Jump to content
Sign in to follow this  
GeoTrou

PIETROLINO [ ALEJANDRO JODOROWSKY, OLIVIER BOISCOMMUN ]

Recommended Posts

Couv_1.jpg Couv_2.jpg

 

Κόμικ των Alejandro Jodorowsky (σενάριο) και Olivier Boiscommun (σχέδιο, χρωματισμός). Κυκλοφόρησε σε δύο τεύχη (2007 και 2008) από την Les Humanoïdes Associés και το 2013 βγήκε μια συγκεντρωτική έκδοση από την Humanoids. Πρόκειται για ένα έργο εμπνευσμένο από την ζωή του μεγάλου μίμου και μέντορα του Jodorowsky, Marcel Marceau, ο οποίος έφυγε από τη ζωή λίγο πριν αυτό ολοκληρωθεί.

 

PlancheA.jpg

 

Ο Pietrolino είναι ένας ταλαντούχος μίμος που ζει στη κατεχόμενη Γαλλία κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μαζί με τον φίλο του και αφηγητή της ιστορίας Simio και την όμορφη Colombella, πραγματοποιεί μικρές παραστάσεις, κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού. Με μια από αυτές όμως, προκαλεί την οργή ενός Γερμανού αξιωματικού που του σπάει τα χέρια και τον φυλακίζει σ' ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης.

 

PlancheB.jpg PlancheC.jpg

 

Το εν λόγω κόμικ είναι τελείως διαφορετικό από όσα μας έχει συνηθίσει ο Jodorowsky. Είναι λυρικό (ίσως και λίγο μελοδραματικό) και καταπιάνεται (έστω και επιφανειακά) με θέματα όπως η αγάπη για την τέχνη και ο έρωτας, αλλά και τον πόνο από την απώλεια αυτών, ενώ δε λείπει και μια γερή δόση μαγείας στο τέλος. Η δε αγάπη που δείχνει για την τέχνη της παντομίμας και το ίνδαλμά του, με έκανε να δεθώ ιδιαίτερα με τον πρωταγωνιστή, πράγμα που δεν λέω συχνά. Βέβαια, όλα αυτά αναδεικνύονται από το λεπτεπίλεπτο σχέδιο και τα ζωντανά χρώματα του Boiscommun, που έχει κάνει σπουδαία δουλειά. Σαν μόνο σοβαρό μειονέκτημα, θα ανέφερα το μικρό του μέγεθος, αφού νομίζω πως ένα ακόμη άλμπουμ θα αναδείκνυε ακόμα περισσότερο την ιστορία και τους χαρακτήρες. Είναι ένα ωραίο κόμικ-παραμύθι, που νομίζω ότι μπορούν να διαβάσουν όλοι. Βαθμολογία: 7/10

  • Like 20

Share this post


Link to post
Share on other sites

Για ακόμα μια φορά ερμηνεύσαμε τα υπέρ και τα κατά του κόμικ αυτού με σχεδόν τον ίδιο τρόπο. Αρχίζω να ανησυχώ αν εσύ είσαι τυχερός ή εγώ έχω πρόβλημα :lol: :PPP:

 

Πολύ όμορφο κόμικ. Ήταν όμορφο, σαν λέξη το περιγράφει επαρκώς. Ήταν ρομαντικό και ταυτόχρονα σκληρό και ανά σημεία πολύ γλυκό και χτύπαγε ευαίσθητα νεύρα. Δέθηκα με τον Lino από τις πρώτες 5 σελίδες ξέρω γω. Το μόνο αρνητικό του ήταν το μέγεθος, πολύ μικρό και ήθελα παραπάνω από 100 σελίδες. Από την άλλη δεν ξέρω τι πιθανά θα μπορούσε να πει αν το άπλωνε και άλλο, ίσως έχω το παραπονάκι επειδή μ'άρεσε τόσο και τελείωσε γρήγορα. Μπορεί και να μην χρειαζόταν καν να είναι μεγαλύτερο. 

 

Το σχέδιο επίσης γλυκανάλατο με την καλή έννοια αυτή τη φορά με ζεστά χρώματα. Πάρτε το από κάποιον που συνήθως βγάζει σπυριά με ρομαντικά δράματα, ότι το συγκεκριμένο έχει υποδειγματικό character development (για τον πρωταγωνιστή και μόνο, ανάθεμα και αν ασχολήθηκα με τους άλλους χαρακτήρες. Άντε ίσως λίγο με την *%&#(* την γκόμενα της αρχής που ήθελα πραγματικά να την δείρει ο φίλος του όπως και έγινε) και στρωτή αφήγηση χωρίς φρου φρου και αρώματα. 

 

Δεν είναι από αυτά τα κλαψιάρικα για τα οποία παίζει το μικρότερο βιολί του κόσμου. Κερδίζει με το σπαθί του τον τίτλο του romantic drama και, όπως διάβασα σε μια κριτική στο goodreads, ΑΝΕΤΑ θα γινόταν ταινία της Disney. Πάω τώρα να κάτσω ήρεμος και να συνειδητοποιήσω πως σκ@τά ο Jodo έγραψε ένα σενάριο τόσο εκτός των συνηθισμένων του. :) Εξεπλάγην θετικότατα που τελικά είναι κατά βάθος απεγνωσμένα ρομαντικός. :) 

 

:alex: 

  • Like 5
  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

ΟΚ, τρόμαξα προς στιγμήν βλέποντας ότι σχολίασες. «Ωχ, πάλι bullying θα φάω» σκέφτηκα. Δεν περίμενα να σου αρέσει. :P 

  • Like 2
  • Funny 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ούτε γω! :tik:

 

Κρίμα που δεν το είχα τσιμπήσει τότε που γινόταν χαμός με τις προσφορές της huma, αν και ακόμα πρέπει να το δίνουν στο δεκάρικο. Θέλω να το δω και τυπωμένο, ειδικά στα πλάνα με τον πύργο. :) 

 

Edit: Θα το στείλω στην μάνα μου να το διαβάσει, θα το λατρέψει εύκολα :) Ή μπορεί να της το κάνω δώρο για κανένα γενέθλιο

  • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πολύ όμορφο κόμικ, μελοδραματικό και συνάμα σκληρό και μελαγχολικό. Από τις πρώτες κιόλας σελίδες δέθηκα ολίγον τι με τον κακομοίρη τον Pietrolino, που μπορεί να σκόρπιζε απλόχερα γέλιο και χαρά στους θεατές των παραστάσεών του, όμως μέσα του επικρατούσε μια έντονη κατάθλιψη και μελαγχολία. Επίσης το σχέδιο είναι πολύ ωραίο και ζεστό, με ζωντανά χρώματα, κάποια φοβερά "κινηματογραφικά" πλάνα και ορισμένα μεγάλα καρέ που είναι ό,τι πρέπει για ένα απολαυστικό οφθαλμόλουτρο. 

 

8/10

  • Like 3
  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.