Jump to content

Battle Royale / Batoru rowaiaru (2000)


x for xepeta
 Share

Recommended Posts

post-3787-0-54311500-1452072527_thumb.jpg

 

Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο ιαπωνικό κόμικ που είναι βασισμένο σε βιβλίο. Θεωρώ όμως ότι η επιτυχία του και η μεταφορά του είναι τόσο συνυφασμένα με την 9η Τέχνη που αξίζει να το έχουμε παρουσίαση και θέμα προς συζήτηση.

 

post-3787-0-83099100-1452072528_thumb.jpg

 

Βρισκόμαστε στο κοντινό μέλλον που μετά από έκρηξη ανεργίας, και τη συνηθισμένη αμφισβήτηση των κλασικών θεσμών που ακολουθεί, έχουν δημιουργήσει ένα τρομερό χάσμα γενεών. Το ζω καθημερινά στη δουλειά μου. Οι έφηβοι είναι σε ένα ανεξέλεγκτο σημείο και οι βιαιοπραγίες εναντίων των ενηλίκων έχουν φτάσει στο πικ. Ψηφίζεται ένας γραφικός νόμος για την τιμωρία τους. Κάθε τόσο διαλέγονται 42 μαθητές και αποβιβάζονται σε ένα νησί. Εκεί καλούνται να σκοτώσουν ο ένας τον άλλον μέχρι να μείνει μόνο ένας ζωντανός. Τους δίνεται ελάχιστη τροφή, ένα όπλο ή άλλο αντικείμενο, και πετάγονται στο αφιλόξενο περιβάλλον να επιβιώσουν και να σκοτώσουν. Αυτά προβάλλονται με δίκτυο στο κοινό. Παραδειγματισμός. Τοποθετείται και ένα κολάρο με βόμβα που θα τους σκοτώσει εάν δεν υπακούσουν στους κανόνες.

 

post-3787-0-93301700-1452072539_thumb.jpg

 

Σε αυτές τις απάνθρωπες και σαδιστικές καταστάσεις καλούνται να επιβιώσουν. Η απόλυτη εκδίκηση των ενήλικων. Η σειρά έχει εμπνεύσει αρκετές ταινίες και βιβλία. Οι ταινίες Hunger Games είναι από τις  πιο γνωστές, καθώς και το κόμικ Avengers Arena. Ειδικά το τελευταίο απροκάλυπτα χρησιμοποίησε και το ίδιο λογότυπο της ταινίας στο εξώφυλλό του. Survivor δηλαδή.

 

post-3787-0-90055600-1452072540_thumb.jpg

 

Οι έφηβοι πολεμούν και μαλώνουν σε πολλά επίπεδα. Έχθρες χτίζονται, φιλίες διαλύονται, νέες συμμαχίες, έρωτες καταστρέφονται ή δημιουργούνται, το Breakfast Club με μαχαίρια. Η σκηνοθεσία είναι πολύ καλή. Μιλάμε για τον Kinji Fukasaku, έναν εκπρόσωπο θρύλο των τεχνών της Ιαπωνίας. Έχει βραβευτεί και τιμηθεί αρκετές φορές, με πιο γνωστή του ταινία το Tora! Tora! Tora! (1970). Η ηθοποιία από την άλλη έχει πάει περίπατο. Η ευρωπαϊκή κουλτούρα μου δεν μου επιτρέπει να δεχτώ τέτοιο παίξιμο. Είναι το λιγότερο άκυρο. Αυτό το απωανατολίτικο ουρλιαχτό με το να πέφτει ο ένας στον άλλον και να τραβάει τα ρούχα του μου προκαλεί γέλιο. Από την άλλη οι σκληρές σκηνές χτίζονται με τέτοιο τρόπο που θυμίζουν αρχαία τραγωδία. Ένα κομμάτι που είναι πολύ κοντά στο αρχαίο ελληνικό θέατρο.

 

post-3787-0-90771300-1452072541_thumb.gif

 

Γυρίστηκε και δεύτερη ταινία χωρίς να είναι βασισμένη σε υλικό που προϋπήρχε. Ο σκηνοθέτης πέθανε στα μέσα των γυρισμάτων από καρκίνο. Κατάσταση που τη γνώριζε, αλλά προτίμησε να συμμετέχει στα γυρίσματα για όσο καιρό μπορούσε από το να νοσηλευτεί σε ένα νοσοκομείο. Την ταινία ολοκλήρωσε ο γιος του. Ενώ η πρώτη ταινία βαθμολογείται στο IMDB με 7,7, η δεύτερη παίρνει ένα 4,7, και όχι άδικα. Είναι παραπάνω από φρικτή. Κακογραμμένο με προβλήματα, δεν αγαπήθηκε από το κοινό. Εδώ έχουμε μια ομάδα 42 εφήβων που μόλις ολοκλήρωσαν τη θητεία τους σε αναμορφωτήριο. Τους τοποθετείται πάλι κολάρο βόμβα στο λαιμό που ενεργοποιείται μόλις πεθάνει ένας συγκεκριμένος άλλος έφηβος από το σύνολο. Καλούνται να σκοτώσουν τον προηγούμενο «νικητή» του προγράμματος Battle Royal, που είναι εγκλωβισμένος σε ένα νησί. Πώς βρέθηκε εκεί, πώς οργανώθηκε, πώς απόκτησε οπαδούς ακόμη και μωρά, δεν εξηγείται. Εδώ το σενάριο το έχασαν. Άσε που παρουσιάζεται ως επαναστάτης-τρομοκράτης σε άλλες χώρες, ή κάτι τέτοιο που αδυνατώ να καταλάβω.

 

post-3787-0-64900200-1452072563_thumb.png

 

Η Βουλή της χώρας προσπάθησε να λογοκρίνει το υλικό. Και ως βιβλίο και ως ταινία. Και σε άλλες χώρες η προβολή της είχε προβλήματα. Δεν εμπόδισε όμως να έχει τέτοια επιτυχία που θεωρείται από τις πιο εμπορικές ταινίες της Ιαπωνίας.

 

post-3787-0-44677600-1452072566_thumb.jpg

 

Ακολούθησαν και άλλες μεταφορές κόμικς στην μεγάλη οθόνη. Το συμπαθητικό Spaceship Yamato, το κακό G-Force, το αριστούργημα Old Boy.

Όλος ο πλανήτης γιορτάζει την κινηματογραφική έκρηξη ταινιών βασισμένες σε βιβλία της 9ης Τέχνης. Και ας νομίζουν πολλοί ότι είναι θέμα πολύχρωμων κολάν με σουπερήρωες που κατέχουν φανταστικές δυνάμεις.

 

Παρουσίαση του κόμικ στη σελίδα μας εδώ.

 

 

IMDb Error: The page with this imdb id is not supported and added to the black list.

 

 • Like 20
Link to comment
Share on other sites

Πάνε χρόνια που την είχα δει, όμως πράγματι ήταν ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη ταινία. Επίσης αρκετά βίαιη :) Από τις λίγες μη αμερικάνικες παραγωγές που μου άρεσαν αρκετά και μου έχουν μείνει.

 

:cheers2:

 • Like 9
Link to comment
Share on other sites

Την είχα καραγουστάρει όταν την είχα δει προ 10+ χρόνια. Βαθμολογία 8 στα 10 πολύ άνετα. 

 

αυτό που δεν ξέρω είναι το γιατί δεν την έχω ξαναδεί έκτοτε :) 

 

:cheers5:

 • Like 10
Link to comment
Share on other sites

το πρωτο Battle Royale μου χε κανει πολυ καλη εντυπωση, ηταν πολυ φρέσκο, διαφορετικο, την εποχη που προβλήθηκε :)

 

 

σε αντιθεση με το δευτερο, που το θεωρησα πολυ κακή ταινια και μου μετριασε αρκετα τον ενθουσιασμό μου και για το πρωτο post-1537-1211403298.gif

 • Like 9
Link to comment
Share on other sites

Αγνοούσα την ύπαρξη της δεύτερης ταινίας και απ'όσα λέτε καλύτερα να συνεχίσω να την αγνοώ. Η πρώτη πάντως μου άρεσε πολύ, την έχω συστήσει σε πολύ κόσμο. Αλλά προσοχή, έχει πολύ βία.You have been warned.

 • Like 10
Link to comment
Share on other sites

Από τις αγαπημένες μου ιαπωνικές και όχι μόνο ταινίες.

Τρελαίνομαι να την προτείνω σε άτομα που τους άρεσαν τα Hunger Games, που συχνά έχουν καταναλώσει υπερβολικά πολλές αμερικανιές και δεν αντέχουν την ωμότητα. :D

 • Like 8
Link to comment
Share on other sites

Το πρώτο όντως ήταν πάρα πολύ καλό αν και θα συμφωνήσω απόλυτα για την ηθοποιία. Το concept όμως τα έσπαγε.

 

Με αφορμή την ταινία είχα τσεκάρει και το κόμικ αλλά πραγματικά με είχε κουράσει η υπερβολή που είχε σε ότι έδειχνε (πχ βία), που έφτανε σε σημεία να καταντάει αηδιαστικό και κουραστικό. Το μόνο καλό ήταν ότι αναπτύσσονταν πολύ περισσότερο οι χαρακτήρες σε σχέση με την ταινία.

 

Όσο για τη δεύτερη ταινία, η αρχική ιδέα της (πλέον να προσπαθούν όλοι να επιζήσουν σε ζευγάρια) ήταν ένα ωραίο twist, αλλά από τη μέση της ταινίας (όταν πέθανε δηλαδή ο σκηνοθέτης) και μετά, η ταινία ΑΛΛΑΖΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ. Όχι απλά σε ύφος, γίνεται άλλο είδους ταινίας. Όλο το action σταματάει και μετατρέπεται σε ένα κοινωνικό προβληματισμό, ένα πράγμα. Τελείως μα τελείως άκυρο, δεν πίστευα αυτό που έβλεπα...

Edited by Sneaker
 • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Πολυ δυνατη η πρώτη ταινία,την ειχα δει οταν ειχε βγει το 1ο hunger games που υπηρχαν απειρα αρθρα που κατηγορουσαν το τελευταιο για αντιγραφη του πρώτου. Διασκεδαστικοτατο! Πολυ ωμή η βια που εχει,ναι, αλλα θα εβαζα περιορισμο μονο σε οσους ειναι <18 χρονων. Οι αλλοι νομιζω το αντεχουν. Το μονο κακο θυμαμαι ηταν κατι χαζοεφηβικα first world problems που χωνονταν στην ταινια. Πολλες φορες το κινητρο για το ποια κλικα θα σχηματιστει και ποιον θα κυνηγησουν πρωτο ήταν πχ ποιο κορίτσι ειχε ΑΠΥΘΜΕΝΟ μισος για ενα αλλο που το χε κανει να φανει μη-cool μπροστα στο αγορι που γουσταρε και κατι τετοια. Με το καιρο βεβαια το δικαιολογησα στο μυαλο μου οτι οκ,οι εφηβοι ακομα και σε τετοιες ακραιες καταστασεις καθοδηγουνται απο την αναγκη τους να νιωθουν κουλ και μελη μιας ομαδας κλπ. οποτε 8/10 (τουλ τοσο του χα βαλει τοτε στο imdb) 

 

Οσον αφορα τη 2η ταινια βλεπω οτι στο imdb της εχω 3. Δεν τη θυμαμαι σχεδον καθολου,περα απο το πως αρχιζει. θυμαμαι μονο οτι με το που τελειωσε (που πρεπει να τελειωνει και με τοσο ακυρο τροπο που αρνεισαι να πιστεψεις οτι τελειωσε) ελγα ποσο κακη ηταν.

 

:beer:

 • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Το χα δει στο λύκειο. Και από τότε το χω ξαναδεί τουλάχιστον άλλες τρεις φορές. Είναι σίγουρα μια αρρωστημένη ταινία. Αλλά έχει τόσα πολλά σωστά πράγματα που θέλει να πει, που τελικά την συμπαθείς.

 

 

Η επόμενη ταινία που με έκανε να το ξαναπώ αυτό ήταν το Serbian Film, πολλά χρόνια αργότερα.

 • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Serbian Film... Είμαι πολύ ανοικτός σε αυτά που βλέπω, διαβάζω, ακούω κλπ... Την συγκεκριμένη δεν την έχω δει, αλλά και μόνο στο άκουσμα της με πιάνει εμετός με αυτά που έχω ακούσει. Ούτε από καθαρή περιέργεια δεν θα την έβλεπα. :P

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.