθηκε και το one shot Jolies Ténèbres (2009), σε συνεργασία με τους Marie Pommepuy και Sébastien Cosset. Ανάμεσα στα πιο πρόσφατα κόμικς του ξεχωρίζει το L'Île aux Cent Mille Morts (2011), εικονογραφημένο από τον Jason, καθώς και το Paco les Mains Rouges (2013-...), σε σχέδιο του Éric Sagot.

 

Η δημιουργική δράση του πολύπλευρου Vehlman, ωστόσο, δεν σταματά εδώ. Μαζί με καλλιτέχνες όπως οι Cyril Pedrosa και Bruno, έχει ιδρύσει το ηλεκτρονικό περιοδικό κόμικς Professeur Cyclope. Υπήρξε βασικός σεναριογράφος και voice actor της animated τηλεοπτικής σειράς Avez-vous déjà vu? (2006) και το 2008 έκανε το πέρασμά του από την 7η τέχνη, γράφοντας το σενάριο για την ταινία Un monde à nous.

 

Ο Vehlmann έχει δείξει μια εντυπωσιακή ικανότητα να ασχολείται με πολλά και διαφορετικά είδη, από ιστορικά ορθές περιπέτειες, μέχρι graphic novel επιστημονικής φαντασίας και παιδικά αναγνώσματα. Κόμικς του έχουν προταθεί για Eisner Awards, έχουν τιμηθεί στο Φεστιβάλ της Ανγκουλέμ, έχουν διακριθεί στα Prix Saint-Michel. Με μια δόση υπερβολής, ο Yves Delporte, σεναριογράφος και αρχισυντάκτης του περιοδικού Spirou κατά την χρυσή του εποχή, τον έχει αποκαλέσει «René Goscinny της τρίτης χιλιετηρίδας».

 

Άλλα κόμικς του Vehlmann:

 

SEPT (πρώτο άλμπουμ)

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.