Jump to content

Recommended Posts

Τίτλος:
ΤΕΤΡΑΚΟΣΑΡΗΣ (Ο)
Σενάριο/Kείμενα:
Νίκος Νικολαΐδης
Σχέδιο:
Κώστας Φραγκιαδάκης
Hμερ. έκδοσης:
15-03-2016
Εξώφυλλα:
1 + 1 Οπισθόφυλλα ΕΔΩ ΛΙΣΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
Τεύχη:
1
Κατηγορία:
Αυτοτελές
Είδος εντύπου:
Κόμικ
Βιβλιοδεσία:
Ράχη με μαλακό εξώφυλλο
Περιεχόμενο:
Κοινωνικό,Περιπέτεια
Μέγεθος:
16.5 x 24.0
Σελίδες:
88
Χρώμα:
Ασπρόμαυρο (ΑΜ)
Προέλευση:
Ελληνική
ISBN:
978-618-8224-1-4

 

 

 

  Το  εγχρωμο κόμικς των Νικολαΐδη-Φραγκιαδάκη που δημοσιεύτηκε σε τετρασέλιδες συνέχειες στον Νεο Μπλέκ (2014)  ΜΠΛΕΚ έγινε ολοκληρωμένο μαυρόασπρο άλμπουμ μεσαίου μεγέθους.Αν και δεν έχει χρώμα δεν χάνει σε τίποτα οπτικά,αν και θα το προτιμούσα με το χρώμα του αλλά το κόστος θα ηταν πιο μεγάλο. 

Το αλμπουμάκι συμπληρώνεται με editorial του συγγραφέα και easter eggs του σχεδιαστή.   

  Δώθηκε σαν προσφορά με τον ΝΕΟ ΜΠΛΕΚ νο 28 συν το τευχάκι του ΜΠΛΕΚ που είχε δωθει με την Εφημερίδα των Συντακτών πριν μερικούς μήνες.Είναι σίγουρο ότι σε λίγο καιρό θα ακολουθήσει τον δρόμο της αυτονομίας

 • Like 38
Link to post
Share on other sites

Δεν το πήρα γιατί προτίμησα να αγοράσω την απλή έκδοση του Μπλεκ...!

 

Ουσιαστικά έχω και τις δύο εκδόσεις που υπήρχαν στην προσφορά...!

 

Ίσως όταν κυκλοφορήσει αυτόνομη η έκδοση αυτή και είναι συμφέρουσα η τιμή,να της δώσω μία ευκαιρία...! :)

 • Like 12
Link to post
Share on other sites

Άστα... Εγώ είχα πάρει κατά λάθος το Σύμπιλ και Βανέσσα 2 φορές και τώρα το έχω τρεις!

Οπότε και το χάρισα στο γιό μου το τρίτο...

 

:)

 • Like 10
Link to post
Share on other sites

Χειροτερο σεναριο ever,μονο το σχεδιο αξιζει ταπεινη μου αποψη

 • Like 6
Link to post
Share on other sites

Αξιοπρεπέστατο.

 

Το σενάριο κυλάει. Ο συγγραφέας το έχει και γνωρίζει τι κάνει. Ακόμη και το αφηγηματικό κομμάτι διαβάζεται. Έχει λόγο να γίνεται και δεν είναι του τύπου "ποιος είμαι, πού πάω, γιατί καπνίζω, γιατι το κύμα χτυπάει τoν κάβαλό μου όσο ξαπλώνω στην αμμουδιά". Ενδιαφέρεσαι για το χαρακτήρα και θα έλεγα ότι έχει και κάποιο βάθος. Έχω την εντύπωση ότι η τελευταία απόφαση του ήρωα δεν ήταν και τόσο ξεκάθαρη, αν και βγαίνει από τα συμφραζόμενα. Λυπάμαι που το λέω αλλά οι έλληνες συγγραφείς είναι προσβλητικοί απέναντί μου με τα αυτοικανοποιητικά τους κείμενα. Ο Νικολαϊδης εδώ ξέρει τι κάνει.

 

Μου θύμησε την Τσιγγάνικη Ορχήστρα, μόνο που συμπαθάτε με σε εκείνο απουσίαζε το σενάριο. Ας πούμε ότι είναι και αυτό χρονογράφημα μέσω μιας συγκεκριμένης υπόθεσης. Το "Προστάτης Οικογένειας" του Περάκη, ή κάποια του παρόμοια ταινία. Θα ήθελα να αναφέρω και το Μανιφέστο, αλλά εκείνο το έπνιξε ο παιδικός ενθουσιασμός του Κυριατζή.

 

Το σκίτσο είναι καλούτσικο. Έχει εξέλιξη ο Φραγκιαδάκης και τα καρέ κυλάνε άνετα. Δε σε μπερδεύει όπως άλλα ελληνικά που ειλικρινά είναι οδυνηρά αναγνώσματα. Ίσως αν είχε έναν άλλον καλλιτέχνη που να έκανε τα μελάνια με τουλάχιστον μια ποικιλία στο πάχος τους θα έδειχνε καλύτερο. Θα ξεπερνούσε και το ότι αποδόθηκε ασπρόμαυρα. Ένα ρετουσάρισμα με τόνους του γκρί θα βοηθούσε.

 

Όχι απλά δεν ντρέπομαι γι' αυτό που αγόρασα αλλά χάρηκα. Μπορεί να σας φαίνεται μια δευτεράτζα, πράγμα που το πίστευα και εγώ, αξίζει όμως την προσοχή σας και τα χρήματά σας.

 • Like 18
 • Thanks 1
Link to post
Share on other sites
 • 1 month later...

To βρήκα αρκετά συμπαθητικό! Ενίσταμαι που δε βγήκε έγχρωμο, αλλά καταλαβαίνω πόσο θα ανέβαινε το κόστος. Ακόμα κι ασπρόμαυρο όμως, ευχαριστήθηκα το σχέδιο του Φραγκιαδάκη παρά τις όποιες ατέλειες. Έξυπνα και τα Easter Eggs! Το σενάριο ήταν ωραίο, αλλά το ηθικό δίδαγμα στο τέλος δεν είναι και πολύ "ηθικό".

 

:cheers2:

 • Like 15
 • Thanks 1
Link to post
Share on other sites

Όταν κυκλοφόρησε ο Μπλεκ είχα (και έχω σοβαρές) αντιρρήσεις στο θέμα των συνεχειών των διαφόρων ιστοριών.  Όμως διαχώρισα την θέση μου με τον Τετρακοσάρη ένα κόμικ εν εξελίξει, ένα κόμικ που κάθε μήνα λάμβανε υπόψη του τις πολιτικές εξελίξεις και τις κοινωνικές προεκτάσεις αυτών των εξελίξεων. Βασικά ήταν το μόνο που διάβαζα από τον Μπλεκ όσο παράξενο κι αν σας φανεί αυτό.

Το γλαφυρό, μελαγχολικό και συνάμα θυμωμένο ύφος του Νικολαΐδη έδεσε απόλυτα με το λυπημένο αλλά έντονο και πολύ περιγραφικό  σχέδιο του Φραγκιαδάκη, δημιουργώντας ένα καταπληκτικό, βαθιά ανθρώπινο, σχεδόν ιστορικό θα τολμούσα να πω, έργο. Κατεβασμένοι ώμοι, θλιμμένα πρόσωπα, μελαγχολικά αστικά τοπία αποτυπώνουν μια εποχή θλιβερή που κάθε Έλληνας θα θέλει να ξεχάσει. Η ιστορία του φτωχού πλην τίμιου λογιστή εξελίσσεται παράλληλα με την πραγματική πολιτική ιστορία που συμβαίνει σε δεύτερο πλάνο, αλλά παίζει καταλυτικό ρόλο στην ζωή του  πρωταγωνιστή. Λαμογιές, ανεργία,  capital controls, σήψη και βρωμιά οι πραγματικοί πρωταγωνιστές της ζωής μας τα τελευταία χρόνια, χτυπάνε αλύπητα τον λογιστάκο μας και στο τέλος τον λυγίζουν γιατί βρίσκουν ένα αναπάντεχο σύμμαχο, την αγάπη του για τους δικούς του ανθρώπους. Τον ήρωά μας δεν τον λύγισε η γκόμενα του που τον παράτησε, ούτε το ξέκωλο που του έριξαν δίπλα, ούτε τα φακελάκια που του έταξαν, ούτε η ανεργία που τον ξέρανε, ούτε η χλιδή που του χαμογέλασε, τον λύγισε η αρρώστια του πατέρα του. Ένα κατεστραμμένο σύστημα υγείας με απλήρωτο και ανεπαρκή προσωπικό με λιγοστά φάρμακα και αναλώσιμα ζητάει καθημερινά το αίμα και τον ιδρώτα των ασθενών και των συγγενών τους. Και εκεί ως από μηχανής θεός το λαμόγιο ο πρόεδρος κάποιας ομάδας με στημένους αγώνες δίνει λύση και το θλιβερό είναι ότι είναι ο μόνος που μπορεί. Η πικρή θλιβερή αλήθεια. Γέλασα πολλές φορές λυπημένα διαβάζοντας τον Τετρακοσάρη είδα τόσες φορές τον εαυτό μου εκεί μέσα που έχασα το μέτρημα.

 

Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές. :respect:

 

Σε μια επόμενη έκδοση θα το ήθελα έγχρωμο όπως το πρωτότυπο, επίσης θα ήθελα να υπάρχει για τους μελλοντικούς αναγνώστες μια μικρή εισαγωγή με το ιστορικό υπόβαθρο εκείνης της περιόδου.

 

Τέλος στα Easter eggs  πρέπει να προστεθεί στην σελίδα 57 η μοτοσυκλέτα είναι Harley Davidson Sportster 883 custom ακριβώς σαν την δική μου χα χα! :yahoo:

 • Like 13
 • Thanks 1
Link to post
Share on other sites
 • 6 months later...

Το διαβασα σημερα-αργησα λιγο,ξερω και μου αρεσε πολυ.Με καλυπτει πληρως ο φιλος Spirous Fon Kourt .

Μακαρι να δουμε και αλλα εργα απο το διδυμο Νικολαιδη-Φραγκιαδακη.

 

 

Η Σουλα ωραιο γκομενακι,γκομεναρα θα ελεγα,αλλα ο Αγης μπα....

 

 • Like 8
Link to post
Share on other sites
 • 2 years later...

Διαβάστηκε και αυτό μετά την αγορά στην πρόσφατη προσφορά της εκδοτικής.

 

Λίγα πράματα. Το σενάριο, σενάριο ελληνικής ταινίας του 60, τοποθετημένο στην εποχή μας. Μόνο που τότε η αθωότητα και η αφέλεια ήταν δικαιολογημένη, σήμερα φαίνεται εκτός εποχής ο υπάλληλος που δεν ξέρει πως κινείται η ελληνική οικονομία δεκαετίες τώρα ή ακόμα χειρότερα τα στημένα στο ποδόσφαιρο. Το σχέδιο έτσι κι έτσι, δε με ξετρέλανε, ενδιαφέροντα τα Easter Eggs, αλλά από ένα σημείο και μετά νομίζω ότι ήταν πάρα πολλά. Βέβαια αν το φορμάτ ήταν 4 σελίδες ανά τεύχος τρώγεται, αλλά εγώ κρίνω το αλμπουμάκι. Γενικά και με όλο το σεβασμό για την αξιόλογη προσπάθεια, μου έδωσε την εντύπωση κάποιου που δεν είναι νέος και δεν έχει και τόση επαφή με τους νέους, να γράφει για τους νέους ή σα νέος και αυτό να φαίνεται. Ο θείος που έκατσε λίγο με τη νεολαία. Αυτό μου έβγαλε.

 • Like 7
 • Thanks 1
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.