Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μάνγκα και Ντίσνεϋ: Ο Ασυνδύαστος Συνδυασμός


apetoussis82

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  30580
  • Group:  Members
  • Topic Count:  45
  • Content Count:  1828
  • Reputation:   13127
  • Achievement Points:  1938
  • Days Won:  7
  • With Us For:  3407 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  41

Συχνά μένουν στη βιβλιοθήκη μου μεγάλες αυτοτελείς ιστορίες κόμικς ή ιστορίες σε συνέχειες που δεν έχω τον χρόνο να τις διαβάσω και περιμένουν στο ράφι για μερικά χρόνια. Στη κατηγορία αυτή ήταν μέχρι χθες και οι 6 τόμοι των Ντίσνεϋ Μάνγκα που είχε εκδώσει ο Τερζόπουλος (οι πρώτοι 4 εντός της σειράς Κόσμος Disney και οι άλλοι 2 ως ξεχωριστή σειρά ονόματι Disney Manga).

 

Εχτές, καθώς ήμουν με αναρρωτική άδεια λόγω ασθένειας, θυμήθηκα την ύπαρξη τους και έτσι κάθισα και διάβασα τους 4 πρώτους τόμους του Kingdom Hearts (που περιέχουν όλες τις ιστορίες της υποσειράς Kingdom Hearts), και αποφάσισα, κάτι που σπάνια επιχειρώ, να γράψω κριτική για την ιστορία αυτή –διότι πρόκειται για μια ενιαία ιστορία και όχι για 43 διαφορετικές ιστορίες όπως είναι καταχωρημένες στο inducks. Η ιστορία αποτελείται από 43 κεφάλαια (ή από 42, όπως το πάρει ο καθένας), αλλά ο διαχωρισμός της σε κεφάλαια ήταν τελείως άσκοπος. Δεν εξυπηρετούν σε τίποτα απολύτως και αυξάνουν χωρίς λόγο τον όγκο του κάθε τόμου, διότι το κάθε κεφάλαιο έχει μια εισαγωγική και μια καταληκτική σελίδα με (αρκετές φορές άσχετα) σχέδια ηρώων ή αντικειμένων. Π.χ. στην αρχική σελίδα του Κεφαλαίου 9 εμφανίζονται τα Σκυλάκια της Δαλματίας από το πουθενά και μετά χάνονται διαπαντός και δεν εμφανίζονται ποτέ στην ιστορία, ενώ στην αρχή του Κεφαλαίου 8 πετάγονται τα ανιψάκια του Ντόναλντ χωρίς κανέναν απολύτως λόγο (και φυσικά, μετά εξαφανίζονται μια και καλή).

 

=====================================================

Αυτά αντί προλόγου. Πάμε για την κριτική τώρα ή για τον απερίφραστο σχολιασμό αν θέλετε.

=====================================================

 

Δεν θα ήθελα να πω ότι είναι η πιο άθλια ιστορία Ντίσνεϋ που διάβασα ποτέ, αλλά ότι και να λεχθεί έτσι έχουν τα πράματα. Ή, ας πω καλύτερα ότι ήταν τουλάχιστον μια από τις 5 χειρότερες, ώστε να μη φανώ ως hater. Είναι σίγουρο όμως ότι είναι η ιστορία που με δυσαρέστησε περισσότερο, διότι το βάσανο αυτό που λέγεται Kingdom Hearts δεν είχε τελειωμό. Τέσσερις τόμοι σχεδόν 180 σελίδες ο καθένας, με επιπλέον άρθρα γενικά αδιάφορα για κάποιον που θα ήθελε να διαβάσει κάτι που να μοιάζει με ιστορία Ντίσνεϋ... και κράτησε ολόκληρο απόγευμα.

 

Η υπόθεση; Χμμ... μα ποια υπόθεση; Ο δημιουργός πρέπει να έγραφε το σενάριο καθώς ήταν μαστουρωμένος (και δεν λειτούργησε και τόσο καλά όσο για τον Γούντυ Άλλεν και τον Σκορσέζε). Ήταν αυτό που λέμε "ότι να'ναι". Ένας τύπος που ακούει φωνές βρίσκει ένα κλειδί από το πουθενά, από φλώρος γίνεται μάχιμος εν μία νυκτί, ξεπετάγεται και η κακιά μάγισσα από την ωραία κοιμωμένη και καταστρατηγεί τους πάντες και τα πάντα, όλοι οι ήρωες από τις ταινίες της Ντίσνεϋ κάνουν τα δικά τους, ο Winnie the Pooh τρώει το μέλι του... μόνο ο Axel Rose με μάσκα Darth Maul να κάνει κωλοτούμπες έλειπε. Ας μου εξηγήσει κάποιος τι σχέση μπορεί να είχε ο Ντόναλντ και ο Γκούφη με όλα αυτά. Μπορούσε να χρησιμοποιηθεί οποιοσδήποτε υπαρκτός ή ανύπαρκτος χαρακτήρας από κόμικ, ταινία, βιβλίο ή κάποιο ιστορικό πρόσωπο κ.ο.κ. Ή να υπήρχαν σε κάθε κεφάλαιο τυχαία άτομα, απρόσωπα, ή απλώς να έπαιρναν τη θέση τους αντικείμενα που να μιλάνε και να κάνουν τους ήρωες. Μπορεί στο βιντεοπαιχνίδι ο συνδυασμός να δούλεψε και να υπάρχει κάποιο αξιόλογο αποτέλεσμα. Αυτό δεν το γνωρίζω. Στην ιστορία αυτή όμως, ο συνδυασμός χαρακτήρων Ντίσνεϋ και μάνγκα κατέληξε σε ένα ούτε κατ' ελάχιστον ελκυστικό αποτέλεσμα. Και υπήρχαν τόσα άσχετα πράγματα μέσα σ'αυτή την ιστορία… π.χ. λέει ότι ο Γκούφη είναι Στρατηγός της Βασιλικής Φρουράς... ούτε στρατό είδαμε, ούτε φρουρά. Λέει ότι ο Ντόναλντ είναι ο ικανότερος των μάγων... κάνει δυο-τρία μαγικά, αλλά τους κακούς δεν τους ρίχνει κανένα ξόρκι για να γλυτώσουν, ενώ στα μέσα της ιστορίας ξεχνάει εντελώς ότι είναι μάγος. Κινούνται από κόσμο σε κόσμο με ένα φανταστικό αεροπλοιοτραινοτσιχλο-κατι-άλλο-που-δεν-θυμάμαι-κίνητο, αλλά το φοβερό αυτό όχημα δεν φαίνεται πουθενά ολόκληρο από κοντά ώστε να μπορέσουμε να το θαυμάσουμε ή τουλάχιστον να καταλάβουμε περί τίνος πρόκειται. Φαντάζομαι ότι όλα αυτά τα άσχετα πάρθηκαν από το βιντεοπαιχνίδι, αλλά δεν είναι αυτός τρόπος για να δημιουργηθεί μια ιστορία για κόμικς. Πόσο μάλλον, μια ιστορία που την πλασάρουν ως επική (!)

 

Επιπλέον, η μια από τις δύο μικρές ανατροπές που θα μπορούσε κάπως να κινήσει το ενδιαφέρον, είχε αποκαλυφθεί στη διαφήμιση της ιστορίας σε ένα άλλο περιοδικό (νομίζω στο Μίκυ Μάους ή/και στο Κόμιξ) καθώς επίσης και στο εισαγωγικό σημείωμα κάποιου από τους τόμους του ίδιου του Kingdom Hearts. Επομένως, πάει και η ανατροπή! την γνώριζα πριν καν να αρχίσω να διαβάζω την ιστορία. Τρομερό λάθος των συντακτών (όχι ότι θα μου άλλαζε οτιδήποτε στη γνώμη που σχημάτισα για την ιστορία).

 

Ευτυχώς που τους τόμους αυτούς μου τους είχε χαρίσει ο Τερζόπουλος, διότι εάν πλήρωνα τόσα λεφτά για να τους αποκτήσω θα ήμουν πάραυτα απογοητευμένος με την κρίση μου - με το ότι θα επέλεγα δηλαδή να τους αγοράσω (εδώ στην Κύπρο πωλούσαν τον κάθε τόμο γύρω στα 6-7 ευρώ, αν δεν κάνω λάθος, μπορεί και 10 ευρώ).

 

Γενικά, ήταν μία παντελώς αδιάφορη και συνάμα μπερδεμένη ιστορία. Η μόνη διαφορά με άλλες τελείως αδιάφορες-μπερδεμένες ιστορίες είναι ότι αυτή ήταν ατελείωτη. Το πιο ενδιαφέρον πράγμα που αποκόμισα από το όλο διάβασμα, ήταν το εξής:

 

post-30580-0-11740700-1459866825_thumb.jpg

 

Θα με ρωτήσετε βέβαια, γιατί διάβασα την ιστορία μέχρι το τέλος. Η απάντηση είναι ότι περίμενα να δω εάν υπήρχε κάποιος σκοπός που να δικαιολογεί όλη αυτή την προσπάθεια. Δεν υπήρχε τίποτα. Τίποτα απολύτως! Σε μια στιγμή, καθώς γύριζα σελίδα, πρόσεξα ότι έπιασε το μάτι μου τη λέξη 'τέλος' και σταμάτησα να σκεφτώ τι γίνεται. Απλώς τελείωσε η ιστορία χωρίς να υπάρχει κάποιο τέλος! Ή κάποιο μήνυμα ή κάτι άλλο τελοσπάντων που να δεικνύει ότι επιτέλους τελειώνει η ιστορία! Τίποτα! Απλώς έγραφε ΤΕΛΟΣ. Πραγματικά, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να δαπανηθεί τόση φαιά ουσία σε κάτι τόσο άχρηστο (ακόμα πιο άχρηστο και από αυτόν εδώ τον σχολιασμό που κάνω τώρα). Για σκοπούς σύγκρισης, να πω ότι ευχαριστήθηκα πολύ περισσότερο το Raceworld (την 3η χειρότερα βαθμολογημένη ιστορία στο inducks), το οποίο Raceworld παρεμπιπτόντως δεν με ενόχλησε ιδιαίτερα -διαβαζόταν σε λιγότερο από μία ώρα χωρίς βιασύνη και δεν χρειαζόταν ένα ολόκληρο χαμένο απόγευμα.

 

Και λίγα λόγια για το σχέδιο και το στήσιμο των καρέ... Παρόλο που για μάνγκα το σχέδιο δεν ήταν κι άσχημο (ούτε άριστο όμως) και παρόλο που οι χαρακτήρες της Ντίσνεϋ ήταν σχετικά καλοσχεδιασμένοι, δεν μου άρεσε. Ούτε το σχέδιο μου άρεσε, ούτε το ότι ήταν μαυρόασπρο (κρίνοντας από κάποιες σαρώσεις στο inducks βλέπω ότι σε άλλες χώρες πρέπει να κυκλοφόρησε και έγχρωμο - ή τουλάχιστον εν μέρει έγχρωμο). Γούστα μου αυτά όμως.

 

Πάμε και στο ενοχλητικό της υπόθεσης: Η συνοχή μεταξύ των καρέ σε μια σελίδα ήταν ελαφρώς ανύπαρκτη. Άσε που τα μπαλονάκια με τα λόγια υπήρχαν παντού, διάσπαρτα, ασχέτως με τη θέση του χαρακτήρα που μιλούσε. Θα μου πείτε όμως, ότι στα μάνγκα αυτό είναι γενικά αποδεκτό. Εμένα όμως με ενόχλησε σ'αυτή την ιστορία. Υπήρχαν συγκεκριμένοι διάλογοι που δεν μπορούσα να καταλάβω ποιος μιλούσε και σε ποιον απευθυνόταν.

 

Το ότι δεν μου άρεσε το σχέδιο και η διάταξη των καρέ δεν έχει να κάνει με το γεγονός ότι πρόκειται για μάνγκα. Όταν διάβασα τον πρώτο κύκλο του Son-Goku, το καταευχαριστήθηκα – το οποίο ήταν και μαυρόασπρο και διαβαζόταν και ανάποδα, σε αντίθεση με το Kingdom Hearts που ο δημιουργός του επέλεξε να ακολουθήσει τη δυτική τεχνική για τη ροή του διαβάσματος. Μπορεί όμως απλώς να μη μου άρεσε το συγκεκριμένο σχέδιο για τη συγκεκριμένη ιστορία. Τελοσπάντων… Έτσι κι αλλιώς, το σχέδιο χανόταν μέσα στο χάος των καρέ. Αλλά και σαν απομονωμένες, οι ξεχωριστές εικόνες πάλι δεν μου άρεσαν. Π.χ. αυτό εδώ δεν μου αρέσει να το βλέπω:

post-30580-0-98641500-1459866822_thumb.jpg

 

 

Άλλο μειονέκτημα της όλης έκδοσης είναι το ότι δεν μεταφράστηκαν τα ηχητικά εφέ.

 

Ένα και μοναδικό συν που μπορώ να βρω για την έκδοση αυτή (προσέξτε: την έκδοση, όχι την ιστορία), είναι η παρουσία της ιστορίας W MMMD 23-09 σε ένα συνοδευτικό άρθρο του 3ου τόμου. Τώρα, για να βρεις το λόγο για τον οποίο εμφανίζεται μια ιστορία του 1935 σε ένα τόμο μάνγκα του 2004, θέλει πολλή φαντασία (βασικά προσπαθεί να παρουσιάσει τις απαρχές και το ιστορικό των χαρακτήρων Ντίσνεϋ που εμφανίζονται στο Kingdom Hearts, αλλά δεν μπορώ να πω ότι η σχέση μεταξύ του συνοδευτικού άρθρου και της κύριας ιστορίας είναι εμφανής). Επομένως, το μοναδικό συν της έκδοσης δεν έχει καμία σχέση με την ιστορία.

 

 

Αυτά τα ολίγα προς το παρόν. Θα το εκτιμούσα, εάν όσοι διάβασαν το Kingdom Hearts -οι όσοι θέλουν να το βρουν και να το διαβάσουν- έγραφαν τις δικές τους σκέψεις επί του θέματος. Ιδιαίτερα αυτοί που διαβάζουν μάνγκα.

 

 

Απόψε ή αύριο ευελπιστώ ότι θα διαβάσω και τους άλλους δύο τόμους του Kingdom Hearts, Η Αλυσίδα των Αναμνήσεων (μη με ρωτήσει κανείς γιατί θα το κάνω αυτό) και θα επανέλθω.

 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  2265
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  1001
  • Content Count:  20072
  • Reputation:   116905
  • Achievement Points:  20162
  • Days Won:  336
  • With Us For:  6162 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  47

Την βλέπεις σε κεφάλαια γιατί αρχικά βγήκε σε συνέχειες πριν βγει σε τόμους.

 

Παρόλο που δεν ξετρελάθηκα όταν το είχα διαβάσει, δεν το είχα βρει κακό όταν το είχα διαβάσει πριν μερικά χρόνια, όπως εσύ. Αν και σαφώς δεν θυμάμαι και πολλά από την υπόθεση, αλλά αυτό ισχύει και για πάνω από τις μισές σύγχρονες ιστορίες Disney οπότε δεν λέει απαραίτητα κάτι. :) Αν και στην τελική δεν πρέπει να το πάρει να το διαβάσει κανείς ως Disney ιστορία, αλλά για αυτό που είναι και έχοντας υπόψη πως η σχέση των Ιαπώνων με τα Disney διαφέρει ριζικά σε σχέση με τον δυτικό κόσμο και αυτό αποτυπώνεται και στις επιλογές τους στο τι θα εμφανιστεί και πως.

 

Τυπικά επίσης, αυτό που διάβασα από εσένα ήταν κριτική -που θα μπορούσε να μπει και στο σχετικό θέμα της έκδοσης - και όχι άρθρο-μελέτη με την αυστηρή έννοια των όρων. :)

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  30580
  • Group:  Members
  • Topic Count:  45
  • Content Count:  1828
  • Reputation:   13127
  • Achievement Points:  1938
  • Days Won:  7
  • With Us For:  3407 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  41

Ευχαριστώ για τα σχόλια!

 

 

Την βλέπεις σε κεφάλαια γιατί αρχικά βγήκε σε συνέχειες πριν βγει σε τόμους.

 

Τόσες και τόσες άλλες ιστορίες βγήκαν αρχικά σε συνέχειες και μετά σε τόμους, αλλά αρχειοθετήθηκαν σαν μία ιστορία. Π.χ. βλέπε Ζωδιακή Πέτρα.

 

 

 

 

Αν και στην τελική δεν πρέπει να το πάρει να το διαβάσει κανείς ως Disney ιστορία, αλλά για αυτό που είναι και έχοντας υπόψη πως η σχέση των Ιαπώνων με τα Disney διαφέρει ριζικά σε σχέση με τον δυτικό κόσμο και αυτό αποτυπώνεται και στις επιλογές τους στο τι θα εμφανιστεί και πως.

 

Εδώ, πράγματι, πρέπει να πω ότι ήμουν προετοιμασμένος για κάτι "πιο Ντίσνεϋ". Νομίζω ότι, γενικά, τα Ιαπωνικά κόμικς δεν κάνουν για μένα (αν και έχω διαβάσει μερικά), αλλά αυτή η ιστορία ήταν πολύ κατώτερη από οτιδήποτε περίμενα να διαβάσω.

 

Επομένως, το μοναδικό μάνγκα που θα διαβάσω στο μέλλον, είναι ο Β' κύκλος του Σον-Γκόκου.

 

 

 

 

Τυπικά επίσης, αυτό που διάβασα από εσένα ήταν κριτική -που θα μπορούσε να μπει και στο σχετικό θέμα της έκδοσης - και όχι άρθρο-μελέτη με την αυστηρή έννοια των όρων.  :)

 

Ελεύθερα, το Θέμα αυτό μπορεί να μεταφερθεί σε οποιαδήποτε ενότητα θελήσουν οι αγαπητοί Admins  :)

 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  2265
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  1001
  • Content Count:  20072
  • Reputation:   116905
  • Achievement Points:  20162
  • Days Won:  336
  • With Us For:  6162 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  47

Η προσέγγιση είναι διαφορετική. Στην ζωδιακή πέτρα και γενικά στα Ιταλικά Disney (μιας και καταλαβαίνω πως αυτό το μοντέλο έχεις ουσιαστικά στο μυαλό σου όταν μιλάς για κάτι πιο disney, όταν πρόκειται για ιστορίες σε συνέχειες) το κάθε κεφάλαιο πρέπει να έχει κάποια αυτοτέλεια. Στα Μάνγκα κυριολεκτικά δημοσιεύουν το έργο σε συνέχειες καθώς το ετοιμάζουν χωρίς να περιμένουν να ολοκληρωθεί και με τις ιστορίες να είναι απλωμένες λόγω ιδιοσυγκρασίας του εκεί αναγνωστικού κοινού. Από αυτή την άποψη, η λογική είναι πιο κοντά με τις ιστορίες που δημοσιεύονταν σε περιοδικά όπως το Μπλεκ ή ακόμα και με τις κεντρικές ιστορίες του 9. Οι ιστορίες έσπαγαν σε κομμάτια παρόλο που επρόκειτο για πιο μεγάλη ιστορία. Απλά οι Ιάπωνες το αναγνωρίζουν και τα βγάζουν σε κεφάλαια για να διαβαστούν και έτσι.

Επεξεργασία από GreekComicFan
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  25682
  • Group:  Members
  • Topic Count:  146
  • Content Count:  4224
  • Reputation:   26844
  • Achievement Points:  4270
  • Days Won:  10
  • With Us For:  4237 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Προσωπικά διαφωνώ διότι όπως είπε και ο GreekComicFan άλλη λογική έχουν τα μάνγκα (και έχω διαβάσει αρκετά και φτιάχνω τώρα και το δικό μου μάνγκα (άσχετο) :P) και άλλη οι Ιταλικές ιστορίες Ντίνσεϋ οι οποίες προσπαθούν να είναι αυτοτελείς. Σίγουρα σου φαίνεται περίεργο διότι δεν έχεις διαβάσει πολλά μάνγκα και δεν έχεις συνηθίσει τον τρόπο με τον οποίο "χτίζουν" την ιστορία. 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  30580
  • Group:  Members
  • Topic Count:  45
  • Content Count:  1828
  • Reputation:   13127
  • Achievement Points:  1938
  • Days Won:  7
  • With Us For:  3407 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  41

Η προσέγγιση είναι διαφορετική. Στην ζωδιακή πέτρα και γενικά στα Ιταλικά Disney (μιας και καταλαβαίνω πως αυτό το μοντέλο έχεις ουσιαστικά στο μυαλό σου όταν μιλάς για κάτι πιο disney, όταν πρόκειται για ιστορίες σε συνέχειες) το κάθε κεφάλαιο πρέπει να έχει κάποια αυτοτέλεια. Στα Μάνγκα κυριολεκτικά δημοσιεύουν το έργο σε συνέχειες καθώς το ετοιμάζουν χωρίς να περιμένουν να ολοκληρωθεί και με τις ιστορίες να είναι απλωμένες λόγω ιδιοσυγκρασίας του εκεί αναγνωστικού κοινού. Από αυτή την άποψη, η λογική είναι πιο κοντά με τις ιστορίες που δημοσιεύονταν σε περιοδικά όπως το Μπλεκ ή ακόμα και με τις κεντρικές ιστορίες του 9. Οι ιστορίες έσπαγαν σε κομμάτια παρόλο που επρόκειτο για πιο μεγάλη ιστορία. Απλά οι Ιάπωνες το αναγνωρίζουν και τα βγάζουν σε κεφάλαια για να διαβαστούν και έτσι.

 

 

Προσωπικά διαφωνώ διότι όπως είπε και ο GreekComicFan άλλη λογική έχουν τα μάνγκα (και έχω διαβάσει αρκετά και φτιάχνω τώρα και το δικό μου μάνγκα (άσχετο)  :P) και άλλη οι Ιταλικές ιστορίες Ντίνσεϋ οι οποίες προσπαθούν να είναι αυτοτελείς. Σίγουρα σου φαίνεται περίεργο διότι δεν έχεις διαβάσει πολλά μάνγκα και δεν έχεις συνηθίσει τον τρόπο με τον οποίο "χτίζουν" την ιστορία. 

 

Τα πιο πάνω τα γνωρίζω λίγο-πολύ. Τα σχόλια μου περί μιας ενιαίας ιστορίας αναφέρονται στον συνήθη τρόπο αρχειοθέτησης των ιστοριών στο inducks. Θα ήταν πιο λογικό να αρχειοθετηθεί ως μία ιστορία (όσον αφορά το inducks και μόνο υπενθυμίζω) και θα ήταν και πιο βοηθητικό ώστε να μπορέσουν να καταγραφούν όλοι οι χαρακτήρες που παρουσιάζονται στην ιστορία και σε άλλες γλώσσες, όχι μόνο στα ιαπωνικά.

 

Διάβασα μερικά μάνγκα αλλά δεν μου άρεσε η όλη προσέγγιση (εκτός από τον Σον-Γκόκου φυσικά!). Γενικά, προτιμώ τα ευρωπαϊκά και τα αμερικάνικα (εκτός υπερηρωικά). Διάβασα μερικές χιλιάδες, και είναι τόσα πολλά αυτά που θέλω να διαβάσω ακόμα, που επομένως δεν θέλω να χάνω χρόνο για κάτι που μάλλον δεν θα με ευχαριστήσει ιδιαίτερα. Μπορεί γι'αυτό να μου φάνηκε τόσο άσχημη αυτή η ιστορία.

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  30580
  • Group:  Members
  • Topic Count:  45
  • Content Count:  1828
  • Reputation:   13127
  • Achievement Points:  1938
  • Days Won:  7
  • With Us For:  3407 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  41

Επανέρχομαι με τα σχόλια μου για τη δεύτερη ιστορία της σειράς, Kingdom Hearts: Η Αλυσίδα των Αναμνήσεων, που εκδόθηκε από τον Τερζόπουλο σε δύο τόμους (Disney Manga).

 

Η ιστορία αυτή είναι πιο σύντομη από την πρώτη ιστορία Kingdom Hearts, αφού αποτελείται από μόνο δύο τόμους των 230 περίπου σελίδων ο καθένας. Η Αλυσίδα των Αναμνήσεων ξεκινά ακριβώς εκεί που τελειώνει η προηγούμενη ιστορία (παρόλο που στις σελίδες με τα άρθρα στην αρχή του τόμου λέει ότι η Αλυσίδα των Αναμνήσεων είναι αυτόνομη ιστορία) και τελειώνει το ίδιο απότομα. Φαντάζομαι ότι η τρίτη ιστορία (Kingudamu Hatsu II) που δεν έχει εκδοθεί στην Ελλάδα, θα ξεκινά από εκεί που τελειώνει η υπό σχολιασμόν ιστορία. Δεν γνωρίζω όμως, εάν η 2η και η 3η ιστορία βασίζονται σε κάποιο βιντεοπαιχνίδι όπως η 1η και δεν έχω και τον ενθουσιασμό να το ψάξω.

 

Η Αλυσίδα των Αναμνήσεων είναι ελαφρώς λιγότερο συγχυσμένη από την προηγούμενη ιστορία με κάτι που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, ας πούμε, ‘υπόθεση’, αλλά πάλι παραμένουν πάμπολλα ερωτηματικά σχετικά με όλα τα γεγονότα που εξελίσσονται και για τους περισσότερους χαρακτήρες, όσον αφορά την προέλευση τους και τους σκοπούς που εξυπηρετούν.

 

Όπως η πρώτη ιστορία, και η Αλυσίδα των Αναμνήσεων χωρίζεται σε κεφάλαια, αλλά εδώ τα κεφάλαια έκαναν κάποιο νόημα και δεν ήταν τόσα πολλά και τόσο μικρά όσο αυτά  της πρώτης ιστορίας. Επίσης, δεν περιέχει σελίδες εκτός ιστορίας στην αρχή και στο τέλος του κάθε κεφαλαίου, και ο τίτλος των κεφαλαίων περιλαμβάνεται εντός των καρέ της ίδιας της ιστορίας και όχι σε άσχετες σελίδες με Σκυλάκια της Δαλματίας που μετά εξαφανίζονται! Φαίνεται ότι ο δημιουργός (που είναι ο ίδιος) αποφάσισε να διορθώσει αρκετά από τα αχρείαστα λάθη της πρώτης ιστορίας.

 

Τα αρνητικά της Αλυσίδας των Αναμνήσεων (εκτός από τα συγχυσμένα καρέ, τα σκόρπια μπαλονάκια διαλόγων, το άτσαλο –κατά τη γνώμη μου- σχέδιο κλπ) περιλαμβάνουν τα πιο κάτω:

-   στον πρώτο από τους δύο τόμους αναλώνονται αρκετές σελίδες ώστε να υπενθυμίσουν στον αναγνώστη μερικά από τα διάφορα άσχετα που προηγήθηκαν στην πρώτη ιστορία,

-   μια σκηνή με το Τζίνι του Αλαντίν που καταλαμβάνει αρκετές σελίδες είναι, χωρίς κανένα λόγο, παρόμοια με μια αντίστοιχη σκηνή από την πρώτη ιστορία, και έτσι ο αναγνώστης νιώθει ότι επαναλαμβάνονται οι ίδιες ανούσιες καταστάσεις (ευτυχώς, μετά από αυτή τη σκηνή άλλαξε η όλη προσέγγιση του σεναρίου),

-   πάλι οι ήρωες του Ντίσνεϋ δεν εξυπηρετούν σε κάτι, αλλά τουλάχιστον παρουσιάζονται γενικά λιγότερο, σε σχέση με την πρώτη ιστορία,

-   τα ηχητικά εφέ δεν έχουν μεταφραστεί για μία ακόμη φορά,

-   η τιμή του κάθε τόμου έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση με την τιμή των πρώτων 4ων τόμων.

 

Στα θετικά (!) να συμπεριλάβουμε τα παρακάτω:

-   όπως ήδη λέχθηκε πιο πάνω, η όλη υπόθεση ήταν λιγότερο συγχυσμένη από αυτή της πρώτης ιστορίας, και επίσης δεν ήταν 110% αδιάφορη (όμως θα όριζα την αδιαφορία σε ένα επίπεδο του 90+% για την ιστορία ετούτη),

-   τα συνοδευτικά άρθρα πριν και μετά την ιστορία στον κάθε τόμο, ήταν λίγο πιο μικρά από αυτά στους 4 τόμους του πρώτου Kingdom Hearts, και έτσι δεν ήταν τόσο πολύ βαρετό το διάβασμα τους,

-   επίσης, το μικρότερο μέγεθος της ιστορίας (σε σχέση με την πρώτη) ενεργεί θετικά.

 

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Αλυσίδα των Αναμνήσεων ακολουθεί την κλασσική ροή διαβάσματος των μάνγκα (από δεξιά προς αριστερά), σε αντίθεση με την πρώτη ιστορία του Kingdom Hearts.

 

Επομένως, τα πρωτεία της χειρότερης ιστορίας με χαρακτήρες Ντίσνεϋ που διάβασα ποτέ εξακολουθεί να τα κατέχει η πρώτη ιστορία του Kingdom Hearts, με την Αλυσίδα των Αναμνήσεων να ακολουθεί λίγο πιο πίσω.

 

Εάν εκδοθεί στην Ελλάδα και η τρίτη ιστορία, Kingudamu Hatsu II, (ελπίζω να μην μεταφραστεί ποτέ δηλαδή!) θα την διαβάσω μόνο και μόνο για να συνεχίσω τα σχόλια μου εδώ.

 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

  • 2 months later...

  • Member ID:  31587
  • Group:  Members
  • Topic Count:  62
  • Content Count:  574
  • Reputation:   1130
  • Achievement Points:  574
  • Days Won:  0
  • With Us For:  2866 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  49

Μα και η τεχνική παραγωγής των συγκεκριμένων ειδών κόμικ είναι αταίριαστη ενω ο συνδιασμός τους αυτός  μειώνει την αισθητική αξία τους καθιστώντας το αποτέλεσμα κουραστικό και αδιάφορο στον αναγνώστη.

Επεξεργασία από ΤασίαΚούτ
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  12801
  • Group:  Members
  • Topic Count:  6
  • Content Count:  645
  • Reputation:   3992
  • Achievement Points:  645
  • Days Won:  0
  • With Us For:  5021 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  28

Το Kingdom Hearts σαν videogame μαμάει σε όλα τα επίπεδα! Είναι καταπληκτικό το "δέσιμο" ανάμεσα στους δύο κόσμους του Final Fantasy και του Ντίσνευ.

Το Kingdom Hearts σαν μάνγκα όμως, είναι όπως ο Επικ Μίκυ. Και τα δύο τα εκτιμάς αν το έχεις παίξει ως videogame. Και οι λόγοι είναι οι εξής απλοί:

Το μάνγκα ακολουθεί εκνευριστικά ακριβώς το στόρυ ενός videogame. Και όχι μόνο το ακολουθεί πιστά, αλλά το "τρέχει" κι όλας, χάνωντας έτσι και σημαντικές λεπτομέρειες αλλά και καθιστώντας έτσι ακόμα και τον μη μυημένο (όχι απλά στα μάνγκα αλλά συγκεκριμένα στο kingdom hearts) να χάνεται στην υπόθεση.

Ειλικρινά, το Kingdom Hearts έχει μια περίπλοκη μεν αλλά πολύ όμορφη, συγκινητική, μεστή και με πολύ ψωμί ιστορία. 

Επιπλέον, το artwork του μάνγκα του kingdom hearts είναι πολύ παιδικό και μέτριο (αν και τα πρώτα volumes είχαν αξιοπρεπή σχεδιασμό, που να δείτε τα επόμενα) συν το ότι είναι και ασπρόμαυρο.

Αν κάποιος ήθελε να γνωρίσει το Kingdom Hearts και να το αγαπήσει, ποτέ δεν θα του πρότεινα να ξεκινήσει τα μάνγκα, αλλά τα videogames. Αυτά!

 

EDIT: Βασικά τώρα που θυμάμαι καλύτερα, γιατί όταν το διάβασα πήγαινα γυμνάσιο, ο τρόπος που παρουσίαζε το μάνγκα τα πράγματα δεν καταλάβαινες τίποτα. Μιλάμε ότι έκανε την τρεχάλα της τρεχάλας στο στόρυ.

 

EDIT 2: Ένα ένα μου έρχονται. xD Ειδικά θυμάμαι η Αλυσίδα των Αναμνήσεων ειλικρινά δεν διαβάζονταν και δεν είχε καμία συνοχή έτσι όπως παρουσιάζονταν στο μάνγκα. Και όμως κανονικά είχε ένα τόσο όμορφο στόρυ (βλέπε Kingdom Hearts Chain of Memories και 358/2 days στα videogames.)

Επεξεργασία από Digisoul
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

  • 2 weeks later...

  • Member ID:  31588
  • Group:  Members
  • Topic Count:  6
  • Content Count:  360
  • Reputation:   1946
  • Achievement Points:  404
  • Days Won:  0
  • With Us For:  2866 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  48

http://eshop.interkiosk.gr/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD/kingdom-hearts-a-%CE%BD%CE%BF-1/

 

Στο παζάρι στο αμαξοστάσιο είχε 4 τόμους νομίζω. 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

  • 1 year later...

  • Member ID:  32799
  • Group:  Members
  • Topic Count:  2
  • Content Count:  46
  • Reputation:   227
  • Achievement Points:  49
  • Days Won:  0
  • With Us For:  2183 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  34

On 14/6/2016 στο 12:01 ΠΜ, Christaras είπε:

Το Kingdom Hearts σαν videogame μαμάει σε όλα τα επίπεδα! Είναι καταπληκτικό το "δέσιμο" ανάμεσα στους δύο κόσμους του Final Fantasy και του Ντίσνευ.

Το Kingdom Hearts σαν μάνγκα όμως, είναι όπως ο Επικ Μίκυ. Και τα δύο τα εκτιμάς αν το έχεις παίξει ως videogame. Και οι λόγοι είναι οι εξής απλοί:

Το μάνγκα ακολουθεί εκνευριστικά ακριβώς το στόρυ ενός videogame. Και όχι μόνο το ακολουθεί πιστά, αλλά το "τρέχει" κι όλας, χάνωντας έτσι και σημαντικές λεπτομέρειες αλλά και καθιστώντας έτσι ακόμα και τον μη μυημένο (όχι απλά στα μάνγκα αλλά συγκεκριμένα στο kingdom hearts) να χάνεται στην υπόθεση.

Ειλικρινά, το Kingdom Hearts έχει μια περίπλοκη μεν αλλά πολύ όμορφη, συγκινητική, μεστή και με πολύ ψωμί ιστορία. 

Επιπλέον, το artwork του μάνγκα του kingdom hearts είναι πολύ παιδικό και μέτριο (αν και τα πρώτα volumes είχαν αξιοπρεπή σχεδιασμό, που να δείτε τα επόμενα) συν το ότι είναι και ασπρόμαυρο.

Αν κάποιος ήθελε να γνωρίσει το Kingdom Hearts και να το αγαπήσει, ποτέ δεν θα του πρότεινα να ξεκινήσει τα μάνγκα, αλλά τα videogames. Αυτά!

αυτο ακριβως ηθελα να πω και εγω.

 

για να ''μπει'' καποιος στο νοημα του κομικ/μανγκα (manga) του kingdom hearts, πρεπει να:

 

-να εχει παιξει τα βιντεοπαιχνιδια kingdom hearts.

 

-να εχει μια εξοικειωση με τα γιαπωνεζικα κομικς μανγκα (manga).

 

-να του αρεσουν ιστοριες με ''απροσμενους'' συνδυασμους χαρακτηρων (βλεπε final fantasy+disney).

 

-να του αρεσουν ΚΑΙ οι ηρωες της ντισνευ, ΚΑΙ η σειρα final fantasy. (απαραιτητο, για να ειναι κανεις ''στο πνευμα''.

 

αλλιως, η σειρα αυτη θα φανταζει αλλοκοτη, ''γρηγορη'' και τρελαμενη, και θα χαθει το οποιο νοημα της ''μαγειας'' της.

 

εμενα προσωπικα μου αρεσε πολυ ολη η σειρα, και πραγματικα θα ηθελα να βρω και την τριτη ιστορια, το ''Kingudamu Hatsu II'', που θα μου αρεσε πολυ να το δω μεταφρασμενο (και) στα ελληνικα...

ειναι μια πολυ ωραια, γρηγορη και τρελη περιπετεια, αλλα εχοντας παιξει την σειρα παιχνιδιων ''kingdom hearts'', πιανω το νοημα, και γι'αυτο επιμενω οτι ειναι καλο αυτο το κομικ. (ολα τα αλμπουμ του).

 

φυσικα ολες οι αποψεις ειναι σεβαστες, απλα εγω παραθετω την δικη μου εδω.

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.