Μετάβαση στο περιεχόμενο

RUSSELL P. CRAIG [ (1951) ]


GeoTrou

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις

Δημιουργός:
RUSSELL P. CRAIG
Επίσημη Ιστοσελίδα:
Ημερ. γέννησης:
30/10/1951
Τόπος γέννησης:
Wellsville (Οχάιο), ΗΠΑ
Εργογραφία:

  • Member ID:  30061
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  464
  • Content Count:  6111
  • Reputation:   53908
  • Achievement Points:  6111
  • Days Won:  49
  • With Us For:  3656 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  29

Craig-Russell.jpg

 

Ο Philip Craig Russell είναι Αμερικανός δημιουργός κόμικς και εικονογράφος. Έχει διαγράψει μια πλούσια πορεία που αριθμεί σαράντα και πλέον χρόνια, πολλά βραβεία και συνεργασίες με μερικούς από τους σημαντικότερους σεναριογράφους των αμερικανικών κόμικς. Είναι περισσότερο γνωστός για τις μεταφορές διαφόρων βιβλίων και έργων της όπερας.

 

Ο Russell γεννήθηκε το 1951 στο Wellsville του Ohio. Από μικρή ηλικία διδάχτηκε πιάνο και ανέπτυξε μια ιδιαίτερη αγάπη για την κλασική μουσική. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι, απ’ όπου αποφοίτησε το 1974 με πτυχίο στην ζωγραφική.

 

StrangeAn01.jpg Amazing_Adventures_Vol_2_31.jpg

 

Η ενασχόληση του Russell με τα κόμικς ξεκίνησε το 1972, όταν έγινε βοηθός του Dan Adkins. Ανάμεσα στα πρώτα έργα του ήταν τα Chimera (1976) και Doctor Strange Annual #1 (1976). Η συνεργασία του με τον Don McGregor για έντεκα τεύχη της φουτουριστικής σειράς Amazing Adventures της Marvel τον έκανε γρήγορα γνωστό στο ευρύ κοινό.

 

Parsifal.jpg Elric-1.jpg salome.jpg

 

Το 1977 κυκλοφόρησε στο περιοδικό Star*Reach η πρώτη προσαρμογή έργου όπερας από τον Russell. Επρόκειτο για την δεύτερη πράξη του Parsifal του Richard Wagner, που αργότερα επανεκδόθηκε αρκετές φορές σε συλλογές. Μεταξύ 1982 και 1984, μετέφερε σε graphic novels και mini series, μαζί με τον Roy Thomas, περιπέτειες του Elric, του ήρωα που δημιούργησε ο Βρετανός συγγραφέας Michael Moorcock. Αμέσως μετά ξεκίνησε για λογαριασμό της Eclipse Comics την δημιουργία ιστοριών βασισμένων σε λογοτεχνικά και μουσικά έργα των Rudyard Kipling, Claude Debussy, Gustav Mahler, Wolfgang Amadeus Mozart κ.ά.

 

Batman_Legends_of_the_Dark_Knight.jpg FToOW.jpg Ramadan.jpg

 

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 κυκλοφόρησαν τα Robin 3000 (1992) και Batman: Legends of the Dark Knight #42 (1993), οι σημαντικότερες δουλειές του Russell στο superhero genre. Για το σχέδιό του σε αυτά, αλλά και στο προσωπικό του Fair Tales of Oscar Wilde (1993) τιμήθηκε με το πρώτο του Eisner Award. Την ίδια περίοδο ήρθαν και άλλα σημαντικά κόμικς, όπως το Sandman #50 (1992) και το Elric: Stormbringer (1997).

 

Nibelung.jpg Rhinegold.jpg coraline.jpg Hellboy v7-040.jpg

 

Το 2000 κυκλοφόρησε από την Dark Horse το βραβευμένο The Ring of the Nibelung, μεταφορά της όπερας του Richard Wagner. Ο ίδιος ο Russell το θεωρεί ως το magnum opus του, αφού η ολοκλήρωσή του χρειάστηκε έξι χρόνια, με κάποια προσχέδια και ιδέες να υπάρχουν ήδη από την δεκαετία του 1970. Ακολούθησαν κι άλλα κόμικς με τον Neil Gaiman, είτε πρωτότυπα (The Sandman: Endless Nights – 2003), είτε μεταφορές έργων του (Murder Mysteries – 2002, Coraline – 2008, Sandman: The Dream Hunters – 2008, The Graveyard Book – 2013). Παράλληλα, ο Russell συνέχισε την εικονογράφηση ιστοριών του Oscar Wilde και έκανε το πέρασμά του από διάφορες γνωστές σειρές, όπως Hellboy, Fables και Daredevil.

 

Crumb01.jpg Arzach01.jpg Mephisto.jpg 

 

Πάντως δεν έχει περιοριστεί σε αυτά. Το ταλέντο του έχει αποτυπωθεί από αφίσες μουσείων μέχρι και σε εξώφυλλα δίσκων ορχηστρικής μουσικής. Δεν είναι μάλιστα λίγα τα εντυπωσιακά pin ups και covers που έχει σχεδιάσει.

 

Ο Russell θεωρείται ο πρώτος mainstream κομίστας που δήλωσε ανοιχτά την ομοφυλοφιλία του. Το 1991, απαντώντας σε ερώτηση του περιοδικού The Comics Journal σχετικά με την ικανότητά του να ζωγραφίζει όμορφους άνδρες, είπε μεταξύ σοβαρού κι αστείου ότι είναι gay. Σύμφωνα με τον ίδιο όμως, δεν έχει βιώσει κάποια ομοφοβική συμπεριφορά. Οι εκδότες δεν φαίνεται να τον παραμέρισαν λόγω της σεξουαλικότητάς του και μάλιστα υπήρξαν περίοδοι με τόσο μεγάλο φόρτο εργασίας, που αναγκαζόταν να απορρίψει επιπλέον προτάσεις.

 

Επηρεασμένος σε μεγάλο βαθμό από την art nouveau, ο Russell χαρακτηρίζεται από κομψό και λεπτομερές σκίτσο, ενώ ο χρωματισμός (του συχνού του colorist Lovern Kindzierski) είναι ιδιαίτερα έντονος και αναγνωρίσιμος. Βραβευμένος όσο λίγοι δημιουργοί, ο Russell έχει τιμηθεί μεταξύ άλλων με ένα Shazam Award, δύο Harvey Awards και έξι Eisner Awards. Πρωτοποριακός και αειθαλής, είναι αναμφίβολα μια από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες του χώρου.

 

Κόμικς του P. Craig Russell:

 

BATMAN: ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ (inker)

 

CONAN AND THE JEWELS OF GWAHLUR

 

THE CLOWNS

 

STAR WARS - CRIMSON EMPIRE (inker)

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  2285
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  941
  • Content Count:  4363
  • Reputation:   35622
  • Achievement Points:  4416
  • Days Won:  26
  • With Us For:  6187 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  41

Από τα έργα του Russel γνωρίζω μόνο το Δαχτυλίδι των Νιμπελούγκεν και το Ελρικ - Καταιγίδα, τα οποία όμως ήταν αρκετά για να αναγνωρίσω το απίστευτο ταλέντο του! Ειδικά το Δαχτυλίδι είναι σίγουρα για μένα μέσα στο top 10 των καλύτερων κόμικς που έχουν κυκλοφορήσει στη χώρα μας (ως συνδυασμός ποιότητας έκδοσης και περιεχομένου).

 

:cheers2:

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.